Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΝΕΡΟ.
Advertisements

Βιολογικός Καθαρισμός
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΞΕΑ Μαρίνα Κουτσού.
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Βιοτεχνολογία.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
TO ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Διαχειριση φυσικων πορων
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
Οξέα Βάσεις Άλατα Oξέα, Βάσεις, Άλατα
Αστικά λύματα Βιομηχανικά λύματα Λιπάσματα Αποικοδόμηση οργανισμών Ταχεία διάβρωση πετρωμάτων.
Το διοξείδιο του άνθρακα
S.S. Logothetis PhD Yeast Biotechnology - Stress Physiology
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΗ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ:
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
Εμφιαλωμένο νερό 1.Διαχείρηση πηγών 2.Κόστος 3.Ποιότητα και ασφάλεια για τον καταναλωτή 4.Το εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα-Απόστολος.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΙΑΣΟΣ MD, PhD ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.B: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ: Η απομάκρυνση των ιόντων μιας ιοντικής ένωσης από.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙα Yγρων ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Διαλυμένο οξυγόνο ( Dissolved oxygen- DO)
Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυμάτων
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
Ρύπανση του νερού με θρεπτικά συστατικά (Ευτροφισμός)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
Βιοχημεία Ενότητα 5: Κύκλος αζώτου Γρηγόριος Διαμαντίδης, Καθηγητής
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ Εικόνα: Παραγωγή υδρογόνου με διάσπαση νερού.
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
Περιβάλλον και οργανισμοί
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μπιρμπίλης Γεώργιος ( ΑΕΜ 736 ) Πρωτογενή μέτρα μείωσης ΝΟX στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Καθηγητές.
Διοξείδιο του άνθρακα Το CO2 εισέρχεται στα φυσικά νερά από τις εξής οδούς: Από την ατμόσφαιρα Με το νερό της βροχής (ελαφρώς όξινο) Ως προϊόν αποσύνθεσης.
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
Δρ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ,
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΑΠΗΤΟΚΑθΑΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
Οξειδοαναγωγή.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Βιοσύνθεση Αμινοξέων
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ,ΦΩΣΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
4. Πολαρογραφία-2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ 4. Πολαρογραφία-2.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Διαλυμένο οξυγόνο ( Dissolved oxygen- DO)
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-

Η αμμωνία συναντάται στα επιφανειακά νερά και στα απόβλητα: Απαμίνωση αζωτούχων οργανικών ενώσεων Υδρόλυση ουρίας με το ένζυμο ουρεάση Αναερόβια αναγωγή με βακτήρια των νιτρικών ιόντων Ένα μεγάλο ποσοστό από την αμμωνία χρησιμοποιείται από τους ζώντες οργανισμούς για τη σύνθεση της ουρίας μέσα από ένα κυκλικό μηχανισμό ή μπορεί να εξουδετερωθεί και να προκύψουν τα άλατα του αμμωνίου.

ΝΗ3 + Η2Ο ΝΗ4+ + ΟΗ- Για τα ψάρια η αδιάστατη αμμωνία είναι τοξική. Έτσι αν αυξηθεί το pH έχουμε παραγωγή της αδιάστατης μορφής σύμφωνα με την αρχή Le Chattelier. Η παραπάνω αντίδραση μετατοπίζεται επίσης αριστερά με την αύξηση της θερμοκρασίας καθώς είναι εξώθερμη. Η συγκέντρωση των ιόντων του αμμωνίου μέσα από το μηχανισμό της νιτροποίησης συνεχώς μειώνεται κι έτσι στα επιφανειακά νερά η συγκέντωση έχει τιμές μικρότερες από 10μg/L, ενώ στα απόβλητα φθάνει και τα 30mg/L Τα όρια ανοχής για τα ψάρια είναι στο σύνολο σχεδόν 0.2mg/L

Η ύπαρξη των ΝΟ2- ιόντων στο νερό οφείλεται στην αποσύνθεση των πρωτεϊνούχων ενώσεων ή στα δράση ορισμένων μικροορανισμών. Αποτελούν ένα ενδιάμεσο στάδιο οξείδωσης των αζωτούχων στον κύκλο του αζώτου όπου τα αμμωνιακά ιόντα οξειδώνονται σε νιτρικά. Στο πόσιμο νερό η συγκέντρωση των ΝΟ2- ιόντων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,5mg/L ενώ στο θαλασσινό νερό τα 600μg/L είναι φυσιολογική τιμή. Κυρίως τα νιτρώδη άλατα απαντώνται στα απόβλητα βιομηχανιών όπου χρησιμοποιούνται ως αντιδιαβρωτικά.

Τα νιτρικά ιόντα που υπάρχουν στο θαλασσινό νερό είναι προϊόντα της τελικής οξείδωσης του κύκλου του αζώτου. Τα νιτρικά ιόντα παράγονται κατά το μηχανισμό της νιτροποίησης (nitrification) όπου η αμμωνία οξειδώνεται μέσω των βακτηριδίων πρώτα σε νιτρώδη ιόντα και στη συνέχεια σε νιτρικά. Τα βακτήρια που κάνουν αυτές τις αντιδράσεις είναι αερόβια ή αναερόβια. Τα αερόβια χρησιμοποιούν τις οργανικές ενώσεις σαν τροφή και το οξυγόνο που απαιτείται για τις αντιδράσεις οξείδωσης το παίρνουν από το διαλυμένο οξυγόνο. Κατά την καύση των οργανικών υλών ελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Τα αναερόβια βακτήρια χρησιμοποιούν άλλες πηγές οξυγόνου όπως SO42- και NO3-. Το πόσιμο νερό έχει όριο τα 25mg/L, ενώ το θαλασσινό τα 20mg/L.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ιόν Φασματοφωτομετρία Περιεκτικότητα (mg/L) (mgN/L) ΝΗ4+ ΝO2- ΝO3- Να υπολογιστεί το Ολικό Ανόργανο Άζωτο (TIN) στο συγκεκριμένο δείγμα.