Tο φαινόμενο ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ 2 Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δεν μένει σταθερή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ομαλή κυκλική κίνηση.
Advertisements

ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Η διανυσματική αναπαράσταση.
… όταν η ταχύτητα αλλάζει
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ
ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εκπαιδευτική Ρομποτική
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κεφάλαιο 6: Κινητική Ενέργεια και Έργο
η τροχιά το υλικού σημείου είναι ένας κύκλος
Ταχύτητα: το πηλίκο της μετατόπισης δια τη χρονική διάρκεια υ=Δχ/Δt
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αντικείμενο μελέτης της Φυσικής είναι:
Μεταβαλλόμενη Κίνηση σε μία διάσταση
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Συμπληρωματικά ερωτήματα πάνω στις δυνάμεις
Η ΦΥΣΙΚΗ Μάθημα 1.
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
Διερεύνηση του 2ου νόμου του Newton
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ANAKOINWSH H 2η Ενδιάμεση Εξέταση μεταφέρεται στις αντί για , την 24 Νοεμβρίου στις αίθουσες ΧΩΔ και 110 λόγω μη-διαθεσιμότητας.
Στροφορμή.
2.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.
Μεταβαλλόμενη κίνηση Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
1. Ευθύγραμμη κίνηση. Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.
Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γνωρίζουμε πώς κινούνται τα σώματα σε μια ευθεία.
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
2.2 Η έννοια της ταχύτητας.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης.  Θέση - χρόνος - μετατόπιση - χρονικό διάστημα - ταχύτητα  Οι Στόχοι: 1.Να υπολογίζεις την ταχύτητα ενός σώματος.
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σταθερή μηδενική ταχύτητα Περιγραφή της κίνησης: Το σώμα είναι ακίνητο, μπορεί να έχει οποιαδήποτε θέση.
Sir Isaac Newton 4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Στην προσπάθεια μας να περιγράψουμε και να κατανοήσουμε τα φυσικά φαινόμενα ορίζουμε έννοιες –ποσότητες που τις λέμε: Φυσικά μεγέθη.
Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
 Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.  Από μια θέση πάει σε μια άλλη.  Πως θα μελετήσουμε την κίνηση; 1. Ευθύγραμμη κίνηση.
1 Ενέργεια Έργο Ισχύς Ενέργεια Δυναμική ενέργεια Κινητική ενέργεια Θεώρημα έργου-ενέργειας Κινητική ενέργεια και ορμή Διατήρηση της Ενέργειας Μηχανές Απόδοση.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
Η περίοδος της κίνησης είναι: α) 1 sec β) 2 sec γ) 3 sec
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Διερεύνηση του 2ου νόμου του Newton
Φυσική του στερεού σώματος
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Η έννοια της ταχύτητας.
Όταν δύο μπάλες μπιλιάρδου συγκρούονται , έρχονται σε επαφή , δέχονται μεγάλες δυνάμεις (δράση – αντίδραση ) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και οι ταχύτητές.
Η βασίλισσα ΔΥΝΑΜΗ.
Επανάληψη στις δυνάμεις
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Το φαινόμενο ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
1. Εισαγωγή Φυσικές επιστήμες Ιστορία των φυσικών επιστημών Μέθοδοι των Φυσικών Επιστημών Υπόθεση Θεωρία, νόμος, αρχή Γαλλιλαίος, 16 ος αίωνας, χρησιμοποίησε.
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Eυθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
Έργο Ισχύς = ΙΣΧΥΣ W P = t χρονικό διάστημα Σύμβολο : P
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Tο φαινόμενο ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ

2 Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δεν μένει σταθερή.

3 Το διάνυσμα της ταχύτητας μεταβάλλεται όταν  μεταβάλλεται η διεύθυνσή του  μεταβάλλεται η φορά του  μεταβάλλεται το μέτρο του  υπάρχει συνδυασμός των παραπάνω.

Η ταχύτητα ενός κινουμένου σώματος Μεταβάλλεται Δεν μεταβάλλεται εφόσον στρίβει εφόσον κινείται όλο και πιο γρήγορα, εφόσον συνεχίζει να κινείται ίσια και το ίδιο γρήγορα εφόσον κινείται όλο και πιο αργά

Πώς μπορούμε στο εργαστήριο να διακρίνουμε ότι μια κίνηση είναι ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ; Μια καλή διάταξη που διαθέτει κάθε σχολικό εργαστήριο είναι ο χρονομετρητής με χαρτοταινία Πάνω στη χαρτοταινία μπορείς να έχεις τα ίχνη των σημείων που βρέθηκε το αντικείμενο ανά ίσα χρονικά διαστήματα

ΕΥΘΥΓΡΑΜ ΜΗ κίνηση αλλά δεν είναι ΟΜΑΛΗ ΕΥΘΥΓΡΑ ΜΜΗ ΟΜΑΛΗ κίνηση

7 Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση

Επιτάχυνση Και τα δυο οχήματα « πιάνουν » κάποτε τα 30 Km / h Πόσο χρόνο, όμως θέλει το καθένα για το παραπάνω επίτευγμα ;

Η επιτάχυνση είναι το μέγεθος που εκφράζει πόσο γρήγορα μεταβάλλεται η ταχύτητα. Το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη επιτάχυνση, αφού σε μικρότερο χρονικό διάστημα απέκτησε την ίδια ταχύτητα με το ποδήλατο.

