ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ Τετραεδρική δομή ατόμου άνθρακα με υβριδισμό sp3.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Advertisements

Αιδεία φροντιστήριο ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ.
4-3 ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ.
Ηλεκτρονιακή Δομή του C στη θεμελιώδη κατάσταση: 6C: 1s2 2s2 2p2
Ένταξη Προοπτικού σε Φωτογραφία Ε.Μ.Π. Γεωμετρικές Απεικονίσεις και Πληροφορική Κουρνιάτης Ν.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
Μια πρόταση παρουσίασης με το PowerPoint
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΩΤΟΝΙΚΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ Οι φωτονικοί.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας της ιμβερτοποιησης καλαμοσακχαρου
Χαρακτηριστικές ομάδες Ομόλογες σειρές
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
Γράψτε τους συντακτικούς τύπους των C2H4 , C3H6 C4H8
Ισομέρεια.
Αλκένια ή ολεφίνες.
03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
1.2. Ταξινόμηση οργανικών ενώσεων
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ 1:
Ισομέρεια.
Ισομέρεια Συντακτική ισομέρεια CnH2n-2 Στερεοϊσομέρεια.
Αλκένια ή ολεφίνες.
Υδατάνθρακες Τύποι Υδατανθράκων. Μονοσακχαρίτες.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ Λαφαζάνης Ιωάννης Δρ. Χημικός Μηχανικός.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ (Ιούνιος 2011) Περιεχόμενο και καινοτόμα στοιχεία του νέου Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας στην υποχρεωτική Εκπαίδευση.
ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Εισηγητές: - Κωνσταντίνος Μπλάγας, Δ/νων Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ - Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Νομική Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ.
«Διγλωσσία και Εκπαίδευση» Διδάσκων: Γογωνάς Ν. Φοιτήτρια: Πέτρου Μαρία (Α.Μ )
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 3 η : ΟΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Διάλεξη: Σύνθετοι φορείς – δοκός Gerber – τριαρθρωτό τόξο – νόμοι μόρφωσης. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης.
Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Αποφάσεις Βάσει Οριακής & Πλήρους Κοστολόγησης Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΟΡΙΑΚΗΣ.
Οργανική Χημεία Ενότητα 3: Ισομέρεια - Στερεοχημεία Χριστίνα Φούντζουλα Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
Ενόργανη Χημική Ανάλυση (Θ) Ενότητα 8: Πολωσιμετρία, διαθλασιμετρία Δρ. Αρχοντούλα Χατζηλαζάρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενόργανης Ανάλυσης και Φυσικοχημείας.
Σύλβια Τσίκο Χημικός. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ομόλογη σειρά: ενώσεις με τον ίδιο γενικό τύπο, και ίδια χαρακτηριστική ομάδα π.χ. ομόλογη σειρά των αλκοόλων. C v.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η Βιοχημεία περιγράφει βιολογικές δομές και λειτουργίες με χημικούς όρους. Τα βιομόρια είναι ενώσεις του άνθρακα με ποικίλες λειτουργικές ομάδες.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Γκόνου Μαθητές: Ρωμανός Πετρίδης, Βαγγέλης Πίπης Π.Γ.Ε.Σ.Σ ….Θανέειν πέπρωται άπασι.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΣΜΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ
ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
Γενική Χημεία Χημικοί Δεσμοί Δρ. Αθ. Μανούρας.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ι Συνυπολογισμός προηγούμενων δωρεών ή γονικών παροχών για σκοπούς φόρου κληρονομίας Διδάσκων καθηγητής: Α. Τσουρουφλής Εξηνταβελώνη.
ΟΙ ΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ
Οι Αριθμοί … 5.
Το ερώτημα "τι είναι επιστήμη;" δεν έχει νόημα χωρίς κάποιο χρονικό προσδιορισμό Όταν τις δεκαετίες του 80 και του 90 κατέρρεε το αποκαλούμενο ανατολικό.
Διαδικασία σχεδίασης τομών
Μετασχηματισμοί 3Δ.
Ισομέρεια Ισομερείς ενώσεις: Δύο ή περισσότερες διαφορετικές μεταξύ τους ενώσεις, που έχουν τον ίδιο χημικό τύπο. avogadro.co.uk.
ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Ηλεκτρονικά Φαινόμενα
Πολωσιμετρία Πολωσιμετρία
Δομή του άνθρακα 6C : 1s2 2s2 2px12py12pz
Ονοματολογία οργανικών ενώσεων. 1 ο συνθετικό (αριθμός ατόμων C) 2 ο συνθετικό (είδος δεσμού ανάμεσα στα άτομα C) 3 ο συνθετικό (χαρακτηριστική ομάδα)
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Τεχνολογια υλικων Θεωρητική Εισαγωγή.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΛΥΚΟΣΙΔΙΚΟY ΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗ L-DAUNOSAMINE
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
Η ύλη και τα δομικά συστατικά της.
Οι χημικοί δεσμοί και οι δομές Lewis
Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
اعداد الأستاذ/ عبدالرؤوف أحمد يوسف
פחמימות - סוכרים כתבו ידידה גוטליב אורית מולוידזון
Αλκένια ή ολεφίνες.
ΓΩΝΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση του διδακτικού στόχου αυτού θα μπορείτε να: (α) δίνετε τον ορισμό της γωνίας (β) χαρακτηρίζετε γωνίες (γ) διχοτομείτε γωνία.
Αλκένια ή ολεφίνες.
Διδάσκουσα: Μπαλαμώτη Ελένη
АНТИБИОТИКЛАРНИНГ ФАРМАКОЛОГИЯСИ т.ф.д., проф. Алиев Х.У Тошкент 2014
Αλκένια.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ Τετραεδρική δομή ατόμου άνθρακα με υβριδισμό sp3

