Αρχες Βιοτεχνολογίας Τροφίμων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ 5 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΤΗΤΙΚΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ Τα οξέα της αλειφατικής σειράς με μικρό αριθμό ατόμων άνθρακα (μυρμηκικό, οξικό, προπιονικό, βουτυρικό)
Advertisements

Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Καταμέτρηση ΟΜΧ και ΟΨΧ (Μεσόφιλα/Ψυχρότροφα Βακτήρια) με ενσωμάτωση ή/και επίστρωση. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Εμφιαλωμένο νερό 1.Διαχείρηση πηγών 2.Κόστος 3.Ποιότητα και ασφάλεια για τον καταναλωτή 4.Το εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα-Απόστολος.
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αξιολόγηση ποιότητας oινοποιήσιμου σταφυλιού ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη.
ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΣΕ ΧΥΜΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Δρ. Όλγα Γκορτζή.
1 Πρωτεΐνες πλάσματος. 2 Προσδιορισμός πρωτεϊνών ορού αλβουμίνη α1 α2 β γ σφαιρίνες α1 α2 β γ σφαιρίνες Πρωτεΐνες ορού Ποσοστό % αλβουμίνη 52-65% (3,5.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Πρακτική άσκηση 09/07 – 31/08/2012 Από τους φοιτητές: Μαρία Καϊάφα Γιώργος-Πορφύριος Γαζής Μιχάλης Σαρδέλης Του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΗ & ΑΝΟΣΟΣΤΥΠΩΜΑ ΚΑΤΑ WESTERN. Προετοιμασία του Πρωτεϊνικού Δείγματος Για να αναλυθούν οι πρωτεΐνες με ανοσοστύπωμα κατά Western ή ανοσοκατακρήμνιση.
ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΗ & ΑΝΟΣΟΣΤΥΠΩΜΑ ΚΑΤΑ WESTERN. Προετοιμασία του Πρωτεϊνικού Δείγματος Για να αναλυθούν οι πρωτεΐνες με ανοσοστύπωμα κατά Western ή ανοσοκατακρήμνιση.
Ασκήσεις Ανοσολογίας Π.Παπαζαφείρη Α. Μαρμάρη Αντιδράσεις αντιγόνου αντισώματος σε ημιδιαπερατά μέσα Αντιδράσεις κατακρήμνισης Ανοσοδιάχυση ( άσκηση 5.
Μέθοδος του Εσωτερικού Συντελεστή Απόδοσης. (Ε.Σ.Α.)
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ
Προβλήματα στην παραγωγή & εξαγωγή ποιοτικών ελαιολάδων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΞΙΔΙΟΥ ΣΕ ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ
Περιεχόμενα Εισαγωγή Είδη κίνησης Αρχή λειτουργίας μηχανισμών
Αντιδράσεις κατακρήμνισης Ανοσοδιάχυση (άσκηση 5)
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
Τμήμα κολύμβησης Ολυμπιακού
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 3 & 4 ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
Το φάσμα του λευκού φωτός
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
Καταστάσεις του νερού – μορφές
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
Σ. Παπαβασιλείου, Α. Φωτεινοπούλου
ΖΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΝΟΗ.
Συγκριτική Αιματολογία αιματολογικών παραμέτρων σε διάφορα είδη ζώων
Μέθοδος της Καθαράς Παρούσας Αξίας. (Κ.Π.Α.)
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Ανοσοποιητικού Συστήματος
Το κλίμα της Ευρώπης.
2.2.1– Μείγματα.
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Ανάλυση – Διόρθωση - Οινοποίηση του γλεύκους
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
Επίδραση της στέρησης τροφής στο μεταβολισμό του ήπατος
Συγχώνευση.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
Επίδραση της στέρησης τροφής στο μεταβολισμό του ήπατος
Mικτή Λεμφοκυτταρική Αντίδραση (Mixed Lymphocyte Reaction; MLR)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Παραγωγή γαλακτικού οξέος από Lactobacillus delbrueckii
ΑΦΥΔΡΑΛΟΓΟΝΩΣΗ ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙΔΙΩΝ. Οδηγεί σε αλκένια
Μετουσίωση πρωτεϊνών (ωολευκωματίνης)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Όξινος χαρακτήρας καρβοξυλικών οξέων
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Κυττάρων του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Εξοπλισμός ασφάλειας & Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Τοποθέτησα την επιφάνεια του ξύλου σε εξωτερική θερμοκρασία 17οC για μια ώρα και ανά ένα τέταρτο μετρούσα την θερμοκρασία Του.
Ενώσεις με γενικό τύπο CnH2n+2O Αλκοόλες και Αιθέρες
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Κυττάρων του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Χημεία Διαλυμάτων.
Κατασκευή πρότυπης καμπύλης
ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ ΜΕΛΑΣΣΑΣ
Παρασκευη φυτικου σαπουνιου
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Παιγνίδια με τις γεωγραφικές συντεταγμένες
Παρουσίαση 1: Σύνθεση του PHB
Από την επικύρωση στην εφαρμογή
ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αρχες Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Εργαστήριο Αρχες Βιοτεχνολογίας Τροφίμων

