Aσκηση 2 Απομόνωση DNA.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Advertisements

Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Απομόνωση νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
Βιοτεχνολογία.
Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ DNA AΠΟ ΦΥΤΡΟ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΙΟΝΤΩΝ ΝΕΡΟΥ Kw
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Μέθοδοι μέτρησης κυτταροτοξικότητας
μέθοδοι προσδιορισμού
ΑΠΟΜΟΝΩΣΕ ΤΟ DNA ΣΟΥ!.
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
Συμπλοκομετρικές τιτλοδοτήσεις Προσδιορισμός σκληρότητας νερού
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Aπομόνωση DNA από φυτικά κύτταρα Επιμέλεια: Καπασά Μαρία Βιολόγος, MSc, PhD.
Απομόνωση DNA Mια πλήρης σειρά όλης της γενετικής πληροφορίας ενός ιού ή ενός κυττάρου αποτελεί το γονιδίωμα. Στα σωματικά κύτταρα ενός ευκαρυωτικού οργανισμού.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Απομόνωση DNA Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. DNA DNA (ΔΕΟΞΥΡΙΒΟ- ΝΟΥΚΛΕΙΚΟ ΟΞΥ) «Δομικά» συστατικά: δεοξυριβονουκλεοτίδια Βιολογικός ρόλος : αποθήκευση της.
Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εργαστήριο: Μοριακής Βιολογίας Υπέυθυνος: Ρήγας Σταμάτης Ασκούμενοι: Πατριανάκος Στέφανος, AM:
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
Μελέτη Πρωτεινών Τρούγκος Κ. Αν. Καθ. Βιοχημείας Εργ. Βιολογικής Χημείας Ιατρικής ΕΚΠΑ.
Μπούρου Αγγελική Πασχαλίδου Γιώτα. Ας θυμηθούμε.. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙ ΕΝΖΥΜΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΗΠΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΧΗΜΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Σκοπός της χημικής ανάλυσης είναι αρχικά η ποιοτική ανίχνευση των συστατικών ενός δείγματος και στη συνέχεια η ποσοτική.
ΤO ΒΙΒΛΙΟ TOY ROBERT HOOKE ΛΟΝΔΙΝΟ 1665
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
Διαδικασία απομόνωσης γενωμικού DNA από βιολογικό υλικό
Aπομόνωση DNA από επιθηλιακά κύτταρα παρειάς
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
Μελέτη του πεπτικού συστήματος
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
Απομόνωση και ταυτοποίηση
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Επίδραση ορμονών στο γλυκογόνο του ήπατος και τη γλυκόζη του αίματος
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Επίδραση της στέρησης τροφής στο μεταβολισμό του ήπατος
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
Απομόνωση και ταυτοποίηση
Συγκριτική Φυσιολογία Ζώων
ΑΠΟΜΟΝΩΣΕ ΤΟ DNA ΣΟΥ!.
H ελευθέρωση της ενέργειας
Απομόνωση και ταυτοποίηση A. Φωτεινοπούλου, Α. Μαρμάρη
ΑΣΚΗΣΗ 9 ΑΙΜΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ Πατήστε Esc να κλείσει η προβολή.
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ρ. Τσιτσιλώνη, Π. Παπαζαφείρη
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Επίδραση ορμονών στο γλυκογόνο του ήπατος και τη γλυκόζη του αίματος
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Aσκηση 2 Απομόνωση DNA

Απομόνωση DNA Οι περισσότερες ανάλυσεις DNA απαιτούν τον διαχωρισμό του DNA από τα υπόλοιπα συστατικά του κυττάρου. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται απομόνωση του DNA (DNA purification ή DNA extraction).

Λύση κυττάρων Τα κύτταρα πρέπει πρώτα να υποστούν λύση (cell lysis). Κατά την λύση διασπώνται οι κυτταρικές μεμβράνες των κυττάρων και απελευθερώνεται το περιεχόμενο Χρησιμοποιούνται διάφοροι διαλύτες ανάλογα με την φύση του κυττάρου.

Απομόνωση DNA από διάφορους ιστούς

Ομογενοποίηση ιστού Η ομογενοποίηση ιστού μπορεί να γίνει με διάφορα μηχανικά μέσα Προστίθεται διάλυμα λύσης (lysis buffer)

Προστίθεται πρωτεινάση Κ H πρωτεινάση Κ είναι ένζυμο που διασπά τις πρωτείνες

Ένας τρόπος ομογενοποίησης είναι η σύνθλιψη κυττάρων ανάμεσα σε ένα περιστρεφόμενο έμβολο και στα παχιά τοιχώματα ενός γυάλινου σωλήνα Κατά την ομογενοποίηση με την συγκεκριμένη συσκευή σπάνε μηχανικά οι πλασματικές μεμβράνες των κυττάρων και αρκετές από τις πυρηνικές

Το διάλυμα επώασης (lysis buffer) αποτελείται από 100 mM NaCl, παρέχει την κατάλληλη συγκέντρωση άλατος 10 Mm Trizma base (Tris), ρυθμίζει το κατάλληλο pH για να δράσει η πρωτεϊνάση Κ 25 mΜ EDTA EDTA (αιθυλενο-διαμινο-τετραοξεικό οξύ) είναι μια χειλική ένωση που δεσμεύει τα μέταλλα όπως Mg++ που είναι απαραίτητο για τη δράση των νουκλεασών, επομένως προστατεύονται τα νουκλεϊκά οξέα. 0,5 % SDS. ανιονικό απορρυπαντικό βοηθάει στη διάσπαση των μεμβρανών και την απομάκρυνση των πρωτεϊνών από τις μεμβράνες και το DNA.

