ΥΠΟΘΕΜΑ 6 ΕΥΤΥΧΙΑ Σημεία συλλογισμού για την ευτυχία:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ιστορία του Πέπε.
Advertisements

Αξέχαστα... Ποιος δεν θα ήθελε να επιστρέψει στα χρόνια που:
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΥΟ ΔΟΝΤΙΟΥ ΠΙΚΙ - ΠΙΚΙ.
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
Στο διάλειμμα.
Μια όμορφη ιστορία του Paulo Coelho
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Α’ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ 01/10/ /01/2013 Φοιτήτρια Σηφάκη Ελένη επόπτρια καθηγήτρια:Τσαούλα Κων/να.
Μαθήματα Management - 1 Ξαφνικά, εμφανλιστηκε μια τίγρις,
ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ Κ ΕΊΜΕΝΑ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉΣ Λ ΟΓΟΤΕΧΝΊΑΣ Μ ΑΡΊΑ Μ ΟΥΡΚΟΚΏΣΤΑ Τ ΜΉΜΑ Α'2 Το σοφό σπουργίτι.
Αυτοεκτίμηση Σεβασμός Αγάπη
Άρης το σαλιγκάρι Άντον Κρινγκς.
Ο Μάνος Χατζιδάκις για το νησί των συναισθημάτων
Βλέπω την ιστορία Δραστηριότητες Διαδίκτυο Χριστίνα Οικονόμου.
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού.
Έχεις δύο επιλογές! από το
ωρα σκεφτομαι στιχο για να φιαξω…
Όλα τώρα γύρω μου γελούνε κι απ’ αγάπη τώρα με μεθούνε σαν φιλώ γλυκά τα δυο σου χείλη που `ναι σαν τριαντάφυλλα τ’ Απρίλη.
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
Κωστής Κουρσάρης Μιχάλης Κοντοπίδης
Ενότητα 8 Υποενότητες 1,2 Γλωσσοδέτες
Music: Smoke gets in your eyes Pictures By: Unknown source Edited by AMRA.
Διαφορετικότητα 4ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού Ομάδα: Δανάη Φαλέκα
Ένα παραμύθι κατά του σχολικού εκφοβισμού
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ MASTER TEMPO FEAT KIM.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ!!!
ΣεβΟμαστε τη διαφορετικΟτητα…
Εμψυχώτρια Εκπαιδευτικός Χατζοπούλου Βασιλική Σχ
25ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Χρησιμοποίησέ το ξανά … και ξανά … και ξανά
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα»
Σεμπάστιαν Πίλαρτζικ Θάνος Κανέλλος Τζαβέλας Νέστορας
Μερικές φορές νιώθω πολύ θυμωμένη!!
Ο καλύτερος φίλος είναι αυτός
ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα νησί στο οποίο ζούσαν όλα τα συναισθήματα. Εκεί ζούσαν η Ευτυχία, η Λύπη, η Γνώση, η Αγάπη και όλα τα άλλα συναισθήματα.
Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ στην Α Λυκείου
Βιωματική δράση Α΄Γυμνασίου
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
« ένα άλλο πιθανό … τέλος ». Την κρίσιμη μέρα τύλιξε τα παπούτσια, τα πήρε στο σπίτι και τα έκρυψε. Προς το απόγευμα έβαλε τα καλά του, ετοιμάστηκε και.
Εργασία στο μάθημα : Η Λογοτεχνία στο Νηπιαγωγείο Καραμπότη Μαίρη.
ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΞΑΕΡΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ. Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής.
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ UNICEF ΜΕ ΘΕΜΑ: “Να σας γνωρίσω τους φίλους μου, τα παιδιά του κόσμου” ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ: “ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ”
Πανεπιστήμια Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία Μάθημα: Δραστηριότητες από τον κόσμο.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΣΧ.ΜΟΝΑΔΑ: 6/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜ. ΣΧ. ΑΓΚΑΘΙΑΣ-ΚΥΨΕΛΗΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΤΑΞΗ: Α' ΜΑΘΗΤΕΣ: 15 ΔΑΣΚΑΛΑ: ΜΑΝΙΑ ΑΘΗΝΑ.
Ένα παραμύθι για το διαδικτυακό εκφοβισμό
-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΒΑΝΗΣ
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ –ΖΩ-ΥΠΑΡΧΩ
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
Η δύναμη της εικόνας Σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με θέμα «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο»
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
Φύλο εργασίας :στο σώμα του ανθρώπου, έκοψαν και κόλλησαν εικόνες ,όπου το σώμα λέει ΝΑΙ (ευχάριστα αγγίσματα)
Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΚΑΡΔΙΑ Θυμίσαμε στα παιδιά τη προηγούμενη δραστηριότητα μας με τα διαφορετικά είδη καρδιών και προτείναμε να προσθέσουμε μία ακόμη καρδιά ξεχωριστή.
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΓΑΠΗ. . .;
ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
Δραστηριότητα: η ιστορία του αστεριού
Στόχος: να αναπτύξουν την δημιουργική φαντασία ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: φτιάχνοντας ένα δικό μας τραγούδι για την ειρήνη παίξαμε θεατρικό παιχνίδι όπου εμψυχώσαμε.
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
Πώς να κάνουμε σωστές επιλογές, σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη
Αξέχαστα....
Μια όμορφη ιστορία του Paulo Coelho
Λογος της γυναίκας 9/11/2018 γεωργία κ..
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
Θεατρικές δραστηριότητες και τεχνικές
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΥΠΟΘΕΜΑ 6 ΕΥΤΥΧΙΑ Σημεία συλλογισμού για την ευτυχία: -όταν έχω αγάπη και ειρήνη μέσα μου η ευτυχία απλά έρχεται -ευτυχία είναι να διασκεδάζω με τους φίλους μου -ευτυχία είναι να ξέρω ότι με αγαπούν -όταν κάνω καλά πράγματα είμαι ευτυχισμένος με τον εαυτό μου -οι καλές ευχές για όλους με κάνουν ευτυχισμένο μέσα μου -μπορώ να δώσω ευτυχία σε όλους με τις καλές μου ευχές -μπορώ να δώσω ευτυχία στους άλλους με λέξεις που είναι λουλούδια, κι όχι αγκάθια -μπορώ να δώσω ευτυχία στους άλλους με το να μοιράζομαι πράγματα μαζί τους

