ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
Advertisements

Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
4-3 ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ.
Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Έργο, ενέργεια. ΑΔΜΕ. Ισχύς
Έργο ροπής - Ενέργεια.
Μηχανική Ενέργεια Τι είναι η Ενέργεια Κινητική Ενέργεια
Κέντρο μάζας σώματος Έστω ότι ασκούμε σ’ ένα σώμα που βρίσκεται σε λείο οριζόντιο τραπέζι μια ώθηση και κατόπιν το αφήνουμε ελεύθερο να ολισθήσει στο τραπέζι.
ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Σε αυτή την ενότητα θα εισάγουμε τα φυσικά μεγέθη της ροπής και στροφορμής με τα οποία θα μελετήσουμε τη δυναμική στερεών σωμάτων. Θα ορίσουμε το έργο.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Κινητική ενέργεια στερεού σώματος λόγω μεταφορικής κίνησης
Ενεργειακή αντιμετώπιση της σύνθετης κίνησης
Κεφάλαιο 11 Στροφορμή This skater is doing a spin. When her arms are spread outward horizontally, she spins less fast than when her arms are held close.
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
Δυναμική ενέργεια Ενέργεια ταλάντωσης.
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Ζεύγος δυνάμεων.
Στροφορμή.
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
INTERACTIVE PHYSICS Χρήση για την υποστήριξη «δύσκολων σημείων» της Φυσικής του Λυκείου Καλφαγιάννης Θανάσης.
Ροπή δύναμης.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Στροφορμή.
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
Κινήσεις στερεών σωμάτων
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Περιοδικές κινήσεις: Οι κινήσεις που επαναλαμβάνονται σε ίσα χρονικά διαστήματα. Το χρ. διάστημα που επαναλαμβάνο- νται ονομάζεται περίοδος (T). – π.χ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός gspot.com 1 Καλώς ήρθατε. Καλή και δημιουργική χρονιά.
Προαπαιτούμενες γνώσεις από τη Φυσική της Α και Β Λυκείου Φυσική Γ’ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών 1 ο ΓΕΛ Ρεθύμνου © Ν. Καλογεράκης.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Ερωτήσεις Ένα αυτοκίνητο κινείται προς το Βορρά, σε οριζόντιο δρόμο. Ποια είναι η κατεύθυνση της στροφορμής των τροχών του; Η στροφορμή ενός συστήματος.
Περιστροφική κίνηση Κυκλική κίνηση Ροπή αδράνειας Ροπή δύναμης
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Εργο W Σταθερή δύναμη F που μετακινεί σώμα για διάστημα s (χωρίς περιστροφή). Όπου φ η γωνία που σχηματίζει η δύναμη με την μετατόπιση. Μονάδα μέτρησης.
Κινητική ενέργεια στερεού σώματος λόγω μεταφορικής κίνησης
Φυσική του στερεού σώματος
Μελέτη Στροφικής Κίνησης Στερεού Σώματος
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ.
Όταν δύο μπάλες μπιλιάρδου συγκρούονται , έρχονται σε επαφή , δέχονται μεγάλες δυνάμεις (δράση – αντίδραση ) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και οι ταχύτητές.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
1ος νΟμος του ΝεΥτωνα Αν η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα είναι ίση με μηδέν (ΣF=0N) τότε το σώμα ή θα ηρεμεί (υ=0) ΣF= 0 F υ=0 B.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.
Επαναληπτικές ερωτήσεις στην ενέργεια
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
1. Ορμή– Γενίκευση νόμου Newton
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
(Θεμελιώδης νόμος της Μηχανικής)
Έργο Ισχύς = ΙΣΧΥΣ W P = t χρονικό διάστημα Σύμβολο : P
Έργο δύναμης (W) Στην εικόνα ο αθλητής ανυψώνει την μπάρα ασκώντας σ' αυτή δύναμη (F) F Όσο η μπάρα ανεβαίνει, λέμε ότι η δύναμη F παράγει έργο. Όταν ο.
Πόση είναι η κινητική ενέργεια ;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Ένα στερεό σώμα που εκτελεί μεταφορική κίνηση έχει κινητική ενέργεια λόγω της μεταφορικής του κίνησης ίση με το άθροισμα των επιμέρους κινητικών ενεργειών των υλικών σημείων από τα οποία αποτελείται:

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ Ένα στερεό που στρέφεται γύρω από άξονα έχει κινητική ενέργεια. Για τον υπολογισμό της θεωρούμε ότι το στερεό αποτελείται από ένα σύνολο υλικών σημείων. Κάθε υλικό σημείο έχει, λόγω της περιστροφής του στερεού, κάποια κινητική ενέργεια. Επομένως, η κινητική ενέργεια του στερεού θα βρεθεί αθροίζοντας όλες τις επιμέρους κινητικές ενέργειες των υλικών σημείων που το απαρτίζουν. Για κάθε λοιπόν υλικό σημείο θα ισχύει η παρακάτω σχέση:

