Ο Σωκρατικός διάλογος και η μαιευτική μέθοδος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτική Αμπαλάκης Στέλιος
Advertisements

ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Σύντομη Παρουσίαση των Μαθηματικών του Project «Παρθενώνας»
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Eπιμέλεια Τίκβα Χριστίνα
Παρουσίαση από τους μαθητές της 5Α Τάξης Anna Thomas Οι απόψεις των παιδιών και των δασκάλων για τη σχολική στολή.
Η δομή του μαθήματος των μαθηματικών στο σύγχρονο ΤΕΙ Σάλτας Βασίλειος, Τσιάντος Βασίλειος Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΤΕΙ Καβάλας.
Πάντα ακούμε τους «κανόνες» των γυναικών
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ.
Θεωρητική Παρουσίαση Μαθήματος Γυμνασίου ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΡΟΣ MSc ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕ11 ΠΕΛΛΑΣ - ΠΙΕΡΙΑΣ.
Τ Ο ΤΕΤΡΆΓΩΝΟ Αιμιλία Αριστείδου. Ά ΣΚΗΣΗ 1 Στο φόντο βρίσκεται ο μικρός Ανδρέας και δίπλα του παρουσιάζει το σχήμα τετράγωνο. Γεια σας φίλοι μου! Σήμερα.
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Εργαστήρι παραγωγής λεβέ!!
Μοντελοποίηση Έργα Μαθήματα Αξιολόγηση Αναστοχασμός Αναστοχασμός.
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas.
O Σωκράτης και το τεστ του φιλτραρίσματος
2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Λέμε ΌΧΙ Στο Σχολικό Εκφοβισμό
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ!!!
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!!!
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ΄: ΘΕΜΑ ΚΥΚΛΟΣ
ΓΕΝΙΚΑ ΤΥΠΟΙ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΤΙΩΝ
Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ § 2.2 Άρρητοι αριθμοί (σελ. 45)
Μέθοδοι διδασκαλίας των Μαθηματικών
Η περιληψη.
ΤΡΕΛΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Λογοτεχνία – Γλώσσα Ονόματα μαθητών Ασλανίδου Νεκταρία – Χριστίνα Α1 Τουλούμη Αντιγόνη Α4 Αραούζου Βαρδαλάχου Αθηνά Α1 Νικοδημητροπούλου.
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 2. ΘΕΜΑ:ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ -ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ.
1 4 Ερωτήσεις σε ένα Τετράγωνο B A Δ Γ Κοίταξε προσεκτικά το σχήμα. Θα σου κάνω 4 ερωτήσεις. Είσαι έτοιμος;
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καλαμάρα Αγγελική
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
Ιστορία της φιλοσοφίας: Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης Σ. Σταυριανέας Τμήμα Φιλοσοφίας Παν/μίου Πατρών 14/10/2015.
Άσκηση 1 : Δίνονται οι συντεταγμένες δυο σημείων Χ ο = m, Y ο = m, X 1 = m, Y 1 = m. Μετρήθηκαν οι γωνίες θλάσης (β 1 =250 g.2345.
Ο Σωκρατικός διάλογος και η μαιευτική μέθοδος. Διδακτική των Μαθηματικών. Υπεύθυνος Καθηγητής: Χ. Λεμονίδης Φοιτήτρια: Ε. Δαϊκοπούλου 1.
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΑΞΗ κ. ΝΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ.
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 7: Παράδειγμα από Α΄ Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο Δέσποινα Πόταρη Σχολή Θετικών.
Ο ΚΥΚΛΟΣ. Θυμάμαι ότι: Κύκλος είναι μια κλειστή καμπύλη γραμμή της οποίας όλα τα σημεία απέχουν εξίσου από το κέντρο Ο. Ο Ακτίνα (α) είναι ένα ευθύγραμμο.
Πανεπιστήμια Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία Μάθημα: Δραστηριότητες από τον κόσμο.
ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Τα Μαθηματικά στην Καθημερινή Ζωή.
ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Η΄ Εξάμηνο Τμήματος Χρηματοοικονομικής.
Παράδειγμα από Α΄Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Περίμετρος- Εμβαδόν: Διάκριση με τη χρήση ψηφιακού γεωπίνακα ( Μαθηματικά Δ΄ τάξης, Ενότητα 33 «Υπολογίζω Περιμέτρους κι Εμβαδά»)
Παρουσίαση ενός κρίσιμου συμβάντος
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Σωκρατησ: βιοσ και η Διδασκαλια Ενοσ Μεγαλου Φιλοσοφου
Παρέμβαση σε μαθητές Α’Λυκείου
Ενισχυτική διδασκαλία
Φορτωμένος δώρα ο θείος Παύλος τώρα έφτασε με μια χαρά
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
ΤΡΙΓΩΝΑ.
Ξέρουν οι μέλισσες μαθηματικά ; Για ποιο λόγο κατασκευάζουν εξαγωνικά κελιά στις κηρήθρες ; ? Βασίλης Παπαθεοδοσίου Μαθηματικός Γυμνασίου Ψαχνών.
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
Είναι ίσα μεταξύ τους δύο τρίγωνα με 5 ζεύγη κύριων στοιχείων τους ίσα? Επιμέλεια: Κουρτέση Γεωργία - Μαθηματικός.
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΧΗΜΑΤΑ …με προϋποθέσεις.
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ
Λίγα λόγια για σένα. Αυτό το προγραμματάκι έγινε για να σε
Δραστηριότητα - απόδειξη
Ωχ… Πως θα τα λύσω;.
Πρωτότυπα προβλήματα Κατσανού Μαρία.
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
Πρακτική Άσκηση: Διδασκαλία σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο Σωκρατικός διάλογος και η μαιευτική μέθοδος. Διδακτική των Μαθηματικών. Υπεύθυνος Καθηγητής: Χ. Λεμονίδης Φοιτήτρια: Ε. Δαϊκοπούλου

