Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Advertisements

Χημική Ισορροπία.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση» Ισορροπίες Οξέων - Βάσεων
Αρχή LeChatelier: Όταν µεταβάλλουµε έναν από τους συντελεστές ισορροπίας (συγκέντρωση, θερµοκρασία, πίεση), η θέση της ισορροπίας µετατοπίζεται προς την.
« ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
Σταθερά χηµικής ισορροπίας Kc:
Σταθερά χημικής ισορροπίας Kc.
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ-ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Χημική ισορροπία.
ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ.
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Σταθερά ιοντισμού Κa ασθενούς οξέος
Υπολογισμός μέσης & στιγμιαίας
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΜΑΘΗΜΑ 2°. ΦΥΣIΚΟΧΗΜΕIΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣIΔΗΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ Εισαγωγή Η φυσικοχημεία της αναγωγής των σιδηρομεταλλευμάτων απαντά στα παρακάτω ερωτήματα:
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννακης Μανωλης (ΠΕ-04)
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά:
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά την ταχύτητα των αντιδράσεων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα και τους μηχανισμούς της.
8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Περιεκτικότητες διαλυμάτων Αραίωση
Χρήση Αναλογικών Μodels στη διδασκαλία της Χημείας.
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.2:2.1 (α) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ποιες από τις παρακάτω μεταβολές είναι εξώθερμες;
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.H: ΔΕΙΚΤΕΣ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ο προσδιορισμός του pH ενός διαλύματος γίνεται: Α) ΗΛΕΚΤΡΟΜΕΤΡΙΚΑ (Με πεχάμετρο) Β) ΧΡΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΑ.
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες.
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.

ΚΕΦ.2.Δ: Σταθερά ιοντισμού ασθενών οξέων και βάσεων (α)
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
ΛΟΥΚΕΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΚΕΦ.3: 3.2 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Τι μελετάει η Θερμοδυναμική;
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
ΕΦΕΙΑ – 3ο Μάθημα Οι ιδέες των μαθητευόμενων και τα χαρακτηριστικά τους.
Θερμοχημεία.
Χημική ισορροπία.
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 17 Μαρτίου 2017
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Μάθημα 3ο Οι ιδέες των μαθητευόμενων και τα χαρακτηριστικά τους
Ενέργεια Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Έχει πολλά «πρόσωπα».
Οι σημαντικότερες εναλλακτικές ιδέες
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
1 ΧΗΜΕΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΡΑΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

2.Ορισμός - χαρακτηριστικά Έννοιες, μεγέθη & αρχές στην ενότητα: ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 6.Aπόδοση Kc 1.Αμφίδρομη αντίδραση 5.Αρχή LeChatelier Χημική ισορροπία 2.Ορισμός - χαρακτηριστικά 4.Παράγοντες που την επηρεάζουν 3.Δυναμική ισορροπία no2n2o4equilV8.html

Είναι δύσκολη η διδασκαλία-κατανόηση της ΧΗΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ; Οι Finley, Stewart & Yarroch μελέτησαν το επίπεδο δυσκολίας των διαφόρων θεμάτων στη χημεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χημική ισορροπία είναι η πιο δύσκολη ενότητα. Έρευνες των Berquist & Heikkinen έδειξαν ότι: Η Ισορροπία, είναι ένα από τα πιο δύσκολα χημικά θέματα για να διδαχθεί-μαθευτεί …''. Επομένως αναμένεται μια μεγάλη ποικιλία παρανοήσεων εξαιτίας των δυσκολιών στη διδασκαλία και την κατανόησή της.

Επισκόπηση των συνηθέστερων παρανοήσεων – εναλλακτικών ιδεών των μαθητών στη ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Οι Tyson, Treagust & Bucat, Banerjee, Power & Hackling & Garnett, μελέτησαν την κατανόηση της χημικής ισορροπίας από τους μαθητές και εντόπισαν τις παρακάτω παρανοήσεις: Δεν μπορεί να αλλάξει η ποσότητα ενός στερεού σε ένα μείγμα ισορροπίας (...) Οι συγκεντρώσεις όλων ουσιών στο μείγμα της αντίδρασης είναι ίσες στη θέση ισορροπίας ''. Μεγάλη τιμή Κc συνεπάγεται μια πολύ γρήγορη αντίδραση (...) Η αύξηση της θερμοκρασίας μιας εξώθερμης αντίδρασης θα μειώσει την ταχύτητα της προς τα δεξιά αντίδρασης.

Η αρχή Le Chatelier θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί η Kc. Η ταχύτητα της προς τα δεξιά αντίδρασης αυξάνεται με το χρόνο από την ανάμειξη των αντιδρώντων μέχρι την αποκατάσταση της ισορροπίας (...) Όταν ένα σύστημα βρίσκεται σε ισορροπία & γίνει μια αλλαγή στις συνθήκες, η ταχύτητα της προς τα δεξιά αντίδρασης αυξάνεται, αλλά η ταχύτητα της προς τα αριστερά αντίδρασης μειώνεται(...) Η ταχύτητα της προς τα δεξιά & της προς τα αριστερά αντίδρασης επηρεάζονται διαφορετικά με την προσθήκη καταλύτη.

Οι Berquist & Heikkinen συνόψισαν τις παρανοήσεις των μαθητών σχετικά με χημική ισορροπία: Η προς τα δεξιά αντίδραση θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της αντίστροφης, και προσθήκη περισσότερου αντιδρώντος αλλάζει μόνο τη συγκέντρωση του προϊόντος. Οι μαθητές δείχνουν σύγχυση σχετικά με την έννοια της Kc, αναφέροντας ότι μεταβάλλεται, σε σταθερή θερμοκρασία, ενώ θεωρούν ότι οι αλλαγές στις ποσότητες αντιδρώντων προϊόντων μεταβάλλουν την τιμή της Kc.

Χημική ισορροπία = Δυναμική ισορροπία Άλλα ζητήματα στη χημική ισορροπία Η χημική ισορροπία είναι στατική και όχι δυναμική (« Η αντίδραση ολοκληρώθηκε, δεν θα αντιδράσει τίποτα πλέον, …», 76% των μαθητών) «Η αντίδραση ισορροπίας περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές, ανεξάρτητες αντιδράσεις» (80% των μαθητών, Johnstone, 1977) – Ένα βέλος, μια αντίδραση – δύο βέλη, δύο αντιδράσεις.

Χημική ισορροπία = Δυναμική ισορροπία .

Χημική ισορροπία = Δυναμική ισορροπία Προσομοίωση !

Old Chemists Never Die. They just reach equilibrium