Dr Αγγελική Γεροβασίλη Μικροβιακή Θρέψη Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Τα βασικά χαρακτηριστικά του ζώντος κυττάρου Θρέψη: Πρόσληψη χημικών συστατικών από το περιβάλλον και έκκριση προϊόντων του κυττάρου στο περιβάλλον Αύξηση και αναπαραγωγή: χημικά συστατικά του περιβάλλοντος μετατρέπονται σε κυτταρικά συστατικά κάτω από τον έλεγχο των γονικών κυττάρων Διαφοροποίηση: ο μικροοργανισμός διαφοροποιείται όταν σταδιακά μεγαλώνει Χημική σηματοδότηση: τα κύτταρα επικοινωνούν ή αλληλεπιδρούν κυρίως μέσω χημικών ουσιών που απελευθερώνονται ή προσλαμβάνονται από αυτό Εξέλιξη: Τα κύτταρα εξελισσόμενα παρουσιάζουν σταδιακά νέες βιολογικές ιδιότητες (παρατήρηση μέσω φυλογενετικών δένδρων)
Χημική σύσταση κυττάρου 70-90% H2O 6 Κύρια συστατικά: C, O, N, H, P, S
Ο ρόλος των βασικών χημικών συστατικών του κυττάρου στην δομή και την λειτουργία του C: Δημιουργεί υδατάνθρακες λιπίδια, πρωτεΐνες. Ανάλογα με τις απαιτήσεις σε άνθρακα οι μικροοργανισμοί χωρίζονται σε αυτότροφους και ετερότροφους Ν: απαραίτητο. Συστατικό αμινοξέων Ο: Αερόβιοι αναερόβιοι
Ο ρόλος των βασικών χημικών συστατικών του κυττάρου στην δομή και την λειτουργία του Κ: Ενεργότητα ενζύμων Ca: Θερμική ανθεκτικότητα βακτηριακών ενδοσπορίων Μg: Σταθεροποιεί ριβοσώματα και κυτταρικές μεμβράνες Fe: Συμπαράγοντας ενζύμων και πρωτεϊνών που φέρουν ηλεκτρόνια Ιχνοστοιχεία: Συμπαράγοντες σε βασικά ενζυμικά σύμπλοκα για την κατάληση αντιδράσεων και διατήρηση πρωτεϊνικών δομών
Αυξητικοί παράγοντες Οι μικροοργανισμοί έχοντας τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν διαθέτουν και ένζυμα για την σύνθεση του κυτταρικού τους υλικού. Όταν δεν έχουν ένζυμα προσλαμβάνουν πρόδρομες ουσίες (Αυξητικοί παράγοντες) από το περιβάλλον: Αμινοξέα (πρωτεινοσύνθεση) Πουρίνες (A,G) -Πυριμιδίνες (C,T) (νουκλεικά οξέα) Βιταμίνες (οργανικά μόρια που συνθέτουν μέρος ή ολόκληρο τον ενζυμικό συμπαράγοντα)
Απαιτήσεις σε Ο και διαχωρισμός
Υπεροξειδικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου Ο2- Σχηματίζονται σε μικρές ποσότητες κατά την αναπνοή των μικροοργανισμών Είναι πολύ τοξικές για τα κυτταρικά συστατικά Οι μικροοργανισμοί που αυξάνονται παρουσία οξυγόνου παράγουν το ένζυμο Υπεροξειδική Δεσμουτάση (ΥΔ) για να εξουδετερώνουν τις υπεροξειδικές ρίζες.
Κατηγορίες μικροοργανισμών σύμφωνα με C, Ενέργεια και Η ή και ηλεκτρονίων