Μείγματα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Advertisements

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Όλοι μαζί για το νερό!.
2.7 Χημική αντίδραση.
γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
ΑΛΑΤΑ Άλατα ονομάζονται οι ιοντικές ενώσεις οι οποίες έχουν γενικό τύπο: ΜyAx Όπου: Μχ+ :κατιόν μετάλλου( Να+ , Ca2+ ,….) ή θετικό πολυατομικό ιόν (ΝΗ4+)
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές  Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med  Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Γ΄ Γυμνασίου ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΕΡΟ.
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ.
Διαχωρισμός μιγμάτων.
Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης Σειρά δραστικότητας μετάλλων
Χημικές ενώσεις – Χημικά στοιχεία
Δ11: Ερωτήσεις αλάτων Ένα διάλυμα Δ1 περιέχει θειικό οξύ. Ένα διάλυμα Δ2 περιέχει υδροξείδιο του βαρίου. Α. Να γράψετε τον τύπο του οξέος και την χημική.
ΧΗΜΕΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ 1ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ « Οξέα , Βάσεις & Άλατα»
Μεταβολές καταστάσεων της ύλης
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
ΜΕΙΓΜΑΤΑ.
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Περιεκτικότητα %w/w - %w/v - %v/v.
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία Φυσικός.
2.5 Διαχωρισμός μειγμάτων
2.2.1– Μείγματα.
2.6.1 Ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού
Διαχωρισμός μειγμάτων
2.9 Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Μείγματα.
ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ Ανίχνευση νερού
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
TO NEΡΟ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ – ΜΕΙΓΜΑΤΑ
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
Σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 6) Ηλ. Μαυροματίδης.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης B΄ Τάξη Λυκείου B΄ Τάξη Λυκείου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 7 Εργαστηριακού οδηγού.
Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών Τοπικός διαγωνισμός Χ Η Μ Ε Ι Α Σ 2010 ( ΕΚΦΕ Χαλανδρίου – Ν. Ιωνίας )
Επιμέλεια : Πουλιόπουλος Πούλιος - Χημικός
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
Μπούρου Αγγελική Πασχαλίδου Γιώτα. Ας θυμηθούμε.. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΙΔΗΡΟΥ - ΧΑΛΚΟΥ
Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
ΛΟΥΚΕΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ
Χημικές ενώσεις – Χημικά στοιχεία
Διαχωρισμός μειγμάτων
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Διαχωρισμός μειγμάτων
Θέμα: Επιστήμη στο πιάτο
2.1 Το νερό στη ζωή μας Μετά τη μελέτη αυτού του κεφαλαίου θα μπορείς:
Τα υγρά και η εξάτμιση τους
2.2.2 Διαλύματα Το θαλασσινό νερό, το νερό της βρύσης
ΙΩΔΙΟ (I) Το Ιώδιο είναι αμέταλλο χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 53, και σχετική ατομική μάζα περίπου 127 g. Ανήκει στην ομάδα των αλογόνων (17η ομάδα)
Νερό Το 70% της επιφάνειας της Γης.
Μείγματα.
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
Μείγματα Μείγματα λέγονται τα υλικά που προέρχονται από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων ουσιών, που δεν αντιδρούν μεταξύ τους. Οι ουσίες που αναμείχθηκαν.
ΕΓΚΛΕΙΣΗ Εργαστήριο ανόργανης χημείας 1ου εξαμήνου
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ.
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Περιεκτικότητες διαλυμάτων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μείγματα

Σ΄αυτό το μάθημα πρέπει να μάθεις: Να παρασκευάζεις μείγματα. Να διακρίνεις αν ένα μείγμα είναι ομογενές ή ετερογενές. Ποιες είναι οι ιδιότητες των μειγμάτων.

Ξέρεις βέβαια ότι το νερό της θάλασσας περιέχει αλάτι. Ξέρεις ακόμη ότι και το νερό της βρύσης περιέχει «άλατα». Θυμήσου τις διαφημίσεις των αποσκληρυντικών για τα πλυντήρια.

