ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Crocus sativus (ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ) ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος Msc,PhD c
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Η διερεύνηση των μεταβολικών επιδράσεων του κρόκου Κοζάνης στο προφίλ επίμυων με ΣΔ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο κρόκος Κοζάνης (σαφράν) προέρχεται από τα ξηρά στίγματα του φυτού Crocus sativus Linn και παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στην ιατρική. Στις πτητικές και αρκετά μη πτητικές ενώσεις του σαφράν (περίπου 150), υπάρχουν βιολογικά δραστικές ενώσεις όπως : η κροκίνη, η πικροκροκίνη, το καροτένειο και η σαφρανάλη.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ Ομάδα ΣΔ (Β1) (n = 10) : κανονική τροφή και νερό καθ 'όλη τη μελέτη Ομάδα Ελέγχου (Α) (n = 10) : κανονική τροφή και νερό καθ 'όλη τη διάρκεια της μελέτης Ομάδα ΣΔ (Β) (n = 20) : κανονική τροφή και φρουκτόζη 10% στο νερό τους για 2 εβδομάδες. Ομάδα ΣΔ + κρόκος Κοζάνης (Β2): (n = 10) κανονική τροφή και πόσιμο διάλυμα κρόκου Κοζάνης (100mg/kg) STZ (45 mg / kg σωματικού βάρους).
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ Στην αρχή της μελέτης, πριν και αμέσως μετά την πρόκληση ΣΔ καθώς και 2 μήνες μετά τη χορήγηση στρεπτοζοτοκίνης προσδιορίστηκαν: τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων ορού, Mετρήθηκε: το σωματικό βάρος η κατανάλωση νερού η κατανάλωση τροφής.
AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Βιοχημικές μετρήσεις Elisa Παθολογοανατομική εξέταση Στατιστική επεξεργασία