Διαχείριση υδατικών πόρων και ενεργειακών διαθεσίμων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
Advertisements

Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ι
G.I.Pservice.
BEACHMED-e: Υποπρόγραμμα 3
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 3 Υπολογισμός Εξατμισοδιαπνοής Μέτρηση Απορροής Εμμ. Ανδρεαδάκης.
Μετεωρολογια – Κλιματολογία
Εκλογή έντασης τεχνητής βροχής
Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΙΟΝΤΩΝ ΝΕΡΟΥ Kw
Ορυκτά πετρώματα Εκμετάλλευση και προστασία υπεδάφιου πλούτου
«ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ» Κεφάλαιο 5 (Διαχείριση Φυσικών Πόρων Β’ Λυκείου)
Ως συντελεστής παραγωγής
Αλλαγές στη φάση των σωμάτων
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
5.2 Χαρακτηριστικά και ιδιότητες του νερού
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ Κλιματική Αλλαγή
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΓΟΣ 29/01/2015
Υδρολογία-Εισαγωγικές έννοιες
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ Σύνοψη των Υδρολογικών Διεργασιών
O κύκλος του νερού Β1 Ερευνητική Εργασία.
Τεχνική Υδρολογία Επανάληψη μαθημάτων (μέσα Νοέμβρη-τέλη Δεκέμβρη)
1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΙ ΕIΝΑΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ; ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ.
Θερμοδυναμική του αέρα. Παραδοχές για την ατμόσφαιρα Ανάμεσα στη θερμοδυναμική του ατμοσφαιρικού αέρα και των ιδανικών αερίων δεν υπάρχουν ουσιαστικές.
Μέτρηση Υγρασίας Αέρα Εξάτμισης. Υγρασία Αέρα Τρόποι περιγραφής υγρού περιεχομένου της Ατμόσφαιρας  1. Απόλυτη Υγρασία ( )  2. Τάση των υδρατμών (e)
“Δροσισμός Θερμοκηπίων (Α)” Εισαγωγή Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα Θεωρία Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας.
1 Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος Διήθηση – Διηθητικότητα Διάρκεια άρδευσης Εύρος άρδευσης.
ΕΞΑΤΜΙΣΙΔΙΑΠΝΟΗ P= E +I+R. η θερμοκρασία του νερού.η θερμοκρασία του νερού. Η θερμοκρασία και η απόλυτη υγρασία του στρώματος του αέρα που είναι αμέσως.
ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. Άτομο υδρογόνου Άτομο οξυγόνου Πυρήνας.
Τι είναι ο υδρολογικός κύκλος ή κύκλος του νερού; Yδρολογικός κύκλος είναι η σταθερή και αδιάκοπη κίνηση του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της.
Θερμοκρασία του αέρα. Τι είναι θερμότητα και πώς γίνεται αντιληπτή; Μορφή ενέργειας που διαδίδεται από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω μεταφοράς θερμότητας.
Η ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα. Τι ονομάζουμε ακτινοβολία;  Η εκπομπή και διάδοση ενέργειας με ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία).
Αστικό μικροκλίμα – αστική θερμική νησίδα ασκήσεις
Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων
Λάζαρος Ηλιάδης Καθηγητής ΔΠΘ
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite.
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας
ΔΙΑΠΝΟΗ Ο όρος διαπνοή αναφέρεται στην απώλεια νερού από ένα φυτό λόγω εξάτμισής του από τα στόματα των φύλλων. Η απώλεια αυτή αναπληρώνεται από το νερό.
Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος
«Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση»
Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες στην Αγροτική Παραγωγή
«Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης» Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Ο κύκλος του νερού. Μαλαματή Βελώνη Α.Μ:4190 Ο Κύκλος του νερού.
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Με λένε Dolphin και μαζί θα μάθουμε για το νερό στη φύση !!!
Υγρασία του αέρα.
Μεταφορά Μάζας Ενότητα 6: Διάχυση με Μη Μόνιμες Συνθήκες
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου:
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Βαγγέλης Ρούλιας
Άρδευση είναι η παροχή πρόσθετου νερού στις καλλιέργειες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε νερό και να πραγματοποιηθεί κανονική ανάπτυξή τους με στόχο.
Ο κύκλος του νερού Φυσική
Μελέτη φωτοσυνθετικών και υδατικών παραμέτρων των φύλλων
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΘΕΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ: ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΤΡΩΜΑ ΡΕΥΣΤΟΥ Οι θερμικές.
Νερό και Γεωργία ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διαχείριση υδατικών πόρων και ενεργειακών διαθεσίμων Εργαστήριο 3ο Εξατμισοδιαπνοή

