ΒΑΣΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΟΨΙΜΑΤΑ
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Ορίζει τα βασικά παρασκευάσματα. Κατονομάζει, περιγράφει και ετοιμάζει διάφορα βασικά παρασκευάσματα. Αναφέρει τη χρήση τους και τις παρασκευές που χρησιμοποιούνται.
ΟΡΙΣΜΟΣ: Ο ΟΡΟΣ ‘‘ΒΑΣΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ’’ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ, ΝΑ ΨΗΘΟΥΝ Η ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΦΑΓΗΤΑ ΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ. ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΨΗΝΟΝΤΑΙ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΨΩΜΙΟΥ. ΖΩΜΟΙ. ΓΛΑΣΑ. ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΖΕΛΕΣ (ΑΣΠΙΚ- ΤΖΕΛΥ /ASPIC JELLY). ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥΣ.
Συνδυασμοί Λαχανικών Μιρπουα Μπουκε Καρνι Ανιον Γλουτε
Μιρπουα Μίγμα λαχανικών που αποτελείτε από 50% Κρεμμύδι, 25% Καρότο και 25% Σέλινο και χρησιμοποιείτε σε σούπες ,σάλτσες και διάφορες μεθόδους μαγειρέματος.
Μπουκε Καρνι Μπουκέτο από φρέσκα αρωματικά και βότανα.
Ανιον Κλουτε Κρεμμύδι καρφωμένο με γαρύφαλλα και δάφνη.
Ντομάτα Κονκασε Ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη ντομάτα κομμένη σε κύβους.
Κρουτονια Καπαρωμένα σχήματα ψωμιού που χρησιμοποιούνται σε σούπες και σαλάτες.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: ΖΟΥΛΙΕΝ Στενόμακρες λωρίδες. πάχος 2.5 mm. μήκος 3-4 cm. Σπιρτόξυλα.
ΜΠΡΟΥΝΟΥΑ Μικροί κύβοι που κόβονται από julienne.
ΜΑΣΕΤΟΥΑΝ Kύβοι 0.5 cm = ΖΑΡΙΑ
ΖΑΡΤΙΝΙΕΡ Στενόμακρες λωρίδες. 2 mm πάχος. 1.5 cm μήκος.
ΠΕΙΖΑΝ (χωριάτικο) Διάφορα ομοιόμορφα σχήματα πάχους 1 cm.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΛΟΥΜΕΤ Στενόμακρες λωρίδες. Πάχος 0.5 cm. Μήκος 6 cm.
ΤΣIΠΣ Λεπτές φέτες 1 mm που κόβονται με το μαντολίνο
ΠΑΪΓ ΓΚΟΦΡΕΤΕΣ Στενόμακρες λωρίδες. Πάχος 2.5 cm. Μήκος 6 cm. Λεπτές φέτες 1 mm που κόβονται με το μαντολίνο δύο φορές.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Ορίζει τα βασικά παρασκευάσματα. Κατονομάζει, περιγράφει και ετοιμάζει διάφορα βασικά παρασκευάσματα. Αναφέρει τη χρήση τους και τις παρασκευές που χρησιμοποιούνται.