Περιεχόμενα Ενεργητική μέθοδος. Μαιευτική μέθοδος. Απόσπασμα από το έργο του Πλάτωνα «Μένων» ή «Περί αρετής δοκιμαστικός». Σχόλια. Βιβλιογραφία.

Ενεργητική μάθηση. Ορισμός: Ως ενεργητική μάθηση ορίζουμε τις δραστηριότητες που οδηγούν σε συμμετοχή των μαθητών σε ενέργειες έτσι, ώστε να αποφεύγεται η παθητική παρακολούθηση μιας διάλεξης ενώ ταυτόχρονα βοηθάμε τους μαθητές να συμμετέχουν, να μάθουν και να εφαρμόσουν την ύλη του μαθήματος. Κύριος παράγοντας της μάθησης είναι η ανακάλυψη. Στον Σωκρατικό διάλογο και τη μαιευτική μέθοδο συναντάμε τα ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτό το είδος της μάθησης.

Μαιευτική Μέθοδος. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή ο Σωκράτης κατά τις συζητήσεις του, προσποιούμενος την πλήρη άγνοια για το θέμα που συζητούσε κάθε φορά, προσπαθούσε μέσα από ερωτήσεις να εκμαιεύσει την αλήθεια από τον συνομιλητή του.

Απόσπασμα από το έργο του Πλάτωνα «Μένων» ή «Περί αρετής δοκιμαστικός».

ΣΩ.— Πες μου, παιδί μου ξέρεις ότι το τετράγωνο είναι κάτι σαν αυτό; Δ. – Ναι βέβαια. ΣΩ. – Και έχει το τετράγωνο και τις 4 πλευρές του ίσες; Δ. – Βεβαιότατα. ΣΩ. – Είναι τα τμήματα που περνούν από τα μέσα των πλευρών του ίσα;

Δ. – Είναι. ΣΩ. – Υπάρχει τέτοιο τετράγωνο μικρότερο ή μεγαλύτερο; Δ Δ. – Είναι. ΣΩ. – Υπάρχει τέτοιο τετράγωνο μικρότερο ή μεγαλύτερο; Δ. – Βέβαια. ΣΩ. – Αν αυτή εδώ η πλευρά (ΑΒ) ήταν 2cm και αυτή (ΑΔ) 2cm, πόσο θα ήταν τα εμβαδόν του τετραγώνου; Κοίτα αν από αυτήν την πλευρά (ΕΘ) ήταν 2cm και από τούτη (ΕΖ) 1cm μόνο, θα ήταν το εμβαδόν μια φορά 2cm²; Δ. – Ναι θα ήταν.

