Συστήματα κλειστών αγωγών υπό πίεση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΡΕΥΣΤΩΝ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΓΩΝ
Advertisements

Μετάδοση Θερμότητας με μεταφορά
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 7
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ.
ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ.
ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ – ΡΕΥΣΤΩΝ
ΠΕΔΙΟ ΡΟΗΣ ΡΕΥΣΤΟΥ Ροή Λάβας Ροή Νερού
ΟΜΙΛΟΣ “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ”
Ερωτήσεις κατανόησης 8 η και 9 η διάλεξη Περιβαλλοντικής Γεωτεχνικής 10 &
Αρχή διατήρησης της μάζας – Εξίσωση συνέχειας
BEACHMED-e: Υποπρόγραμμα 3
Θεμελιώδεις Αρχές της Μηχανικής
Γραμμική παρεμβολή Γενικώς η λογική της στηρίζεται στην απλή μέθοδο των τριών ως εξής: Η αύξηση του x1 είναι κατά: Για αλλαγή του x ίση με: x2-x1 είχαμε.
Εξίσωση ενέργειας - Bernoulli
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΡΟΗΣ
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων
Υδραυλική Φυσικές Ιδιότητες των Ρευστών
ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ Υδροστατική είναι το κεφάλαιο της Υδραυλικής που μελετά τους νόμους που διέπουν τα ρευστά όταν βρίσκονται σε ηρεμία.
Πίεση σε υγρό Ένα υγρό εξασκεί πίεση προς όλες τις διευθύνσεις
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Ενότητα A3:Η πειραματική μέθοδος Froude
Σχήμα διεπιφάνειας γλυκού-αλμυρού νερού
Υδραυλικά & Πνευματικά ΣΑΕ
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
Φυσικές Διεργασίες Ι Ενότητα 6: Στερεές και ρευστοποιημένες κλίνες Χριστάκης Παρασκευά Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών.
5 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΠ ΞΑΝΘΗ, 6-9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΡΟΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ Β.Γ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ, Π.Κ. ΔΕΛΗΜΑΝΗ ΚΑΙ Γ.Σ. ΞΕΙΔΑΚΗΣ.
Μηχανική Ρευστών Ι Ενότητα 3: Είδη Ροής Νίκος Πελεκάσης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΡΟΗΣ ΑΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕ.ΤΡΟ.. Χαρακτηριστικά ρευστών Κάθε ρευστό έχει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών, μεταξύ των οποίων είναι: Πυκνότητα.
Ενότητα: Στερεά και Ρευστοστερεά κλίνη Διδάσκοντες: Χριστάκης Παρασκευά, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Σπαρτινός, Λέκτορας Δ. Σωτηροπούλου, Εργαστηριακό.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Eγγειοβελτιωτικά έργα και επιπτώσεις στο περιβάλλον Ενότητα 5 : Προστασία αγωγών από.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εγγειοβελτιωτικά Έργα και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον Ενότητα 3 : Βασικές Υδραυλικές και.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙΙ Έδρανα ολίσθησης Χ. Παπαδόπουλος ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1.
Θεωρητικοί κύκλοι αέρα-Γενικά Θερμοδυναμικός κύκλος: Εργαζόμενο μέσο σταθερό, με μόνιμη (σταθερή) παροχή σε κλειστό κύκλωμα. Μηχανικός κύκλος σε εμβολοφόρο.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ (αιχμή και χρόνος που συμβαίνει) Ορθολογική Μέθοδος (Rational Method) Για λεκάνες απορροής μικρότερες.
ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΕ-ΕΕΔΥΠ ΒΟΛΟΣ, ΜΑΙΟΥ 2009 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ Β. ΚΙΤΣΙΚΟΥΔΗΣ.
6° ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΠ XANIA, IOYNΙΟΥ 2007 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΥΠΩΝ ΟΛΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ Χ. ΓΙΟΒΑΝΟΥΔΗΣ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Γραμμική παρεμβολή Γενικώς η λογική της στηρίζεται στην απλή μέθοδο των τριών ως εξής: Η αύξηση του x1 είναι κατά: Για αλλαγή του x ίση με: x2-x1 είχαμε.
Ενότητα 5 : Α’ Θερμοδυναμικός Νόμος
Κεφάλαιο 2 Πίεση – Απόλυτη Πίεση Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ- ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ NAVIER STOKES
Κεφάλαιο 5 Ο πρώτος νόμος σε ανοικτά συστήματα (σε όγκους ελέγχου)
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Eγγειοβελτιωτικά έργα και επιπτώσεις στο περιβάλλον
Υδραυλικά & Πνευματικά ΣΑΕ
Ενότητα:Στερεά και Ρευστοστερεά Κλίνη
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Διάλεξη 9: Συναγωγή και διάχυση (συνέχεια)
Εξίσωση ενέργειας - Bernoulli
Η κινητική θεωρία των αερίων
2. Βασικές έννοιες από το μάθημα της Ρευστομηχανικής στο μάθημα της Υδραυλικής και εισαγωγικές έννοιες Δρ Μ.Σπηλιώτη Λέκτορα ΔΠΘ.
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
ΧΑΡΑΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ: Στοχεύει στη συντομότερη διοχετευση του νερού από τη θέση των υδατ.πόρων στις υδροληψίες Συνήθης παροχή υδροληψίας qν = 6, 9, 12 lt/sec.
Κεφάλαιο 5 Ο πρώτος νόμος σε ανοικτά συστήματα (σε όγκους ελέγχου)
Διάλεξη 2: Συστήματα 1ης Τάξης
Πίεση Ρ Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ατμοσφαιρική πίεση,
Πυκνότητα Προσοχή στις μονάδες έκφρασης της πυκνότητας
Ροή σε αγωγούς Μόνιμη ροή (Αμετάβλητες με το χρόνο: ρ, C, T και P)
Ιδανικά ή τέλεια Πραγματικά ή ιξώδη
► ► ► Φυσικές και Χημικές Διεργασίες της Χημικής Τεχνολογίας Πρώτες
Ρυθμός ροής ή Παροχή  V (m3/s) ή M ή (kg/s)
Δυνάμεις αδράνειας û.de.ρ Re = =
Πρόβλημα 1. Η πίεση του δικτύου ύδρευσης σε οικία είναι 4,5 atm
Η κινητική θεωρία των αερίων
ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συστήματα κλειστών αγωγών υπό πίεση Η ροή σε κλειστούς αγωγούς υπό πίεση αποτελεί μέρος ενός μεγάλου κλάδου της εφαρμοσμένης υδραυλικής. Θα παρουσιάσουμε εδώ καποιες βασικές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί και οι τεχνικοί επιστήμονες στην επίλυση και διαστασιολογήση των συστημάτων κλειστών αγωγών για τη μεταφορά και διανομή νερού. Βασικές παραδοχές Το νερό θα θεωρηθεί ασυμπίεστο ρευστό πυκνότητας ρ=1000 kg/m3 οπότε το ειδικό του βάρος είναι γ=ρg~10000 N/m3 . Οι ροές θα θεωρούνται μόνιμες το οποίο σημαίνει ότι κάθε υδραυλικό μέγεθος είναι ανεξάρτητο το χρόνου. Θα απλοποιούμε την περιγραφη των πραγματικών ροών, π.χ. η ταχύτητα στη διατομή ενός αγωγού θα θεωρείται ομοιόμορφη ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Ροή Πιεζομετρική γραμμή Γραμμή ενέργειας Το πιεζομετρικού ύψους δίνεται από το άθροισμα μόνο του ύψους πίεσης και του ύψους θέσης: p/γ+z

