Παχυσαρκία και Υπέρβαρο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
 Ενδογενή μεταβολικά νοσήματα  Υπερφαινυλαλανιναιμίες  Φαινυλκετονουρία.
Advertisements

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
Ενότητα: Μερικοί Γραμμομοριακοί Όγκοι Διδάσκοντες: Σογομών Μπογοσιάν, Καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαούνης, Επίκουρος Καθηγητής Δ. Σωτηροπούλου, Εργαστηριακό.
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
ΤΡΟΦΙΜΟΠΟΣΟΤΗΤΑΓΡΑΜΜ. ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ Φασόλια1 φλιτζάνι16 Ξερά δαμάσκηνα310,5 Δημητριακά τύπου Bran½ φλιτζάνι6,6 Πατάτα στο.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Ε ΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Δ ΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ 2 σάκχαρα ενωμένα Σακχαρόζη: Γλυκόζη+ Φρουκτόζη “επιτραπέζια ζάχαρη” Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα και.
Πεπτικό σύστημα Φυσιολογία ΙΙ Λειτουργία πεπτικού Παροχή θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό Μηχανική προώθηση της τροφής Πέψη Απορρόφηση.
ΥΛΙΚΑ:  2 κιλά περίπου άγρια χόρτα για πίτα, όχι για βράσιμο  Άνηθο  Κρεμμυδάκια φρέσκα  5 Αυγά  2 ντομάτες ώριμες  Ελαιόλαδο.
ΑΤΕ 1 Άσκηση-Ευρωστία-Υγεία-Ευεξία. Ονόματα Μαθητών Κεσίδης Δημοσθένης Κουραλίδης Γεώργιος Καλογιάννης Δημήτριος Γιάνναρος Γεώργιος Βιολιτζής Ανδρέας.
Μεταβολισμός και θερμορύθμιση Φυσιολογία ΙΙ 2014.
Τ ΕΛΙΚΉ Ε ΞΈΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Ρ ΟΛΟΣ ΤΩΝ Π ΡΩΤΕΪΝΩΝ Βασικότερρο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού Σκελετική διαμόρφωση του σώματος Σύνθεση ορμονών και.
Στόχοι Κατανόηση αναγκαιότητας καθορισμού διατροφικών στόχων κατά τη σίτιση βαρέως πασχόντων Κατανόηση επιδράσεων οξέος τραύματος ή νόσου στον ενεργειακό.
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διατροφολογίας Πρακτική άσκηση στην Κοινότητα Δημοτικό Γυμναστήριο Πετρούπολης Ελεάνα Νικολάου Α.Μ
Διατροφή Ενότητα 13: Yπέρβαρος / παχυσαρκία & απώλεια βάρους Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστήρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο.
Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Αρδεύσεις – Στραγγίσεις.
Υδατάνθρακες C – H - O. ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Παροχή ενέργειας Δίνουν ενέργεια στα κύτταρα αφού πρώτα μετατραπούν σε γλυκόζη στο ήπαρ. 4 Kcal(θερμίδες)
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2006 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ηλεκτροτεχνικές Εφαρμογές Ενότητα 6: Ηλεκτρικοί Θερμοσυσσωρευτές Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό.
«Διατροφή – Τρόφιμα» Ερευνητική Εργασία Α’ τάξης Επιβλέποντες καθηγητές: Μπόσμος Ιωάννης (ΠΕ06) Πολύζου Αγλαΐα (ΠΕ11) Πολύζου Αγλαΐα (ΠΕ11) 1.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Ενδογενή μεταβολικά νοσήματα Υπερφαινυλαλανιναιμίες Φαινυλκετονουρία
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους
Εφαρμοσμένη οικολογία Γ΄Λυκείου
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
Προσαρμογή Το νεογνό προσαρμόζεται στην πρόσληψη τροφής από το στόμα
ΙΣΧΥΡΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΩΝ (ΑΖΩΤΟΥ)
Διατροφή Ενότητα 22: Διατροφή και άθληση
Διατροφή- Διαιτολογία
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Διατροφή Ενότητα 13: Yπέρβαρος / παχυσαρκία & απώλεια βάρους
Πρακτική Άσκηση στην Κοινότητα Α’ & Β΄ Εξάμηνο
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
Άσκηση Ενεργειακά Ισοζύγια
Διατροφή-Διαιτολογία
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΕΥΘΥΒΟΥΛΟΥ (21041)
Διατροφή-Διαιτολογία
Εργασία Φυσικής.
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Kλινική διατροφή.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασίλης Γκιμίσης ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
Για να γίνει το γεύμα σας πιο ισορροπημένο...
الوحدة الثانية : المادة والحرارة
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΠΟΡΤΑΣ GNA plastics Αθήνα 2012.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
Клинови Машински елементи 2-17.
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος
ΕΙΔΗ ΔΙΑΙΤΩΝ Δίαιτες χαμηλών υδ/κων
Θερμότητα ή Θερμοκρασία Η Θερμότητα και η θερμοκρασία,Οι Θερμικές Διαστολές, Η Διάδοση της θερμότητας ΕΦΕΙΑ 10ο μάθημα.
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
Παρουσίαση Αριθμητικών Χαρακτηριστικών 1) Διακριτών
Κατάρτιση διαιτολογίου
Αγωγή Καταναλωτή Τζίκα Ευαγγελία Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης ΚΡΙΚΡΙ
ΔΑΠΕΔΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Στη δαπεδοθέρμανση το στοιχείο που αποδίδει τη θερμότητα είναι το δάπεδο του χώρου. Το δάπεδο θερμαίνεται από σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί.
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παχυσαρκία και Υπέρβαρο Διαχείριση Βάρους: Παχυσαρκία και Υπέρβαρο Δημοφιλείς δίαιτες

