Calcium ΑΣΒΕΣΤΙΟ Ca
Άσβεστος-Calx Ca CALCIUM ΑΣΒΕΣΤΙΟ 1808 (H.Davy)
Όνομα, σύμβολο: Ασβέστιο (Ca) Ατομικός αριθμός (Ζ): 20 Κατηγορία: Μέταλλα
Φυσικά χαρακτηριστικά Σημείο τήξης: 1115 K, 842 °C Σημείο βρασμού: 1757 K, 1484 °C Πυκνότητα: 1.55 g·m−3 Ενθαλπία τήξης: 8.54 kJ·mol−1 Μαγνητική συμπεριφορά: διαμαγνητικό Σκληρότητα Mohs: 1.75 Σκληρότητα Brinell: 167 MPa Μέτρο ελαστικότητας (Young's modulus): 20 GPa Ταχύτητα του ήχου: (20 °C) 3810 m/s
Δομή του ατόμου Στοιβάδες Ηλεκτρονίων
Ασβέστιο: Μια πολύτιμη ουσία Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλο στο σώμα μας και το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Συνεργάζεται τόσο με το φώσφορο για τη δόμηση υγιών οστών και δοντιών, όσο και με το μαγνήσιο για σωστή καρδιο-αγγειακή λειτουργία. Το 95% σχεδόν του ασβεστίου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας, όπου αποθηκεύεται (1000 περίπου γραμμάρια) με τη μορφή μικρών κρυστάλλων, οι οποίοι συμβάλλουν στην πιο σκληρή υφή των οστών και παρέχουν με ασβέστιο το σώμα, όταν υπάρχει ανάγκη.
Πού το βρίσκουμε; Οι καλύτερες πηγές του είναι τα γαλακτοκομικά, όλα τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα, τα ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες. Χαρακτηριστικές περιεκτικότητες τροφίμων σε ασβέστιο είναι οι παρακάτω: Αγελαδινό γάλα 1 ποτήρι 200 ml 240 mg Γιαούρτι με φρούτα 1 κεσεδάκι 150 ΓΡ 210 Τυρί τσένταρ 30 γραμ. 216 Παρμεζάνα 50 γραμ. 600 Μαύρο ψωμί 1 φέτα 30 γραμ.40 Σαρδέλες 5, 390 Σοκολάτα γάλακτος 1, 130 Σουσάμι 1 κουταλιά, 100 Αμύγδαλα 100 γραμ. 240
Πόσο χρειαζόμαστε; ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟ (mg) Βρέφη 0-6 μηνών 400 6-12 μηνών 600 Παιδιά 1-5 ετών 800 6-10 ετών 800-1200 Εφηβεία 11-24 ετών 1200-1500 Άντρες 25-65 ετών 1000 >65 ετών 1500 Γυναίκες 25-50 ετών 1000 >50 ετών (εμμηνόπαυση) Οιστρογόνα 1000 Κύηση, γαλουχία 1200
Ποιοι είναι οι 'εχθροί' του ασβεστίου; Υπάρχουν ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση του ασβεστίου και έτσι συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησής του. Τέτοιες ουσίες είναι: το λίπος, όταν αυτό βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε κάποια τρόφιμα, το οξαλικό οξύ, που βρίσκεται στη σοκολάτα, στο σπανάκι και στα παντζάρια, και το φυτικό οξύ, που βρίσκεται στους σπόρους. Έτσι το είδος της τροφής αλλά και οι άλλες τροφές που συνοδεύουν την κύρια πηγή του ασβεστίου καθορίζουν το βαθμό με τον οποίο το σώμα μας θα το προσλάβει.