ΣΩ. – Επειδή όμως και τούτη η πλευρά είναι 2cm, δεν έχουμε δύο φορές 2cm; (2*2cm) Δ. – Έχουμε. ΣΩ. – Έχουμε επομένως δύο φορές 2cm²; Δ. – Ναι. ΣΩ. – Πόσα cm² κάνουν δύο φορές τα 2cm²; Λογάριασε και πες μου. Δ. – Κάνουν 4, Σωκράτη.

ΣΩ. – Θα μπορούσε να γίνει ένα άλλο τετράγωνο διπλάσιο απ’ αυτό που να έχει όλες τις πλευρές ίσες όπως αυτό; Δ. – Ναι. ΣΩ. – Πόσα cm² θα ήταν αυτό; Δ. – Θα ήταν 8cm² (2*4 cm²= 8 cm²)

ΣΩ. – Έλα λοιπόν, προσπάθησε να μου πεις πόσο θα είναι ο μήκος της κάθε πλευράς του. Η πλευρά αυτού εδώ είναι 2cm, πόση θα είναι του διπλάσιου τετραγώνου η πλευρά; Δ. – Φανερό λοιπόν είναι, Σωκράτη, ότι θα είναι διπλάσια. ΣΩ. – Για πες μου λοιπόν, υποστηρίζεις ότι από την διπλάσια πλευρά γίνεται το διπλάσιο τετράγωνο; Αυτό λέω, όχι όμως η μία πλευρά να είναι μικρή και η άλλη μεγάλη αλλά και οι τέσσερις να είναι ίσες, όπως αυτό εδώ, αλλά διπλάσιο από αυτό, 8cm², κοίταξε να δεις αν νομίζεις ακόμη ότι θα γίνει από την διπλάσια πλευρά. Δ. – Έτσι νομίζω.

ΣΩ. – Δε θα γίνει διπλάσια αυτή η πλευρά από τούτη (ΑΒ), αν προσθέσουμε μια άλλη ίση με αυτή αρχίζοντας από τούτο το σημείο; (το Β) Δ. – Και βέβαια θα γίνει. ΣΩ. – Από αυτή λοιπόν, λες ότι θα γίνει το τετράγωνο των 8cm², αν έχουμε τέσσερις πλευρές σαν αυτή; Δ. – Ναι. ΣΩ. – Ας φτιάξουμε λοιπόν απ’ αυτήν τέσσερις ίσες πλευρές. Αυτό εδώ θα ήταν αυτό που λες ότι είναι 8cm² ή κάτι άλλο;

Δ. – Αυτό θα ήταν. ΣΩ. - Μέσα σε αυτό υπάρχουν αυτά τα τέσσερα που καθένα απ’ αυτά είναι ίσο με αυτό που είναι 4cm²; Δ. – Ναι. ΣΩ. – Πόσο λοιπόν κάνουν; Δεν κάνουν 4 φορές τα 4cm²; Δ. – Τόσο κάνουν. ΣΩ. – Είναι λοιπόν διπλάσιο το 4 φορές τα 4cm²; Δ. – Μα το Δία.

ΣΩ. – Πόσες φορές λοιπόν, είναι; (4 φορές τα 4cm²) Δ. – Τετραπλάσιο. ΣΩ. – Άρα παιδί μου, από διπλάσια πλευρά δεν γίνεται διπλάσιο τετράγωνο, αλλά τετραπλάσιο τετράγωνο. Δ.- Αυτό είναι σωστό. ΣΩ.- Τέσσερις φορές τα 4cm² κάνουν 16cm². Δεν κάνουν τόσα; Δ. – Ναι. ΣΩ. – Και το τετράγωνο των 8cm² από ποια πλευρά γίνεται; Από τούτη δεν γίνεται τετραπλάσιο;

