Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Advertisements

Απομόνωση νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ ΣΕ ΣΕΙΡΑ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου Γενικής Παιδείας Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟΥ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HPLC. ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ / ΔΙΑΚΡΙΒΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HPLC (1) Περιλαμβάνει έλεγχο: –Συστήματος παροχής διαλυτών Ακρίβειας ταχύτητας.
Ε.Κ.Φ.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Επίδραση θερμοκρασίας και συγκέντρωσης.
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία Φυσικός.
2.5 Διαχωρισμός μειγμάτων
Αλλαγές στη φάση των σωμάτων
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
ΔΙΑΚΡΙΒΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
Μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία.  Θερμότητα (Q) - Θερμοκρασία (θ) - Ακτινοβολία - Χρόνος (t)  Ο Στόχοι: Να δείχνεις πειραματικά ότι:  Το ποσό της.
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Γ.Ζ.Καπελώνης ΕΚΦΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ Το «σενάριο» Αφού ολοκληρώσουμε τη διδασκαλία στο κεφάλαιο 3 οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή άσκηση «Προσδιορισμός.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 6) Ηλ. Μαυροματίδης.
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Στερεού Σώματος
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης B΄ Τάξη Λυκείου B΄ Τάξη Λυκείου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 7 Εργαστηριακού οδηγού.
Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών Τοπικός διαγωνισμός Χ Η Μ Ε Ι Α Σ 2010 ( ΕΚΦΕ Χαλανδρίου – Ν. Ιωνίας )
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Β΄ Γυμνασίου Παρασκευή Διαλυμάτων Ιδιότητες Υλικών Λογισμικό VLAB Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
Μπούρου Αγγελική Πασχαλίδου Γιώτα. Ας θυμηθούμε.. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΙΔΗΡΟΥ - ΧΑΛΚΟΥ
ΥΔΡΟΣΤΑΤΕΣ Οι υδροστάτες είναι όργανα με τα οποία ελέγχουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Μέτρηση μήκους (L) Μονάδες μήκους:
Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
Διαχωρισμός μειγμάτων
Άσκηση 9 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ.
Καλλιέργεια βακτηρίων
Μια εισαγωγή του φαινόμενου της διάθλασης για το γυμνάσιο
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Άνωση Αρχή του Αρχιμήδη
Θερμότητα.
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλo Εργασίας 4 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
HIT THE ROAD ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ Μαρία Διακάτου Σταυρούλα Καπάνταη
Γιάννης Β. Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Φ.Ε Καρδίτσας.
Το φαινόμενο ΔΙΑΣΤΟΛΗ.
Τα υγρά και η εξάτμιση τους
2.2.2 Διαλύματα Το θαλασσινό νερό, το νερό της βρύσης
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : Οι Αλχημιστές
ΕργαςτΗρι ΦυςικΗς.
11/12/20171 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ.
ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
00
ΥΔΡΟΣΤΑΤΕΣ Οι υδροστάτες είναι όργανα με τα οποία ελέγχουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
Οι σημαντικότερες εναλλακτικές ιδέες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη Άσκηση 12 Β΄ Γυμνασίου Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη

ΣΚΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Να γνωρίσουν οι μαθητές μερικά είδη θερμομέτρων Να μετρήσουμε τη θερμοκρασία τήξης ενός σώματος. Να διαπιστωθεί πειραματικά ότι κατά τη διάρκεια τήξης ενός σώματος η θερμοκρασία του διατηρείται σταθερή, αν και μεταφέρεται σε αυτό θερμότητα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ Ποτήρι ζέσης 200mL Θερμόμετρο -10…110οC (ή -10…50οC) Παγάκια Άλλα είδη θερμομέτρων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΩΝ

Εργαστηριακό θερμόμετρο Περιέχει υδράργυρο ή οινόπνευμα σε στενό σωλήνα στο εσωτερικό του. Το ρευστό διαστέλλεται και συστέλλεται για να μας δείξει τη θερμοκρασία, όταν έρθει σε θερμική ισορροπία με το ρευστό που το περιβάλλει. Δεν τινάζουμε το εργαστηριακό θερμόμετρο για να κατεβεί η ένδειξη θερμοκρασίας του