Στόχοι: -να απολαύσουν την εμπειρία της ευτυχίας -να απολαύσουμε παιχνίδια με τα παιδιά στη τάξη -να τραγουδήσουμε δύο τραγούδια που προκαλούν συναισθήματα ευτυχίας -να αυξήσουν τις γνώσεις τους για την ευτυχία -να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με λέξεις ή μέσα από τη ζωγραφική. Πως θα ήταν ένας ευτυχισμένος κόσμος – με τι θα έμοιαζε και τι αίσθηση θα είχε -να αναγνωρίσουν αρκετά καλά πράγματα που κάνουν οι συμμαθητές τους σαν μέρος της συμμετοχής στη συζήτηση πάνω στο σημείο συλλογισμού για την ευτυχία: όταν κάνω καλά πράγματα είμαι ευτυχισμένος με τον εαυτό μου -να εξερευνήσουν τα συναισθήματα τους όταν οι άνθρωποι λένε άσχημα πράγματα ή όμορφα πράγματα -να προκαλέσουμε τη γένεση τριών ιδεών σχετικά με το πώς μπορούμε να δώσουμε ευτυχία -να χτίσουμε κοινωνικές δεξιότητες για ευτυχισμένες σχέσεις -να αναγνωρίσουμε λέξεις ή φράσεις που πληγώνουν τους άλλους κι άλλες λέξεις ή φράσεις που δίνουν ευτυχία -να συμμετέχουν σε συζητήσεις στην τάξη σχετικά με το πώς μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί με τους εαυτούς μας και τους άλλους -να μπορούν να χρησιμοποιούν μια φράση αυτοπεποίθησης όπως: δώσε μου λουλούδια, όχι αγκάθια, αν ένας συμμαθητής πει κάτι αγενές

