Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Advertisements

Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Μαρία Κουφέλου Μαρία Παυλή Θάλεια Τσουκαρέλλη Όλγα Δουγραματζή
Η σχολική βία και ο εκφοβισμός (Bullying)
ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΜΨΥ ΒΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΑΨΥ
ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!! 54ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΑΜΙΓΟΥ
Πρόληψη επιθετικότητας Πρόληψη επιθετικότητας ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ : ΘΕΜΑ Παρουσιάζουν οι Μαθήτριες του τμήματος ΑΥ1 – Ε.Π.Α.Λ Γλυφάδας •Κιουστελίδη Δανάη.
Όνομα:Ελευθερία+Γιώτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ.
Συμμετοχή στο πρόγραμμα : «Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Εργασία της μαθήτριας Γ’ τάξης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Σχολικός Εκφοβισμός Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΑ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ: Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ;  Αντικείμενο προσοχής  Εσκεμμένη η απρόκλητη  Κοινωνικό πρόβλημα  Ομαδικό φαινόμενο  Συχνό φαινόμενο.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΠΡΟΛΗΨΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:
Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας,
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
Σωτηρία Ηλιοπούλου Βίκυ Μάρκου
Ο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ. Ρόλος και Λειτουργίες  Θεραπευτικός ή αποκατάστασης  Προληπτικός  Εκπαιδευτικός.
ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
“ Ένας 15χρονος έστειλε μήνυμα μέσω e- mail και γνωστοποιούσε ότι τον κορόιδευαν για μια συμπεριφορά που είχε και που δεν ταίριαζε με το στερεότυπο συμπεριφοράς.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ – ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ(bullying)
Bullying Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΒULLING... Το μπούλινκ (σχολικός εκφοβισμός) εμφανίζεται στα σχολεία ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του κόσμου ως λεκτική, σωματική, σεξουαλική,
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: RAINBOW TEAM ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ: ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ (BULLYING)
Θέμα : « Ενδοσχολική Βία ».  A βραάμκια Ελεονώρα  Καραλή Σοφία  Σπυριδώνου Ειρήνη  Σωτηρίου Μαρία.
Όταν μιλάμε για σχολικό εκφοβισμό (bullying), εννοούμε το φαινόμενο μεταξύ των μαθητών με τα εξής χαρακτηριστικά: (1) τη στοχευμένη συμπεριφορά (2) την.
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Διεπιστημονική Προσέγγιση της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης Αθηνά Σπανάκη – Κοχιαδάκη Ιατρός, Βιοπαθολόγος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου.
Όλοι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, όλοι ΙΣΟΙ.
Ενδοσχολική Βία (Bullying). Διαστάσεις του φαινομένου Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής,
Βία στα σχολεία. Τι είναι ο εκφοβισμός; O σχολικός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος μαθητής ή μαθήτρια χρησιμοποιεί επανειλημμένα τη δύναμη του/της,
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Στόχοι Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Διαφορές μεταξύ θεωρητικών προσεγγίσεων (Ψυχανάλυση, Υπαρξισμός, Συμπεριφορισμός,
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Βασιλική Ασκητοπούλου
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥ.Π. Π.Ε.ΣΥ.Π. .
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
Μάθημα: Συμβουλευτική στη Δια Βίου Ανάπτυξη
6 Μαρτίου 2016 Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού!
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Ερευνητική εργασία Θέμα: Σχολική βία Κατάλογος μαθητών:
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Καθηγήτρια: Κα Μ.Ζάχου Μαθητής: Νίκος Γονιδάκης
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!!! ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΑΠΑΘΗΣ! ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ!
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού, ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΣΥΠ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού, τ. 98-99, 2012, σσ. 110-118 Βούλγαρη Μαρία Α’ Τμήμα ΠΕΣΥΠ

Αντικείμενο έρευνας Οι απόψεις των διευθυντών των επαγγελματικών σχολικών μονάδων της Γ’ Αθήνας σχετικά με την ύπαρξη, πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία. .

Ορισμός σεξουαλικής παρενόχλησης Ανεπιθύμητες συμπεριφορές σεξουαλικού χαρακτήρα με σκοπό τη διάκριση στο χώρο εργασίας, μέσω της προσβολής, δυσφήμησης και γελοιοποίησης της αξιοπρέπειας. Συμπεριφορές επίμονες και επαναλαμβανόμενες, με στόχο την πρόκληση συναισθηματικής απογοήτευσης και την απομόνωση του θύματος.

Μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης Λεκτικές παρενοχλήσεις: προσφωνήσεις με δυσάρεστα ονόματα, σεξουαλικά υπονοούμενα, απειλές Φυσική παρενόχληση: αρπαγή, αγγίγματα, σεξουαλική επίθεση Ως μορφή σχολικής βίας αυξάνεται ραγδαία!!

Έρευνα Μέθοδος ποιοτική: συνέντευξη Ομοφωνία ως προς την ύπαρξη του φαινομένου στα σχολεία Διαφοροποίηση ως προς τη συχνότητα και τα εμπλεκόμενα άτομα.

