Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα Clinical Decision Support Systems (CDSSs) είναι προγράμματα σχεδιασμένα να παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη σε επιστήμονες υγείας που καλούνται να.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα Clinical Decision Support Systems (CDSSs) είναι προγράμματα σχεδιασμένα να παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη σε επιστήμονες υγείας που καλούνται να."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Τα Clinical Decision Support Systems (CDSSs) είναι προγράμματα σχεδιασμένα να παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη σε επιστήμονες υγείας που καλούνται να πάρουν κλινικές αποφάσεις. Παραδείγματα τέτοιων συστημάτων μπορούν να βρεθούν σε διάφορους τομείς υγείας και πρόνοιας :  Στην οδοντιατρική  Στην ιατρική  Στην φαρμακευτική και σε άλλες

3  1950:Μελετήθηκε για πρώτη φορά η χρήση των υπολογιστών στις δραστηριότητες των επιστημόνων υγείας.  1996: Ο White διαφοροποίησε πάνω από 30 CDSSs και τα ομαδοποίησε σε εφτά τομείς της οδοντιατρικής: 1. Επείγοντα περιστατικά και τραύματα 2. στοματική ιατρική, 3. στοματοπροσωπικός πόνος, 4. στοματική ραδιολογία, 5. ορθοδοντική, 6. πολφικές διαγνώσεις 7. αποκαταστατική οδοντιατρική.

4

5 Οι κλινικοί πρέπει να είναι ικανοί στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με την φροντίδα των ασθενών και την χρήση των πληροφοριακών τεχνολογιών στην οδοντιατρική πρακτική. Οι γνώσεις τους θα πρέπει να περιλαμβάνουν εξοικείωση με τους υπολογιστές και ικανότητα στην κριτική εξέταση της επιστημονικής βιβλιογραφίας.

6  Ελαχιστοποιούν τα λάθη ιατρογενούς προέλευσης.  Ωθούν τους κλινικούς να παρέχουν κατάλληλα μέτρα πρόληψης.  Παρουσιάζουν ειδοποιήσεις που αφορούν πιθανώς επικίνδυνες για τον ασθενή καταστάσεις ( αλλεργία σε φάρμακα ).  Παρέχουν υποστήριξη αποφάσεων κατά το χρόνο και τον τόπο της φροντίδας και όχι πριν ή μετά την συνάντηση με τον ασθενή.

7  Οι επαγγελματίες υγείας δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση πληροφοριακών συστημάτων στην παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης.  Η ανάπτυξη και η συχνή αναβάθμιση αυτού του λογισμικού έχει πολύ υψηλό κόστος.  Υλικοτεχνικά εμπόδια τόσο στην εισαγωγή δομημένων δεδομένων όσο και στην κατανόηση της πολύπλοκης και εναλλασσόμενης φύσης της κλινικής γνώσης.

8

9 1. Έλλειψη επίσημης εκτίμησης αυτών των συστημάτων 2. Πρακτικός σκεπτικισμός για την αξία και την σκοπιμότητα αυτών των συστημάτων μεταξύ άλλων. 3. Έλλειψη μελέτης για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων 4. Το κόστος και η δυσκολία που αφορούν τις γνωστικές βάσεις

10  Κάθε ασθενής παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του σε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο εισάγει δεδομένα απευθείας μέσα στο ατομικό μητρώο υγείας του.  Αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις που ρυθμίζονται από το σύστημα υπενθυμίζουν στον οδοντίατρο την επίδραση ορισμένων προβλημάτων υγείας του ασθενή στη στοματική του υγεία. Για παράδειγμα ο Χ καπνίζει και έχει διαγνωσμένη βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα και γι αυτό υποδεικνύεται στο θεράποντα να δώσει προσοχή στον έλεγχο για καρκίνο καθώς και το ότι ο ασθενής μπορεί προληπτικά να χρειαστεί χορήγηση αντιβίωσης.

11

12  Ο κλινικός συμπληρώνει ηλεκτρονικά τις πληροφορίες σχετικά με τα δόντια στις οποίες περιλαμβάνεται η καταχώρηση των βλαβών που έχουν προκληθεί από τερηδόνα αλλά και η περιοδοντική υγεία.  Το CDSS τότε κατηγοριοποιεί τον ασθενή  Ένα προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας παρουσιάζεται αυτόματα από το CDSS  Επιπλέον πληροφορίες που είναι εξειδικευμένες για το συγκεκριμένο ασθενή παρέχονται σε ξεχωριστό ηλεκτρονικό έγγραφο

13

14

15

16 Εξαιρετικά χρήσιμα σε :  Νέους οδοντιάτρους που δεν διαθέτουν πείρα  Περιστατικά με μικρή συχνότητα εμφάνισης  Περιστατικά που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα τόσο στη διάγνωση όσο και στη διεξαγωγή της θεραπευτικής διαδικασίας.


Κατέβασμα ppt "Τα Clinical Decision Support Systems (CDSSs) είναι προγράμματα σχεδιασμένα να παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη σε επιστήμονες υγείας που καλούνται να."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google