1η Δραστηριότητα: παίξτε το -ζωντάνεψε την ιστορία Συζητήσαμε το εξής σημείο συλλογισμού για την ευτυχία: όταν έχω αγάπη και γαλήνη μέσα μου η ευτυχία απλά έρχεται. Τα παιδιά προβληματίστηκαν και απάντησαν στις εξής ερωτήσεις: Τι σημαίνει αυτό? Μπορείς κανείς να μου πει σχετικά με αυτό? Μπορείτε να σκεφτείτε κάποια φορά που συνέβη? -τα παιδιά αντάλλαξαν συναισθήματα , μίλησαν για προσωπικές εμπειρίες, εξέφρασαν απόψεις , έδωσαν ο καθένας τις δικές του απαντήσεις . Παιχνίδι σε κύκλο Πιαστήκαμε σε κύκλο και ζητήσαμε από τα παιδιά να μοιραστούν στην ομάδα πράγματα που τα κάνουν ευτυχισμένα. ζητήσαμε από τα παιδιά να το ζωντανέψουν στην μέση του κύκλου. Ζητήσαμε από τα παιδιά να μοιραστούν τρόπους που δίνουν ευτυχία . Ζητήσαμε να το ζωντανέψουν στην μέση του κύκλου και κατόπιν με τον διπλανό τους. Αναγνωρίσαμε θετικά τις απαντήσεις των παιδιών και ενθαρρύναμε την ομάδα να χειροκροτεί το κάθε παιδί στο τέλος της παρουσίασης του.

Τα περισσότερα παιδιά είπαν πως η αγκαλιά , το χαμόγελο, το φιλάκι τα κάνει ευτυχισμένα και πως έτσι δείχνουν στους άλλους ότι είναι ευτυχισμένα , κάποιο παιδάκι είπε πως εκφράζει την ευτυχία του χορεύοντας και κάποιο άλλο παιδί πως όταν παίζει με τα παιχνίδια του νιώθει ευτυχισμένο. Κάποιο άλλο παιδί είπε πως στριφογυρνά και φωνάζει γούπι!

2η δραστηριότητα -Τραγούδι για την ευτυχία Τραγουδήσαμε και χορέψαμε ένα τραγούδι για την ευτυχία, κάνοντας κινήσεις με το σώμα τους (μουσικοκινητική αγωγή) Βλέπετε τα παιδιά? Βλέπετε τα παιδιά? Πόσο είναι ευτυχισμένα! Πόσο είναι ευτυχισμένα ! Χορεύουν με χαρά, στριφο-στριφογυριστά Χτυπάνε παλαμάκια , χαρούμενα παιδάκια. Βλέπετε τα παιδιά-βλέπετε τα παιδιά Πόσο είναι ευτυχισμένα, πόσο είναι ευτυχισμένα Χτυπάν τα γόνατα τους Κρατάνε τη κοιλία τους, Στριφο-στριφογυριστά Χορεύουν με χαρά Παιδιά ευτυχισμένα και χαμογελαστά. Στριφο-στριφο-στριφογυριστά Πιάνουν την μυτούλα, τα αυτάκια με χαρά, Παιδάκια ευτυχισμένα και στριφογυριστά