Τρόποι αντιμετώπισης Ενασχόληση και προβληματισμός γύρω από το θέμα Μη αποσιώπηση των περιστατικών Άμεση αντιμετώπιση του θύτη Θέσπιση σχολικών κανόνων για τον περιορισμό της συμπεριφοράς παρενόχλησης (Larking, 1994)

Πρόληψη του φαινομένου Η πλειοψηφία θεωρεί ότι θα επιτευχθεί μέσω της παρέμβασης ειδικών, με ενημερώσεις, ημερίδες και συναντήσεις. Ενασχόληση και προβληματισμός γύρω από το θέμα και η αποφυγή της αποσιώπησής του.

Πρόληψη του φαινομένου Ωστόσο: Σε σημαντικό ποσοστό εκφράζεται η άποψη ότι το φαινόμενο δε μπορεί να προληφθεί, με βάση την άποψη ότι το περιβάλλον και ο τρόπος ανατροφής του θύτη προκαθορίζουν το ρόλο του ως ενήλικα. Σε σημαντικό ποσοστό εκφράζεται η άποψη ότι πρέπει να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με τη συμπεριφορά και την εξωτερική εμφάνιση του θύματος, θεωρώντας ότι αυτή καθοριζει τη συμπεριφορά του θύτη.

Kaτάρτιση εκπαιδευτικών Ως προς την εκπαίδευση-κατάρτιση των εκπαιδευτικών στο φαινόμενο της Σ.Π. οι απόψεις των διευθυντών είναι ομόφωνες: Θεωρείται αναγκαία, ώστε να αποφευχθούν οι αυτοσχεδιασμοί & να υπάρξει αντιμετώπιση βασισμένη σε γνώσεις.

Συμβουλευτική και Σ.Π. Γενικός στόχος: η λήψη αποφάσεων μέσα από αυτοανίχνευση& αυτοστοχασμό 3 στάδια της εξελικτικής πορείας του συμβουλευόμενου, σύμφωνα με το ανθρωπιστικό μοντέλο συμβουλευτικής.

Πρώτο στάδιο - Διερεύνησης Γνωριμία συμβούλου-συμβουλευόμενου & δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης & ασφάλειας. Δημιουργία χρονοδιαγράμματος ως προς τον τρόπο υποστήριξης του συμβουλευόμενου και όποιες άλλες διαδικασίες κρίνονται απαραίτητες.

2ο στάδιο - Ενόρασης Ουσιαστική κατανόηση του προβλήματος Το θύμα στρέφεται στον εαυτό του για να αναγνωρίσει τους φόβους και τα συναισθήματά του. Έτσι επέρχεται ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, με στόχο τη λήψη αποφάσεων με μεγαλύτερη αυτογνωσία & αίσθηση ευθύνης.

3ο στάδιο - Δράσης Παγίωση των αλλαγών, γενίκευση των νέων δεξιοτήτων & κατάκτηση νέων γνώσεων. Ειδικά σε περιπτώσεις Σ.Π. ο σύμβουλος δίνει έμφαση στα θετικά στοιχεία του συμβουλευόμενου, σε δεξιότητες & ικανότητες. Έτσι το θύμα βρίσκει το θάρρος και τον τρόπο να μιλήσει για όσα του προκαλούν δυσφορία.

3ο στάδιο - Δράσης Αποσαφήνιση προσωπικών & κοινωνικών καταστάσεων που βιώνουν (π.χ. σχέσεις ανισότητας, κοινωνικό αποκλεισμό) Αναγνώριση δυνατών επιλογών & λήψη αποφάσεων, εστιάζοντας σε κινδύνους & συνέπειες Υποστήριξη για έκφραση «αρνητικών» συναισθημάτων (οργή/θυμός, ματαίωση) Ενδυνάμωση αυτοπεποίθησης-αυταξίας-αυτοσεβασμού Ενθάρρυνση για κοινωνική δικτύωση & πληροφόρηση

Ρόλος της ΕΛΕΣΥΠ Προώθηση επικοινωνίας των σχολείων με φορείς Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού Ενημέρωση των σχολείων σε θέματα & εξελίξεις της Σ.Π. Σε διεθνή και εθνική κλίμακα. Οργάνωση προγραμμάτων Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού σε ομάδες ατόμων που τα έχουν ανάγκη (φοιτητές, εκπαιδευτικούς, διευθυντές, γονείς)

Ρόλος της ΕΛΕΣΥΠ ΠΕΣΥΠ Συμβουλευτικό όργανο προς φορείς εκπαιδευτικής-οικονομικής-κοινωνικής πολιτικής (Υπουργείο Παιδείας, Εργασίας, Κοινωνικών Υπηρεσιών) Συνεργασία με φορείς επιστημονικούς, επαγγελματικούς/ συνδικαλιστικούς, για την επίλυση των συνεπειών της Σ.Π.