Μετά την ομογενοποίηση το διάλυμα επωάζεται με πρωτεϊνάση Κ για 1 ώρα στους 37οC (υδρόλυση πρωτεινών) Μόλις απελευθερωθεί το περιεχόμενο του κυττάρου, προστίθεται ένα χημικό όπως η φαινόλη που προκαλεί αποδιάταξη των πρωτεινών που υπάρχουν στο μίγμα. Το χλωροφόρμιο προστίθεται γιa να διαλυτοποιήσει τα λιπίδια.

Διαδικασία απομόνωσης DNA: Προστίθεται ίσος όγκος με το ομογενοποίημα (δείγμα) φαινόλης και αναμιγνύονται με vortex. Το μίγμα φυγοκεντρείται και δημιουργούνται τρεις φάσεις.

Η πάνω φάση είναι υδάτινη (πολική) και περιέχει τα νουκλεικά οξέα η ενδιάμεση περιέχει τις πρωτεΐνες και η κάτω φάση η οργανική περιέχει τα λιπίδια. Οι πρωτεΐνες βρίσκονται στην ενδιάμεση φάση καθώς αποτελούνται και από υδρόφοβες και από υδρόφιλες περιοχές. Υδάτινη φάση Οργανική φάση

Στην υδάτινη φάση επαναλαμβάνεται η διαδικασία με χλωροφόρμιο (χλωροφόρμιο / ισοαμυλική αλκοόλη 24:1) το οποίο απομακρύνει επιπλέον τα λιπίδια και τη φαινόλη από την υδάτινη φάση και μετουσιώνει τις πρωτεΐνες. Η υδάτινη φάση (πολική) περιέχει και DNA και RNA. Για να απομακρυνθεί το RNA επωάζεται το διάλυμα με RNAαση 1 επί μία ώρα στους 37οC. Στη συνέχεια η RNAαση απομακρύνεται όπως παραπάνω με εκχυλίσεις με φαινόλη και χλωροφόρμιο.

Κατακρήμνηση DNA Το DNA κατακρυμνήζεται με προσθήκη ίσου όγκου ισοπροπανόλης παρουσία του NaCl που είχε προστεθεί στην αρχή μειώνει τη διαλυτότητα του DNA.

Μετά από ήπια ανακίνηση του σωληνάριου το DNA όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα εμφανίζεται με τη μορφή νεφελώματος και μπορεί να συλλεχθεί εύκολα με μία κεκαμμένη ράβδο. Όταν είναι σε μικρή ποσότητα χρειάζεται φυγοκέντρηση σε ψυχόμενη φυγόκεντρο. Για να καθαριστεί το DNA από υπόλοιπα αλάτων ξεπλένεται με 70% παγωμένη αιθανόλη.

Το ίζημα επαναδιαλύεται συνήθως σε διάλυμα Tris-EDTA pH 8,00 (10 mM Tris -1 mM EDTA) που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση του DNA για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποσοτικοποίηση DNA ή έλεγχος καθαρότητας εκχυλιζόμενου DNA Η ποσοτικοποίηση μπορεί να γίνει με φωτομέτρηση που μετράει την οπτική απορρόφηση (Ο.D.) του DNA σε φασφασματοφωτόμετρο στα 260 nm (υπεριώδες). Ο υπολογισμός της συγκέντρωσης του δείγματος γίνεται σύμφωνα με το τύπο: 1 O.D.260nm= 50 μg/ml δηλαδή όταν η οπτική πυκνότητα του διαλύματος ισούται με μονάδα τότε η συγκέντρωση του DNA είναι 50 μg/ml.

Έλεγχος καθαρότητας του δείγματος Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα να υπολογιστεί η καθαρότητα του δείγματος μετρώντας την οπτική απορρόφηση στα 280 nm, όπου είναι το μήκος κύματος που απορροφούν οι πρωτεΐνες.

λόγος OD260/OD280 Για να είναι καθαρό το DNA (αποδεκτά όρια είναι 1,6-1,8) και για το RNA ~ 2 (αποδεκτά όρια είναι 1,8-2).

Χρησιμοποιούνται πλέον κιτ απομόνωσης DNA με έτοιμα αντιδραστήρια

Video για την απομόνωση DNA από αίμα με κιτ https://www.youtube.com/watch?v=gmNw6CWtN5k