3η δραστηριότητα: χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας Θεατρικό παιχνίδι: σήμερα θα χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας ξανά και θα φτιάξουμε όμορφες εικόνες στο μυαλό μας. Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει άνετα κι αφήστε το σώμα σας να είναι εντελώς ακίνητο… φανταστείτε μια μεγάλη, όμορφη πεταλούδα. Μπορεί να είναι όποιο χρώμα θέλετε. Σε αυτήν την πεταλούδα αρέσει να πετάει σε μέρη όπου μόνο ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν. Θέλετε να πάτε κι εσείς εκεί? Εντάξει, κλείστε τα μάτια σας και ακούστε. Φανταστείτε ότι κάθεστε στα φτερά αυτής της όμορφης, μεγάλης, πολύχρωμης πεταλούδας και πετάτε σε ένα μέρος όπου τα παιδιά είναι ευτυχισμένα. ….τώρα έχετε φτάσει. … μπορείτε να δείτε τα ευτυχισμένα πρόσωπα των παιδιών? Τώρα η πεταλούδα έρχεται να ξεκουραστεί στο γρασίδι σε αυτόν τον όμορφο κόσμο κι όλα τα παιδιά έρχονται να καλωσορίσουν την πεταλούδα και να καλωσορίσουν κι εσένα. Τι σου λένε? Τα παιδιά σου ζητούν να παίξουν μαζί σου. Τι παίζεις? Τώρα σε καλού να πάρεις μέρος σε ένα πικ-νικ στο γρασίδι. Τι τρως? Τι λέτε ο ένας στον άλλον? Τώρα κοιτάξτε τριγύρω… βλέπετε λουλούδια, δέντρα, πουλιά, τον ήλιο. Δείχνει ευτυχισμένο το πρόσωπό σας? Τώρα είναι η ώρα να επιστρέψετε στο σχολείο. Κάθεστε στις φτερούγες της στοργικής σας πεταλούδας και πετάτε μακριά πίσω, εδώ… Μετά την κίνηση, ζητήσαμε από τα παιδιά να μοιραστούν στην ομάδα τα συναισθήματα τους κατά την διάρκεια του παιχνιδιού που προηγήθηκε.

Εικαστικά: Φτιάξαμε ευτυχισμένες πεταλούδες από χαρτόνι, με χαρτί φίλτρου, ζωγραφίσαμε ευτυχισμένες πεταλούδες, γράψαμε όπως μπορούμε ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ

Τα στεφάνια από λουλούδια που φορούν τα παιδιά στη χώρα της ευτυχίας Τα στεφάνια από λουλούδια που φορούν τα παιδιά στη χώρα της ευτυχίας. Τα κατασκευάσαμε από χαρτόνι που κόψαμε κι από λουλούδια που ζωγραφίσαμε και τα κολλήσαμε στο στεφάνι

Φτιάξαμε τα στεφανάκια της ευτυχίας και από λουλούδια που ζωγραφίσαμε και κόψαμε

Η χώρα της ευτυχίας-κολλάζ Φτιάξαμε την χώρα της ευτυχίας με λουλούδια, πεταλούδες χελιδόνια, αφού τα ζωγραφίσαμε σε χαρτί και τα κολλήσαμε. Στη χώρα της ευτυχίας οι άνθρωποι αγαπούν την φύση

Θεατρικό παιχνίδι: Φανταστήκαμε τη δική μας χώρα της ευτυχίας και την χώρα της δυστυχίας. Στην δυστυχισμένη χώρα , που είναι κάτω από τη γη ταξιδεύεις με ένα μεγάλο μαύρο σκουλήκι. Περνάς από δρόμους με αγκάθια, από δρόμους που καίνε , κάνει πολύ κρύο και οι άνθρωποι όλο τσακώνονται, θυμώνουν, είναι μουτρωμένοι. Φεύγουμε γρήγορα δεν θέλουμε να είμαστε καθόλου εκεί. Αντίθετα στην ευτυχισμένη χώρα είναι όλα μαγικά όμορφα. Υπάρχουν πεταλούδες, λουλούδια, πουλιά, οι άνθρωποι χαμογελούν, δεν τσακώνονται ποτέ, ο ήλιος είναι λαμπερός κι αν βρέχει η βροχή είναι χρυσαφένια. τα παιδιά παίζουν συνεχώς, έχουν φτερά και μπορούν και να πετάνε. Κολυμπούν στην θάλασσα κι όταν μπαίνουν στην θάλασσα αλλάζει χρώμα, κολυμπούν σε λίμνες με καθαρά νερά, κολυμπούν ακόμα στο ποταμό των παγωτών, και καμιά φορά βρέχει παγωτά. Είναι όλοι φίλοι, αγαπιούνται όλοι, κι είναι πολύ ευτυχισμένοι.

Ζωγραφική: Ζωγραφίσαμε και με πινέλο τη χώρα της ευτυχίας όπως την φανταζόμαστε.

