Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η έννοια της διαφοράς στο σχολείο Προβληματισμοί και προτάσεις.
Advertisements

BOCCIA IN ACTION! Μια σύντομη παρουσίαση του Μπότσια, για να μάθετε πως παίζεται αυτό το υπέροχο παιχνίδι!
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
Νομισματικό Μουσείο της ΣΤ’ τάξης. Σκοποί Γνωστικοί Να γνωρίσουν τα παιδιά την έννοια του μουσείου και τη σπουδαιότητα του για τον πολίτη και το κοινωνικό.
Ονοματεπώνυμο Φοιτητριών:
Τίτλος υλοποιημένης Θεματικής Ενότητας: Όλα τα παιδιά του Κόσμου Χρειάζονται Δασκάλους.
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ
ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ !!! ΜEMORY ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ 1.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παίζω, γελάω, περνάω όμορφα»
Γνωριμία με το Scratch.
Το πειραμα του Ερατοςθενη- Το δικο μας πειραμα
Βρεφική Ηλικία E- portofolio. Εν δράση Είμαι η φοιτήτρια Βαιοπούλου Ευαγγελία- Ευσταθία και πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στον χώρο του παιδικού.
Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ Βίας Αντωνιάδης Α΄Έγκωμης Κ.Β
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!!!
Πρόγραμμα Αγωγής υγείας «περπατάω δεν τρέχω και ασφάλεια έχω»
Διδακτική της Πληροφορικής Παρουσίαση εκπαιδευτικών παιχνιδιών με σκοπό την κατανόηση βασικών αρχών της πληροφορικής Αντωνακάκη Δέσποινα Α.Μ 933 Καντεράκης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Impasse Finesse Sorpasso Snit Εμπάς Κατάλαβα ξέρεις ξένες γλώσσες! Να παίζεις όμως bridge μπορείς; Η εμπάς (η αλλιώς τυλιχτή) είναι κόλπο του εκτελεστή!
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα»
Γυμνάσιο-Λύκειο Γραβιάς «Ο λόγος στους μαθητές»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
 Πήραμε μια λεκάνη με νερό και βάλαμε μέσα έναν πορτοκαλί κόκκο που ονομάζεται Διχρωμικό Κάλλιο.  Παρατηρήσαμε ότι ο κόκκος άρχισε να διαλύεται και.
7° Εργαστηριακό Μάθημα Θέμα: Σκιές-Χρώματα.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Αναγνώριση, έκφραση, χειρισμός συναισθημάτων»
«Ο σχηματισμός των σκιών».  Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία έχουν εμπειρίες, αλλά είναι αδιαφοροποίητες  Ο σχηματισμός των σκιών αποτελεί ένα περίπλοκο.
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
ΛΆΤΣΙΟΥ ΘΕΟΔΏΡΑ ΑΜ:5399 ΚΟΡΟΜΗΛΆ ΜΑΡΊΑ ΓΕΩΡΓΊΑ ΑΜ:5385 Η γη ως ουράνιο σώμα- Η εναλλαγή μέρας νύχτας.
ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΞΑΕΡΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ. Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ : ΣΚΙΆ Αγραφιώτη Δήμητρα Διαμαντάκη Μυρτώ Κλαίρ Σταύρου Κατερίνα.
Και όμως, είναι αλήθεια. Οι γόβες της Ευτέρπης έχουν «σκοτώσει» τον αντρικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου και του συζύγου της, του Κλέαρχου, ενός καθ’
« Δραστηριότητες από τον κόσμο της φυσικής για το νηπιαγωγείο » Ο σχηματισμός των σκιών Πασσά Διονυσία Ψαρρού Αλεξία.
Οι φοιτήτριες: Διαμαντάκη Μυρτώ Θεώνη Κλαιρ_ Αγραφιώτη Δήμητρα_ Κατερίνα Σταύρου_
«Δραστηριότητες από τον κόσμο της φυσικής για το νηπιαγωγείο»
 Παίζοντας οι ίδιοι παραδοσιακά παιχνίδια ( Μακριά γαϊδούρα, τυφλόμυγα, κυνηγητό) και διακινδυνεύοντας τα σχόλια των συμμαθητών μας!!!  Ρωτώντας.
Πανεπιστήμια Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία Μάθημα: Δραστηριότητες από τον κόσμο.
Μαθηματικά ΣΤ΄ τάξης Δίκαιη μοιρασιά! Διαίρεση φυσικών και δεκαδικών αριθμών.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Συνέντευξη με νήπια.
Τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης
Δραστηριότητες από τον Κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Επαλήθευση κάνω, όταν θέλω να σιγουρευτώ ότι έκανα σωστά μια πράξη.
ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ
Εξισώσεις στις οποίες ο άγνωστος είναι μειωτέος ή αφαιρετέος
-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΒΑΝΗΣ
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
Δραστηριότητες από τον Κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο
«Δραστηριότητες από τον κόσμο της φυσικής για το νηπιαγωγείο»
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
Δραστηριότητες για την τήξη και την πήξη
κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών
ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
Φύλο εργασίας :στο σώμα του ανθρώπου, έκοψαν και κόλλησαν εικόνες ,όπου το σώμα λέει ΝΑΙ (ευχάριστα αγγίσματα)
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Αναπαραστάσεις του Μακρόκοσμου
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ δημιουργία σκιών
ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παίζουμε παντομίμα; Χατσίκου Ιωάννα
«ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» Ομαδική Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας με θέμα :
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία Μάθημα: Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Καθηγητής: Κώστας Ραβάνης Πιτερού Γεωργία: ΑΜ 5446

ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΣ : Να δουν τις δικές τους σκιές αλλά και άλλων αντικειμένων και να καταλάβουν ότι η μορφή και η κίνηση των σκιών είναι ίδια με το αντικείμενο ή το πρόσωπο που «αναπαριστούν». ΥΛΙΚΑ : Διάφορα αντικείμενα από το χώρο του νηπιαγωγείου.

