Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΟΝΙΟΥ Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών
Εισαγωγή - προέλευση πεπονιάς Άγρια είδη πεπονιού απαντώνται τόσο στις τροπικές και υποτροπικές ζώνες της Αφρικής όσο και στην νοτιοανατολική Ασία. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει διασαφηνισθεί πλήρως ποιό από τα δύο αυτά κέντρα διασποράς είναι ο αρχικός τόπος καταγωγής του πεπονιού.
Βοτανική περιγραφή Διπλοειδείς ποικιλίες: 2n = 24 Φυτό ετήσιο με έρπουσα ανάπτυξη Ρίζα εκτεταμένη αλλά σχετικά επιφανειακή, φτάνει μέχρι 60-120 cm, το μεγαλύτερο μέρος αναπτύσσεται στα 30 -40 cm. Βοτανικό όνομα: Cucumis melo Οικογένεια: Cucurbitaceae Βλαστοί μακριοί (μέχρι 2-3 m), λεπτοί, διακλαδιζόμενοι, τριχωτοί, σχεδόν πλήρεις εσωτερικά Φύλλα μεγάλα με 3-7 γωνίες και μικρότερες εγκολπώσεις
Βοτανική περιγραφή - Άνθος
Βοτανική περιγραφή - Καρπός
Απαιτήσεις σε κλίμα Παρόμοιες ανάγκες με καρπούζι
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Στην σημερινή καλλιεργητική πράξη η εγκατάσταση μιάς νέας καλλιέργειας πεπονιάς γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με μεταφύτευση σποροφύτων που έχουν σπαρθεί και αναπτυχθεί στο φυτώριο.
Εποχή καλλιέργειας Μεταφυτευόμενη καλλιέργεια Στις υπαίθριες καλλιέργειες έχει παρόμοια χρονοδιαγράμματα σποράς με το καρπούζι