Δ. – Συμφωνώ. ΣΩ. – Το τετράγωνο των 4cm² δεν γίνεται από την πλευρά που είναι το μισό της πρώτης από αυτές εδώ; Δ. – Από αυτή γίνεται. ΣΩ. – Ωραία, το τετράγωνο των 8cm² δεν είναι διπλάσιο από αυτό και μισό αυτού;

Δ. – Είναι. ΣΩ. – Δε θα γίνει λοιπόν από πλευρά μεγαλύτερη από αυτήν εδώ (ΑΒ) και μικρότερη από τούτη (ΓΔ); Ή όχι; Δ. – Έτσι νομίζω. ΣΩ. – Καλά να απαντάς σε αυτό που σου φαίνεται σωστό. Πες μου όμως δεν είναι αυτή 2cm και αυτή 4cm; ΣΩ. – Πρέπει επομένως η πλευρά του τετραγώνου των 8cm² να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είναι 2cm και μικρότερη από εκείνη που είναι 4cm; Δ. – Πρέπει. ΣΩ. – Προσπάθησε λοιπόν να πεις πόσο μήκος θα έχει. Δ. – Θα έχει 3cm. (χ= 3cm )

ΣΩ. – Αν είναι 3cm, δε θα προσθέσουμε το μισό αυτής (της ΑΒ) και θα είναι 3cm; Να, 2cm (η ΑΒ) και 1cm (η ΒΕ) και από την άλλη πλευρά όμοια 2cm (η ΑΔ) και 1cm (η ΔΗ), αυτό δεν είναι το τετράγωνο που λες; Δ. – Αυτό είναι. ΣΩ. – Αν λοιπόν από αυτήν την πλευρά (την ΑΕ) έχουμε 3cm και από αυτή (την AH) πάλι 3cm, ολόκληρο το τετράγωνο θα έχει εμβαδόν 3cm*3cm; Δ. – Έτσι φαίνεται.

ΣΩ. – 3cm. 3cm πόσα cm² είναι; Δ. - 9cm². ΣΩ ΣΩ. – 3cm* 3cm πόσα cm² είναι; Δ. - 9cm². ΣΩ. – Το διπλάσιο όμως πόσα cm² έπρεπε να είναι; Δ. - 8 cm². ΣΩ. – Άρα δεν γίνεται ακόμα από την πλευρά που είναι 3cm το τετράγωνο των 8 cm². Δ. – Σίγουρα όχι. ΣΩ. – Τότε από ποια πλευρά γίνεται; Προσπάθησε να μου πεις με ακρίβεια και αν δε θέλεις να λογαριάσεις, δείξε μου από ποια γίνεται. Δ. – Μα το Δία, Σωκράτη, δεν ξέρω. ΣΩ. – Για πες μου, αυτό το σχήμα δεν είναι το τετράγωνό μας των 4 cm²; Καταλαβαίνεις;

Δ. – Ναι βέβαια. ΣΩ.- Σε αυτό θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ένα άλλο ίσο με αυτό; ( το ΒΕΖΓ). Δ. – Ναι. ΣΩ. – Και τούτο το τρίτο (ΔΓΘΗ) είναι ίσο με καθένα από αυτά τα δύο;

Δ. – Ναι είναι. ΣΩ.- Μπορούμε λοιπόν να συμπληρώσουμε και αυτό το κενό στη γωνία; (ΓΖΙΘ) Δ. – Σίγουρα. ΣΩ. – Έχουμε λοιπόν τέσσερα τετράγωνα ίσα, αυτά εδώ; Δ. – Ναι. ΣΩ. – Τι λες; Πόσες φορές πιο μεγάλο είναι το σύνολό τους από αυτό; (ΑΒΓΔ) Δ. – Τέσσερις.

