Format και συμπίεση γραφικών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δημιουργία Ιστοσελίδων σε HTML και FrontPage Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προπτυχιακών Σπουδών Κεντρικό Γραφείο Υποστήριξης Εκπαιδευτικού Έργου Αλέξανδρος Λεκατσάς.
Advertisements

ΕΙΚΟΝΕΣ.
Χαρακτηριστικά εικόνας
Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ: Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Γ.Π.Α. Ανάπτυξη Κεντρικής Δράσης Υποστήριξης Προπτυχιακών Προγραμμάτων Γ.Π.Α. «Δημιουργία.
ΠΟΛΥΜΕΣΑ Πληροφορική Α΄ Έτους.
ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Απαραίτητο στοιχείο κάθε σύγχρονης εφαρμογής.
Μπορείτε να σκεφτείτε μερικές πολυμεσικές εφαρμογές;
Μετατροπή αρχείων βίντεο Με το flv to Avi Converter.
Εκπαιδευτικό υλικό Φωτογραφικές μηχανές και φωτογραφίες: Επεξεργασία φιλμ Επίπεδο γνώσεων: Προχωρημένοι χρήστες.
Διδάσκων: Χρήστος Κατσάνος
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο Λύκειο Ρόδου Δημητρης Γεωργαλίδης.
Συμπίεση και Μετάδοση Πολυμέσων
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σημειώσεις για την Α’ Λυκείου
Το υλικό του Υπολογιστή
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ 2006.
Μέσα από τον υπολογιστή
ΗΜΥ 007 – Τεχνολογία Πληροφορίας Διάλεξη 7
Στο λειτουργικό σύστημα Windows, υπάρχουν εικονίδια (icons) τα οποία αναπαριστούν τις διάφορες οντότητες (φυλαγμένες πληροφορίες, προγράμματα που κάνουν.
IT-SKILLS Διάλεξη Παρουσιάσεις (PowerPoint)
Πολυμέσα – Δίκτυα (μαθ. επιλογής Γ’ Λυκείου)
Χαρακτηριστικά Εικόνας
Βασικές έννοιες στην ψηφιακή εικόνα
Συμπίεση Ηχου.
1 Πολυμέσα 1 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Θ. ΜΑΝΑΒΗΣ Εισαγωγή.
Εφαρμογές Πληροφορικής
Δομικά στοιχεία πολυμέσων
Αυτόνομοι Πράκτορες Ακολουθία κινήσεων για τον ΝΑΟ Στόχος είναι ο ΝΑΟ να ρίχνει την μπάλα σε ένα καλάθι του basket και να βάζει «καλαθιά»
Microsoft PowerPoint Powerpoint Κίκα Χρυσοστόμου.
JPEG Joint Photographic Expert Group. Τι είναι; Ε ξαιρετικά διαδεδομένο σχήμα συμπίεσης για ακίνητη εικόνα, τόσο μονόχρωμη (grayscale) όσο και έγχρωμη.
HTML5 Λυμπούδης Μάτε. Η Ιστορία της HTML Η Ιστορία της HTML5  Η ανάπτυξη της ξεκίνησε το 2004 από μέλη της Apple, της Mozilla Foundation και της Opera.
Γραφικά Γραφικά είναι: Οι γραφικές παραστάσεις Τα διαγράμματα
Καρακέτοβα Λούνα: Υπεύθυνη συλλογής πληροφοριών, Υπεύθυνη αξιολόγισης εργασίας Κουγιουμτζή Στέλλα: Υπεύθυνη αξιολόγισης υλικού, Υπεύθυνη επικοινωνίας Καραγιαννίδου.
JPEG Μια τεχνική συμπίεσης ακίνητης εικόνας. Η Τεχνική JPEG Αφορά συμπίεση ακίνητων εικόνων Είναι τεχνική συμπίεσης με απώλειες Το πρόβλημα είναι η εκάστοτε.
ΔΟΜΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Εφαρμογές Πολυμέσων: Εισαγωγή στην HTML (1)
12/01/2007 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης»1 Εισαγωγή στους Η/Υ Μάθημα 2: Αναπαράσταση και Αποθήκευση Ψηφιακής Πληροφορίας Διδάσκουσα:
ΨΗΦΙΑΚΗ & ΕΓΧΡΩΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Μετατροπή αρχείων βίντεο Με το flv to Avi Converter.
Εικόνα - Ήχος - Βίντεο: Που, Πως, Τι & Γιατί... ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΕΙΔΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠ/ΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ ΒΙΝΤΕΟ.
1 Πληροφορική Ι Ενότητα 2 : Ψηφιακή Αναπαράσταση Δεδομένων Δρ. Γκόγκος Χρήστος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Κινούμενη Εικόνα - Animation. … κάποτε ήταν το Κινούμενο Σχέδιο  Τα κινούμενα σχέδια είναι ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν ζωγραφιστές φιγούρες αντί.
Από τα αναλογικά στα ψηφιακά γραφικά Μέχρι τις αρχές του ‘80 τα στάδια συλλογής και επεξεργασίας της εικόνας περιοριζόταν σε αναλογικούς τρόπους (φωτογραφικές.
1 Πληροφορική Υγείας Ενότητα 1 : Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών (Μέρος Α) Ευγενία Τόκη Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Ψηφιακή επεξεργασία εικόνας Άγγελος Μπάκας Δεκέμβριος 2008.
5ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Δεδομένα - Πληροφορία Υλικό Λογισμικό Μονάδες Εισόδου Μονάδες Εξόδου Κεντρική Μονάδα.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕ Η/Υ. Τι είναι το λογισμικό CAD ? Είναι η σχεδίαση με τη βοήθεια του Η/Υ ή όπως έχει επικρατήσει διεθνώς με το ακρώνυμο:
Ελληνογαλλική σχολή Πειραιά
ΠΟΛΥΜΕΣΑ.
Ενότητα 2 : Ψηφιακή Αναπαράσταση Δεδομένων Δρ. Γκόγκος Χρήστος
Ειδικές διαλέξεις 1: Εισαγωγή στο tecplot
Photography Εισαγωγή στην Φωτογραφία
Γραφιστικός Σχεδιαμός
Διανυσματικές & Ψηφιογραφικές Εικόνες
Ερευνητική εργασία των μαθητών του Α1 του 3ου ΓΕΛ. Γλυφάδας
Πως δημιουργούμε μια παρουσίαση στο PowerPoint
Analog vs Digital Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ.
Επεξεργασία Εικόνας.
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Στα πλαίσια του μαθήματος Φωτογραφίας στο τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, στα Δ.ΙΕΚ Σπάρτης Ρήγου Θάλεια.
Διανυσματικές Εικόνες
Ονοματεπώνυμο : ………………………. Τμήμα : Β…. α ή β
«Εισαγωγή στις τεχνικές παρουσίασης και προβολής Προγραμμάτων Πολιτιστικών Θεμάτων» Φώτης Θυμωδέας ΠΕ-19.
Ονοματεπώνυμο : Χρυσούλα Αγγελοπούλου Καθηγήτρια Πληροφορικής
Κείμενο.
Format αρχείων και συμπίεση γραφικών
Γραφιστικός Σχεδιαμός
ΠΟΛΥΜΕΣΑ Μαρία Φερεντίνου. Mία εφαρμογή στον υπολογιστή χαρακτηρίζεται ως εφαρμογή πολυμέσων, όταν:  Συνδυάζει διάφορες μορφές αναπαράστασης της πληροφορίας.
Γραφικά Γραφικά είναι: Οι γραφικές παραστάσεις Τα διαγράμματα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Format και συμπίεση γραφικών