Αρχή μείωσης του βάρους Η θερμιδική πρόσληψη θα πρέπει να είναι μικρότερη από την ενεργειακή δαπάνη_ αρνητικό ισοζύγιο ώστε τα αποθέματα λίπους να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια Συνιστάται ένα ενεργειακό έλλειμμα της τάξεως των 500-1000kcal/d ανάλογα με το σωματικό μέγεθος και φύλο_ μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα μπορεί να επιφέρει σημαντική απώλεια άλιπου ιστού Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) συστήνει απώλεια βάρους 250-500gr την εβδομάδα στα άτομα με ΔΜΣ 27-35 ή την απώλεια ο,5 -1 κιλό την εβδομάδα στα άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 35 Η απώλεια βάρους με αυτό το ρυθμό θα πρέπει να συνεχίζεται για 6 μήνες έως ότου χαθεί το 10% του σωματικού βάρους. Ακολουθούν 6 μήνες για διατήρηση βάρους και μετά από τη φάση αυτή μπορεί να γίνει εκ νέου προσπάθεια για πρόσθετη απώλεια βάρους.

Τύποι διαιτών αδυνατίσματος Υγιεινή διατροφή με μειωμένες θερμίδες Δίαιτες που διατηρούν το αίσθημα κορεσμού Δίαιτες που προσαρμόζουν τη περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά (δίαιτα χαμηλή σε λίπος, δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ) Δίαιτες που καθορίζουν τη σύνθεση γευμάτων ή τα προσδιορίζουν χρονικά Δίαιτες που φορτίζουν το σύστημα της πέψης πριν από τα γεύματα Δίαιτες που αποφεύγουν τις υποτιθέμενες αλλεργικές αντιδράσεις Δίαιτες που επιβάλλουν τη χρήση συμπληρωμάτων Κατανάλωση ενός μόνο τροφίμου Νηστεία / παράλειψη γευμάτων

Υγιεινή διατροφή με μειωμένες θερμίδες Προτείνει ισορροπημένο πλάνο διατροφής και χρησιμοποιεί συστήματα όπως μονάδες ή αντικαταστάσεις, που επιτρέπουν στο άτομο να ρυθμίσει την πρόσληψη σύμφωνα με ένα επιτρεπτό ενεργειακό στόχο Περιλαμβάνει πρόγραμμα άσκησης Παρέχει υποστήριξη μέσω τακτικών συναντήσεων Είναι ασφαλής

