ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Project 4o Το φως και το χρώμα στην τέχνη και την επιστήμη
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά:
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάσπαση της τροφής Τροφή
ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ:Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH.
Γιώργος Χατζηαντωνίου Δημήτρης Τριανταφύλλου Β΄5
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
4. Μεταβολισμός ξενοβιοτικών ουσιών
S.S. Logothetis PhD Yeast Biotechnology - Stress Physiology
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Εισαγωγή στον μεταβολισμό Τζώρτζης Νομικός Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Βιολογία Ενότητα 8: Εισαγωγή στον μεταβολισμό Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΙΑΣΟΣ MD, PhD ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Στρατηγικές κατάλυσης. ΕΝΖΥΜΑ Βιολογικοί καταλύτες: επιταχύνουν κατά πολύ (> 10 6 ) τη ταχύτητα των βιοχημικών αντιδράσεων χωρίς να.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Bιοχημεία Νοσηλευτικής
ΤO ΒΙΒΛΙΟ TOY ROBERT HOOKE ΛΟΝΔΙΝΟ 1665
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
Βιοχημεία Ενότητα 9: Ο ενεργειακός μεταβολισμός - Εισαγωγή
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.
Βιοχημεία Μεταβολισμός λιπαρών οξέων Dr. Αθ. Μανούρας
Τρούγκος Κων/νος Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ: ο τρόπος παραγωγής ενέργειας από τις τροφές (ζώα, φυτά, και μονοκύτταροι μικροοργανισμοί ) και από τον ήλιο (φυτά και φύκη) και η χρήση της.
Στρατηγικές κατάλυσης
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ΑΔΕΝΕΣ Αδένας ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι αδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά.
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Μεταβολισμός και ορμόνες
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
Tρούγκος Κων/νος Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας Βιοχημεία Noσηλευτικής
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Κύτταρο: η μονάδα της ζωής
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στον Μεταβολισμό
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 17 Μαρτίου 2017
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί χρειάζονται ΕΝΕΡΓΕΙΑ για να ζήσουν. Πώς εξασφαλίζουν αυτή την ενέργεια; Από διάσπαση οργανικών χημικών ουσιών Ζώα, μύκητες κ.α : Τροφή → διάσπαση → οργανικές ουσίες (=θρεπτικά συστατικά) → διάσπαση → ΕΝΕΡΓΕΙΑ Φυτά: Ανόργανες ουσίες → φωτοσύνθεση → οργανικές ουσίες (=θρεπτικά συστατικά) → διάσπαση → ΕΝΕΡΓΕΙΑ Επίσης όλοι οργανισμοί εξασφαλίζουν από τη τροφή τους ΥΛΙΚΑ για να φτιάξουν κύτταρα, σώματα, φύλλα κλπ Η τροφή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για τη παραγωγή ενέργειας και υλικών ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ= Το σύνολο των αντιδράσεων που μετατρέπουν τη τροφή και τις ανόργανες ουσίες είτε σε ενώσεις που θα δώσουν ενέργεια είτε σε πρώτες ύλες για δομικά συστατικά των οργανισμών ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ: Διάσπαση πολύπλοκων ουσιών σε απλούστερες. Εξώθερμες αντιδράσεις ΑΝΑΒΟΛΙΣΜΟΣ: Σύνθεση πολύπλοκων ουσιών από απλούστερες. Ενδόθερμες αντιδράσεις Η ενέργεια αποθηκεύεται στους χημικούς δεσμούς των μορίων του κυττάρου

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΑΤΡ (1) Στο κύτταρο η ενέργεια μεταφέρεται κυρίως με τη χρήση μιας χημικής ένωσης, το ΑΤΡ που λειτουργεί σαν ¨μπαταρία¨ που φορτίζεται και εκφορτίζεται ΑΤΡ = τριφωσφορική αδενοσίνη = φορτισμένη μπαταρία ADP= διφοσφωρική αδενοσίνη = εκφορτισμένη μπαταρία