το άτομο άνθρακα με τέσσερις διαφορετικούς υποκαταστάτες Aσύμμετρο άτομο άνθρακα *Cαβγδ το άτομο άνθρακα με τέσσερις διαφορετικούς υποκαταστάτες

Τα στερεοϊσομερή αυτά ονομάζονται εναντιομερή ή οπτικοί αντίποδες ή χειρόμορφες ενώσεις. Τα εναντιομερή πρέπει να έχουν αντίθετη απεικόνιση σε όλα τα ασύμμετρα άτομα άνθρακα.

Η κυριότερη διαφορά των οπτικών αντιπόδων είναι ότι στρέφουν το επίπεδο του πολωμένου φωτός κατά γωνία ίση, αλλά αντίθετης στροφής. Ρακεμικό μίγμα: μίγμα ίσων ποσοτήτων των δύο εναντιομερών. Το ρακεμικό μίγμα είναι οπτικά ανενεργό, αφού δε στρέφει το επίπεδο του πολωμένου φωτός.

στερεοχημικοί τύποι ένα ασύμμετρο άτομο άνθρακα, σχέση ειδώλου-αντικειμένου προβολή κατά Fischer

Χαρακτηρισμός των αντιπόδων: σύστημα R-, S- Η αξιολόγηση των υποκαταστατών γίνεται με βάση τον ατομικό τους αριθμό. π.χ. 1Η<6C< 7N<8O<9F<15P<16S<17Cl Προηγείται σε σειρά το άτομο με τον μεγαλύτερο ατομικό αριθμό. Αν οι υποκαταστάτες είναι ομάδες (π.χ.-CH3, -OH κ.α.), τότε εξετάζεται το άτομο του υποκαταστάτη το οποίο είναι απ’ ευθείας ενωμένο με το ασύμμετρο άτομο *C. Στην περίπτωση κατά την οποία το άτομο αυτό είναι κοινό σε περισσότερους από ένα υποκαταστάτες τότε και μόνο τότε εξετάζεται το αμέσως επόμενο στοιχείο με το οποίο συνδέεται το άτομο αυτό κ.ο.κ.

π.χ. η ομάδα -CH=O αναλύεται σε 1C που ενώνεται με 1Η + 2O, Σε ομάδες με πολλαπλούς δεσμούς, θεωρείται ότι το πρώτο άτομο π.χ. του άνθρακα ενώνεται με το αντίστοιχο στοιχείο τόσες φορές, όσες και ο πολλαπλός δεσμός. π.χ. η ομάδα -CH=O αναλύεται σε 1C που ενώνεται με 1Η + 2O, η ομάδα -CN αναλύεται σε 1C που ενώνεται με 3Ν, η ομάδα –C6H5 (-Ph, φαινύλιο ο υποκαταστάτης του βενζολίου) αναλύεται σε 1C που ενώνεται με 3C, όπως φαίνεται στο σχήμα. Οι προτεραιότητες των διαφόρων ομάδων εκφράζονται με γράμματα, με το (α) για τη μεγαλύτερη προτεραιότητα και με το (δ) για τη μικρότερη ή με νούμερα, με το (1) για τη μεγαλύτερη και (4) για τη μικρότερη.

Παραδείγματα σειράς προτεραιότητας υποκαταστατών

I C (6) -C (6), -C (6), -C (6) Α II -C (6), -H (1), - H (1) Β III ΠΡΩΤΟ ΑΤΟΜΟ (Z) ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΜΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ I C (6) -C (6), -C (6), -C (6) Α II -C (6), -H (1), - H (1) Β III -H (1), -H (1), -H (1) Γ IV H (1) Δ

Η ομάδα με τη μικρότερη προτεραιότητα (δ) πρέπει να προβάλλεται πίσω από το επίπεδο του χαρτιού, δηλαδή να απομακρύνεται από τον παρατηρητή. Αν χρειάζεται πρέπει να στρέψουμε κατάλληλα το μόριο.