Δίαιτες που διατηρούν το αίσθημα κορεσμού Το αίσθημα κορεσμού μπορεί να επιτευχθεί από: Αντικατάσταση των ενεργειακά πυκνότερων τροφίμων (τρόφιμα πλούσια σε λίπη) με άλλα φυτικής προέλευσης Αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών Αύξηση πρόσληψης πρωτεΐνης Ελέγχουν το γλυκαιμικό δείκτη

Δίαιτες που προσαρμόζουν τη περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά Δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά Χαμηλή πρόσληψη λίπους συνήθως 20% Μείωση ενεργειακής πρόσληψης Αντικατάσταση λίπους με σύνθετους υδατάνθρακες Ο συνδυασμός μείωση του λίπους με μείωση ενεργειακής πρόσληψης δίνει καλύτερα αποτελέσματα από ότι η αντικατάσταση λίπους από υδατάνθρακες καθώς βελτιώνει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου .

2. Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες H πιο δημοφιλής είναι η δίαιτα Atkins Ταχεία απώλεια βάρους_ ανορεξική επίδραση λόγω των πρωτεϊνών μειώνει την συνολική ενεργειακή πρόσληψη Κέτωση, η οποία προκαλεί ναυτία, αφυδάτωση και δυσάρεστη αναπνοή Αυξημένη πρόσληψη λίπους Χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών (αύξηση δυσκοιλιότητας) Χαμηλή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων

Δίαιτες που καθορίζουν τη σύνθεση των γευμάτων ή τα προσδιορίζουν χρονικά Κύρια επίδραση είναι ο περιορισμός της συνολικής πρόσληψης τροφής Τα γεύματα πραγματοποιούνται σε καθορισμένο χρόνο Δεν συνδυάζουν πρωτεϊνούχα τρόφιμα με υδατάνθρακες το κάθε γεύμα περιέχει μία σύσταση τροφίμων (ή πρωτεϊνούχο γεύμα ή υδατανθρακικό )

Δίαιτες που φορτίζουν το σύστημα της πέψης πριν από τα γεύματα Η κατανάλωση φρούτων πριν από ένα γεύμα για να παρέχει ένζυμα ή η κατανάλωση γκρέιπφρουτ πριν από το γεύμα για αποβολή λίπους είναι τα δύο πλάνα διατροφής. Κανένα από τα δύο δεν έχει επιστημονική βάση Η κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα για να παρέχει το αίσθημα πληρότητας και να μειωθεί έτσι η πρόσληψη τροφίμων

Δίαιτες που αποφεύγουν τις υποτιθέμενες αλλεργικές αντιδράσεις Ισχυρίζονται ότι το υπερβολικό βάρος οφείλετε σε αλλεργική αντίδραση του σώματος σε συστατικά των τροφίμων_ ομάδες αίματος Εστιάζουν στον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων Είναι διατροφικά επικίνδυνες χωρίς να έχουν επιστημονική βάση

Δίαιτες που επιβάλλουν τη χρήση συμπληρωμάτων Αναφέρουν ότι αυξάνουν την ενέργεια, αποτοξινώνουν, βελτιώνουν τη κυτταρική δραστηριότητα, κ.α. Δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους

Κατανάλωση ενός μόνο τροφίμου Συστήνουν μεμονωμένο προϊόν, πχ σούπα λάχανου Δεν έχουν διατροφική αξιοπιστία και δεν μπορούν να τηρηθούν Προκαλούν σοβαρούς κινδύνους διατροφικής ανεπάρκειας Ο καταναλωτής δεν μαθαίνει τίποτα για την υγιεινή ισορροπημένη διατροφή

Νηστεία/παράλειψη γευμάτων Ευκολότερος τρόπος απώλειας βάρους Ακανόνιστη πρόσληψη τροφίμων Κίνδυνος διατροφικής ανεπάρκειας Κίνδυνος αφυδάτωσης βραχυπρόθεσμα Διατροφικές διαταραχές μακροπρόθεσμα