Πίνακας 1. Τιμές της τραχύτητας για διάφορα είδη σωλήνων k Πίνακας 1. Τιμές της τραχύτητας για διάφορα είδη σωλήνων

Πίνακας 2. Σχέσεις για το συντελεστή τριβής σε διάφορες περιοχές

Ταχύτητα ροής Η κατώτατη τιμή για την ταχύτητα ροής ώστε να αποφεύγονται οι αποθέσεις φερτών υλικών είναι τυπικά 0.5 m/s. Η ανώτερη ταχύτητα, προκειμένου να αποφεύγονται υπερπιέσεις λόγω υδραυλικού πλήγματος αλλά και επειδή τότε δημιουργούνται μεγάλες απώλειες ενέργειας (η απώλεια υδραυλικού ύψους είναι ανάλογη του τετραγώνου της παροχής), είναι 2 m/s. Τυπικές ταχύτητες ροής: Για κύριους αγωγούς δικτύων διανομής (οι οποίοι έχουν συνήθως μεγάλη διάμετρο): 1-2 m/s. Για αγωγούς διανομής: 0.5-0.8 m/s. Μία συνέπεια ταχυτήτων της τάξης του 1 m/s είναι ότι το υδραυλικό ύψος της κινητικής ενέργειας είναι μικρό V2/2g~0.05 m σε σύγκριση με το σύνηθες ύψος πίεσης, 20-50 m, οπότε δε υπάρχει σοβαρή διαφορά μεταξύ της γραμμής ενέργειας και της πιεζομετρικής γραμμής.

Τα τρία βασικά προβλήματα της υδραυλικής κλειστών αγωγών (Η-Q-D) 1ο. Προσδιορισμός της πιεζομετρικής γραμμής με γνωστά τα γεωμετρικά στοιχεία και το υλικό των αγωγών και της παροχής σχεδιασμού. 2ο. Προσδιορισμός της παροχής με γνωστά τα γεωμετρικά στοιχεία και το υλικό των αγωγών και τα ύψη της πιεζομετρικής γραμμής. 3ο. Προσδιορισμός της διαμέτρου των αγωγών με γνωστά τα ελάχιστα ύψη της πιεζομετρικής γραμμής, την επιδιωκόμενη παροχή και το υλικό των αγωγών.

Η διάλεξη αυτή είναι στηριγμένη στις ακόλουθες πηγές: Υδραυλικά έργα, Γ. Τσακίρης (ed.), Σχεδιασμός & Διαχείρηση, Εκδόσεις Συμμετρία, 2010. Hydraulics of pipeline systems, B. E. Larock, R. W. Jeppson, G. Z. Watters, CRC Press, 2000.