4η δραστηριότητα-ευτυχία είναι να γνωρίζεις πως σε αγαπούν Εισαγωγική συζήτηση στην παρεούλα: όταν κάναμε την ενότητα για τον σεβασμό , μάθαμε ότι μέρος του σεβασμού είναι να γνωρίζουμε ότι είμαστε αξιαγάπητοι και ικανοί. Ο καθένας από μας είναι αγαπητός. Αλλά ας μιλήσουμε για αυτούς που μας αγαπούν…. ένα από τα σημεία συλλογισμού για την ευτυχία είναι: ευτυχία σημαίνει να ξέρω ότι με αγαπούν. Συμφωνείτε? Τι σημαίνει αυτό? Γιατί νομίζετε ότι είναι αλήθεια? Ποιος σε αγαπάει? Χρειάζονται όλοι να τους αγαπούν? Αφού τα παιδιά μίλησαν για τα παραπάνω θέματα κι εξέφρασαν απόψεις, ιδέες, και συναισθήματα μιλώντας για προσωπικές εμπειρίες, κατόπιν ζητήσαμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν μια εικόνα του εαυτού τους με κάποιον ή κάποιους που τα αγαπούν

Οι ζωγραφιές των παιδιών που δείχνουν ποιοι τα αγαπούν

Εργασία για το σπίτι Είπαμε στα παιδιά ότι θα τους δώσουμε μία εργασία για το σπίτι, και είναι να δώσουν σε κάποιον από το σπίτι τους μια παραπάνω αγκαλιά. Εργασία για το σπίτι- αγκαλιά. Επόμενη μέρα: όταν επέστρεψαν την επόμενη μέρα ρωτήσαμε τα παιδιά να πουν τι συνέβη με την εργασία-αγκαλιά για το σπίτι. Ρωτήσαμε τα παιδιά: είναι το να δίνουμε μια αγκαλιά σε κάποιον που αγαπάμε ένας από τους τρόπους που μπορούμε να δώσουμε ευτυχία? Η απάντηση των παιδιών ήταν ένα ηχηρό ΝΑΙ! Τότε είπαμε στα παιδιά πως η εργασία τους για το σπίτι σήμερα είναι ξανά να δώσουν μια παραπάνω αγκαλιά σε κάποιον στο σπίτι. Επόμενη(3η)μέρα: ρωτήσαμε και σήμερα τι συνέβη με την παραπάνω αγκαλιά και αποφασίσαμε να δώσουμε την ίδια εργασία κάθε μέρα για αυτήν την εβδομάδα. Την επόμενη βδομάδα συζητήσαμε με τα παιδιά το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας. Όλα τα παιδιά απάντησαν πως ένιωσαν πιο ευτυχισμένα και ανταποκρίθηκαν οι γονείς τους στις αγκαλιές και μάλιστα τους μάλωναν λιγότερο.

5η δραστηριότητα- ευτυχισμένα παιχνίδια Συζητήσαμε στην παρεούλα τον εξής συλλογισμό: ευτυχία είναι να διασκεδάζω με τους φίλους μου. Αφού είπαν τις σκέψεις τους και αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις αποφασίσαμε να παίξουμε ένα παιχνίδι όλοι μαζί αφού όλοι είμαστε φίλοι. Γελάσαμε πολύ παίζοντας το παιχνίδι πάπια, πάπια, χήνα. Σε αυτό το παιχνίδι όλα τα παιδιά κάθονται σε ένα κύκλο. Ένα παιδί περπατάει γύρω από τη περιφέρεια του κύκλου και χτυπά ελαφρά τα άλλα παιδιά στην κορυφή του κεφαλιού. Κάθε φορά που χτυπά κάποιο παιδί λέει πάπια. Όταν όμως χτυπήσει ένα παιδί και αντί για πάπια πει χήνα τότε το παιδί που χτυπήθηκε σηκώνεται να κυνηγήσει το παιδί που το χτύπησε γύρω από το κύκλο. Το παιδί που χτύπησε προσπαθεί να τρέξει όλη την απόσταση γύρω από το κύκλο για να καθίσει στο μέρος του παιδιού που αποκαλέστηκε χήνα. Το παιδί που χτύπησε μπορεί να μείνει εκεί αν αυτός φτάσει το σημείο αυτό χωρίς να πιαστεί. Τότε το άλλο παιδί συνεχίζει το παιχνίδι με το να αγγίζει τα παιδιά στο κεφαλάκι απαλά λέγοντας πάπια, πάπια, πάπια, χήνα….. Αν πιαστεί το παιδί πρέπει να κάνει ένα γύρω , χτυπώντας άλλα παιδιά ξανά…

