MEASUREMENT TECHNIQUES

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στρεφόμενο πλαίσιο - Εναλλασσόμενη τάση
Advertisements

αναγνωρίζει μια ημιτονοειδή κυματομορφή
Η φυσικός Marie Curie ανακάλυψε τους φάσορες το 1880
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
1 Αλγόριθμοι Παρακολούθησης Ακτίνας (Ray tracing) Τα μοντέλα τοπικού φωτισμού (π.χ. Phong) δεν ασχολούνται με τον έμμεσο φωτισμό των αντικειμένων. Τα μοντέλα.
Κύκλωμα RLC Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΜΑΤΩΝ.
3) Αριθμητικές Μέθοδοι Συστήματα μη-γραμμικών διαφορικών εξισώσεων με μερικές παραγώγους δεν μπορούν να λυθούν με τις γνωστές αναλυτικές μεθόδους. Για.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Κεφάλαιο 26 Συνεχή Ρεύματα
Dr. Holbert Νικ. Α. Τσολίγκας Χρήστος Μανασής
Κεφάλαιο 7: O Μετασχηματισμός Laplace
ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟΧΟΙ Ο μαθητής να μπορεί να
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Διανυσματική παράσταση εναλλασσόμενων μεγεθών
Εξίσωση αρμονικού κύματος (Κυματοσυνάρτηση)
Κύματα Υπέρθεση, ανάκλαση Ι. Παλμοί σε ένα ελατήριο. Εγκάρσιος ΠαλμόςΠαλμός Διαμήκης ΠαλμόςΠαλμός.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 : Κανόνες του Kirchhoff
Αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι Υλοποίησης Βέλτιστων Ψηφιακών Φίλτρων: Ο αλγόριθμος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Διάλεξη 12: Σχήματα ανώτερης τάξης Χειμερινό εξάμηνο 2008.
Τεστ κύματα. Συντονισμός 1.Αν το χέρι μας ταλαντώνεται με χαμηλή συχνότητα, ποιο από όλα τα εκκρεμή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ταλαντώνεται πιο έντονα;
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Ενότητα 8η: Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Εισαγωγή στα Ηλεκτρονικά
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
Μεταβατική απόκριση ενός συστήματος δεύτερης τάξης Σχήμα 5.7 σελίδα 370.
ΟΝΟΜΑ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ Α.Μ: 6157 ΕΤΟΣ: Ε ΄. Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκλώματα 2.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 3η Μετασχηματισμός Fourier.
Κεφάλαιο 5 Συμπεριφορά των ΣΑΕ Πλεονεκτήματα της διαδικασίας σχεδίασης ΣΑΕ κλειστού βρόχου Συμπεριφορά των ΣΑΕ στο πεδίο του χρόνου Απόκριση ΣΑΕ σε διάφορα.
Ηλεκτρόδια Καθόδου Ηλεκτρόδιο Πύλης Ημιαγωγός Επαφή με άνοδο.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Rabaey et al Example 5-16) Γιώργος Σαρρής6631 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 8 η Διάλεξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ Το σύστημα ελέγχου.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Μηχανική των υλικών Θερμικές τάσεις και παραμορφώσεις
ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
Στρεφόμενο πλαίσιο - Εναλλασσόμενη τάση
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 : Κανόνες του Kirchhoff
Μη γραμμικός τερματισμός γραμμής μεταφοράς
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
Τα μέρη ενός ηλεκτρικού κινητήρα είναι:
Ψηφιακός Έλεγχος διάλεξη Παρατηρητές Ψηφιακός Έλεγχος.
Ανάλυση της εικόνας 4-25 (Rabaey)
Διάλεξη 6: Εξίσωση διάχυσης (συνέχεια)
Modeling And Analysis Of Wires
Τεχνολογία προηγμένων ψηφιακών κυκλωμάτων και συστημάτων
Θεωρούμε σχεδόν ιδανική TDR μορφή για είσοδο και γραμμή μεταφοράς με συγκεντρωτικές ασυνέχειες στο κέντρο της που εμφανίζονται ως παράλληλη χωρητικότητα.
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Εξομοίωση σχήματος 3.30 Τιμοθέου Τιμόθεος Α.Μ
Μεταβατική απόκριση γραμμής μετάδοσης για τερματισμό ανοιχτοκυκλώματος
Πυροβολάκης Γιώργος 6073 Φωτόπουλος Αρχιμήδης 6130
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΥΜΑΤΩΝ.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Εισαγωγικές έννοιες φωτισμού
Exercise 4.5 Rabaey Όνομα Α.Μ. Έτος Κεττένης Χρίστος 6435 E΄
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Τεχνολογία προηγμένων ψηφιακών κυκλωμάτων και συστημάτων
ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ
Συμβολή – Ανάκλαση – Διάθλαση
Αντίσταση αγωγού.
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

MEASUREMENT TECHNIQUES Γράσσος Αθανάσιος 5947

Time domain Reflectometer (TDR) από τα στοιχεία του σχήματος μια γεννήτρια βηματικής συνάρτησης ένα παλμογράφο

