Καθ Α. Μαυρίδου ΤΕΙ Αθήνας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΟΧΕΣ.
Advertisements

στο Κλινικό Εργαστήριο.
Δείκτες ρύπανσης Καθ Αθηνά Μαυρίδου.
Καλλιέργια επιλεγμένων βακτηρίων
Επώαση παρουσία CO 2 Μικρόβια: Μικρόβια: Μηνιγγιτιδόκοκκοι,γονόκοκκοι, αιμόφιλοι, βρουκέλλες CO 2 : 5-10 %  Εισαγωγή αερίου CO 2 από οβίδα σε κλίβανο.
Βιοπαθολόγος-Κλινικός Μικροβιολόγος
Ελένη Πρίφτη Βιοπαθολόγος-κλινική μικροβιολόγος
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Pseudomonas aeruginosa
Αυτόματα εστιασμένη προσοχή (covert attention)
«Εν Χημικόν ωρολόγιον» Το χημικό ρολόι Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. Γαβρίλης.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ζύμες και μύκητες.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Χρώση Μπλέ του μεθυλενίου- Κινητική
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Καλλιέργειες Θρεπτικά υλικά Ταυτοποίηση των μικροβίων
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 7: Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης ασκούμενος φοιτητής: Σπανέας Κων/νος.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 10: Βιοχημικά τεστ ταυτοποίησης-Τεστ καταλάσης, οξειδάσης, αμινοπεπτιδάσης. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
To πρότυπο ISO Δρ. Καρκαλούσου Πέτρου Καθηγητή εφαρμογών Κλινικής Χημείας ΤΕΙ Αθηνών Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων.
Βιολογική Oλιστική Προσέγγιση της Δυναμικής Μορφής Επιβίωσης Παθογόνων Βακτηριακών Σχηματισμών - ΒΙΟΥΜΕΝΙΑ.
Σε αυτή την τάξη των εντόμων ανήκουν πάνω από είδη σε όλο τον κόσμο. Ολομετάβολα έντομα Δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια Διαθέτουν.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ 2012 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Β): Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα,
Ποιες ήταν οι σχέσεις ανάμεσα στις ομάδες των ανθρώπων της Αρχαϊκής Εποχής; Ποιοι ήταν οι αρχηγοί των ομάδων;
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Η κατανομή των Ηπείρων και των Ωκεανών Ωκεανοί και θάλασσες Ούρδας Ιωάννης
Δρ. Ελένη Σμέτη Μάϊος 2012 Εταιρεία Μελέτης Μικροβιολογικής Ποιότητας Υδάτων.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 9: Συμβατικές και σύγχρονες μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕPΓΕΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ PSEUDOMONAS SAVASTANOI subsp.SAVASTANOI.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. In vitro καλλιέργεια κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες (διατήρηση ή πολλαπλασιασμός) κυττάρων, ιστών ή οργάνων.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Πρακτική Άσκηση 2012 ΕΝΤΑ ΝΑΣΚΑ Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.
ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
Καλλιέργεια βακτηρίων
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Μελέτη του πεπτικού συστήματος
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Mικτή Λεμφοκυτταρική Αντίδραση (Mixed Lymphocyte Reaction; MLR)
ΚΩΔΙΚΑΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Oλυμπιακοί αγώνες Ευτυχία Α. Δέσποινα Χ..
2.2.1– Μείγματα.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
Λέγεται ότι το έχει γράψει ένα παιδί από την Αφρική και προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του
Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
ΚΛΙΜΑΚΕΣ Είναι η σχέση του γραφικού μεγέθους ενός αντικειμένου προς το πραγματικό. Δηλώνει πόσες φορές ένα μέγεθος του σχεδίου είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο.
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΩΝ
ΑΙΜΑΤΟΥΧΟ ΑΓΑΡ Εμπλουτισμένο θρεπτικό υλικό. Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας μικροβίων, κυρίως αυτών που έχουν ιδιαίτερες τροφικές.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Καθ Α. Μαυρίδου ΤΕΙ Αθήνας Mέθοδοι Καθ Α. Μαυρίδου ΤΕΙ Αθήνας

ISO 9308-1(2000) Detectiοn and enumeration of Escherichia coli and coliform bacteria Μέθοδος μεμβρανών Διήθηση 100 ml δείγματος Επώαση της μεμβράνης σε θρεπτικό υπόστρωμα Lactose TTC με sodium heptadecylsulfate (Tergitol) στους 36  2C/ 21  3 h. Παράλληλα μπορεί να γίνει επώαση ενός 2ου τρυβλίου στους 44 C (αύξηση εκλεκτικότητας). Καταμέτρηση των αποικιών που ζυμώνουν την λακτόζη προκαταρκτικά αποτελέσματα. Ανακαλλιέργεια των ύποπτων αποικιών σε TSA (τουλάχιστον 5-10) Δοκιμασία οξιδάσης (αρνητική)  κολοβακτηριειδή Δοκιμασία οξιδάσης (αρνητική) +δοκιμασία ινδόλης θετική (44  0.5C) Ε.coli

