Πως το ζαχαροκάλαμο γίνεται ζάχαρη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δεξαμενόπλοια.
Advertisements

6η Ενότητα:Τρόποι Μεταφοράς Πιάτων
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
Διαχωρισμός μιγμάτων.
ΤΑ ΦΥΤΑ.
1. Κατασκευή αιολικού π άρκου στη μέση της θάλασσας. Μερικά θαύματα μηχανικής του XXI αιώνος.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΩΣ ΠΕΛΑΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΩ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΦΘΗΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους. νερό Το νερό διαλύει άλατα τα άλατα Οι ξυλώδεις σωλήνες μεταφέρουν νερό το νερό στα φύλλα ΑΛΑΤΑ Οι ρίζες.
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
Το κύτταρο σαν εργοστάσιο
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
Φυσικό περιβάλλον Βιόσφαιρα.
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΕΣ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Μηχανεσ Εσωτερικησ Καυσησ
Μείγματα.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ.
Προγραμματισμός Στόχων Προγραμματισμός Στόχων Σε όλες τις εφαρμογές του γ.π. που μελετήθηκαν στις προηγούμενες ασκήσεις υπήρξε ένας μοναδικός υπερισχύων.
5.2 Χαρακτηριστικά και ιδιότητες του νερού
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Τα φυτικά όργανα Ρίζα Βλαστός Φύλλα Άνθος.
Ποταμός Νείλος Από τους μαθητές της Στ΄ τάξης
TO NEΡΟ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ – ΜΕΙΓΜΑΤΑ
Βιομηχανία Παραγωγής Τούβλων
Ανακύκλωση Χαρτιού Γιώργος Γρηγορίου.
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Η ελιά.
Επιμέλεια εργασίας Α. Α. Π. Α. Μ. Β. Δ. Γ. Σ. Γ.
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΙΑΝΑΚΗ Α1.
ΠΡΟΣΩΠΟΛΟΓΙΑ- ΜΑΚΙΓΙΑΖ
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΕΣΙ.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
ΚΑΖΜΙΡΑ ΤΡΕΤΣΙΑΚ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΣΤΕΡΗΣ Σχολικό έτος Γ / ΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ Καθηγητής : Κατσοπρινάκης Σταύρος.
Ορυκτοί άνθρακες ένα πολύτιμο στερεό.. Πώς δημιουργήθηκαν οι ορυκτοί άνθρακες. Οι ορυκτοί άνθρακες, ή αλλιώς γαιάνθρακες, βρίσκονται στο υπέδαφος. Σχηματίστηκαν.
Security and Confidentiality Ασφάλεια και Εμπιστευτικότητα.
1. Τι είναι τα οικολογικά σχολεία; i. Είναι τα σχολεία που έχουν ωραίο κήπο! ii. Είναι τα καθαρά σχολεία της Κύπρου! iii. Είναι τα σχολεία που συμμετέχουν.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 1.Τι είναι τα οικολογικά σχολεία; i.Είναι τα σχολεία που έχουν ωραίο κήπο!Είναι τα σχολεία που έχουν ωραίο κήπο! ii.Είναι.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Αντρέας Ξενοφώντος Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Τάξη : Δ
 Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό.
οικοσυστήματα της Ελλάδας!
Ιωάννης Καραγιάννης 4216 Διεξοδική διερεύνηση του Κύκλου του Νερού, παρουσίαση των δομικών του στοιχείων και η επίδραση του στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Καλλιέργεια βακτηρίων
ΓΥΑΛΙ.
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
Ρύπανση του εδάφους.
Προέλευση και παραγωγή
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Οδηγίες Συμπεριφοράς Δεν ακούμε μουσική με τον ήχο στη διαπασών.
Μείγματα.
Επαγγέλματα που χάθηκαν
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
Ένα απλοποιημένο διάγραμμα της ροής παραγωγής είναι
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Μερικά θαύματα μηχανικής του XXI αιώνος
Μερικά θαύματα μηχανικής του XXI αιώνος
Από τον Παναγιώτη Κάρκουλα
Η διαδικασία δέσμευσης ενέργειας από τον ήλιο
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πως το ζαχαροκάλαμο γίνεται ζάχαρη

Η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου είναι πολύ κοπιαστική εργασία Η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου είναι πολύ κοπιαστική εργασία. Απαιτείται χρήση λιπασμάτων και ξεχορτάριασμα για 11 με 18 μήνες πριν έρθει η ώρα της συγκομιδής. Τα ζαχαροκάλαμα κόβονται από τη βάση τους με μεγάλα μαχαίρια. Οι αγρότες αφήνουν τις ρίζες στο έδαφος ώστε να φυτρώσουν τα ζαχαροκάλαμα της επόμενης συγκομιδής. Όπου είναι δυνατόν τα ζαχαροκάλαμα καίγονται πριν τη συγκομιδή για να αφαιρεθούν τα φύλλα τους.

Τα ζαχαροκάλαμα μεταφέρονται στο τοπικό εργοστάσιο ζάχαρης ή σε μια περιοχή όπου τα επεξεργάζονται με το χέρι. Αυτό γίνεται με φορτηγά ή τρένα αλλά μερικές φορές ακόμη και με κάρα. Η μεταφορά πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί τα ζαχαροκάλαμα καταστρέφονται όταν παραμένουν στο ζεστό και υγρό κλίμα που επικρατεί εκεί. Ένα εκτάριο (10.000μ2) δίνει κατά μέσο όρο 50 τόνους ζαχαροκάλαμο, από τους οποίους μπορούν να παραχθούν 7 τόνοι ζάχαρη.

Το ζαχαροκάλαμο είναι παρόμοιο με το μπαμπού, έχει δηλαδή ένα σκληρό και γυαλιστερό εξωτερικό περίβλημα που προστατεύει τη γλυκιά ξυλώδη εσωτερική ίνα. Τα καλάμια κόβονται σε μικρά κομμάτια και διαλύονται για να βγει το υγρό από το εσωτερικό τους Σε πολλά εργοστάσια τα καλάμια συνθλίβονται σε μεγάλους μύλους. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο τότε οι εργάτες δένουν ένα ζώο με σκοινιά το οποίο γυρνάει ένα είδος μύλου που διαλύει τα ζαχαροκάλαμα.

Το καφετί υγρό που βγαίνει από τα διαλυμένα καλάμια είναι ακόμα αρκετά βρώμικο από το χώμα των χωραφιών. Ψεκάζεται με ζεστό νερό για να καθαρίσει και φιλτράρεται για να παραχθεί ένας υγρός χυμός. Ο χυμός αυτός βράζεται σε μεγάλα καζάνια ώστε να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο σιρόπι

Έτσι δημιουργείται ένα επιφανειακό στρώμα, και στη συνέχεια με τη βοήθεια κάποιας μηχανής που χρησιμοποιεί τη φυγόκεντρο διαχωρίζεται η ακατέργαστη καφέ ζάχαρη από το υπόλοιπο σιρόπι. Η ζάχαρη φορτώνεται σε πλοία και μεταφέρεται στις χώρες προορισμού

Εκεί πηγαίνει σε εργοστάσια όπου καθαρίζεται εντελώς από τις ακαθαρσίες και τα υπολείμματα από το σιρόπι. Έτσι μένουν μόνο μικροί άσπροι κρύσταλλοι. Αυτοί οι κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί άσπρη ζάχαρη, κύβοι ζάχαρης, γλυκά, ποτά και τόσα άλλα. Στο τέλος αυτά τα προϊόντα συσκευάζονται, διαφημίζονται και πωλούνται σε διάφορα καταστήματα.