Ανίχνευση Βιολογικού σήματος με ενίσχυση: Καλλιέργεια, εμβολιασμός σε θρεπτικά υλικά, αντιβιόγραμμα Εισαγωγή στις Ασκήσεις 2 & 3 Copyright© 2007 (Ν. 2121/93),

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
P. aeruginosa Παραγωγή μεταλλοενζύμου (VIM)
Advertisements

Κατασκευή γονιδιωματικής βιβλιοθήκης.
Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά
Κατασκευή cDNA βιβλιοθήκης.
Αντιβιοτικά και Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά
Ουρολοίμωξη της κοινότητας από ανθεκτικά βακτήρια
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Κύριοι φαινότυποι αντοχής βακτηρίων Εντεροβακτηριακά
4 /01/2007 ΕΘνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Εργαστήριο Μικροβιολογίας Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης •Αποστολή στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Νοσοκομείων.
Καρβαπενεμάσες τάξης Α - Ταξινόμηση
ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Βιοτεχνολογία.
ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ
Χρήση Αντιβιοτικών και Θεραπευτική Εδώ μπορείτε να βρείτε τα Διαγράμματα των ΦΕ 1 και ΦΕ 2, που μπορεί να είναι χρήσιμα για προβολή στην τάξη.
ΑΜΙΝΟΓΛΥΚΟΣΙΔΕΣ Π.Φανουργιάκης 12η ΗΜΕΡΙΔΑ Ε.Ε.Χ.
Το αντιβιόγραμμα στην καθημερινή Εργαστηριακή Πρακτική
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Βανκομυκίνη: Συνεχής ή διαλείπουσα χορήγηση στους ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας? Ευφημία Ευωδιά, Ανδριανή Γιαμπίδου, Αλεξάνδρα Γαβαλά, Παύλος.
Τα Clinical Decision Support Systems (CDSSs) είναι προγράμματα σχεδιασμένα να παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη σε επιστήμονες υγείας που καλούνται να.
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην Ιατρική.
ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ
Κατασκευή γονιδιωματικής βιβλιοθήκης.
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΟΥΚΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
Αντιβιοτικά Τα αντιβιοτικά (αντιμικροβιακά) φάρμακα είναι φάρμακα ενάντια των λοιμώξεων. Παράγονται από μικροοργανισμούς (μύκητες/βακτηρίδια) και κατευθύνονται.
Μονοκλωνικά αντισώματα
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Γ.Ν ΚΙΛΚΙΣ Α’ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΟΚΗΣ ΡΟΚΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΣ.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Κινολόνες και Αντισηπτικά των Ουροφόρων Οδών
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
Γεώργιος Πετρίκκος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δ’ Παθολογική κλινική Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟ»
ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΠΟΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πολύ συχνές και προκαλούν πολλές παθολογικές καταστάσεις, μέχρι και θάνατο. Η.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Γενετική μηχανική, ανασυνδυασμένο DNA, ΑΑΠ (PCR)
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Κλινική χημεία – Κλινικές αναλύσεις.
Αντιβιοτικά Κεφάλαιο 12 Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. Ιστορικό Υπόβαθρο Α. Fleming 1928: Ανακάλυψη της αντιβακτηριακής δράσης του Penicillium nοtarium στον.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 8 η Βελτίωση φυτών Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
Αρχές αντιμικροβιακής θεραπείας. Αντιμικροβιακή θεραπεία Εκμεταλλεύεται τις βιοχημικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μικροοργανισμών και ανθρώπων Χρήση.
ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕPΓΕΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ PSEUDOMONAS SAVASTANOI subsp.SAVASTANOI.
Κουμάκη-Κωστάκη Βασιλική, MD, PhD Λέκτορας Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ
1o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εισαγωγή στην Μικροβιολογία Λουκία Ζέρβα, ιατρός βιοπαθολόγος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας.
Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ Γ. Καπαρός, Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας.
Θεραπευτική των Λοιμώξεων Έλεγχος αντοχής (αντιβιόγραμμα)
Γενικά Νοσοκομειακή Λοίμωξη (ΝΛ): αυτή που δεν είναι παρούσα ή δε βρίσκεται στο στάδιο επώασης κατά την εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο Περίοδος επώασης:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I
ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ Καρίνου Ε. και Σιβροπούλου Α.
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
Κατασκευή cDNA βιβλιοθήκης.
Bauer A.W., Kirby W.M.M., Sherris J.C. and Turck M.
Κουμάκη-Κωστάκη Βασιλική Λέκτορας Μικροβιολογίας
ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Άνδρας 38 ετών με γνωστή ν Crohn, προσέρχεται με άλγος στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς που σχετίζεται με απώλεια βάρους.
της ενότητας « Ταξιδεύω με πυξίδα το “Χρόνο” »
ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
3. Θεραπευτική των λοιμώξεων
Εντερόκοκκος ανθεκτικός στη βανκομυκίνη- VRE
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενή με λοίμωξη
ΚΥΤΤΑΡΟ.
Διαβάζοντας το αντιβιόγραμμα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανίχνευση Βιολογικού σήματος με ενίσχυση: Καλλιέργεια, εμβολιασμός σε θρεπτικά υλικά, αντιβιόγραμμα Εισαγωγή στις Ασκήσεις 2 & 3 Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη. Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος. Εργαστήριο Μικροβιολογίας Δ/ντρια Α. Τσελένη-Κωτσοβίλη Ακαδημαϊκό Έτος 2006-2007 Α. Βελεγράκη

