A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances Michael Grφmling Οι αναπτυγμένες οικονομίες με σχετικά υψηλά ποσοστά εκβιομηχάνισης , τείνουν.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) και πολυεθνικές επιχειρήσεις
Advertisements

Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Μήπως έχουμε ακρίβεια «Ελληνικής κατασκευής;» Γιώργος Μπάλτας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η προστιθέμενη αξία των Ιδρυμάτων μέσω της παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Κυριακή Μπαλτά.
Βασική πολιτική μικροοικονομία Μάνθος Ντελής. Ελεύθερη αγορά  Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος στη σπουδαιότητα της έννοιας ελεύθερη αγορά.
Αντιπρόεδρος BIC Aττικής Μέλος του ΔΣ του ΕΒΝ - Βρυξέλλες
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
12 Οκτωβρίου 2009 «Η πορεία της βιομηχανίας προς το 2020 Περιφερειακή Ανάπτυξη – Καινοτομία - Εξωστρέφεια»
Ε.Σ.Β.Ε.Π. H συνεισφορά των επιχειρήσεων επωνύμων προϊόντων στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Το Οικονομικό Κλίμα και οι Αγορές Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών το Νοεμβρίου 2009 Δρ. Έλλη Παγουρτζή Πρόεδρος Δ.Σ Παρατηρητήριο για την ΚτΠ 11.
Κύρια Ευρήματα Μελετών και Ερευνών Θοδωρής Λιανός.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.  E.R.P μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο ελέγχου, παρακολούθησης και συντονισμού των διαδικασιών.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
1 Νέα Θεωρία Μεγέθυνσης Ενδογενής μεγέθυνση. 2 Συνάρτηση παραγωγής προϊόντος Υ t = Y(K, L, A) Y t = [(1-α k )·K t ] α · [(1-α L )·A t ·L t ] 1-α 0
Χαράλαμπος Κιουρτσίδης Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
ΝΕΟΣ ΜΟΝΟΣ … ΨΑΧΝΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΗ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Κεφάλαιο 8 Ανοικτή οικονομία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
1 Η Απουσία Διεθνούς Μακροοικονομικής Ισορροπίας στην Πρόσφατη Οικονομική Κρίση και η Περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γ. Δ. Δημόπουλος Καθηγητής Ευρωπαϊκής.
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
 Alessandro Barattieri 1.  1. Εισαγωγή  2. Διαπίστωση Φαινομένου o 2.1 Συγκριτικό Πλεονέκτημα στις Υπηρεσίες o 2.2 Σχέση Συγκριτικού Πλεονεκτήματος.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
Ανάλυση Shift and Share για την Οικονομία της Λάρνακας Δρ. Κωνσταντίνος Χαραλάμπους Διευθυντής Τμήματος Έρευνας PA College.
Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 7: Καθαρή Παρούσα Αξία Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Κεφάλαιο 10 Εμπορική πολιτική στις αναπτυσσόμενες χώρες.
ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας: εργατικό δυναμικό, δομή της απασχόλησης, ανεργία Συνεχής αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Δίκαιο εμπράγματης ασφάλειας: Εισαγωγή και γενικές αρχές
κεφαλαιο 2 το περιβαλλον
Σκεπτόμενοι σαν οικονομολόγοι
Παρουσίαση Άρθρου στο μάθημα “Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία” Ταμουρίδου Μαρία (ΑΜ:35030) Living with Global Imbalances - Cooper (2007) - Έρευνα πού.
Ελληνική Επιχειρηματικότητα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό
Νέα νομοθεσία για Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες: Υπέρ της βιοποικιλότητας και των αγροτών ή για τις εταιρείες;
Η ΚΑΜΠΥΛΗ PHILLIPS Σύμφωνα με την θεωρία της βραχυχρόνιας καμπύλης του Phillips, ο πληθωρισμός και η ανεργία σχετίζονται αντίστροφα μεταξύ τους, δηλαδή.
Mathew Shane & David Kelch
Ζαπατινας χαραλαμπος - Α.μ
Εθνικόν Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αντώνης Δ. Φιλιππής Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία Κωστελέτου Νικολίνα Οκτ. 2017
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances 2014
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός
Θεώρημα των Hecksher – Ohlin (H-O):
ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η επιχείρηση ΜΗΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ TEAMWORK
Μελέτη Κόστους Κινητών Επικοινωνιών
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
Η επιχείρηση ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α. Ε
Μεταγράφημα παρουσίασης:

