ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Advertisements

ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Προσωπικές δεξιότητες
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Ενότητα 1 Το σχολείο ως κοινωνικό σύστημα
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 9-10
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εισηγήτρια: Τσεμπέρη Καλλιόπη
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ.
1 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΙSO9001 ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Πρακτικά Οφέλη “H βελτίωση στην ποιότητα προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση όπου σπατάλη και απώλεια μετατρέπονται σε βελτίωση.
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΡΟΜΑ και κοινωνικη ενταξη
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ. Το εργαστήρι στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα μέσα από την ανταλλαγή.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
Δρ Ι.Π.Αμπελάς Ορισμός, αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 3
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ Βασικές έννοιες: μητρική γλώσσα Μητρική γλώσσα Η γλωσσική μορφή με την οποία έρχεται σε επαφή το παιδί.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Εποπτεία και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
1 ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ‘ΑΛΛΟΥ’ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (Σ.Ψ.)
Ο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ. Ρόλος και Λειτουργίες  Θεραπευτικός ή αποκατάστασης  Προληπτικός  Εκπαιδευτικός.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΣΥΜΜΌΡΦΩΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΛΉΨΕΙΣ - ΣΤΕΡΕΌΤΥΠΑ Δήμητρα Παπαστεργίου Λάρισα 2016.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
«Η εικόνα της ‘Ευρώπης’ και του ‘Άλλου’ στο σχολείο και στα σχολικά εγχειρίδια» « Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Όψεις, θεωρήσεις, προβληματισμοί,
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο δημοτικό σχολείο. Από την ομοιογένεια στην πολυπολιτισμικότητα.
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR I. Εισαγωγή στην Οργανωτική Συμπεριφορά (Κεφάλαιο 1) Με τι πιστεύετε ασχολείται το μάθημα της οργανωτικής συμπεριφοράς;
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Στόχοι Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Διαφορές μεταξύ θεωρητικών προσεγγίσεων (Ψυχανάλυση, Υπαρξισμός, Συμπεριφορισμός,
ΜΑΘΗΜΑ 11: ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med,
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Ο ρόλος της συμβουλευτικής στη γονεϊκότητα
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Θεωρία της Διαπολιτισμικής Νοσηλευτικής της Madeleine Leininger
Σύγχρονες Τάσεις Συμβουλευτικής
Εργασία σε ομάδες.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Φορεις και μορφες αξιολογησης: 2Ο Μαθημα
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ THΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Διαπολιτισμική Νοσηλευτική Το Μοντέλο της Πολιτισμικής Ικανότητας
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Διαπολιτισμικότητα και Φυσική Αγωγή
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Στο Σχολείο μας, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, λειτουργούν οι ακόλουθες Ομάδες: - Μουσική Ομάδα, - Θεατρική Ομάδα, - Κινηματογραφική.
Βασικές θέσεις της πολιτισμικής-ιστορικής θεωρίας του Vygotsky ( )
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
Ο Παράγοντας της Αυτοδιαχείρισης σε Σχέση με την Υγεία των Καρδιοπαθών
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ελισάβετ Βεντούρα Κυριακή Δημακάκου
Γερολυμάτου Σταυρούλα ΑΜ: ΣΧΨ
Εκπαίδευση και μειονότητες
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Εισηγήτρια: Μαρία Μανωλίκα (maria.manolika@yahoo.gr)

Οι Συνέπειες της Διαπολιτισμικής Επαφής Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους «διαπολιτισμικά», καθώς η πολύ-πολιτισμικότητα εξελίσσεται ραγδαία σε κάτι δεδομένο. Τι συμβαίνει όμως όταν ερχόμαστε σε επαφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα με ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς;

Διαπολιτισμική Προσαρμογή Σύμφωνα με τον Anderson (1994) υπάρχουν τέσσερα μοντέλα της διαδικασίας προσαρμογής: Μοντέλο ανάρρωσης: τα άτομα που μεταβαίνουν σε έναν καινούργιο πολιτισμό αναρρώνουν από μια τραυματική εμπειρία. Μοντέλο μάθησης: το άτομο πρέπει να αποκτήσει ένα σύνολο δεξιοτήτων ώστε να λειτουργήσει στο νέο πολιτισμικό περιβάλλον μέσω του μηχανισμού της ενίσχυσης.

Διαπολιτισμική Προσαρμογή Μοντέλο ταξιδιού: χαρτογραφεί την πορεία από την άγνοια του πολιτισμού και την απόρριψη του στην κατανόηση και την αποδοχή του Μοντέλο ισορροπίας: η διαπολιτισμική προσαρμογή είναι μια δυναμική διαδικασία μείωσης της έντασης, η οποία παράγεται όταν η εκδήλωση πολιτισμικών διαφορών διαταράσσει την εσωτερική αρμονία του ατόμου.

