ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
9ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Νευρικό σύστημα.
Advertisements

ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ
Λεπτό σύνορο μεταξύ άβιας ύλης & ζωής
Το Νευρικό σύστημα Τραγέα Γιώτα.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ
ΠΑΡΕΓΚΕΦΑΛΙΔΑ.
Δυναμικό Ενέργειας & νευρικό σύστημα
Από το κύτταρο στον οργανισμό
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ
Η Δημιουργία του Αδάμ.
Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος – 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας
Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα
Αυτόνομο νευρικό σύστημα
Περιφερικό Ν.Σ..
ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ Ο ΕγκέMPK/N/KC65φαλος είναι το κεντρικό όργανο της σκέψης, της λογικής και της μνήμης, ενώ ευθύνεται και για τον έλεγχο των μυϊκών κινήσεων.
Νευροδιαβιβαστές και συνάψεις
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ Το λεπτό σύνορο ανάμεσα στην άβια ύλη και στη ζωή Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος – 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος, 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Κινητικά προβλήματα Πολλαπλές αναπηρίες
Φυσιολογία Ζώων και Ανθρώπου, Διάλεξη 3/ Σπύρος Ευθυμιόπουλος
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μυϊκή συστολή καλείται η ικανότητα των μυικών κυττάρων να μικραίνουν το μήκος τους και μετά να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι.
Εισαγωγή στην κίνηση Μύες και μυϊκοί υποδοχείς Νωτιαία αντανακλαστικά
ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
9ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Νευρικό σύστημα.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας Ηλεκτρισμός Διαφάνειες και κείμενα από: P Davidovic: Physics in Biology and Medicine Χ. Τσέρτος (Πανεπ. Κύπρου)
9. Νευρικό σύστημα Βιολογία Α’ Λυκείου. Νευρικό σύστημα ►Δ►Δ►Δ►Διατήρηση εσωτερικού περιβάλλοντος σταθερού (ομοιόσταση) ΝΝΝΝευρικό σύστημα ΕΕΕΕνδοκρινικό.
...things we need to know Σύναψη είναι η λειτουργική σύνδεση μεταξύ των νευρώνων -συναπτικό κενό (synaptic cleft), Οι νευρώνες μεταδίδουν σήματα, λαμβάνουν.
Λίλα Τσάλτα και Μάνια Καλογεράκου
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., PhD.
ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Φυσιολογία Ζώων και Ανθρώπου, Διάλεξη 4/ Σπύρος Ευθυμιόπουλος
ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Οι νευρώνες Αποτελούν τα βασικά κύτταρα του νευρικού συστήματος Έχουν κυτταρικό σώμα που περιλαμβάνει τον πυρήνα Επικοινωνούν με τα άλλα κύτταρα.
Έτσι είναι ένα νευρικό κύτταρο
Η νευρική ώση (neural impulse)
Κεντρικό νευρικό σύστημα
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
1. Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΑΙΣΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
ΝΕΥΡΩΝΑΣ.
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
Τα επίπεδα οργάνωσης της ζωής
Κεντρικό νευρικό σύστημα Μεταβολές περιβάλλοντος
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό
Σκεφτείτε και απαντήστε…
ΝΕΥΡΩΝΑΣ.
ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ 1.
Περιφερικό Νευρικό Σύστημα
Κανελλόπουλος Ιω.. 2 Κάθε νευρώνας αποτελείται από το …………… ………. και από τις…………… Οι τελευταίες διακρίνονται στους…………… και στον…………… ή…………… Οι νευρώνες,
Φυσιολογία Ζώων και Ανθρώπου, Διάλεξη 4 Σπύρος Ευθυμιόπουλος
...things we need to know Σύναψη είναι η λειτουργική σύνδεση μεταξύ των νευρώνων -συναπτικό κενό (synaptic cleft), Οι νευρώνες μεταδίδουν σήματα, λαμβάνουν.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ Το νευρικό σύστημα και οι ενδοκρινείς αδένες α) συμβάλουν στην ομοιόσταση β) ελέγχουν και συντονίζουν τις λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού ΕΡΕΘΙΣΜΑ → ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ (ΠΧ ΜΑΤΙΑ, ΔΕΡΜΑ) → ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ → ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ, ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ → ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ → ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ → ΜΥΣ, ΑΔΕΝΕΣ (ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ) ΝΕΥΡΩΝΕΣ –ΝΕΥΡΟΓΛΟΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Κάθε νευρικό κύτταρο (νευρώνας) αποτελείται από το κυτταρικό σώμα και τις αποφυάδες. Οι αποφυάδες διακρίνονται σε δενδρίτες και στον νευράξονα. Οι νευρώνες ανάλογα με τη λειτουργία τους διακρίνονται σε: Αισθητικούς (μεταφέρουν ερεθίσματα από το σώμα στο ΚΝΣ) Κινητικούς (μεταφέρουν μηνύματα από ΚΝΣ σε εκτελεστικά όργανα) Ενδιάμεσους (βρίσκονται μόνο σε εγκέφαλο και νωτιαίο μυέλο ) Τα νευρογλοιακά κύτταρα 1) μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στους νευρώνες 2) απομακρύνουν άχρηστες ουσίες 3) μονώνουν τον νευράξονα 4) επιταχύνουν τη νευρική ώση

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΡΕΜΙΑΣ –ΝΕΥΡΙΚΗ ΩΣΗ Όταν το νευρικό κύτταρο δεν δέχεται ερέθισμα τότε παρατηρούνται τα εξής; 1) στο εσωτερικό του κυττάρου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ιόντων Κ (Κ+) και διάφορων αρνητικών ιόντων 2) στον έξω από τη μεμβράνη χώρο υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση Νa+ . Αυτή η διαφορά στη συγκέντρωση αρνητικών και θετικών ιόντων δημιουργεί μια διαφορά δυναμικού ανάμεσα στις δύο πλευρές της μεμβράνης που ονομάζεται δυναμικό ηρεμίας. Έχει βρεθεί ότι είναι -70mV. H διαφορά διατηρείται γιατί υπάρχει μια πρωτεΐνη που μεταφέρει ιόντα από και προς το κύτταρο που λέγεται αντλία Νa + /K+ . Μεταφέρει 2 Κ+ στο εσωτερικό και βγάζει 3 Νa+ στο εξωτερικό του κυττάρου.

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΡΕΜΙΑΣ –ΝΕΥΡΙΚΗ ΩΣΗ Όταν ο νευρώνας δεχτεί ένα ερέθισμα (πχ πίεση, ήχος, φως) τότε στη μεμβράνη δημιουργείται το δυναμικό ενέργειας. Αυτό οδηγεί στη νευρική ώση όπου το δυναμικό ενέργειας μεταβιβάζεται κατά μήκος του νευράξονα. Μέτα από 3ms περίπου το δυναμικό ηρεμίας έχει επανέλθει με τη βοήθεια της αντλίας Νa/K και ο νευρώνας μπορεί να δεχτεί ένα νέο ερέθισμα

ΣΥΝΑΨΕΙΣ Οι νευρώνες συνδέονται με άλλους νευρώνες ή με εκτελεστικά όργανα (πχ μύες) με τις συνάψεις. Στις συνάψεις η νευρική ώση που έχει παραχθεί σε ένα νευρώνα μεταβιβάζεται στον άλλο νευρώνα με τη βοήθεια χημικών ουσιών, των νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές δημιουργούν νευρική ώση στο επόμενο νευρικό κύτταρο και έτσι μεταβιβάζεται το ερέθισμα. Οι συνάψεις καθορίζουν την κατεύθυνση των νευρικών ώσεων : νευράξονας → τελικά κομβία → δενδρίτες νευρικού κυττάρου → νευράξονας