Nεότερες εξελίξεις ISO WG2 coliforms (24-25/1/2006) ISO 9308-1 Lactose TTC (tergitol) Αλλαγή ορισμών: Ολικά κολοβακτηριοειδή (coliforms): Enterobacteriaceae που παράγουν β-galactosidase Ε.coli: Enterobacteriaceae που παράγουν β-glucuronidase

E.coli Πειραματικά δεδομένα με μοριακές τεχνικές 2.5% δε είναι θερμοανθεκτικές 3.9% δεν παράγουν ινδόλη 8% δεν ζυμώνουν την λακτόζη 99.9% παράγουν β-glucuronidase Πολλά στελέχη Klebsiella toxitoca μοιάζουν με E.coli Προοπτικές Εκδοση συμπληρώματος 9308-1 με μία δοκιμασία ελέγχου παραγωγής β-glucuronidase Αλλαγή του προτύπου

ISO 7899-2 Detection and enumeration fo intestinal enterococci Μέθοδος μεμβρανών Διήθηση 100 ml δείγματος Επώαση σε Slanetz and Bartley (περιέχει sodium azide) στους 36  2C για 44  4 h. Μεταφορά της μεμβράνης σε τρυβλίο με θρεπτικό υπόστρωμα bile-aesculin-azide agar και επώαση τους 44  0.5C για 2h. Kαταμέτρηση όλωντων αποικιών που εμφανίζουν ένα μαύρο περιμετρικό χρώμα, δηλαδή που υδρολύουν την εσκουλίνη. Υπολογισμός των αποτελεσμάτων

ISO 12780 (2002) Enumeration of Pseudomonas aeruginosa Διήθηση 100 ml δείγματος Eπώαση σε Pseudomonas agar base+ CN supplement (cetrimide) στους 36  2C για 44  4 h. Αφού γίνει ανακαλλιέργεια 5-10 αποικιών σε TSA, ακολουθούν βιοχημικές δοκιμασίες ανάλογα με την μορφή των αποικιών: Α) Φθορισμός (θετικός) Β) δοκιμασία οξειδάσης (θετική) Γ)φθορισμός σε Κings’ medium Δ) παραγωγή αμμωνίας από acetamide broth μετά από προσθήκη αντιδραστηρίου Nessler (αλλαγή χρώματος σε κίτρινο έως καφεκόκκινο).

ISO 12780 (2002) Enumeration of Pseudomonas aeruginosa (συνέχεια) Χρώμα αποικίας Αμμωνία acatamide οξιδάση King’s Ps.aeru ginosa Πρασινο-μπλέ Δεν γίνεται θετική Φθορισμός + Κοκκινο-καφέ - Άλλες μορφές αρνητική

ISO 6461-2 92002) enumeration of Clostridium perfringens Mέθοδος διήθησης Διήθηση 100 ml δείγματος Επώαση σε θρεπτικό υπόστρωμα tryptone-Sulfite Cycloserine (TSC) και επώαση υπό αναερόβιες συνθήκες στους 44  0.5C για 24 και 48h. Η εκλεκτικότητα βελτιώνεται αν προστεθεί ένα ΄λεπτό στρώμα βασικού υλικού (χωρίς TSC) πάνω από την μεμβράνη. Καταμέτρηση τνω προκαταρκτικά θετικών αποικιών (γκρί- μαύρες). Ανακαλλιέργεια 5-10 αποικιών σε Nutrient agar και επώαση αερόβια και αναερόβια Αποδοχή των αποικιών που αναπτύσσονται αναερόβια. Βιοχημικές δοκιμασίες

ISO 6461-2 (2002) (συνέχεια) Βιοχημικές δοκιμασίες Γίνεται αφού αφαιρεθεί ο αέρας από τα υλικά σε bain-marιe για 15min και γρήγορη ψύξη. Buffered motility- nitrate medium Α)Eλεγχος για κινητικότητα: Νύξη του υλικού, επώαση αναεροβίως στους 36  2C για 24h και ανάπτυξη κατά μήκος της νύξης. Β)Αναγωγή των νιτρικών σε νιτρώδη: παρουσία κόκκινου χρώματος με προσθήκη nitrate reagents Lactose zelatine medium Επώαση αναεροβίως στους 36  2C για 24h Α) παραγωγή οξέος από λακτόζη. Β) Υγροποίηση της ζελατίνης:Τοποθετούμε τα σωληνάκια στο ψυγείο για 1-2h και παρατηρούμε τηνυγροποίηση.