TDR - Λειτουργίες Τα TDR μας βοηθούν να βρούμε τη βηματική απόκριση στο τέλος της γραμμής, χαρακτηρίσουμε διασυνδέσεις, καθώς απαιτούν πρόσβαση μόνο σε ένα σημείο της γραμμής, υπολογίσουμε την εμπέδηση μιας γραμμής συναρτήσει του μήκους της γραμμής, εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε τις ασυνέχειες της γραμμής

TDR – Παράδειγμα Λειτουργείας(1) Τοποθετούμε τη γεννήτρια της βηματικής στη γραμμή με αρχική τάση 0,5 V. Μετά από 5 ns, 20% του στιγμιαίου κύματος αντανακλάται πίσω από το τμήμα μεταξύ των γραμμών 50 και 75 Ω. Το ανακλώμενο κύμα φτάνει πίσω στην πηγή στα 10 ns, προκαλώντας ένα άλμα στα 0,6 V. Την ίδια στιγμή ένα στιγμιαίο κύμα πλάτους 0,6 V φτάνει στο τέλος της γραμμής και αντανακλάται πίσω ως κύμα πλάτους -0,6 V.

TDR – Παράδειγμα Λειτουργείας(2) 80% του κύματος καταφέρνει να περάσει το τμήμα που ενδέχεται να υπάρχει σφάλμα, δημιουργώντας μια τάση 0,12 V στην πηγή ύστερα από 20 ns. Κάθε 10 ns μετά από εκείνη τη στιγμή η εναπομένουσα τάση μειώνεται κατά 80% σαν ανακλώμενο κύμα στο τμήμα γραμμής 75 Ω. Αν αγνοηθεί προς στιγμήν ότι οι αντανακλάσεις από μακρινές ασυνέχειες είναι πιο ασθενείς από τις ανακλάσεις των κοντινών ασυνεχειών, καταλήγουμε στον παρακάτω τύπο :

Παρατήρηση Αυτή η εξίσωση δίνει σωστά αποτελέσματα όταν οι ασυνέχειες είναι μικρές, γιατί τα ανακλώμενα σήματα φτάνουν πίσω στην πηγή ουσιαστικά αναλείωτα. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η περίπτωση του σχήματος, όπου έχουμε 50% αστοχία, η επίδραση των ασυνεχειών που προκαλούν την ανάκλαση δεν μπορεί να αγνοηθεί

Πιο ακριβής Προσέγγιση(1) Μια πιο ακριβής προσέγγιση της εμπέδησης: περιλαμβάνει και τη δεύτερη ανάκλαση του στιγμιαίου κύματος, αγνοώντας την τρίτη και όσες ακολουθούνε γίνεται η υπόθεση ότι η γραμμή διαχωρίζεται σε τμήματα σχεδόν ομοιόμορφης εμπέδησης και ότι η τάση που παρατηρείται στην πηγή από την ανάκλαση των τμημάτων i ως i-1 είναι η τάση που προκαλείται από το στιγμιαίο κύμα ονομάζεται

Πιο ακριβής Προσέγγιση(2) προϋποθέτει ότι ισχύει ο «τύπος του τηλεγραφητή»: όπου: το συνολικό ρεύμα που ρέει από το τμήμα τερματισμού της γραμμής, το οποίο προκύπτει από την υπέρθεση του ρεύματος που μεταδίδεται και οδεύει εμπρός (forward), και του ρεύματος που οφείλεται στην ανάκλαση (reflected).

Πιο ακριβής Προσέγγιση(3) Από τις προηγούμενες σχέσεις προκύπτει η σχέση που μας δίνει τους συντελεστές ανάκλασης κα μετάδοσης μεταξύ των τμημάτων i και i-1:

Υπολογισμός παρατηρούμενης τάσης (στον παλμογράφο): Υπάρχει μεταβολή της τάσης στο κάθε τμήμα Σε κάθε τμήμα ένα ποσοστό αυτής της μεταβολής ανακλάται και ένα ποσοστό μεταδίδεται .

Υπολογισμός πραγματικής τάσης μέσω της παρατηρούμενης Σημείωση: η ποσότητα εξαρτάται μόνο από τις προηγούμενες τιμές της πραγματικής τάσης U. Έτσι, για το σωστό υπολογισμό της πρέπει να ξεκινάμε από την πηγή και να συνεχίζουμε προς τα δεξιά, κατά τη φορά του ρεύματος.

Υπολογισμοί Για τον υπολογισμό των τάσεων με βάση το σχήμα: Αρχικοποίηση: Θέτουμε αρχικά i = 0, το οποίο αντιστοιχεί στο τμήμα μέσα στο όργανο. i = 1, το τμήμα στη γραμμή 50 Ω i = 2, το τμήμα όπου η γραμμή αυξάνεται στα 75 Ω i = 3, το τέλος της γραμμής.

Πίνακας Μετρήσεων i 0.5 50 1 2 0.6 0.1 0.2 0.8 75 3 0.12 -0.48 -1

Exercise 3-16 Από το παρακάτω TDR trace να αναπτύξετε ένα μοντέλο που να περιέχει ιδανικές γραμμές, επαγωγείς και πυκνωτές που να έχει ίδια απόκριση.

Simulation Έλαβαν χώρα διάφορα simulations με LC lines ωστέ να πάρουμε την επιθυμητή απόκριση Οδηγούνταν με μια step input της παρακάτω μορφής

Υποθέσαμε οτί η γραμμή μας θα έχει την παρακάτω μορφή