Επαναληπτικές ερωτήσεις στην ενέργεια

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΝΑΜΗ- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Advertisements

Ενημέρωση Η διδασκαλία του μαθήματος, πολλά από τα σχήματα και όλες οι ασκήσεις προέρχονται από το βιβλίο: «Πανεπιστημιακή Φυσική» του Hugh Young των Εκδόσεων.
Μορφές Ενέργειας.
Εργασίες Φυσική Ντεναντα Βίλα Πύραυλοι και Διατήρηση της Ορμής.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
Έργο, ενέργεια. ΑΔΜΕ. Ισχύς
Ενημέρωση Η διδασκαλία του μαθήματος, πολλά από τα σχήματα και όλες οι ασκήσεις προέρχονται από το βιβλίο: «Πανεπιστημιακή Φυσική» του Hugh Young των Εκδόσεων.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μηχανική Ενέργεια Τι είναι η Ενέργεια Κινητική Ενέργεια
Διατηρηση μηχανικησ ενεργειασ
Κεφάλαιο 7 Δυναμική Ενέργεια και Διατήρηση Μηχανικής Ενέργειας.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5.
Οι σημαντικότερες μέχρι στιγμής έννοιες που γνωρίσαμε:
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Κινητική ενέργεια στερεού σώματος λόγω μεταφορικής κίνησης
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
3.2 ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΡΓΟ Work ΦΥΣΙΚΗ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Φυσική1 Ενημέρωση Η διδασκαλία του μαθήματος, πολλά από τα σχήματα και όλες οι ασκήσεις προέρχονται από το βιβλίο: «Πανεπιστημιακή Φυσική» του Hugh Young.
Πότε λέμε ότι δύο σώματα αλληλεπιδρούν;
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Στροφορμή.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
5.3 H MHΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ. Στόχοι μαθήματος  Τι είναι η μηχανική ενέργεια;  Τι λέει η Αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας (Α.Δ.Μ.Ε.)
5.1 ΕΡΓΟ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
2.2 Η έννοια της ταχύτητας.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
5.4 ΜΟΡΦΕΣ & ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 5.5 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
1 Ενέργεια Έργο Ισχύς Ενέργεια Δυναμική ενέργεια Κινητική ενέργεια Θεώρημα έργου-ενέργειας Κινητική ενέργεια και ορμή Διατήρηση της Ενέργειας Μηχανές Απόδοση.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
Προαπαιτούμενες γνώσεις από τη Φυσική της Α και Β Λυκείου Φυσική Γ’ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών 1 ο ΓΕΛ Ρεθύμνου © Ν. Καλογεράκης.
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Κεφάλαιο 1 ον Έργο - Ενέργεια.
ΕΝ ΕΡΓΟ Δηλαδή κάποιος έχει μέσα του την ικανότητα να παράγει έργο
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής. Τριβή. Τάσεις. Βάρος. Μέτρο.
Εργο W Σταθερή δύναμη F που μετακινεί σώμα για διάστημα s (χωρίς περιστροφή). Όπου φ η γωνία που σχηματίζει η δύναμη με την μετατόπιση. Μονάδα μέτρησης.
Κινητική ενέργεια στερεού σώματος λόγω μεταφορικής κίνησης
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ.
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Όταν δύο μπάλες μπιλιάρδου συγκρούονται , έρχονται σε επαφή , δέχονται μεγάλες δυνάμεις (δράση – αντίδραση ) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και οι ταχύτητές.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Επανάληψη στις δυνάμεις
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Καθηγήτρια: Καζαντζίδου Άννα
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.
Διατήρηση μηχανικής ενέργειας
Το έργο που παράγει η δύναμη F είναι :
1 Δήμητρα Φινδάνη Ανδριανή Συρίμη Στεριανή Στέτσικα Εύα Πασακοπούλου
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η μελέτη των μεταβολών της δυναμικής και κινητικής ενέργειας σώματος κατά την ελεύθερη πτώση του με βάση τη χρονοφωτογραφία. Ο έλεγχος.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
Ομάδα Δ: Κοπανέλης Δημήτρης Μήλας Μιχαήλ Κρητικού Χριστιάνα
Η έννοια του συστήματος σωμάτων
1. Ορμή– Γενίκευση νόμου Newton
Επαναληπτικές ερωτήσεις Φυσικής
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Ενέργεια Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Έχει πολλά «πρόσωπα».
Έργο Ισχύς = ΙΣΧΥΣ W P = t χρονικό διάστημα Σύμβολο : P
Έργο δύναμης (W) Στην εικόνα ο αθλητής ανυψώνει την μπάρα ασκώντας σ' αυτή δύναμη (F) F Όσο η μπάρα ανεβαίνει, λέμε ότι η δύναμη F παράγει έργο. Όταν ο.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επαναληπτικές ερωτήσεις στην ενέργεια Φυσική Β΄ Γυμνασίου Επαναληπτικές ερωτήσεις στην ενέργεια

