Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Χρόνος ο Χορόνους» σχολ. Έτος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τοσιλιάνη Δήμητρα..  Το CERN είναι μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων από πολλές χώρες της Ευρώπης που προσπαθεί να ανακαλύψει πως δημιουργήθηκε το σύμπαν. Μέχρι.
Advertisements

ΣΕΡΡΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Δημιουργία μιας εφαρμογής σε Java για τη διαχείριση ενός Joomla ιστοτόπου Πτυχιακή Εργασία τoυ Γεώργιου Θεοδωρίδη (1182) Επιβλέπων:
Ποιο σωματίδιο είναι ο φορέας της Ισχυρής Αλληλεπίδρασης;
Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΣ ΑΔΡΟΝΙΩΝ (όχι ακριβώς επιταχυντής) European Organization for Nuclear Research CERN.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Ή ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;
Διερεύνηση Μεθόδων Ενημέρωσης και Βελτιστοποίησης Μοντέλων Πεπερασμένων Στοιχείων με Χρήση Πειραματικών Δεδομένων Αλέξανδρος Αραϊλόπουλος ΑΕΜ 1372 Επιβλέπων.
Η δημιουργικότητα στη μάθηση Εργάστηκαν οι: Κωνσταντέλλου Μαρίνα Θεοτόκη Ελένη Ελευθερίου Κριστέλη Υπεύθυνη Καθηγήτρια:
Σωματιδιακή Φυσική: Από το Ηλεκτρόνιο μέχρι το Higgs και το Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC) στο CERN Κωνσταντίνος Φουντάς Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων.
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Δημιουργία Πρώτης έκδοσης του Δικτυακού τόπου του έργου Ιωάννης Γ. Τσούλος ΤΕΙ Ηπείρου Ιωάννινα, Οκτώβριος.
Λέανδρος Περιβολαρόπουλος Τμήμα Φυσικής Παν/μιο Ιωαννίνων Open page.
Κωνσταντίνος Αλεξίου Εφαρμογές Τηλεπικοινωνιακών Διατάξεων 1/29.
ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΟΡΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Η θεωρία των υπερχορδών γεννήθηκε στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τους νόμους των θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων.
ΤΟ ΠΕΔΙΟ & ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ HIGGS. Τι είναι το σωματίδιο του «Θεού»; Ονομάζεται σωματίδιο του Θεού, επειδή είναι ένα μυστήριο υποατομικό σωματίδιο που.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 1
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑΣ/ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ. 2 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ γενικότερα Παραδοσιακός τους στόχος: αφομοίωση γλωσσικών μειονοτήτων στην κυρίαρχη.
Κεφάλαιο 2 Κίνηση κατά μήκος ευθείας γραμμής. Στόχοι 1 ου Κεφαλαίου Περιγραφή κίνησης σε ευθεία γραμμή όσον αφορά την ταχύτητα και την επιτάχυνση. Διαφορά.
Άσκηση 2 (2α Άσκηση εργαστηριακού οδηγού)
Template 1.5 comparison page
Ιστορία και επιτεύγματα
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ
Ας δούμε σε ποιο ενεργειακό επίπεδο μπορείς να φτάσεις!
Θεωρία.
2ο ΓΕ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ ΤΑΞΗ :Β΄ ΤΜΗΜΑ:4ο
Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος
Άσκηση 3 (4η Άσκηση εργαστηριακού οδηγού)
Βιομετρία - Γεωργικός Πειραματισμός
Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου
Συνάντηση Επίδειξης Εργαστηριακών Ασκήσεων Ρευστών Φυσικής Γ Λυκείου
Συνάντηση γονέων και μαθητών για το ταξίδι στην ΕΛΒΕΤΙΑ
Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών
Albert Einstein Ζωή και έργο Μπαλάσκας Ευάγγελος.
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ιστορική Εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού
Μελέτη της κίνησης οχήματος με βάση πειραματικά δεδομένα
Π Ένας μαγικός αριθμός.
Νίκος Δρακωνάκης Οικονομολόγος Νοέμβριος 2017 Κύπρος
Διδακτικές Μέθοδοι – Εκπαιδευτικές Τεχνικές
Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Το φως ήταν και είναι μια βασική αιτία ύπαρξης της ζωής στον πλανήτη μας. Τα φυτά, με τη φωτοσύνθεση, μετατρέπουν την ενέργεια που παρέχει.
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/12
H Περαιτέρω Χρήση Πληροφοριών του Δημόσιου Τομέα
ΑΠΟ QUARK ΣΕ QUASAR.
<<Προσεγγίζοντας τις απαρχές του Σύμπαντος>>
ALICE in PLASMA-LAND.
« ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ »
Από τον Web 1.0 στον Web X
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό ) Τμήμα T2: Κ. Κορδάς & Δ. Σαμψωνίδης Μάθημα 1β Μια εισαγωγή στο αντικείμενο.
ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ/ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ
Ηλεκτροτεχνία Εργαστήριο Ι
João BENTO Μετάφραση / διασκευή : Φράττη Παναγιώτα Αλεξάνδρα
Kυματική θεωρία της ύλης (1924) Κάθε κινούμενο μικρό σωματίδιο, π. χ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗΣ ΟΜΑΛΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية إعداد الأستاذ : لعاج إلياس
Λειτουργεί ο Παραδειγματισμός
Θέση και μετατόπιση Η θέση εξαρτάται από τον παρατηρητή x1=-2 x2=3
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
Ο προγραμματισμοσ στο γυμνασιο με snap
Για τη Φυσική ένα ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι
Διδακτική μεθοδολογία Θρησκευτικής Εκπαίδευσης
Ατομικό μοντέλο της ύλης Άτομα, μόρια, δομή ατόμου Στοιχεία, ενώσεις, μίγματα ΕΦΕΙΑ 6ο μάθημα.
Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος
ΨΥΓΕΙΟ Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019 ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ.
110 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. ΈΤΟΣ ΤΜΉΜΑ Α4
2. EYΘΥΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.
Διδακτική μεθοδολογία Θρησκευτικής Εκπαίδευσης
Μια σύντομη παρουσιάση του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.
"Raffiniert ist der Hergott, aber boshaft ist er nicht !"
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Χρόνος ο Χορόνους» σχολ. Έτος 2014-15 Χρόνος, Ο χορευτής που στροβιλίζεται γύρω από τον νου μας

Σχετικότητα Το 1905 ο Einstein διατύπωσε την «ειδική Θεωρία της σχετικότητας».

Σχετικότητα Σίγουρα όχι! Παραδοχές Η θεωρία στηρίχθηκε σε δύο αξιώματα : Όλοι οι νόμοι της φυσικής είναι ίδιοι (σε  όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς) και Η ταχύτητα του φωτός μένει ίδια c=3.108m/s (σε όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς και είναι ανεξάρτητη από την κίνηση στης πηγής.) Συστήματα αναφοράς (σύστημα συντεταγμένων) που κινούνται με σταθερή ταχύτητα μεταξύ τους λέγονται αδρανειακά συστήματα αναφοράς Το καταλάβατε; Σίγουρα όχι!

Γιατί δεν το καταβαίνουμε;;; Σχετικότητα Γιατί δεν το καταβαίνουμε;;; 1o οι ταχύτητες με τις οποίες «κινούμαστε» είναι ελάχιστες σε σύγκριση μ' αυτήν του φωτός & 2o τα φαινόμενα είναι τόσο ανεπαίσθητα που δεν θα μπορούσαμε να τα διακρίνουμε

Σχετικότητα Οι συνέπειες που προέκυψαν από αυτές τις υποθέσεις ήταν συγκλονιστικά. Άλλαξαν τις βασικές ιδέες που είχαμε για : τον χώρο, την μάζα και τον χρόνο.

Σχετικότητα το μήκος ενός αντικειμένου μικραίνει όσο μεγαλώνει η ταχύτητά του και θα γίνει πρακτικά μηδέν όταν η ταχύτητά του “φθάσει” την τιμή της ταχύτητας του φωτός.

Σχετικότητα Όσο λοιπόν αυξάνεται η ταχύτητα του αντικειμένου το μήκος του μικραίνει και η μάζα του όλο και μεγαλώνει μέχρι να γίνει άπειρη όταν το μήκος του γίνει μηδέν.

Σχετικότητα Αν είχαμε ένα ρολόι να κινείται θα βλέπαμε τους δείκτες του ρολογιού να κινούνται πιο αργά. Αν η ταχύτητά του γινόταν ίση με την ταχύτητα του φωτός τότε ο χρόνος ανάμεσα σε δύο χτύπους θα γινόταν άπειρος.

Σχετικότητα απόδειξη της σχέσης

Σχετικότητα- Επιβεβαίωση (1) Η διαστολή του χρόνου είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που έχει επιβεβαιωθεί με διάφορα πειράματα κυρίως στην φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Το 1972 έγινε ένα πείραμα με ατομικά ρολόγια καισίου που έχουν ακρίβεια 1/1013 s. Τα ρολόγια συγχρονίστηκαν και άλλα ταξίδεψαν με αεριωθούμενο αεροπλάνα και άλλα τα άφησαν στη Γη. Στο τέλος του ταξιδιού τα ρολόγια που ταξίδεψαν παρουσίασαν την διαφορά στη μέτρηση του χρόνου του ταξιδιού σε σχέση με αυτά που έμειναν στη Γη ακριβώς όπως προβλεπόταν από τη θεωρία της σχετικότητας της τάξης 10-9 s.

Σχετικότητα- Επιβεβαίωση (2) Τα μιόνια (μ) είναι ασταθή σωματίδια που η μέση διάρκεια ζωής τους είναι τ0=2,2.10-6s όταν ο χρόνος μετριέται σε ένα σύστημα αναφοράς όπου τα μιόνια ηρεμούν. Τα μιόνια κινούνται με ταχύτητα u=0,99c όπου c η ταχύτητα του φωτός Για έναν παρατηρητή στη Γη ο μέσος χρόνος ζωής ενός μιονίου είναι 16.10-6 s . Αυτό όμως εξηγεί γιατί αρκετά μιόνια φτάνουν στην επιφάνεια της Γης.

Σχετικότητα- Επιβεβαίωση (3) Το 1976 στο (CERN), , επιστήμονες επιτάχυναν μιόνια σε ταχύτητα 0,9994c και υπολόγισαν το μέσο χρόνο ζωής τους. Το αποτέλεσμα ήταν σε συμφωνία με τη ειδική θεωρία της σχετικότητας. Τα κινούμενα μιόνια ζούσαν μέσο όρο 30 φορές περισσότερο από τα ακίνητα.

Η σχετικότητα του «ταυτόχρονου» Ο παρατηρητής στο O' καταλαβαίνει ότι o κεραυνός χτυπά το μπροστινό μέρος του βαγονιού πριν χτυπήσει το πίσω.

Η σχετικότητα του «ταυτόχρονου» Συμπέρασμα: Δύο γεγονότα, που φαίνονται ότι είναι ταυτόχρονα σε ένα σύστημα αναφοράς, εν γένει δεν είναι,  ταυτόχρονα σε ένα δεύτερο σύστημα που κινείται ως προς το πρώτο.  Άρα τo «ταυτόχρονα» είναι σχετική έννοια.

Η σχετικότητα του «ταυτόχρονου» Ποιος παρατηρητής βγάζει σωστά συμπεράσματα;;; Και οι ΔΥΟ!!!

Η σχετικότητα του «ταυτόχρονου» Οι παρατηρητές σε διαφορετικά αδρανειακά συστήματα αναφοράς θα μετρούν: διαφορετικά χρονικά διαστήματα με τα χρονόμετρά τους διαφορετικές αποστάσεις με τα μέτρα τους. Πάντα όμως θα συμφωνούν στους νόμους της φυσικής αφού οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους (τους αδρανειακούς παρατηρητές) τους παρατηρητές που κινούνται με σταθερή ταχύτητα.

Καλλιοπη Δημητρα αμοργιανου Eyχαριστουμε Καλλιοπη Δημητρα αμοργιανου ΑλεξΑνδρα Μανετα Αλεξανδρα Ψαλτη