Ιατρικό θερμόμετρο Περιέχει υδράργυρο (απαγορεύτηκε πλέον η κυκλοφορία τους) ή οινόπνευμα σε στενό σωληνίσκο. Το ρευστό διαστέλλεται και συστέλλεται για να μας δείξει τη θερμοκρασία του σώματός μας, όταν έρθει σε θερμική ισορροπία με αυτό. Το ιατρικό θερμόμετρο έχει μια παραμόρφωση στο κάτω μέρος του σωλήνα υδραργύρου για να μην κατεβαίνει εύκολα το ύψος της στήλη του υγρού και αλλάζει η ένδειξη της θερμοκρασίας πριν προλάβουμε να τη διαβάσουμε. Γι’ αυτό το τινάζουμε για να κατεβάσουμε το ύψος της στήλης

Ηλεκτρονικό θερμόμετρο Ηλεκτρονικό θερμόμετρο, πάνω σε πολύμετρο, με αισθητήρα από θερμοζεύγος Ιατρικό ηλεκτρονικό θερμόμετρο Συνήθη εργαστηριακά ηλεκτρονικά θερμόμετρα Μπορεί να είναι ιατρικά ή εργαστηριακά (ακόμα και μαγειρικής).

Πειραματική διαδικασία Ρίχνουμε μέσα στο ποτήρι ζέσης παγάκια και τοποθετούμε μέσα το θερμόμετρο. Παρατηρούμε την ένδειξη της θερμοκρασίας στο θερμόμετρο. Σχολιάζουμε το φαινόμενο μαζί με τους μαθητές

Μετατροπή Φάσης Βρασμός Άσκηση 12 Β΄ Γυμνασίου Μετατροπή Φάσης Βρασμός

ΣΚΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Να μετρήσουμε τη θερμοκρασία βρασμού ενός υγρού σώματος. Να διαπιστωθεί πειραματικά ότι η θερμοκρασία βρασμού εξαρτάται από το είδος και τη σύσταση του σώματος. Να διαπιστωθεί πειραματικά ότι κατά τη διάρκεια του βρασμού ενός σώματος η θερμοκρασία του διατηρείται σταθερή, αν και μεταφέρεται σε αυτό θερμότητα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ Εστία θέρμανσης ή λύχνος-τρίποδο-πυρίμαχο πλέγμα Ποτήρι ζέσης 200mL Ογκομετρικός κύλινδρος 10mL Θερμόμετρο -10…110οC Χρονόμετρο Νερό βρύσης, αλάτι, οινόπνευμα Ζυγός Θερμομονωτική βάση και γάντι Ορθοστάτης – σταυροί σύνδεσης – μεταλλικές ράβδοι 80 και 30cm

Πειραματική διαδικασία 1 Ρίχνουμε μέσα στο ποτήρι ζέσης 100g νερό βρύσης Συναρμολογούμε τη διάταξη της φωτογραφίας Ανάβουμε το λύχνο και τον ρυθμίζουμε ώστε η παροχή θερμότητας να είναι ήπια. Όταν η ένδειξη στο θερμόμετρο αρχίζει να αλλάζει, βάζουμε σε λειτουργία το χρονόμετρο

Πειραματική διαδικασία 1 Λαμβάνουμε μετρήσεις θερμοκρασίας ανά 1min - τις καταγράφουμε στον πίνακα Α του φύλλου εργασίας Από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός λαμβάνουμε ακόμα 5 μετρήσεις θερμοκρασίας.

Πειραματική διαδικασία 1 Σχολιάζουμε το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε μια αλλαγή φάσης και μια ποσότητα των υδρατμών διαφεύγει στο περιβάλλον. Σχολιάζουμε μαζί με τους μαθητές τα αποτελέσματα του πειράματος σχετικά με τη θερμοκρασία βρασμού του νερού. Σχολιάζουμε τη βαθμολόγηση του θερμομέτρου έχοντας υπ’ όψη τη θερμοκρασία τήξης και τη θερμοκρασία βρασμού του νερού.

Πειραματική διαδικασία 2 Στο ποτήρι ζέσης διαλύουμε 25g αλάτι σε 100g νερό. Θερμαίνουμε το αλατόνερο στο λύχνο. Καταγράφουμε τη θερμοκρασία βρασμού του αλατόνερου

Πειραματική διαδικασία 3 Στο ποτήρι ζέσης διαλύουμε 10mL οινόπνευμα σε 90g νερό. Θερμαίνουμε το διάλυμα στο λύχνο. Καταγράφουμε τη θερμοκρασία βρασμού του νέου διαλύματος