A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances Michael Grφmling Οι αναπτυγμένες οικονομίες με σχετικά υψηλά ποσοστά εκβιομηχάνισης , τείνουν να έχουν πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (CA surpluses) Κυρίαρχος ο ρόλος των βιομηχανικών προιόντων στο παγκόσμιο εμπόριο Η διαδικασία σύγκλισης στις αναδυόμενες οικονομίες συνοδεύτηκε με αξιοσημείωτη αύξηση στην επένδυση

Η σχέση μεταξύ του κινδύνου μιας τραπεζικής κρίσης ή μιας κρίσης δημοσίου χρέους και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (CA) της αποτελεί αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των οικονομολόγων. Για την εξήγηση των ανισορροπιών του CA, έμφαση δίνεται συνήθως σε παράγοντες από την πλευρά της ζήτησης, π.χ. υπέρμετρη ιδιωτική ή δημόσια κατανάλωση στην περίπτωση ενός ελλείμματος στο CA. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην πλευρά της προσφοράς κάνοντας την υπόθεση ότι οικονομίες με αναλογικά υψηλότερο ποσοστό εκβιομηχάνισης τείνουν να έχουν πλεονάσματα στο CA.

Τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών μπορούν να εξηγηθούν από την ανάπτυξη οικονομικών δομών ως αποτέλεσμα πολυάριθμων επιχειρηματικών αποφάσεων. Η πλευρά της προσφοράς καθορίζει τη ζήτηση. Βελτιώσεις στις συνθήκες της προσφοράς και στην ανταγωνιστικότητα ενισχύουν αυτή τη σχέση. Κατανοητή είναι και η αντίθετη αιτιακή σχέση, ότι τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών οδηγούν σε τέτοια δομή της οικονομίας που είναι απαραίτητο ένα υψηλό ποσοστό εκβιομηχάνισης ώστε να συνεχίζονται τα πλεονάσματα στο CA.

Current account and manufacturing share Ο πίνακας 1 δείχνει ποσοστό εκβιομηχάνισης, ισοζύγιο CA και εμπορικό ισοζύγιο για ένα δείγμα 18 χωρών Το ποσοστό εκβιομηχάνισης μετράται ως η ονομαστική προστιθέμενη αξία όλων των βιομηχανικών τομέων ως ποσοστό της συνολικής προστιθέμενης αξίας. Τα δεδομένα αφορούν το 2007 (προ οικονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης). Παρατηρούμε ότι το 2007, χώρες όπως Κορέα, Γερμανία, Ιαπωνία, Αυστρία ,Ελβετία και Σουηδία με υψηλά ποσοστά εκβιομηχάνισης, είχαν παράλληλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο CA. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η Ιταλία και η Ιρλανδία

Επίσης, παρατηρούμε χώρες με σχετικά χαμηλά ποσοστά εκβιομηχάνισης, τείνουν να έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο CA. Εδώ μόνη εξαίρεση αποτελούν η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Συντ/στής προσδιορισμού παλινδρόμησης του ποσοστού εκβιομηχάνισης ως προς CA ( ) και συντ/στής συσχέτισης 0.35 Η σχέση γίνεται ισχυρότερη αν αντικαταστήσουμε το CA με το εμπορικό ισοζύγιο. Σ αυτή την περίπτωση, βλέπουμε στον πίνακα 1, χωρίς εξαιρέσεις ,ότι σχετικά υψηλά ποσοστά εκβιομηχάνισης οδηγούν σε πλεονάσματα του εμπορικού ισοζυγίου. Παρατηρούμε τώρα, ότι για το Λουξεμβούργο αντιστρέφεται η προηγούμενη κατάσταση και έρχεται σε συμφωνία με την αρχική μας υπόθεση. Συντ/στής προσδιορισμού παλινδρόμησης του ποσοστού εκβιομηχάνισης ως προς εμπορικό ισοζύγιο( ) και συντ/στής συσχέτισης 0.8