ΣΩ. – Θέλανε βέβαια το διπλάσιο ή δε το θυμάσαι; Δ. – Το θυμάμαι. ΣΩ ΣΩ. – Θέλανε βέβαια το διπλάσιο ή δε το θυμάσαι; Δ. – Το θυμάμαι. ΣΩ. – Αυτή λοιπόν η διαγώνιος (ΒΔ) δε χωρίζει σε δυο ίσα μέρη το τετράγωνο; (ΑΒΓΔ) Δ. – Ναι. ΣΩ. – Δεν είναι τέσσερις αυτές οι ίσες γραμμές που περικλείουν ετούτο το τετράγωνο; (ΒΔΘΖ)

Δ. – Είναι. ΣΩ. – Για εξέτασε τώρα πόσο μεγάλο είναι ετούτο το τετράγωνο (ΒΔΘΖ). Δ. – Δεν καταλαβαίνω. ΣΩ. – Μα δεν ήταν αυτά εδώ τέσσερα τετράγωνα και κάθε μια διαγώνιος τα χώρισε και πήρε μέσα το μισό του καθενός; Δ. – Ναι.

ΣΩ. – Πόσα μισά υπάρχουν μέσα σε αυτό; (ΒΔΘΖ) Δ. – Τέσσερα. ΣΩ ΣΩ. – Πόσα μισά υπάρχουν μέσα σε αυτό; (ΒΔΘΖ) Δ. – Τέσσερα. ΣΩ. – Και πόσα (μισά τετράγωνα) σε τούτο; (ΑΒΓΔ) Δ. – Δύο. ΣΩ. – Τα τέσσερα τι είναι των δύο; Δ. – Διπλάσια.

ΣΩ. – Αυτό λοιπόν το τετράγωνο (ΒΔΘΖ) πόσο cm²; Δ. – Οκτώ. ΣΩ ΣΩ. – Αυτό λοιπόν το τετράγωνο (ΒΔΘΖ) πόσο cm²; Δ. – Οκτώ. ΣΩ. – Και από ποια πλευρά έγινε; Δ. – Από αυτήν (ΒΔ). ΣΩ. – Από αυτήν που είναι η διαγώνιος του τετραγώνου του 4 cm²; Δ. - Ναι. ΣΩ. – Επομένως, από τη διαγώνιο του τετραγώνου των 4 cm² γίνεται το διπλάσιο τετράγωνο των 8 cm² Δ. – Βεβαιότατα Σωκράτη.

Διάλογος- Σχόλια. (a) Η μορφή της διδασκαλίας που παρουσιάζεται είναι διαλεκτική. Ο Σωκράτης ανοίγει το διάλογο και ορίζει το πρόβλημα. Με την α’ ερώτηση: «πες μου παιδί μου» ο Σωκράτης δηλώνει σκόπιμη άγνοια. Σε όλες τις ερωτήσεις του δασκάλου ο μαθητής απαντά με σιγουριά. Ο Σωκράτης εφαρμόζοντας την ελεγκτική οδηγεί τον μαθητή σε πλάνη.

Διάλογος- Σχόλια. (b) Οι ερωτήσεις που δέχεται μετά και οι απαντήσεις που δίνει σ’αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη συνειδητοποίηση του προβλήματος. Έτσι ο μαθητής οδηγείται σε απορία που είναι συνέπεια της άγνοιας του και φυσικά σε αδιέξοδο. Αρχίζει η διαδικασία της μαιευτικής. Ο δάσκαλος τον κατευθύνει χωρίς να του προσφέρει έτοιμες γνώσεις. Σιγά-σιγά τον οδηγεί στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Βιβλιογραφία. «Ψυχοπαιδαγωγική» Χρ. Π. Φράγκου (Εκδ. Παπαζήση 1977) «Ψυχολογία και Παιδαγωγική» J. Piaget (έκδ. Νέα Σύνορα 1979) «Πώς να το λύσω» G. Ροlya (ΥΠ.Ε.Π.Θ. 1964) «Πλάτωνος Μένων» Μετάφραση Έλλης Λαμπρίδη (Πάπυρος 1938) «Η Μαιευτική Μέθοδος του Σωκράτη και η Εφαρμογή της στο Ελληνικό Σχολείο» Τεύχος 28, του περιοδικού Ευκλείδης Γ.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Ο Piaget διατυπώνει την άποψη ότι: «Δε θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιήσουμε μια σωκρατική μέθοδο, χωρίς να έχουμε προηγουμένως κατακτήσει ορισμένες από τις αρετές του Σωκράτη, αρχίζοντας από κάποιο σεβασμό προς την υπό διαμόρφωση νόηση» Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.