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ

ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ

ΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Αν το σώμα εκτελεί ταυτόχρονα μεταφορική και στροφική κίνηση, η κινητική του ενέργεια είναι ίση με το άθροισμα της κινητικής ενέργειας λόγω μεταφορικής και λόγω στροφικής κίνησης. Στροφική ΣΥΝΘΕΤΗ Μεταφορική

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΚΥΛΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗ Όταν ένα στερεό σώμα κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει, ο λόγος της κινητικής ενέργειας λόγω μεταφορικής κίνησης προς την κινητική ενέργεια λόγω στροφικής κίνησης είναι σταθερός και εξαρτάται από τη ροπή αδράνειας του στερεού. λ αριθμητικός συντελεστής

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΚΥΛΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗ

ΕΡΓΟ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Είναι γνωστό ότι το έργο σταθερής δύναμης δίνεται από τη σχέση W=F∙s. Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε το έργο μιας δύναμης στη στροφική κίνηση, αν η ροπή της είναι σταθερή; Αποδεικνύεται ότι αν η ροπή μιας δύναμης είναι σταθερή, το έργο της δίνεται από τον τύπο: Όπου W είναι το έργο σταθερής ροπής, τ η αλγεβρική τιμή της ροπής και θ η αριθμητική τιμή της γωνίας στροφής σε rad.

ΕΡΓΟ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ F ds R dθ

ΙΣΧΥΣ – ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΕΡΓΟΥ Ή ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Γενικά η μέση ισχύς υπολογίζεται αν διαιρέσουμε την μεταβολή έργου ή ενέργειας που συμβαίνει σε ορισμένο χρονικό διάστημα με το χρονικό διάστημα αυτό δηλαδή : Μονάδα ισχύος στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων είναι το Watt Για να υπολογίσουμε την στιγμιαία ισχύ ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία (υποθέτοντας ότι η ροπή τ παραμένει σταθερή):

ΘΕΩΡΗΜΑ ΕΡΓΟΥ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Θ.Μ.Κ.Ε. Το αλγεβρικό άθροισμα των έργων όλων των ροπών που ασκούνται πάνω σε ένα στερεό σώμα (ή αλλιώς το έργο της συνισταμένης ροπής) είναι ίσο με την μεταβολή της στροφικής κινητικής ενέργειας του στερεού σώματος. Το θεώρημα έργου ενέργειας είναι ένα σημαντικό θεώρημα με το οποίο μπορούμε να υπολογίζουμε διάφορα μεγέθη όπως την γωνιακή ταχύτητα, τη ροπή αδράνειας ή το έργο μεταβλητής ροπής.

ΘΕΩΡΗΜΑ ΕΡΓΟΥ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Στην κύλιση ενός στερεού, η στατική τριβή Τστατ δεν προσφέρει, ούτε αφαιρεί μηχανική ενέργεια διότι ασκείται στο (στιγμιαία ακίνητο) σημείο επαφής με το οδόστρωμα. Άρα το έργο της στατικής τριβής είναι μηδέν. Στην κατακόρυφη κίνηση ενός γιο-γιο, του οποίου το νήμα είναι ακλόνητα στερεωμένο στην ελεύθερη άκρη του, η τάση του νήματος Τ δεν προσφέρει, ούτε αφαιρεί μηχανική ενέργεια διότι ασκείται στο (στιγμιαία ακίνητο) σημείο επαφής του κυλίνδρου του γιο-γιο με το νήμα. Άρα το έργο της τάσης του νήματος είναι μηδέν.

ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ Στη στροφική κίνηση για να έχουμε μεταβολή στη κινητική ενέργεια του σώματος, πρέπει να έχουμε παροχή ενέργειας στο σώμα ή αφαίρεση ενέργειας από αυτό, δηλαδή έργο εξωτερικής δύναμης. Ο ρυθμός μεταβολής της κινητικής ενέργειας είναι ίσος με τον ρυθμό της προσφερόμενης ενέργειας.

ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ Ο ρυθμός μεταβολής της κινητικής ενέργειας λόγω μεταφορικής κίνησης υπολογίζεται από τη σχέση. Όταν ένα σώμα εκτελεί ταυτόχρονα μεταφορική και περιστροφική κίνηση ο ρυθμός μεταβολής της κινητικής ενέργειας υπολογίζεται από τη σχέση:

ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Στη μεταφορική κίνηση ενός σώματος ή συστήματος σωμάτων, εφόσον οι ασκούμενες δυνάμεις είναι συντηρητικές, η μηχανική ενέργεια διατηρείται. Η ίδια αρχή ισχύει στη στροφική ή γενικότερα στη σύνθετη κίνηση εφόσον οι δυνάμεις που παράγουν έργο είναι συντηρητικές.