Σύνοψη κριτηρίων για ένα υγιεινό και ασφαλές πρόγραμμα απώλειας βάρους Κριτήρια που πρέπει να πληρούνται Επεξήγηση σχόλια Διατροφικά ισορροπημένο Καμία σημαντική ομάδα τροφίμων δε πρέπει να αποκλεισθεί ή να καταναλωθεί σε βαθμό υπερβολής. Οι αρχές που υποστηρίζουν την υγιεινή διατροφή θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες Αποφεύγει τον κίνδυνο διατροφικής ανεπάρκειας ή ανάγκης συμπληρωμάτων. Βιολογικά αποδεκτό Δεν θα πρέπει το διατροφικό πλάνο να θέτει στόχους που αντιτίθενται στα γνωστά βιολογικά δεδομένα Μπορεί να είναι δύσκολο για τον καταναλωτή να το αναγνωρίσει Ασφαλές Δεν θα πρέπει να συστήνονται επίπεδα πρόσληψης που διακινδυνεύουν την υγεία Θα πρέπει να πάρει την έγκριση του γιατρού του για τις διαιτητικές συστάσεις Ρεαλιστικό Τα αποτελέσματα που υπόσχονται θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Η δίαιτα θα πρέπει να περιέχει μερικές προσωπικές επιλογές για να διατηρείται το κίνητρο για τη συνέχιση του προγράμματος Οι παραπλανητικές αξιώσεις αποτελούν αντικίνητρο

Ευέλικτο Να μπορεί να τηρηθεί Φυσική δραστηριότητα Η δίαιτα θα πρέπει να ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στη κανονική ζωή του ατόμου. Τα άκαμπτα προγράμματα διατροφής εγκαταλείπονται . Να μπορεί να τηρηθεί Η κατανάλωση των ιδιαίτερων και ασυνήθιστων τροφίμων μπορεί να είναι μια καινοτομία, αλλά δε ταιριάζει εύκολα με τη κοινωνική ύπαρξη. Τα τρόφιμα για αδυνάτισμα αυξάνουν το κόστος Φυσική δραστηριότητα Θα πρέπει να συστηθεί μια λογική ποσότητα για να υποστηρίξει το διαιτητικό πρόγραμμα. Μπορεί να βελτιώσει την εικόνα για τον εαυτό του και να συντελέσει σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Βασικά μέτρα που θεμελιώνουν τις διατροφικές συμβουλές για απώλεια βάρους Διατροφικά μέτρα Αλλαγή – στόχος Λόγοι για αλλαγή /όφελος Μείωση συνολικής ενέργειας Μείωση κατά 600Kcal , ή 500-1000Kcal Για να παραχθεί αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο Χαμηλότερη πρόσληψη λίπους Σε μέτρια επίπεδα Θα πρέπει να κυριαρχήσουν τα πολυακόρεστα λιπαρά Τα αμυλώδη τρόφιμα θα πρέπει να συμπεριληφθούν Να συμπεριληφθούν αυτά με χαμηλότερο Γ.Δ. Θα πρέπει να διατηρηθεί σταθερό το επίπεδο γλυκόζης και να αποφεύγεται η περιοδική πείνα. Η αυξημένη πρόσληψη μη αμυλούχων πολυσακχαριτών θα συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού Φρούτα και λαχανικά Τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα Παρέχουν ιχνοστοιχεία και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε ενέργεια. Χρήσιμα σνακ Μη αλκοολούχα ποτά Να αποφεύγονται Παρέχουν ενέργεια και προάγουν τη παθητική υπερκατανάλωση

Συμπεράσματα Καλό είναι να μη χρησιμοποιείται καμιά από τις διάσημες δίαιτες για απώλεια βάρους χωρίς την ενημέρωση κάποιου ειδικού . Οι επαγγελματίες υγείας δε συστήνουν τέτοιου είδους δίαιτες για απώλεια βάρους άλλα ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που περιέχει σε επαρκή ποσότητες όλα τα απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό μας συνδυασμένο με άσκηση .

Βιβλιογραφία Barasi M. E., Η Διατροφή μας με μια ματιά, Επιστημονικές εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε, 2012, σελ. 112-113. Mahan L.K., Escott-Stump S., Krause’s Κλινική Διατροφή, Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας, 2014, σελ.542- 549