10 Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση λέμε την ευθύγραμμη κίνηση στην οποία το διάνυσμα της ταχύτητας μεταβάλλεται με σταθερό ρυθμό δηλαδή Αυτό δεν έχει κάποιο όνομα; 0 s 0 m/s 1 s 4 m/s 2 s 8 m/s 3 s 12 m/s 4 s 16 m/s

11 Μονάδα μέτρησης της επιτάχυνσης στο SI είναι το. Το διανυσματικό φυσικό μέγεθος που εκφράζει το ρυθμό με τον οποίο μεταβάλλεται η ταχύτητα ενός σώματος ονομάζεται επιτάχυνση.

12 Η έννοια της επιτάχυνσης (στην ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση) Τι σημαίνει επιτάχυνση ίση με 5 ; F. Alonso με Ferrari πιάνει 0 – 100km/h σε 2,6s. Πίνακας Πίνακας με τις καλύτερες αποδόσεις αυτοκινήτων με βάση την επιτάχυνση. Πίνακας Πίνακας με τις καλύτερες αποδόσεις μοτοσυκλετών με βάση την επιτάχυνση. Ρεπρίζ μιας BMW Z4 Ρεπρίζ μιας BMW Z4 Για το σώμα που έχει αυτή την σταθερή επιτάχυνση, σε κάθε 1s η ταχύτητά του μεταβάλλεται κατά 5.

13 Το διάνυσμα της επιτάχυνσης έχει την ίδια κατεύθυνση με το διάνυσμα της μεταβολής της ταχύτητας, αλλά δεν έχει την ίδια κατεύθυνση με το διάνυσμα της ταχύτητας.

Εφαρμογή1

Εφαρμογή2

16 Πότε έχουμε επιταχυνόμενη κίνηση;

Όταν δηλαδή αυξάνει η ταχύτητα, τότε η επιτάχυνση έχει την ίδια διεύθυνση και φορά με την αρχική ταχύτητα. ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ

18 Επιταχυνόμενη κίνησηαυξάνεται το μέτρο της ταχύτητας. Επιταχυνόμενη κίνηση έχουμε όταν αυξάνεται το μέτρο της ταχύτητας. Διανύσματα επιτάχυνσης και ταχύτητας Είδος κίνησης Το μέτρο της ταχύτητας ΟμόρροπαΕπιταχυνόμενηΑυξάνεται

19 α. Θετική ταχύτηταΘετική επιτάχυνση α. Θετική ταχύτητα - Θετική επιτάχυνση Επιταχυνόμενη κίνηση

20 β. Αρνητική ταχύτητα – Αρνητική επιτάχυνση Επιταχυνόμενη κίνηση

21 Πότε έχουμε επιβραδυνόμενη κίνηση;

Όταν δηλαδή μειώνεται η ταχύτητα, τότε η επιτάχυνση και η αρχική ταχύτητα έχουν ίδια διεύθυνση και αντίθετη φορά ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ

23 Επιβραδυνόμενη κίνησημειώνεται το μέτρο της ταχύτητας. Επιβραδυνόμενη κίνηση έχουμε όταν μειώνεται το μέτρο της ταχύτητας. Διανύσματα επιτάχυνσης και ταχύτητας Είδος κίνησης Το μέτρο της ταχύτητας ΑντίρροπαΕπιβραδυνόμενηΜειώνεται

24 α. Θετική ταχύτηταΑρνητική επιτάχυνση α. Θετική ταχύτητα - Αρνητική επιτάχυνση Επιβραδυνόμενη κίνηση

25 β. Αρνητική ταχύτηταΘετική επιτάχυνση β. Αρνητική ταχύτητα - Θετική επιτάχυνση Επιβραδυνόμενη κίνηση

26 ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ …… Διανύσματα επιτάχυνσης και ταχύτητας Είδος κίνησης Το μέτρο της ταχύτητας ΟμόρροπαΕπιταχυνόμενηΑυξάνεται ΑντίρροπαΕπιβραδυνόμενηΜειώνεται

ΕΜΜΕΤΡΟ κλείσιμο  Περιγραφή του «πιο γοργά» θα πω με μαντινάδα, στην ΚΡΗΤΗ την ταχύτητα τη λένε ΓΡΗΓΟΡΑΔΑ.  Απάντηση στο «πιο γοργά» στα σβέλτα για να δίνεις, Θα πρέπει την ταχύτητα ντελόγο να συγκρίνεις.

ΕΜΜΕΤΡΟ κλείσιμο  Όντε το γκάζι ο οδηγός πατεί, επιταχύνει τ΄αμάξι γίνεται καπνός και πίσω σκόνη αφήνει.  Μα σα φανάρι κόκκινο μπροστά του συναντήσει, πατεί το φρένο δυνατά για να το σταματήσει.  Σα θέλει την ταχύτητα γρήγορα να μικρύνει, φρένο πατεί και το όχημα τότε επιβραδύνει.