Το μπιλιάρδο, το Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο και ο Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης δύο ακεραίων αριθμών   Σωτήρης Γκιουλέας Επιβλέπων Καθηγητής: Ζήνων Λυγάτσικας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Advertisements

ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
BOCCIA IN ACTION! Μια σύντομη παρουσίαση του Μπότσια, για να μάθετε πως παίζεται αυτό το υπέροχο παιχνίδι!
Κανονικά πολύγωνα Τουρναβίτης Στέργιος.
Σύντομη Παρουσίαση των Μαθηματικών του Project «Παρθενώνας»
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Τα Μαθηματικά της Τέχνης & η τέχνη των Μαθηματικών
Παραλληλόγραμμα τεστ 1 τεστ 2 ασκήσεις Φάνης Παπαδάκης
ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Παχατουρίδη Σάββα(676) Επιβλέπων: Σ
Άσκηση 5 Το τρίγωνο με πλευρές 3,4,5 είναι ορθογώνιο. Αν πολλαπλασιάσουμε τα μήκη των πλευρών του με έναν οποιοδήποτε φυσικό αριθμό λ ( ), το τρίγωνο που.
Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου
ΤΡΙΓΩΝΑ. ΤΡΙΓΩΝΑ Το σχήμα που προκύπτει είναι το τρίγωνο ΑΒΓ Το τρίγωνο Α Β Γ Ορίζουμε τρία σημεία Α, Β, Γ πάνω στο επίπεδο 2. Ενώνουμε τα σημεία.
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο
Η Αρχή Συμπερίληψης - Εξαίρεσης
Δίνεται συρμάτινο πλέγμα μήκους 10 μέτρων. Να περιφράξετε με αυτό ένα οικόπεδο, (με το μεγαλύτερο εμβαδόν), σχήματος ορθογωνίου! Ορίζουμε ως: X: Μήκος.
Φυσική Α΄ Γυμνασίου Στόχοι και μέσα
Άσκηση 7 Ο ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου, σχήματος τετράγωνου συμφώνησε με το Δήμο στον οποίο ανήκει να παραχωρήσει μια λουρίδα 10 μέτρων για την κατασκευή.
Άσκηση 3 Το ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ με υποτείνουσα ΒΓ=10m και το τετράγωνο με πλευρά 5m, έχουν ίσα εμβαδά. Να υπολογίσετε την απόσταση του Α από την ΒΓ.
ΕΠΛ 231 – Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι13-1 Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Ο αλγόριθμος Dijkstra για εύρεση βραχυτέρων μονοπατιών.
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών
2ο Γυμνάσιο Αριδαίας Α’ Γυμνασίου
Διακριτά Μαθηματικά Ι Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση) Σημειώσεις του μαθήματος Διάλεξη 8η.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
Εισαγωγή στην Κρυπτογραφία Εργαστηριακό σεμινάριο Άνοιξη 2007.
Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καλαμάρα Αγγελική
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
Το Θέρμο είναι κωμό- πολη της Αιτωλοακα- ρνανίας με επίσημο πληθυσμό κα- τοίκων.
Άσκηση 1 : Δίνονται οι συντεταγμένες δυο σημείων Χ ο = m, Y ο = m, X 1 = m, Y 1 = m. Μετρήθηκαν οι γωνίες θλάσης (β 1 =250 g.2345.
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 7: Παράδειγμα από Α΄ Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο Δέσποινα Πόταρη Σχολή Θετικών.
ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Τα Μαθηματικά στην Καθημερινή Ζωή.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
Παράδειγμα από Α΄Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο.
Ιλιάδα Μονομαχίες. Μονομαχία:Πάρη και Μενέλαου Ο Πάρης προβάλει απο το Τρωικό στράτευμα εναντίον του Μενέλαου.Πρίν την μονομαχία ο Πάρης κυριεύεται από.
Παρουσίαση ενός κρίσιμου συμβάντος
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
ΤΡΙΓΩΝΑ.
Εργο W Σταθερή δύναμη F που μετακινεί σώμα για διάστημα s (χωρίς περιστροφή). Όπου φ η γωνία που σχηματίζει η δύναμη με την μετατόπιση. Μονάδα μέτρησης.
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
Ο Σωκρατικός διάλογος και η μαιευτική μέθοδος.
Μαθηματικά Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΑΔΟΝ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΟΥ
ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΧΗΜΑΤΑ …με προϋποθέσεις.
Μαθηματικά: Θεωρία Αριθμών
Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος
Δραστηριότητα - απόδειξη
ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΟΜΗΛΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Περιβαλλοντολόγοι : Εργασία 1
Ωχ… Πως θα τα λύσω;.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΕΝΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ
Μαθηματικά: Γεωμετρικοί τόποι
Ευρετικές Στρατηγικές χρήσιμες για την επίλυση προβλήματος
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
Επαναληπτικές ερωτήσεις Φυσικής
« به نام خدا» 1-جايگاه ايران در توزيع جهاني درآمد
Κλικ για επιστροφή στην ερώτηση
ΑΝΟΧΕΣ ΤΙ ΕΝΑΙ ΑΝΟΧΗ ΑΝΟΧΕΣ ΜΗΚΟΥΣ ΑΝΟΧΕΣ ΓΩΝΙΩΝ.
נושא 5: מגנטים ומגנטיות.
ΤΡΙΓΩΝΑ.
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το μπιλιάρδο, το Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο και ο Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης δύο ακεραίων αριθμών   Σωτήρης Γκιουλέας Επιβλέπων Καθηγητής: Ζήνων Λυγάτσικας Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής

Περιεχόμενο Τι είναι το πρόβλημα του μπιλιάρδου Παρατηρώντας την περίπτωση του μπιλιάρδου 4×6 Εύρεση του ΕΚΠ και απόδειξη Εύρεση του ΜΚΔ Περίπτωση όπου (α,β)=1 Περίπτωση όπου (α,β)≠1

Τι είναι το μαθηματικό μπιλιάρδο Το μαθηματικό ή αριθμητικό μπιλιάρδο είναι ένα ιδανικό μπιλιάρδο, στο οποίο ή μπάλα είναι αβαρής, και δεν υπάρχουν τριβές ή απώλεια κινητικής ενέργειας.

Ποιό είναι το Πρόβλημα της Μπάλλας του μπιλιάρδου; Έστω ένα ορθογώνιο αριθμητικό μπιλιάρδο με ακέραιες διαστάσεις. Η μπάλα εκτοξεύεται από την κορυφή Α με γωνία 45ο . Μεταξύ των ερωτήσεων του προβλήματος αναφέρουμε τις: Αν m/n o λόγος των πλευρών του μπιλιάρδου, πόσες φορές χτυπάει η μπάλα στις πλευρές του ορθογωνίου μέχρι να καταλήξει στη γωνία του παραλληλογράμμου; Μπορούμε να προβλέξουμε πότε η μπάλα θα βγεί από μία εκ των τεσσάρων κορυφών του ορθογωνίου?

Κατασκευή του ΕΚΠ, [α,β], α ≠ β Κατασκευή του ΕΚΠ, [α,β], α ≠ β ΕΚΠ των 4 και 6 Παίρνουμε ορθογώνιο τραπέζι με ακέραιες διαστάσεις α και β. Από κάποια γωνία εκτοξεύουμε μια μπάλα από γωνία 45°. Το μήκος της διαδρομής της μπάλας μέχρι αυτή να φτάσει σε κάποια γωνία είναι το ΕΚΠ των α και β επί το √2.

Απόδειξη για ορθογώνιο διαστάσεων 4×6 Εδώ θα έχεις γραμμένο σε ένα φύλλο την απόδειξη και θα την διαβάσεις

Μέγιστος κοινός διαιρέτης Μετράμε την απόσταση από την αρχή της τροχιάς της μπάλας ως το κοντινότερο σημείο διασταύρωσής της. Η απόδειξη γίνεται ανά περίπτωση: Αν ο ΜΚΔ των διαστάσεων του τραπεζιού είναι το 1 Αν ο ΜΚΔ των διαστάσεων του τραπεζιού είναι μεγαλύτερος του 1

ΜΚΔ των 3 και 5 Επειδή (3,5)=1, [3,5]=3×5 Η μπάλα θα περάσει από 3×5 μοναδιαία τετράγωνα, δηλαδή, από όλα τα μοναδιαία τετράγωνα. Άρα η τροχιά της μπάλας θα διασταυρωθεί 1 μοναδιαίο τετράγωνο από το σημείο εκκίνησής της.

ΜΚΔ των 3 και 4 ΜΚΔ των 6 και 8 Ανάγουμε την περίπτωση όπου ο ΜΚΔ των μηκών των πλευρών του τραπεζιού είναι διάφορος του 1, στην περίπτωση που είναι το 1

Βιβλιογραφία [1] Gardner, Martin (1984). Sixth Book of Mathematical Diversions from "Scientific American, University of Chicago Press. pp. 211 - 215. [2] Steinhaus, Hugo. (1999) Mathematical Snapshots, Dover Recreational Math Series ed., Courier Corporation. [3] Wikipedia: Λήμμα Arithmetic Billiards ή στο https://en.wikipedia.org/wiki/Arithmetic_billiards, τελευταία προσπέλαση 01/12/2018.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας