Κατάρτιση διαιτολογίου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
Advertisements

6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Διόρθωση γλεύκους και Αλκοολικός Τίτλος Οίνου ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΥΤΩΝ Μεσογειακό κλίμα επικρατεί σε πέντε παραθαλάσσιες περιοχές της γης που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, Μεσόγειος,
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Ε ΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Δ ΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ 2 σάκχαρα ενωμένα Σακχαρόζη: Γλυκόζη+ Φρουκτόζη “επιτραπέζια ζάχαρη” Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα και.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ.
Αγγέλα Καλκούνη1 Ξύλινα Δάπεδα Διαδικασία Κατασκευής Ξύλινων Καρφωτών Δαπέδων.
ΥΛΙΚΑ:  2 κιλά περίπου άγρια χόρτα για πίτα, όχι για βράσιμο  Άνηθο  Κρεμμυδάκια φρέσκα  5 Αυγά  2 ντομάτες ώριμες  Ελαιόλαδο.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΓΡΑΒΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΣΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αποβλΗτων Α. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΤΗΝΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. Τι είναι η μάζα ενός σώματος; Μάζα είναι το ποσό της ύλης που περιέχει ένα σώμα.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Τ ΕΛΙΚΉ Ε ΞΈΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Ρ ΟΛΟΣ ΤΩΝ Π ΡΩΤΕΪΝΩΝ Βασικότερρο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού Σκελετική διαμόρφωση του σώματος Σύνθεση ορμονών και.
Στόχοι Κατανόηση αναγκαιότητας καθορισμού διατροφικών στόχων κατά τη σίτιση βαρέως πασχόντων Κατανόηση επιδράσεων οξέος τραύματος ή νόσου στον ενεργειακό.
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διατροφολογίας Πρακτική άσκηση στην Κοινότητα Δημοτικό Γυμναστήριο Πετρούπολης Ελεάνα Νικολάου Α.Μ
Διατροφή Ενότητα 13: Yπέρβαρος / παχυσαρκία & απώλεια βάρους Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστήρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο.
Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Αρδεύσεις – Στραγγίσεις.
Στην άσκηση αυτή μετρούμε την πυκνότητα ρ του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένος ένας κύλινδρος. Η μέτρηση της πυκνότητας ρ θα γίνει με τη βοήθεια της.
Υδατάνθρακες C – H - O. ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Παροχή ενέργειας Δίνουν ενέργεια στα κύτταρα αφού πρώτα μετατραπούν σε γλυκόζη στο ήπαρ. 4 Kcal(θερμίδες)
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑΝΘΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: ΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Εισηγητής: δρ. Χρήστος Λεμονάκης
Διατροφική σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο
Παχυσαρκία και Υπέρβαρο
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Κατάρτιση διαιτολογίου
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ επεξεργασία θέματος 2015
Προσαρμογή Το νεογνό προσαρμόζεται στην πρόσληψη τροφής από το στόμα
Πίνακας Ουσιαστικότητας
ΔΥΝΑΜΕΙΣ αν.
ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ Εργαστηριακή Άσκηση 13 Γ′ Γυμνασίου
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Χημική Αντίδραση Στέλλα Θεοδωράκη Άρτεμης Κατσάρη Ρομίνα Κάρκαλου
Διατροφή Ενότητα 13: Yπέρβαρος / παχυσαρκία & απώλεια βάρους
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΣΟΥΣ ΙΣΣΑΜ
Πρακτική Άσκηση στην Κοινότητα Α’ & Β΄ Εξάμηνο
Ήλιος Απόσταση από τη Γη : 1A.U. Ακτίνα : 6,966x10E8 m
Διατροφή-Διαιτολογία
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΕΥΘΥΒΟΥΛΟΥ (21041)
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η έννοια Άνωση.
Συνέντευξη με μια ομάδα μαθητών
Ισοδύναμα Τροφίμων Αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό των γευμάτων και αναπτύχθηκαν από μια επιτροπή του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων και του Αμερικανικού.
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μήκος κύκλου & μήκος τόξου
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
Για να γίνει το γεύμα σας πιο ισορροπημένο...
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2014.
ΑΜΠΕΛΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μορφολογική μελέτη ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Αποτελέσματα μορφολογικής μελέτης σύστασης ΑΣΑ Δήμου Σύρου
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΠΟΡΤΑΣ GNA plastics Αθήνα 2012.
ATP το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕρΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018
ΕΙΔΗ ΔΙΑΙΤΩΝ Δίαιτες χαμηλών υδ/κων
Μέτρηση εμβαδού Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΔΑΠΕΔΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Στη δαπεδοθέρμανση το στοιχείο που αποδίδει τη θερμότητα είναι το δάπεδο του χώρου. Το δάπεδο θερμαίνεται από σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί.
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Διατροφικές διαταραχές και νοσηλευτική παρέμβαση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Κατάρτιση διαιτολογίου Λήψη ενός γενικού ιστορικού του ατόμου Λήψη διαιτητικού ιστορικού Υπολογισμός της ημερήσιας πρόσληψης Καθορισμός ημερήσιων θερμιδικών αναγκών Σύγκριση των πραγματικών και των συνιστώμενων θερμιδικών αναγκών Κατανομή των θερμίδων στα 3 βασικά θρεπτικά συστατικά Υπολογισμός πρωτεϊνικών απαιτήσεων Σύνταξη διαιτολογίου

NCP Στάδιο 1. Διατροφική αξιολόγηση Α. Ανθρωπομετρήσεις Β. Βιοχημικοί Δείκτες C. Κλινική Εικόνα D. Διατροφικό Ιστορικό H. Ιστορικό εξεταζόμενου A. Ανθρωπομετρήσεις ΔΜΣ Ιδανικό Βάρος ΒΜ Ενεργειακές ανάγκες

A. Ανθρωπομετρήσεις ΔΜΣ – ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΙΒ = ΔΜΣ * Υ² Για γυναίκες : 21,3 - 22,1 Για άνδρες : 21,9 - 22,4 για άτομα με ΔΜΣ ≥ 25 επιλέγουμε στις γυναίκες 22,4 και στους άνδρες 22,7. Ταξινόμηση ΔΜΣ(Kg/m2) Κίνδυνος συνοσυρότητας Ελλειποβαρές <18,5 Χαμηλός (αλλά ο κίνδυνος από άλλα κλινικά προβλήματα αυξημένος) Φυσιολογικό 18,6-24,9 χαμηλός Υπέρβαρο 25,0-29,9 μέτριος Παχυσαρκία 1ου βαθμού 30,0-34,9 αυξημένος Παχυσαρκία 2ου βαθμού 35,0-39,9 Πολύ αυξημένος Παχυσαρκία 3ου βαθμού ≥ 40 Πάρα πολύ αυξημένος

Διατροφική Πρόσληψη Αξιολόγηση Θρεπτικών συστατικών D. Διατροφικό Ιστορικό Διατροφική Πρόσληψη Αξιολόγηση Θρεπτικών συστατικών Φαρμακευτική Αγωγή – Συμπληρώματα Αρέσκειες – Απαρέσκειες τροφίμων

D. Διατροφικό Ιστορικό ΒΜ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Υπολογισμός ΒΜ με τον τύπο Mifflin Γυναίκες: ΒΜ = 10×Β + 6,25 × Υ – 5 × Η -161 Άνδρες: ΒΜ = 10 × Β + 6,25 × Υ – 5 × Η + 5 Β = πραγματικό βάρος σε kg, Υ = ύψος σε cm, H = ηλικία σε έτη Υπολογισμός ΒΜ με τη μεθοδο του 24h Γυναίκες: ΒΜ = Β × 0,95 × 24 Άνδρες: ΒΜ = Β × 1 × 24 Β = ιδανικό ή επιθυμητό βάρος σε kg ΕΑ = ΒΜ × PAL ΒΜR (μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας) = ΒΜ + ΘΕΤ

NCP Στάδιο 2. Διατροφική Διάγνωση Ρ Αλλαγές στη διατροφική κατάσταση Ε Αιτία/Παράγοντες που συνεισφέρουν στο πρόβλημα S Δείκτες/Δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διατροφική διάγνωση

NCP Στάδιο 3. Διατροφική παρέμβαση Στόχοι (Διατροφικές οδηγίες/Συστάσεις – Γεύματα – Τρόφιμα - κ.α.) Kcal Διαιτολογίου Πρωτεϊνικές Ανάγκες Ποσοστά μακροθρεπτικών συστατικών Πίνακας Ισοδυνάμων Κατανομή γευμάτων

Kcal διαιτολογίου  

Απώλεια Βάρους Συνιστάται ένα ενεργειακό έλλειμμα της τάξεως των 500-1000kcal/d ανάλογα με το σωματικό μέγεθος και φύλο_ μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα μπορεί να επιφέρει σημαντική απώλεια άλιπου ιστού Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) συστήνει απώλεια βάρους 250-500gr την εβδομάδα στα άτομα με ΔΜΣ 27-35 ή 0,5 -1 κιλό την εβδομάδα στα άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 35

Υπολογισμός μακροθρεπτικών συστατικών Συνιστώμενες αναλογίες σύμφωνα με DRIs,2010 για ενήλικες PRO 10-35% (10-15% με φυτική / ζωική PRO 50-50) LIP 20-35% (25-30% όπου <10% SFA, ≤10% PUFA, ≤15% MUFA) CHO 45-65% (50-60%) Πρωτεϊνικές Ανάγκες: για ενήλικες, 0,8γρ/kg ΙΒ Σε υποθερμιδικά διαιτολόγια επιδιώκουμε να είναι οι πρωτεΐνες για τις γυναίκες 60-65γρ/ημέρα και για τους άνδρες 70-75γρ/ημέρα τουλάχιστον.

Στάδια Σύνταξης Διαιτολογίου Στάδια Σύνταξης Διαιτολογίου ΔΜΣ Ιδανικό Βάρος ΒΜ Ενεργειακές ανάγκες Kcal Διαιτολογίου Ποσοστά μακροθρεπτικών συστατικών Πρωτεϊνικές απαιτήσεις Πίνακας Ισοδυνάμων Κατανομή γευμάτων

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμός Ισοδυνάμων CHO (g) PRO (g) LIP Kcal ΓΑΛΑ άπαχο 12 8 2 100 ΓΑΛΑ με μειωμένα λιπαρά 5 120 ΓΑΛΑ πλήρες 160 ΦΡΟΥΤΑ 15 - 60 ΛΑΧΑΝΙΚΑ 25 ΑΜΥΛΟ 3 1 80 ΚΡΕΑΣ άπαχο 7 45 ΚΡΕΑΣ μέτρια λιπαρό 75 ΚΡΕΑΣ υψηλά λιπαρό ΛΙΠΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ  

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΑ Α.Ι. ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΠΟ- ΓΕΥΜΑ ΒΡΑΔΥ ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ ΓΑΛΑ άπαχο ΓΑΛΑ με μειωμένα λιπαρά ΓΑΛΑ πλήρες ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΜΥΛΟ ΚΡΕΑΣ άπαχο ΚΡΕΑΣ μέτρια λιπαρό ΚΡΕΑΣ υψηλό λιπαρό ΛΙΠΟΣ

Το προτεινόμενο διαιτολόγιο θα πρέπει : Να είναι θρεπτικά πλήρες (να καλύπτονται όλες οι ομάδες τροφίμων) Να προσφέρει τόσες θερμίδες, όσες απαιτούνται κάθε φορά για τη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους Να συμβάλλει στη διατροφική θεραπεία που μπορεί να αμβλυνθεί από ένα σωστό διατροφικό πρότυπο Να είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής και στους ρυθμούς του ατόμου Να μην περιλαμβάνει τρόφιμα που το άτομο δεν καταναλώνει ή δεν πρέπει να καταναλώσει Να περιλαμβάνει τα 3 βασικά γεύματα αλλά και ενδιάμεσα σνακ-μικρά γεύματα

Χαρακτηριστικά της ισορροπημένης δίαιτας: Να περιορίζεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης, γιατί ευνοούν την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων Να επιλέγονται φρούτα και λαχανικά σε ποικιλία, γιατί διαθέτουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη, γιατί προσφέρουν «κενές» θερμίδες και βλάπτουν την υγεία Να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε διαιτητικές ίνες (προϊόντα ολικής άλεσης) γιατί περιέχουν πολλές βιταμίνες και επιπλέον είναι ευεργετικά για το πεπτικό σύστημα

Να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση γλυκών, γιατί υποκαθιστούν ενεργειακά αλλά πιο υγιεινά τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία Να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση αλατιού, γιατί επιβαρύνει τα νεφρά και αυξάνει την πίεση Να προτιμάται κατανάλωση νερού και όχι αναψυκτικών, που είναι πλούσια σε θερμίδες και χημικά πρόσθετα, ενώ δεν προσφέρουν καθόλου βιταμίνες Να καταναλώνονται τρόφιμα γευστικά αλλά απλά μαγειρεμένα

Τα γεύματα της ημέρας πρέπει να διαθέτουν: Ποσότητα ικανή να προκαλέσει το αίσθημα του κορεσμού και να προσφέρει ενέργεια ικανοποιητική για τις ανάγκες του ατόμου Ποιότητα υψηλή με επάρκεια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά