ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ Τα διαλύματα (κολλοειδή) που προκύπτουν από τη διασπορά ενός υγρού (διεσπαρμένη ή εσωτερική φάση) σε ένα άλλο υγρό (συνεχής ή εξωτερική φάση) μη αναμιγνυόμενο με το πρώτο, ονομάζονται γαλακτώματα. ΤΥΠΟΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΩΝ : Λάδι σε νερό (Λ/Ν): σημαίνει μεγαλύτερη παρουσία νερού Νερό σε λάδι (Ν/Λ) : σημαίνει κυριαρχία του λαδιού
Κατά την ανάμιξη «λάδι – νερό» ο τύπος του γαλακτώματος που θα προκύψει εξαρτάται : Τη σύσταση της ελαιώδους και της υδατικής στιβάδας Τη δομή του γαλακτωματοποιητή Τις αναλογίες των φάσεων