Ορισμοί (1) Εξάτμιση: είναι η φυσική διαδικασία με την οποία ένα στερεό ή υγρό σώμα μεταπίπτει στην αέρια φάση. Στην υδρολογία η εξάτμιση περιορίζεται στη μεταβολή του νερού από την υγρή στην αέρια φάση. Δυναμική εξάτμιση: είναι η εξάτμιση από μια επιφάνεια όπου όλες οι επαφές με την ατμόσφαιρα είναι υγρές έτσι που δεν υπάρχει κανένας περιορισμός της έντασης της εξάτμισης που να οφείλεται στην επιφάνεια. Το μέγεθος εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις συνθήκες που επικρατούν στην ατμόσφαιρα και την ανακλαστικότητα της επιφάνειας, αλλά παραλλάσσει ανάλογα με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας όπως είναι η αεροδυναμική τραχύτητα.

Ορισμοί (2) Εξατμισοδιαπνοή: είναι η συνδιασμένη διαδικασία με την οποία νερό μεταφέρεται προς την ατμόσφαιρα με τη διαπνοή από τα φυτά και την εξάτμιση από την επιφάνεια του εδάφους και την επιφάνεια των φύλλων όταν αυτά είναι υγρά. Δυναμική εξατμισοδιαπνοή: είναι η ένταση με την οποία το νερό κάτω από συνθήκες πλήρους διαθεσιμότητας απομακρύνεται από το υγρό έδαφος και τις φυτικές επιφάνειες. Η δυναμική εξατμισοδιαπνοή εκφράζεται είτε ως ροή λανθάνουσας θερμότητας ανά μονάδα επιφάνειας, είτε ως ισοδύναμο πάχος εξατμιζόμενου νερού ανά μονάδα χρόνου.

Ορισμοί (3) Εξατμισοδιαπνοή καλλιέργειας: είναι η ένταση με την οποία νερό εφόσον είναι άμεσα διαθέσιμο, απομακρύνεται από τις εδαφικές και φυτικές επιφάνειες μιας καλιέργειας που αναπτύσσεται δυναμικά (είναι δηλαδή ελεύθερη από ασθένειες και οποιουσδήποτε άλλους παράγοντες ανασχετικούς της ανάπτυξης και έχει στη διάθεσή της όλα τα απαιτούμενα θερεπτικά συστατικά) και επιτυγχάνει το μέγιστο ανάπτυξης και απόδοσης, κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσεται. Η συνήθης έκφρασή της είναι σε ισοδύναμο πάχος εξατμιζόμενου νερού ανά μονάδα χρόνου. Πραγματική εξατμισοδιαπνοή καλλιέργειας: είναι η ένταση με την οποία νερού απομακρύνεται από το έδαφος και τις φυτικές επιφάνειες μιας καλλιέργειας που αναπτύσσεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Μέθοδοι υπολογισμού εξατμισοδιαπνοής    

Υπολογισμός αρδευτικών αναγκών Η εκτίμηση της υδατικής κατανάλωσης των φυτικών καλλιεργειών που αρδεύονται, η οποία ταυτίζεται με τη δυνητική εξατμισοδιαπνοή τους, γίνεται μέσω της εμπειρικής εξίσωσης : Εc = kcErc Όπου: Ec : η δυνητική εξατμισοδιαπνοή της συγκεκριμένης καλλιέργειας που ενδιαφέρει, Erc: η εξατμισοδιαπνοή της καλλιέργειας αναφοράς Kc: ένας εμπειρικός συντελεστής γνωστός ως φυτικός συντελεστής.

Φυτικός συντελεστής Ο φυτικός συντελεστής είναι εμπειρικός και οι τιμές του για τον Ελληνικό χώρο δίνονται από πίνακες του Υπουργείου Γεωργίας.

Μέθοδος Blanney – Criddle Η μέθοδος Blaney – Criddle έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε πολλές χώρες για την εκτίμηση των αρδευτικών αναγκών. Εκτιμά τις αρδευτικές ανάγκες με τον τύπο Εp = 0,254Κcp(32 + Τα) Εp: η δυνιτική εξατμισοδιαπνοή της καλλιέργειας αναφοράς p: το ποσοστό των ωρών της ημέρας που δίνεται από τη σχέση p=100×Ν×μ/(365×12) N: η διάρκεια της αστρονομικής μέρας μ: οι ημέρες του μήνα Τα: η θερμοκρασία του υπόψη μήνα