ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»
Advertisements

Αγχολυτικά & Υπνωτικά φάρμακα. Το άγχος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση έντασης και ανησυχίας. Tα συμπτώματα σοβαρού άγχους είναι παρόμοια με αυτά του.
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣΣ Διατροφή και Νοσολογία Νοσήματα από έλλειψη διατροφικών συστατικών Χρόνια διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα 1.
Σαββίνα - Μανώλης Έτος Μάθημα Πληροφορικής Τάξη Δ΄
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Β): Χημική σύσταση & φυσικοχημικές ιδιότητες του γάλακτος. Ελένη.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.1 (Β): ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (α) Η χημική συμπεριφορά των στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού. (Περιοδικός.
1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ-Ι ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 Η ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ.
1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1 Η. 2 Ο μεταβολισμός Μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών διεργασιών στα κύτταρα ενός οργανισμού κατά.
Ρύθμιση του ενδοκυττάριου pH Σπ. Μιχαήλ. Επίδραση του ενδοκυττάριου pH στις κυτταρικές λειτουργίες Κυτταρικός μεταβολισμός Μυϊκή συστολή Κυτταροσκελετός.
ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΙI : Κρυσταλλοχημεία και Συστηματική των Ορυκτών
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.1: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΟΙ ΤΥΠΟΙ LEWIS (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΘΕΝΟΥΣ (Kossel, Lewis)  Στους χημικούς.
Μάριος Θ. Θεοδωρίδης Νεφρολόγος Επιμελητής Α’ Νεφρολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Έβρου 9 ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και.
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
Αντωνία Σγούρα Ζωή Δερματοπούλου Κλεόπας Ρώσσος Βασίλης Δρουγούτης Στα πλαίσια του μαθήματος : βιωματικές δράσεις.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΥΡΟ. ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Είναι από τα σπουδαιότερα συστήματα απέκκρισης του οργανισμού.
Δειγματοληψία αίματος για αέρια – Λάθη σχετιζόμενα με την ανάλυση του δείγματος Γιανναράκη Δήμητρα Υπεύθυνη ΜΤΝ Κομοτηνής.
Διαταραχές Na + και K + από τη χρήση αντιβιοτικών Θεόδωρος Ελευθεριάδης Επίκουρος Καθηγητής Νεφρολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Oξεία Νεφρική Βλάβη Χρόνια Νεφρική Νόσος Διαταραχές Ύδατος – Ηλεκτρολυτών I.Ν.Μπολέτης Νεφρολογική Κλινική & Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού, Ιατρική Σχολή,
Υγρά του σώματος Σύνθεση - Κατανομή –Διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών
Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας-Βιοχημείας
Προβλήματα καλίου.
Τι είναι τα ABG? pH [H+] PCO2 Partial pressure CO2
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος
OΞΕΙΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Πετράς Δημήτριος, MD, PhD Νεφρολόγος
Αίμα.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Ερμηνεία αερίων αίματος
Φωτογραφία από λίμνη – αλυκή (NaCl)
ΔΙΑΛΕΞΗ 7 Καρδιαγγειακά προβλήματα Επείγουσες υπερτασικές καταστάσεις
Γεωργική Χημεία Ενότητα 8: Χημικές αντιδράσεις, θερμοδυναμική/κινητική
Εργομετρια 4 Πηγές μυικης ενέργειας
Κουλυμπούδη Λ., Παπαφιλίππου Α., Τζανουδάκη Μ. και Χατζησαββίδης Χρ.
Τι είναι οξείδωση και αναγωγή;
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
Διατροφή-Διαιτολογία
2ο μάθημα βιολογίας Ομοιόσταση: το μοναδικό χαρακτηριστικό των ζωντανών οργανισμών Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος.
ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ SUPERLEAGUΕ
« Ισοζύγιο υγρών » Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιατί τα πλοία επιπλέουν; Από τον Νεύτωνα στον Αρχιμήδη
Παρακολούθηση επιπλοκών της εντερικής θρέψης
Η έννοια του συστήματος σωμάτων
Οι φυσικές καταστάσεις.
Οξεοβασική ισορροπία και εκτίμηση αερίων αίματος
ΧΡΗΣΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΗ ΝΕΦΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Παντελής Βακιάνης Νεφρολόγος
ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ Για να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες πρέπει προσεισμικά: Na εμπεδώσουμε την αντισεισμική συμπεριφορά Να γίνουν βίωμα κάποιοι βασικοί.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Σπύρος Ευθυμιόπουλος Ιωάννα-Κατερίνα Αγγελή Αθηνά Μαρμάρη
מבנה האטום (היסודות ומבנה האטום)
الكيــمــيــــــــــــاء
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
(ας υποτεθεί ότι δεν υπάρχουν ζώντες οργανισμοί)
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ.
Η επιγραφή στο πίσω θυρόφυλλο αναγράφει: Η επιγραφή στο μεγάλο κομμάτι αναγράφει τα εξής : (με κόκκινο τα αποκαταστημένα τμήματα της επιγραφής) 
Άσκηση 6. NaHCO3 παράγεται με τη μέθοδο Solvay από αρχικό διάλυμα NaCl, CO2 και NH3 στους 30 οC. Να υπολογισθούν οι βέλτιστες αναλογίες των ανωτέρω πρώτων.
№207 “Жаңатұрмыс” орта мектебі
τι σημαίνει να είσαι παντρεμένος
ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ Είναι φάρμακα που αυξάνουν τον όγκο των ούρων.
ΔΙΓΟΥΑΝΙΔΙΑ Τα διγουανίδια αποτελούν μια άλλη κατηγορία υπογλυκαιμικών παραγόντων με κύρια δράση την αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη.
Электролиттік диссоциациялану теориясы тұрғысынан қышқылдардың, негіздердің және тұздардың қасиеттері.
Διουρητικα τησ αγκυλησ
Архимед күші”.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΖΑΣ (1 amu)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Το εξωκυττάριο υγρό (ECF-extracellular fluid) είναι το υγρό που εντοπίζεται έξω από τα κύτταρα κα διακρίνεται περαιτέρω, ανάλογα με την εντόπισή του: Το διάμεσο υγρό, που εντοπίζεται στο χώρο που υπάρχει μεταξύ των κυττάρων του σώματος. ¡¡ Το ενδοαγγειακό υγρό, γνωστό και ως πλάσμα, το οποίο περιέχεται στις αρτηρίες, στις φλέβες και στα τριχοειδή. ¡¡ Το διακυτταρικό υγρό, το οποίο περιλαμβάνει τα ούρα, τις εκκρίσεις του πεπτικού συστήματος, τον ιδρώτα, καθώς και το εγκεφαλονωτιαίο, το πλευριτικό, το ενδοαρθρικό, το ενδοφθάλμιο, το γοναδικό και το περικαρδιακό υγρό.