Dominance of trade in goods Μια εξήγηση για τη θετική σχέση μεταξύ ποσοστού εκβιομηχάνισης και εμπορικού ισοζυγίου (και πολλές φορές και του CA) μπορεί να δοθεί από τη μεγάλη άνοδο του παγκόσμιου εμπορίου το οποία αφορά κυρίως βιομηχανικά προϊόντα. Το σχήμα 1 δείχνει την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου σε αγαθά και υπηρεσίες από το 2000 έως το 2012. Από το 2002 έως το 2008 , οι ονομαστικές παγκόσμιες εξαγωγές σε αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 149% και 139% αντίστοιχα. Αποτυπώνεται η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση με μια σημαντική μείωση στο εμπόριο αγαθών το 2009. Ωστόσο,το εμπόριο αγαθών παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά πιο γρήγορα από τις υπηρεσίες Από το 2002 έως το 2012 οι παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 182% και οι εξαγωγέα υπηρεσιών κατά 170%. Η δομή του παγκόσμιου εμπορίου παρέμεινε σταθερή , με 80% ποσοστό για το εμπόριο αγαθών.

Τι εξηγεί την κυριαρχία των βιομηχανικών προϊόντων στο παγκόσμιο εμπόριο; Παρά τις σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροοφορίας, ένα σημαντικό εύρος υπηρεσιών δεν είναι ακόμα διεθνώς εμπορεύσιμο. Επιπρόσθετα, η διεθνής απελευθέρωση έχει ευνοήσει περισσότερο το εμπόριο αγαθών σε σχέση με τις υπηρεσίες. Επίσης, η χρήση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων χωρών στην παραγωγή και στα κόστη έχει οδηγήσει σε μια εντατική διασυνοριακή ολοκλήρωση ενδιάμεσων αγαθών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σύγχρονες και φτηνές υπηρεσίες logistics συμβάλλουν στη διεθνή εξειδίκευση και στον κατακερματισμό της αλυσίδας της προστιθέμενης αξίας. Αν και υπάρχει μια αυξανόμενη τάση outsourcing στον τομέα υπηρεσιών, το κύριο όφελος πηγαίνει στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων.

Global investment boom Μια άλλη κυρίαρχη εξήγηση για την άνοδο του εμπορίου των αγαθών είναι η διαδικασία σύγκλισης των αναδυόμενων οικονομιών, η οποία προκάλεσε μια σημαντική άνοδο στην επένδυση την περασμένη δεκαετία. Η αύξηση των επενδύσεων με τη σειρά της ενεργοποίησε το παγκόσμιο εμπόριο σε επενδυτικά αγαθά, προς όφελος των χωρών που εξειδικεύονται στην παραγωγή αυτών. Αυτό το φαινόμενο συνηγορεί στην ερμηνεία από την πλευρά της προσφοράς, της σχέσης μεταξύ της δομής της οικονομίας και του CA. Η παγκόσμια επένδυση εκτινάχθηκε την τελευταία δεκαετία, όπως φαίνεται και στο σχήμα 2. Παγκοσμίως, ο σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε από 7τρις $ το 2002 σε 17τρις $ το 2012. Αντιθέτως, βλέπουμε την προηγούμενη δεκαετία (1992-2002) μία αύξηση του σχηματισμού κεφαλαίου μόλις 1.5 τρις $. Ως αποτέλεσμα αυτής της θεαματικής αύξησης της επένδυσης που άρχισε από το 2002, η παγκόσμια δομή του σχηματισμού κεφαλαίου άλλαξε σημαντικά. Ενώ μόνο το 1/4 της παγκόσμιας επένδυσης πήγε στις αναδυόμενες οικονομίες το 2002, το 2012 ξεπέρασε ελαφρώς το 50%.

Αυτή η αλλαγή στον καταμερισμό της παγκόσμιας επένδυσης, επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς η επένδυση στις ανεπτυγμένες οικονομίες επηρεάστηκε αρνητικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση και ακόμα δεν έχει ανακτήσει τα επίπεδα του 2007-2008. Αντιθέτως, η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει σχεδόν καθόλου τις επενδύσεις στις αναδυόμενες οικονομίες. Μια προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι η αύξηση στην παγκόσμια επένδυση των τελευταίων ετών προέρχεται κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες και ιδίως της Ασίας. Στο σχήμα 3 φαίνεται ότι άλλες αναδυόμενες περιοχές εξέλλειψαν κάτω από την επίδοση των αναδυόμενων χωρών της Ασίας. Περισσότερο από 1/4 της συνολικής αύξησης της επένδυσης από το 2002 έως το 2008 μπορεί να αποδοθεί στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας. Αυτό εξηγείται εν μέρει από το μεγάλο πληθυσμό αυτής της περιοχής