Διαπολιτισμική Προσαρμογή Σύμφωνα με τον Anderson (1994) η διαπολιτισμική προσαρμογή είναι κυκλική, συνεχής και διαδραστική. Αυτό που στηρίζει το άτομο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι: Διάθεση για νέες πολιτισμικές επιρροές Διάθεση αντιμετώπιση εμποδίων Αντιμετώπιση προκλήσεων

Διαπολιτισμική Προσαρμογή Επαναπατριζόμενοι: εγκαταλείπουν την προσπάθεια από τις πρώτες ματαιώσεις. Δραπέτες: παραμένουν στον πολιτισμό, αλλά ελαχιστοποιούν την επαφή με την ξένη πραγματικότητα. Φυλακισμένοι: προσαρμόζονται τόσο όσο χρειάζεται για να επιβιώσουν.

Διαπολιτισμική Προσαρμογή Κάστορες: η διαπροσωπική προσαρμογή είναι ελάχιστη και αποφεύγουν την επαφή με τον πολιτισμό. Προσαρμοσμένοι: αντεπεξέρχονται ικανοποιητικά, δημιουργούν σχέσεις με μέλη του ξένου πολιτισμού. Ενταγμένοι: κατακτούν γνωστικά, συναισθηματικά και συμπεριφοριστικά τον ξένο πολιτισμό.

Επιπολιτισμός Ο όρος «επιπολιτισμός» αναφέρεται στις αλλαγές που επέρχονται στα άτομα και ομάδες ως αποτέλεσμα της επαφής με άτομα άλλων πολιτισμών. Ψυχολογική προσαρμογή: ενδοψυχικές συνέπειες της αντιμετώπισης του νέου περιβάλλοντος. Κοινωνικό-πολιτισμική: διαπροσωπικές συνέπειες της αντιμετώπισης του νέου περιβάλλοντος.

Πρόβλεψη Διαπολιτισμικής Έκβασης Η υπόθεση της επαφής (Amir, 1969) υποστηρίζει ότι η αλληλεπίδραση μελών διαφορετικών ομάδων μπορεί να μειώσει τις προκαταλήψεις και της εχθρότητα. Ποιοι παράγοντες προβλέπουν μια επιτυχή έκβαση όταν οι άνθρωπο έρχονται σε επαφή;

Πρόβλεψη Διαπολιτισμικής Έκβασης Πολιτισμικοί: τα άτομα που κοινωνικοποιούνται σε προστατευμένες κοινωνίες νιώθουν μεγαλύτερη νοσταλγία. Δημογραφικοί: οι ομάδες υψηλού κύρους στην κοινωνική ιεραρχία έχουν πιο θετικές διομαδικές σχέσεις. Πολιτικοί: το στρες μειώνεται εάν η πρακτική της κοινωνίας ενθαρρύνει τη συμμετοχή και διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Πρόβλεψη Διαπολιτισμικής Έκβασης: Προσωπικότητα Ευσυνειδησία: συνδέεται με την ψυχολογική προσαρμογή. Εξωστρέφεια: προκύπτουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Νευρωτισμός: αναστέλλει την προσαρμογή. Προσήνεια: απώλεια της προσαρμογής. Δεκτικότητα: προβλεπτικός παράγοντας προσαρμογής.

Πρόβλεψη Διαπολιτισμικής Έκβασης: Στάσεις Εναρμόνιση: οι πολιτισμικές παραδόσεις των ομάδων θεωρούνται πολύτιμες (θετικά). Αφομοίωση: το άτομο απορρίπτει τον πολιτισμό προέλευσης (θετικά). Διαχωρισμός: το άτομο αγκιστρώνεται στον πολιτισμό προέλευσης (αρνητικά). Περιθωριοποίηση: το άτομο απορρίπτει και τους δυο πολιτισμούς (αρνητικά).

Εξομάλυνση Διαπολιτισμικής Έκβασης: Γάμος Οι διαπολιτισμικοί γάμοι εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό διαζυγίων, καθώς το σύνολο των πολιτισμικών διαφορών εκδηλώνεται συμβάλλοντας στην αύξηση των συγκρούσεων (Ting-Toomey, 1994). Κατά τον Fontaine (1990), οι σύζυγοι θα πρέπει να γνωρίζουν την πολιτισμική κληρονομιά και να θεωρούν επιτρεπτή την εκδήλωσή της.

Επιλογή Προσωπικού Πολυπολιτισμική ομάδα εργασίας: μείωση προκατάληψης και επιλογή ατόμων με ευχάριστη προσωπικότητα. Βελτίωση επικοινωνιακής δεξιότητας. Μετάθεση στο εξωτερικό: επιλογή ατόμων με πολιτισμικό υπόβαθρο κοινό με αυτό της χώρας υποδοχής. Αξιολόγηση πολιτισμικών δεξιοτήτων.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Εισηγήτρια: Μαρία Μανωλίκα (maria.manolika@yahoo.gr)