Το ενδοκυττάριο υγρό περιέχει αυξημένες συγκεντρώσεις καλίου (K+), μαγνησίου (Mg2+) και φωσφορικών (ΡΟ4 2–), καθώς και άλλες διαλυμένες ουσίες, όπως η γλυκόζη και το οξυγόνο. Το νάτριο (Na+), το χλώριο (Cl–) και τα διττανθρακικά (HCO3–) είναι οι κυριότεροι ηλεκτρολύτες του εξωκυττάριου υγρού.

Τα διάφορα διαμερίσματα των υγρών του σώματος διαχωρίζονται από ποικίλους τύπους κυτταρικών και επιθηλιακών μεμβρανών. Η κυτταρική μεμβράνη είναι ημιδιαπερατή, επιτρέπει δηλαδή τη δίοδο νερού, οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα και μικρών υδατοδιαλυτών μορίων, όχι ωστόσο και πρωτεϊνών ή άλλων ενδοκυττάριων κολλοειδών ουσιών. Η τριχοειδική μεμβράνη διαχωρίζει το πλάσμα από τον διάμεσο χώρο, αποτελείται από ενδοθηλιακά κύτταρα και διαθέτει πόρους, οι οποίοι επιτρέπουν τη δίοδο των διαλυμένων μορίων (όπως γλυκόζη και νάτριο), αερίων και νερού. Οι επιθηλιακές μεμβράνες διαχωρίζουν το διακυτταρικό από το διάμεσο υγρό και το πλάσμα. Παραδείγματα τέτοιων μεμβρανών είναι ο βλεννογόνος του στομάχου, του εντέρου και της χοληδόχου κύστης, ο υπεζωκότας, το περιτόναιο, οι αρθρικές μεμβράνες, καθώς και το επιθήλιο των νεφρικών σωληναρίων.

Μετακίνηση των Υγρών του Σώματος Υπάρχουν τέσσερις χημικές και φυσιολογικές διαδικασίες που ελέγχουν τη μετακίνηση των υγρών, των ηλεκτρολυτών και άλλων μορίων διαμέσου των μεμβρανών μεταξύ ενδοκυττάριου και διάμεσου χώρου και μεταξύ διάμεσου χώρου και πλάσματος: η ώσμωση, η διάχυση, η διήθηση και η ενεργός μεταφορά(ΑΤP).τριφοσφωρική αδενοσίνη ΩΣΜΩΣΗ Ώσμωση ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το νερό μετακινείται μέσω μιας ημιδιαπερατής μεμβράνης, από μια περιοχή χαμηλότερης συγκέντρωσης διαλυμένων ουσιών σε μια περιοχή υψηλότερης συγκέντρωσής τους. Ωσμωτικότητα κατά Βάρος Η ωσμωτικότητα κατά βάρος (osmolality), ή εναλλακτικά η συγκέντρωση μιας διαλυόμενης ουσίας, αναφέρεται στον αριθμό των διαλυμένων σωματιδίων ανά χιλιόγραμμο ύδατος και μετράται σε milliosmoles ανά χιλιόγραμμο (mOsm/kg).

Ωσμωτική Πίεση και Τονικότητα Η ωσμωτική πίεση ενός διαλύματος αναφέρεται στην ικανότητα του διαλύματος να έλκει νερό διαμέσου μιας ημιδιαπερατής μεμβράνης Η τονικότητα αναφέρεται στην επίδραση που ασκεί η ωσμωτική πίεση ενός διαλύματος στη μετακίνηση ύδατος διαμέσου της κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων που βρίσκονται μέσα στο διάλυμα αυτό