Ο πολλαπλασιασμός Βακτηρίων είναι ταχύτατος . . . Α. Βελεγράκη

Α. Βελεγράκη

Εμβολιασμός υλικού για ανάπτυξη μεμονωμένων αποικιών Α. Βελεγράκη

Ευαισθησία στα αντιβιοτικά-αντιβιόγραμμα Μετά την απομόνωση των βακτηρίων από κλινικά υλικά όπως αίμα, ούρα, τραύματα, έλκη ή αποστήματα στοματικής κοιλότητας, προσδιορίζεται η ευαισθησία τους στα αντιβιοτικά. Το απομονωθέν βακτήριο κατατάσσεται ως «ευαίσθητο», «μέτρια ευαίσθητο» ή «ανθεκτικό» σε κάθε αντιβιοτικό που ελέγχεται. Τα αποτελέσματα του αντιβιογράμματος διαμορφώνουν τον τον φαινότυπο αντοχής του κάθε βακτηρίου. Τα αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται σήμερα ομαδοποιούνται με βάση τον μηχανισμό με τον οποίο αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτά τα αντιβιοτικά δρουν κατά εκατοντάδων βακτηρίων, τα οποία έχουν ποικίλο βαθμό παθογονικότητας για τον άνθρωπο. Στα περίπου50 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εισαγωγή των αντιβιοτικών στη θεραπευτική των βακτηριακών λοιμώξεων έχει παρατηρηθεί αντοχή ορισμένων βακτηρίων σε πολλά συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά, που τα καθιστά πλέον ακατάλληλα για χρήση. Α. Βελεγράκη

Ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση ή πυκνότητα [ΕΑΠ] Αντιβιοτικών minimum inhibitory concentration (MIC) Κλινικό δείγμα: Στέλεχος βακτηρίου απομονωμένο από αιμοκαλλιέργεια. Μέθοδος: Ευαισθησία σε διαφορετικές συγκεντρώσεις ενός αντιβιοτικού. Εφαρμογή (π.χ): Θεραπεία στρεπτοκοκκικής ή εντεροκοκκικής ενδοκαρδίτιδας. Ερμηνεία: Η EAΠ ενός αντιβιοτικού εκφράζεται σε mg/L ή μg/ml. Ως ΕΑΠ ορίζεται η μικρότερη συγκέντρωση του αντιβιοτικού που αναστέλλει την ανάπτυξη του βακτηρίου. Για παράδειγμα σε ασθενείς με ενδοκαρδίτιδα, η δοκιμασία βοηθά στον προσδιορισμό της ευαισθησίας και σε άλλα αντιβιοτικά πλην της πενικιλλίνης: π.χ Ο Streptococcus mutans με ΕΑΠ πενικιλλίνης > 0.1 mg/L θα απαιτεί συνδυασμένη θεραπεία με γενταμυκίνη. Μπορεί επίσης να προσδιοριστεί η ελάχιστη βακτηριοκτόνος συγκέντρωση (Minimum bacteriocidal concentration -MBC) Ως MBC ορίζεται η μικρότερη συγκέντρωση του αντιβιοτικού που μπορεί να «σκοτώσει» >99.9% του αρχικού ενοφθαλμίσματος του βακτηρίου. Η MBC είναι αμφιλεγόμενης αξίας στην απόφανση θεραπείας με αντιβακτηριακά αντιβιοτικά. Α. Βελεγράκη

Προσδιορισμός ελάχιστης ανασταλτικής πυκνότητας (MIC) Με τη μέθοδο (μακρο)αραιώσεων Θολερότητα McFarland 0,5 Καλλιέργεια μικροοργανισμού MΒC* = Η ελάχιστη συγκέντρωση του φαρμάκου που θανατώνει τα βακτήρια * minimum bacteriocidal concentration (ελάχιστη βακτηριοκτόνος συγκέντρωση ή πυκνότητα MIC = Η ελάχιστη συγκέντρωση του φαρμάκου που αναστέλλει την ανάπτυξη του βακτηρίου Α. Βελεγράκη

Προσδιορισμός MIC με τη δοκιμασία «έψιλον= έλλειψη» - Etest σε στερεό θρεπτικό υπόστρωμα Έλλειψη αναστολής ανάπτυξης βακτηρίου Τιμή MIC Α. Βελεγράκη

Α. Βελεγράκη