Domains of investment goods production Μπορούμε να μετασχηματίσουμε την αρχική υπόθεση ως εξής: H παγκόσμια άνθηση των επενδύσεων και το συνακόλουθο παγκόσμιο εμπόριο επενδυτικών αγαθών ευνοούν οικονομίες για τις οποίες η παραγωγή τέτοιων αγαθών είναι σχετικά μεγάλης σημασίας. Αυτές οι χώρες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν πλεονάσματα στο CA σε περιόδους αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης σε επενδυτικά αγαθά. Όπως φαίνεται και στο σχήμα 4, χώρες χωρίς δυναμική στην προσφορά, δε μπορούν να επωφεληθούν από την έντονη παγκόσμια ζήτηση για επενδυτικά αγαθά. Η σχέση μεταξύ του εμπορικού ισοζυγίου ή του CA και του ποσοστού παραγωγής επενδυτικών αγαθών είναι στενότερη από αυτήν που εξετάσαμε προηγουμένως μεταξύ εμπορικού ισοζυγίου ή CA και ποσοστού εκβιομηχάνισης ( και correlation coefficient 0.91). Στη συνέχεια εξετάζεται κατά πόσο χώρες με σχετικά υψηλό ποσοστό εξειδίκευσης στην παραγωγή επενδυτικών αγαθών , εν τέλει καταφέρνουν να πετύχουν πλεονάσματα στο CA και αντιστρόφως. Το σχήμα 5 δείχνει το εμπορικό ισοζύγιο για επενδυτικά αγαθά για 18 χώρες το 2007 και το 2002. Χώρες με σχετικά υψηλό ποσοστό παραγωγής επενδυτικών αγαθών, πράγματι είχαν σχετικά υψηλά εμπορικά ισοζύγια για επενδυτικά αγαθά. Κορέα, Γερμανία και Ιαπωνία πρωτοπόροι

Economic policy implications and outlook To πλεόνασμα του CA της Γερμανίας, όπως επίσης της Κορέας, Ιαπωνίας, Σουηδίας , Αυστρίας και Ελβετίας είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα στο πλεόνασμα ισοζυγίου επενδυτικών αγαθών. Η παραγωγή τέτοιων αγαθών είναι , παραδοσιακά, μεγάλης σημασίας για αυτές τις χώρες Συμπεράσματα Ο επενδυτικός κύκλος στις αναδυόμενες οικονομίες, δε πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Κάποιες αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να πολεμήσουν σκληρά για να παραμείνουν ελκυστικές περιοχές για επένδυση. Ωστόσο,ο αυξανόμενος πληθυσμός στις αναδυόμενες οικονομίες και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου ευνοούν τη συνέχιση του σχηματισμού κεφαλαίου στις χώρες αυτές για την τρέχουσα αλλά και την επόμενη δεκαετία. Η φτώχεια σε αρκετές από αυτές τις χώρες είναι ακόμα υψηλή και μια εξασθένηση στις επενδύσεις θα οδηγούσε σε σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Αυτοί οι παράγοντες συνηγορούν στη συνέχιση των πλεονασμάτων CA για τις χώρες που παράγουν επενδυτικά αγαθά. Από την άλλη, χώρες με σχετικά μικρούς βιομηχανικούς τομείς δεν είναι καταδικασμένες σε συνεχή εμπορικά ελλείμματα. Μια επιλογή για αυτές τις χώρες είναι να συμμετέχουν στις αλυσίδες προστιθέμενης αξίας παρέχοντας καινοτόμες υπηρεσίες που σχετίζονται με τη βιομηχανία ή ενδιάμεσα προϊόντα . Επίσης αυτές οι χώρες μπορούν να επωφεληθούν από τη διεθνείς τάσεις στο εμπόριο μέσω της συνεργασίας και της ολοκλήρωσης μέσα σε διεθνή επιχειρηματικά δίκτυα. Για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από μια τέτοια επιλογή, οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν ευνοϊκές προς την επιχειρηματικότητα συνθήκες αγοράς και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι καινοτόμες και ανταγωνιστικές ώστε να συμμετέχουν στα διεθνή δίκτυα.