6η δραστηριότητα: τραγούδι Στους φίλους να γελάς , Και να θυμάσαι ευτυχισμένος σήμερα και πάντα να σαι. Χαμογελάστε, χαμογελάστε Και διασκεδάστε, και διασκεδάστε. Στους φίλους να γελάς και μη ξεχάσεις Το γέλιο όταν δίνεις , δεν θα το χάσεις Αγάπη όση δίνεις, ποτέ δε σώνεται Πίσω επιστρέφεται , και δε χρεώνεται. Μάθαμε να τραγουδάμε το τραγούδι με κινήσεις των χεριών .

7η δραστηριότητα: οι λέξεις μπορούν να είναι σαν λουλούδια ή σαν αγκάθια Εισαγωγή θέματος με συζήτηση στην παρεούλα: τα παιδιά απάντησαν στα ερωτήματα: τι είδους λέξεις σας κάνουν να νιώθετε άσχημα ή λυπημένα? Τι είδους λέξεις σας θυμώνουν? Τι είδους λέξεις μπορείτε να πείτε σε άλλους που δίνουν ευτυχία? Αφού τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις τους κατόπιν θέσαμε τον εξής συλλογισμό προς προβληματισμό και συζήτηση: μπορώ να δώσω ευτυχία σε άλλους με λέξεις που μοιάζουν λουλούδια και όχι αγκάθια. Θα ήθελε κανείς να μοιραστεί την εμπειρία του σχετικά με αυτό? Αυτή τη βδομάδα θα ήταν όμορφο να κάναμε ένα παιχνίδι όπου όλοι θα δίναμε σε όλους λόγια λουλούδια και όχι αγκάθια, και στο σχολείο και στο σπίτι και παντού. Τι λέτε? Θέλετε να το προσπαθήσουμε λίγες μέρες να δούμε τι θα γίνει? Τα παιδιά συμφώνησαν και τους άρεσε η ιδέα. Συμφώνησαν επίσης αν κάποιος τους μιλούσε άσχημα να απαντούν <<δώσε μου λουλούδια και όχι αγκάθια>>.

Αποτέλεσμα δραστηριότητας -οι λέξεις μπορούν να είναι σαν λουλούδια ή σαν αγκάθια Την επόμενη βδομάδα ρωτήσαμε τα παιδιά αν έκαναν την άσκηση- δώσε μου λουλούδια και όχι αγκάθια και τι αποτέλεσμα είχε. Τα περισσότερα παιδιά έκαναν την άσκηση και είπαν ότι ένιωσαν πιο χαρούμενα, πιο δυνατά και πιο ευτυχισμένα. Ρωτήσαμε αν κάποιος τους είπε άσχημη κουβέντα κι αν τότε ως απάντηση είπαν την έκφραση αυτή. Τα περισσότερα παιδιά είχαν αυτήν την εμπειρία κυρίως με τα αδέρφια τους. Είπαν πως είχε αποτέλεσμα και δεν ξεκίνησε ο καυγάς που άλλες φορές ξεκινούσε. Παροτρύναμε τα παιδιά να συνεχίσουν να το λένε αυτό όλες τις φορές που κάποιος τους μιλά άσχημα.

8η δραστηριότητα-ζωγραφίζω μια εικόνα, με τίτλο ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΑΓΚΑΘΙΑ (ομαδική εργασία με πινέλο και πλαστικά χρώματα)