Μπορούμε να αποδείξουμε ότι το θαλασσινό νερό και το νερό της βρύσης περιέχουν άλατα Βράζουμε θαλασσινό νερό σε ένα ποτήρι ζέσεως, αρκετά ώστε να εξατμιστεί όλο το νερό. Στο ποτήρι απομένει λευκό στερεό που είναι το αλάτι. Το ίδιο θα συνέβαινε και με το νερό της βρύσης μόνο που η ποσότητα των αλάτων είναι πολύ μικρότερη.

Υλικά που αποτελούνται από περισσότερες της μιας ουσίες ονομάζονται μείγματα. Συνεπώς το θαλασσινό νερό και το νερό της βρύσης είναι μείγματα. Στη φύση τα υλικά βρίσκονται συνήθως με μορφή μειγμάτων. Για παράδειγμα ο αέρας είναι μείγμα οξυγόνου, αζώτου και άλλων αερίων. Αλλά και τα περισσότερα υλικά ή προϊόντα που χρησιμοποιείς είναι μείγματα όπως οι τροφές, τα ρούχα και τα χρώματα που χρησιμοποιείς όταν ζωγραφίζεις.

Είναι δύσκολο να παρασκευάσουμε ένα μείγμα; Καθόλου. Αρκεί να …αναμείξουμε τα συστατικά του.

Ας δούμε ένα πείραμα Θα χρησιμοποιήσουμε νερό και άλλα υλικά, όπως άμμος, ζάχαρη, λάδι, κρασί, μελάνι και αλάτι και θα παρασκευάσουμε μείγματα. Ακόμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καφέ και ζάχαρη ή και ουσίες από το εργαστήριο όπως το χλωριούχο νάτριο και ο ένυδρο θειικό χαλκό.

Σε 6 δοκιμαστικούς σωλήνες βάζουμε νερό, περίπου μέχρι τη μέση Σε 6 δοκιμαστικούς σωλήνες βάζουμε νερό, περίπου μέχρι τη μέση. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε κάθε σωλήνα ένα υλικό όπως φαίνεται στο σχήμα: άμμος ζάχαρη λάδι κρασί μελάνι αλάτι

Έχουμε παρασκευάσει 6 μείγματα Ιδού το αποτέλεσμα Έχουμε παρασκευάσει 6 μείγματα

Ας παρασκευάσουμε δύο ακόμη μείγματα Το πρώτο με ζάχαρη και καφέ Το δεύτερο με χλωριούχο νάτριο (μαγειρικό αλάτι) και ένυδρο θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα)

Ας παρατηρήσουμε προσεκτικά τα μείγματα. Σε ορισμένα μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους. Τα μείγματα αυτά ονομάζονται ετερογενή.

Στα υπόλοιπα δε μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους. Τα μείγματα αυτά ονομάζονται ομογενή ή διαλύματα

Ιδιότητες των μειγμάτων

με ολίγη γλυκό μέτριο σκέτο Όλοι οι καφέδες είναι μείγματα. Σε τι διαφέρουν μεταξύ τους;

των συστατικών τους, φυσικά! Δηλαδή τα μείγματα περιέχουν Στις αναλογίες των συστατικών τους, φυσικά! Δηλαδή τα μείγματα περιέχουν τα συστατικά τους σε διάφορες αναλογίες.

Παρατήρησε το μείγμα του αλατιού με τη γαλαζόπετρα. Μπορείς να διακρίνεις τα συστατικά του; φωτο Πολύ εύκολα! Το αλάτι είναι λευκό και η γαλαζόπετρα …γαλάζια.

Μπορείς να διακρίνεις τα συστατικά τους; Παρατήρησε και ένα ομογενές μείγμα, π.χ. το μείγμα νερού-κρασιού, ή νερού-ζάχαρης. Μπορείς να διακρίνεις τα συστατικά τους; Το κρασί το καταλαβαίνω από το χρώμα. Τη ζάχαρη όμως; Χμ! … μήπως αν δοκίμαζα τη γεύση του…; Έξυπνο! Αλλά στο εργαστήριο ποτέ δε δοκιμάζουμε γεύσεις.

Βλέπεις λοιπόν ότι τα συστατικά ενός μείγματος διατηρούν πολλές από τις ιδιότητές τους.

Με λίγα λόγια