Σκοπός του εργαστηρίου Η κάθε ομάδα εχει τη δική της υγρή καλλιέργεια μιας ζύμης, μετά από 3 μέρες επώαση και μετράει : γλυκόζη, πρωτεΐνη, Άζωτο

Σύσταση θρεπτικού υποστρώματος Γλυκόζη 40g/l Yeast extract 2g/l Peptone 2g/l (NH4)2SO4 4g/l KH2PO4 Na2HPO4

Υδρόφοβο βαμβάκι καλυμμένο με αλουμινόχαρτο Σε κωνική φιάλη των 250ml βάζουμε 5Oml από το υγρό θρεπτικό και αποστειρώνουμε Υγρή αποστείρωση 121οC 20min Σε αερόβιες καλλιέργειες ο όγκος του θρεπτικού δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 του όγκου της φιάλης Υδρόφοβο βαμβάκι καλυμμένο με αλουμινόχαρτο

Υγρή αποστείρωση (αυτόκαυστο)

Επώαση στους 30οC με ανάδευση170rpm

Παραλαβή δείγματος 1.5 ml υγρό καλλιέργειας μεταφερεται σε eppendrof και φυγοκεντρείται

Το δείγμα φυγοκεντρείται στις 9000rpm, 10min, 5oC Α Α Β Β Μετά τη φυγοκέντρηση διαχωρίζουμε τις δύο φάσεις Α) το υπερκείμενο δε περιέχει κύτταρα ή κομμάτια τους και θα χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις γλυκόζης, πρωτεϊνης κλπ Β) το ίζημα περιέχει τα κύτταρα τις καλλιέργειας (ζωντανά, νεκρά, ολόκληρα ή σπασμένα)

Προσδιορισμός συγκέντρωσης γλυκόζης με τη Μέθοδο προσδιορισμού αναγωγικών σακχάρων δινιτροσαλυκιλικού οξέος (DNS)   Υδατάνθρακες οι οποίοι λέγονται και αναγωγικά σάκχαρα (ή ανάγοντα σάκχαρα). Τέτοια είναι όσα στην δομή τους περιέχουν αλδεϋδομάδα ή α-υδρόξυ-κετοομάδα. Η μέθοδος στηρίζεται στην αναγωγή του 3,5 δι-νιτροσαλικυλικού οξέος προς 3-αμινο-5-νιτροσαλικυλικό οξύ, παρουσία NaOH και την ταυτόχρονη οξείδωση της γλυκόζης προς γλυκονικό οξύ (Miller, 1959).

0.5ml δείγμα + 0.5ml DNS (ανάδευση) 100oC, 5min + 5 ml dH2O (ανάδευση) Mέτρηση απορρόφησης στα 540nm

Πρότυπη καμπύλη γλυκόζης Glc (g/l) A540 0,2 0,132 0,4 0,268 1 0,661 Α540 Glc (g/L)

Μέθοδος προσδιορισμού αζώτου αμινοξέων FAN (Free Amino Nitrogen)

FAN (Free Amino Nitrogen) Διαδικασία: 1 ml Δείγμα + 0,5 ml διάλυμα νινυδρίνης 100oC 16min κρυώνουμε μεχρι θερμοκρασία δωματίου 2.5ml διάλυμα αραίωσης (DR) Α570

Υπολογισμός συγκέντρωσης Ν αμινομάδων Γλυκίνη Το δείγμα σας είναι αραιωμένο τόσες φορές όσες και ο αριθμός της ομάδας σας FAN =A570 x D x2 / As570 FAN (mg/L) D= Συντελεστής αραίωσης 2 = συγκέντρωση πρότυπου Διαλ. Γλυκίνης (mg/l) Αs570 = Απορρόφηση πρότυπου διαλ. Γλυκίνης

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΜΕΘΟΔΟΣ BRADFORD

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΜΕΘΟΔΟΣ BRADFORD 0.8ml δείγματος + 0.2ml Διαλύματος Coomassie Brilliant Blue G-250 Ανάδευση (vortex) 5 min σε θερμοκρασία δωματίου (RT) Μέτρηση απορρόφησης στα 595nm A595 = 0.0505 * μg BSA

Κατασκευή πρότυπης καμπύλης Πρωτεϊνη μg BSA A595 1 0.055 2 0.126 4 0.252 5 0.296 10 0.553 15 0.745 20 0.972 Αραιώστε το δείγμα σας 1/3 (δηλ. 1ml δειγμα και 2 ml H2O) και μετρήστε σε αυτό την πρωτεϊνη (< 20μg) Υπολογίστε την συγέντρωση του δειγματό σας (πριν την αραίωση) σε mg/l