Τι ισχύει γενικά με τις μετατροπές της ενέργειας; Η ενέργεια εμφανίζεται με διάφορες μορφές, μετατρέπεται από μια μορφή σε άλλη, αλλά κατά τις μετατροπές της η συνολική ενέργεια διατηρείται. Ενέργεια Α Ενέργεια Β Έργο

Τι ονομάζουμε έργο και πώς υπολογίζεται; Με την έννοια του έργου περιγράφουμε τη μεταφορά ή τη μετατροπή της ενέργειας κατά τη δράση μιας δύναμης. W = F·x F x

Τι ονομάζουμε έργο και πώς υπολογίζεται; Μία δύναμη αντίθετη στη μετατόπιση έχει αρνητικό έργο: WT = - T·x Μία δύναμη κάθετη στη μετατόπιση έχει μηδενικό έργο: Ww = WFκ = 0 F Τ w Fκ x

Τι ονομάζεται ισχύς και πώς υπολογίζεται; Το φυσικό μέγεθος που συνδέει το παραγόμενο έργο ή την ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας με τον αντίστοιχο χρόνο ονομάζεται ισχύς. P = W/t ή P = E/t Η ισχύς μετριέται σε Watt.

Τι ονομάζουμε βαρυτική δυναμική ενέργεια και πώς υπολογίζεται; Ονομάζουμε την ενέργεια ενός σώματος λόγω της θέσης του μέσα σε ένα βαρυτικό πεδίο. U = m·g·h m h

Πότε ένα σώμα έχει κινητική ενέργεια και πώς υπολογίζεται; Κινητική ενέργεια έχει κάθε σώμα που κινείται. Κ = ½·m·u2 u m

Τι ονομάζουμε μηχανική ενέργεια; u Ονομάζουμε το άθροισμα της κινητικής και της δυναμικής ενέργειας ενός σώματος. ΕΜΗΧ = Κ + U h

Θεώρημα διατήρησης της μηχανικής ενέργειας Όταν σ' ένα σώμα ή σύστημα επιδρούν μόνο: βαρυτικές δυνάμεις ηλεκτρικές δυνάμεις δυνάμεις ελαστικής παραμόρφωσης η μηχανική του ενέργεια διατηρείται σταθερή.

Θεώρημα διατήρησης της μηχανικής ενέργειας U = 70J K = 30J E = 100J U = 40J K = 60J E = 100J

Άσκηση 1 Μία μπάλα μάζας m = 2 kg εκτοξεύεται από το έδαφος προς τα πάνω με ταχύτητα u = 10m/s. Να υπολογίσετε: Την κινητική ενέργεια της μπάλας τη στιγμή που εκτοξεύεται.

Άσκηση 1 Μία μπάλα μάζας m = 2 kg εκτοξεύεται από το έδαφος προς τα πάνω με ταχύτητα u = 10m/s. Να υπολογίσετε: Τη δυναμική ενέργεια της μπάλας όταν αυτή βρίσκεται σε ύψος h = 3m.

Άσκηση 2 Ο άνθρωπος της εικόνας τραβά ένα κιβώτιο με δύναμη F = 60N και το μετακινεί με σταθερή ταχύτητα σε απόσταση x = 20m. Αν η μετακίνηση γίνεται σε χρόνο t = 10s, να υπολογίσετε: Το έργο που παράγει ο άνθρωπος.

Άσκηση 2 Ο άνθρωπος της εικόνας τραβά ένα κιβώτιο με δύναμη F = 60N και το μετακινεί με σταθερή ταχύτητα σε απόσταση x = 20m. Αν η μετακίνηση γίνεται σε χρόνο t = 10s, να υπολογίσετε: Την ισχύ του ανθρώπου.