Αφού τοποθετηθεί η ομάδα (δ) στο πίσω μέρος του χαρτιού, ελέγχουμε τη φορά (α)  (β)  (γ), δηλαδή τη φορά ελαττωμένης προτεραιότητας. Αν η φορά ακολουθεί φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού, το ισομερές χαρακτηρίζεται ως –S. Αν η φορά είναι ίδια με τη φορά κίνησης των δεικτών του ρολογιού, το ισομερές χαρακτηρίζεται ως –R. R- S- φορά κίνησης των δεικτών φορά αντίθετη της κίνησης του ρολογιού των δεικτών του ρολογιού

Κάνοντας την αλλαγή αυτή, η νέα (υποθετική) δομή που θα προκύψει θα έχει αντίθετη απεικόνιση από την πραγματική. Έτσι η στερεοαπεικόνιση της αρχικής (πραγματικής) δομής θα είναι η αντίθετη από αυτήν της υποθετικής δομής.

Παράδειγμα αμοιβαίας ανταλλαγής δύο υποκαταστατών

δύο ασύμμετρα άτομα άνθρακα, στερεοχημικοί τύποι, σχέση ειδώλου – αντικειμένου ή οι αντίστοιχες προβολές κατά Fischer

Διαστερεοϊσομέρεια Σε ενώσεις με 2 ή περισσότερα ασύμμετρα άτομα C. Τα διαστερομερή είναι στερεοϊσομερή τα οποία δεν έχουν σχέση ειδώλου-αντικειμένου μεταξύ τους. Τα διαστερεομερή διαφέρουν μεταξύ τους στις φυσικές ιδιότητες και μερικές φορές και στη χημική συμπεριφορά. (Α) (Β) (Γ) Στερεοϊσομερές (Α) ΔΕΝ έχει σχέση ειδώλου-αντικειμένου με τα στερεο-ισομερή (Β) και (Γ) Τα ζεύγη στερεοϊοσομερών (Α)-(Β) και (Α)-(Γ) είναι μεταξύ τους διαστερεομερή, γιατί διαφέρουν στην απεικόνιση μόνο του ενός *C και έχουν όμοια την απεικόνιση του δεύτερου *C.

Στερεοϊσομερή ένωσης O=CH-*CH(OH)-*CH(OH)-CH2OH ΓΕΝΙΚΑ ενώσεις με n ασύμμετρα άτομα C έχουν 2n στερεοϊσομερή, τα οποία μπορεί να είναι εναντιομερή ή διαστερεομερή. Για ν = 2 → 4 στερεοϊσομερή Για ν = 3 → 8 στερεοϊσομερή Στερεοϊσομερή ένωσης O=CH-*CH(OH)-*CH(OH)-CH2OH 2 ασύμμετρα άτομα άνθρακα  22= 4 στερεοϊσομερή (1) (2) (3) (4) Εναντιομερή: (1)-(2) και (3)-(4) Διαστερεομερή: (1)-(3) / (1)-(4) / (2)-(3) / (2)-(4)

ΕΝΑΝΤΙΟΜΕΡΗ αντίθετη απεικόνιση και στα δύο ασύμμετρα άτομα C ΔΙΑΣΤΕΡΕΟΜΕΡΗ αντίθετη απεικόνιση στο ένα από τα δύο ασύμμετρα άτομα άνθρακα και ίδια απεικόνιση στο δεύτερο *C.

Μέσο-ενώσεις Ενώσεις που ενώ περιέχουν ασύμμετρα άτομα άνθρακα, είναι οπτικά ανενεργές, γιατί συμπίπτουν με τα κατοπτρικά-είδωλα τους π.χ. η ένωση CH3CHBrCHBrCH3 περιέχει δύο όμοια ασύμμετρα άτομα άνθρακα με υποκαταστάτες, -CH3, -H, -Br και -CHBrCH3 αντίστοιχα. (Α1) (Α2) (Α3) (Α4) Στην περίπτωση αυτή έχουμε μόνο τρία στερεοϊσομερή, ένα ζεύγος εναντιομερών (Α3)-(Α4) και μια μεσομορφή (Α1) Ξ (Α2). Η μεσομορφή (Α1) Ξ (Α2) με τις δομές (Α3) και (Α4) αντίστοιχα είναι διαστερεομερή

Γεωμετρική Ισομέρεια (cis- /trans- ή Ζ- /Ε- Διπλός δεσμός (δεν επιτρέπει την ελεύθερη περιστροφή) Κάθε άτομο άνθρακα του διπλού δεσμού πρέπει να έχει διαφορετικούς υποκαταστάτες cis- όμοιοι υποκαταστάτες στην ίδια πλευρά trans- όμοιοι υποκαταστάτες στην αντίθετη πλευρά ΔΕΝ παρουσιάζουν γεωμετρική ισομέρεια (όμοιο υποκαταστάτες

Στην γενική περίπτωση όπου και οι τέσσερις υποκαταστάτες είναι ανόμοιοι εξετάζεται η προτεραιότητα των υποκαταστατών σε κάθε άτομο του διπλού δεσμού χωριστά. Στο Ζ (zusammen=μαζί) ισομερές οι υποκαταστάτες με την μεγαλύτερη προτεραιότητα βρίσκονται προς την ίδια πλευρά του επιπέδου του διπλού δεσμού Στο Ε (entgegen=απέναντι) ισομερές στην αντίθετη πλευρά

Παράδειγμα γεωμετρικής ισομέρειας