Βγαίνουμε στην αυλή, παρατηρούμε και παίζουμε με τις σκιές μας. Επισημάνουμε ότι η σκιά μας κινείται και είναι όπως είμαστε ακριβώς και εμείς οι ίδιοι. Κάνουμε το ίδιο και με κάποια αντικείμενα. Π.χ Παίρνουμε ένα χαρτί βλέπουμε τη σκιά του και μετά το τσαλακώνουμε και προβλέπουμε πώς θα είναι η σκιά του.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΣ : Να καταλάβουν ότι η σειρά είναι πάντα φωτεινή πηγή – αντικείμενο – σκιά. ΥΛΙΚΑ : Διάφορες κάρτες, φωτεινή πηγή, λευκό χαρτόνι.

Σχηματίζει κάθε παιδί μόνο του μέσα στην τάξη τη σκιά ενός φίλου του. Κάθε φορά επισημαίνουμε τη θέση του παιδιού και της σκιάς, σε σχέση με τη φωτεινή πηγή. Συνεχίζουμε με ερωτήσεις του τύπου «Μπορούμε να δημιουργήσουμε τη σκιά ανάμεσα στη φωτεινή πηγή και το αντικείμενο;»

Σε περίπτωση θετικής απάντησης, το προσπαθούμε εμπράκτως, για να καταλάβουν όλοι ότι δεν γίνεται. Κάρτες οι οποίες θα πρέπει να μπουν στη σωστή σειρά για να σχηματιστεί η σκιά. Φωτεινή πηγή – εμπόδιο – σκιά. Οι κάρτες θα απεικονίζουν αντικείμενα του νηπιαγωγείου, έτσι ώστε άμα κάποιος κάνει λάθος, να κάνουμε το πείραμα εκείνη την ώρα για να καταλάβει καλύτερα το λάθος του.

ΤΡΙΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΣ : Να μάθουν τα παιδιά για τα διαφανή και τα αδιαφανή αντικείμενα. ΥΛΙΚΑ : Διάφορα διαφανή και αδιαφανή αντικείμενα.

Ερώτηση « Πώς και γιατί νομίζετε ότι δημιουργούνται οι σκιές;» Συζήτηση πάνω σε αυτό και μετά το καθένα παίρνει από ένα αντικείμενο. Με τη σειρά μου λέει το καθένα αν μπορεί να δει μέσα από αυτό.

Συζητάμε για τα διαφανή και αδιαφανή αντικείμενα και τα χωρίζουμε στις δύο αυτές κατηγορίες. Στη συνέχεια θα περάσουμε σε μία μικρή συζήτηση για το πώς σχετίζονται τα αδιαφανή αντικείμενα με το σχηματισμό των σκιών

ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΣ : Να καταλάβουν ότι όσες είναι οι φωτεινές πηγές, τόσες είναι και οι σχηματιζόμενες σκιές. ΥΛΙΚΑ : Φωτεινές πηγές, μεγάλος άσπρος κενός τοίχος.

Δύο φωτεινές πηγές πάνω σε ένα τραπέζι ανοιγμένες, φωτίζοντας προς την μεριά του τοίχου. «Τι νομίζετε ότι θα γίνει αν πάω εκεί για να δημιουργηθεί η σκιά μου;» Ακούω τις απαντήσεις και το βλέπουμε μετά και στην πράξη. Ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας άλλη μία φωτεινή πηγή, για να επαληθεύσουμε το επίπεδο κατανόησης του φαινομένου.

ΠΕΜΠΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΣ : Να καταλάβουν ότι όσες είναι οι φωτεινές πηγές, τόσες είναι και οι σχηματιζόμενες σκιές. ΥΛΙΚΑ : Ζωγραφιές.

Δίνεται σε κάθε παιδί από μία ζωγραφιά η οποία θα έχει πάνω δύο από τα τρία πράγματα που χρειάζονται για το σχηματισμό σκιών. Εκείνα λοιπόν θα πρέπει να ζωγραφίσουν στη σωστή μεριά, εκείνο ή εκείνα που λείπουν γιατί στην περίπτωση ας πούμε που έχουμε δύο σκιές, θα πρέπει να μου φτιάξουν δύο φωτεινές πηγές.

ΕΚΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΣ : Να μάθουν να κάνουν διάφορα ζώα με τα χέρια τους και μέσα από αυτό το παιχνίδι να καταλάβουν ότι οι σκιές μεγαλώνουν ή μικραίνουν με κατάλληλους χειρισμούς. ΥΛΙΚΑ : Κουκλοθέατρο, φωτεινή πηγή, σεντόνι, video.

Βλέπουμε το βίντεο και προσπαθούμε κι εμείς να κάνουμε αυτά τα ζωάκια Τοποθετούμε σεντόνι και φωτεινή πηγή στο κουκλοθέατρο και ένα ένα παιδί κάνει ένα ζωάκι και οι υπόλοιποι προσπαθούμε να το βρούμε. Αφού κάνει κάθε παιδί θα τα ρωτήσω αν μπορούν να μου πουν με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε το ζωάκι να φαίνεται μικρότερο ή μεγαλύτερο.

Μετά από κάποιες προσπάθειες, θα τα καταφέρουν οπότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι με κατάλληλους χειρισμούς μπορούμε να τροποποιήσουμε το μέγεθος της σκιάς. https://www.youtube.com/watch?v=Kz8wP2RYy64