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΑΤΡ (2) Συζευγμένες αντιδράσεις: Η ενέργεια που παράγεται από μια εξώθερμη αντίδραση χρησιμοποιείται για να πραγματοποιηθεί μια ενδόθερμη αντίδραση. ADP ATP Πού υπάρχει η ενέργεια για τη μετατροπή ADP → ATP; 1) Διάσπαση οργανικών ουσιών πχ γλυκόζη (σε ΟΛΟΥΣ τους οργανισμούς) 2) Με τη φωτοσύνθεση δηλ από τον Ήλιο(στα φυτά και κάποια βακτήρια) Η αντίδραση ATP ↔ ADP γίνεται συνεχώς στο κύτταρο. Σε μια μέρα παράγεται 50-70 kg ATP αλλά σε μια δεδομένη στιγμή στο σώμα υπάρχει 1-100gr ATP συνολικά

ΕΝΖΥΜΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ Τα ένζυμα είναι ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ που μπορούν να καταλύουν (=να επιταχύνουν) χημικές αντιδράσεις στους οργανισμούς. Τα ένζυμα 1) μειώνουν την ενέργεια ενεργοποίησης μιας αντίδρασης = την αρχική ενέργεια που πρέπει να δοθεί στα αντιδρώντα μόρια προκειμένου να αντιδράσουν. 2) αυξάνουν τη ταχύτητα της αντίδρασης. Η ενέργεια ενεργοποίησης παρέχεται με τη μορφή θερμότητας. Έτσι, όταν μειώνεται η ενέργεια ενεργοποίησης χρειάζεται να δοθεί λιγότερη θερμότητα → οι αντιδράσεις γίνονται σε μικρότερη θερμοκρασία δηλ σε θερμοκρασία ανεκτή από τα κύτταρα. Επιπλέον με τα ένζυμα οι αντιδράσεις γίνονται σε σύντομο χρόνο πχ σε δευτερόλεπτα αντί για μήνες…

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΖΥΜΩΝ Τα ένζυμα καταλύουν τις αντιδράσεις με το να προσδένονται πάνω τους τα αντιδρώντα μόρια (=υποστρώματα). Η πρόσδεση γίνεται σε ένα σημείο του ενζύμου που ονομάζεται ενεργό κέντρο που έχει το κατάλληλο σχήμα (πώς;) για να προσδεθούν τα υποστρώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σπάνε οι αρχικοί δεσμοί των μορίων και να δημιουργούνται νέοι. Ιδιότητες ενζύμων Η δράση καθορίζεται από τη τριτοταγή δομή του μορίου Δρουν πολύ γρήγορα Παραμένουν αναλλοίωτα μετά το τέλος της αντίδρασης Παρουσιάζουν εξειδίκευση Η δράση επηρεάζεται από θερμοκρασία, pH κ.α. παράγοντες. Διακρίνονται : 1) Σε εξωκυτταρικά (πχ αμυλάση, λιπάση, πεψίνη 2) ενδοκυτταρικά Μπορούν να είναι ελεύθερα στο κυτταρόπλασμα ή δεσμευμένα σε μεμβράνες. Ονομάζονται : Όνομα υποστρώματος + άση Πχ Λιπάση, Σακχαράση, Αμυλάση ή Τύπο αντίδρασης πχ Πολυμεράση, Καταλάση κλπ

ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΖΥΜΩΝ- ΣΥΜΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Ορισμένες ουσίες αναστέλλουν τη δράση των ενζύμων με το να συνδέονται με το μόριο του ενζύμου Διακρίνονται Α) σε συναγωνιστικούς και μη συναγωνιστικούς. Β)σε αντιστρεπτούς και μη αντιστρεπτούς. Οι μη αντιστρεπτοί συνδέονται μόνιμα με το ένζυμο. Είναι ιόντα βαρέων μετάλλων (Ηg +2 , Pb+2 , Ag+ ), εντομοκτόνα ή άλλες ουσίες. Πχ αναστολείς πρωτεασών που χρησιμοποιούνται σαν αντιικά φάρμακα ή για χημειοθεραπείες, αντιβιοτικά κ.ά. Συμπαράγοντες- Συνένζυμα Ορισμένα ένζυμα για να λειτουργήσουν χρειάζονται να συνδεθούν με μη-πρωτεΐνικά μόρια: Ανόργανα ιόντα= Συμπαράγοντες : Zn+2 , Cu+2 , Mg+2 κ.α Οργανικά μόρια = Συνένζυμα. Μπορεί να είναι βιταμίνες ή να περιέχουν βιταμίνες. Πχ το συνένζυμο Ασκορβικό οξύ είναι η Βιταμίνη C, το NAD/NADP είναι η βιταμίνη Β3