FORMAT ΑΡΧΕΙΩΝ

Photoshop - PSD Το αρχείο PSD είναι το layered format της Adobe. Είναι ένα Photoshop Document και είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να κρατάει όλες τις πληροφορίες μιας εργασίας μας. ( Layers/ Blending Options/ Effects.. OΛΑ ) Είναι πολύ χρήσιμο γιατί π.χ. αν σχεδιάσουμε μια "αφίσα" και μετά θέλουμε να αλλάξουμε μόνο την γραμματοσειρά π.χ. ανοίγουμε το PSD και κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε συνεχίζοντας την δουλειά μας από εκεί που την αφήσαμε.

PSD Είναι format εργασίας, και δεν το χρησιμοποιούμε για εικόνες στο internet ή στην τυπογραφία. Μια εικόνα PSD μπορεί να μην φαίνετε ακριβώς η ίδια σε άλλον υπολογιστή, π.χ. εάν απουσιάζουν από τον δεύτερο υπολογιστή οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιήθηκαν. Επειδή περιέχει πολλές πληροφορίες (π.χ. Layers) και είναι ασυμπίεστο (ή έχει lossless συμπίεση) έχει πολύ μεγάλο μέγεθος σε σχέση με την ίδια εικόνα π.χ. σε JPEG. Γενικά όταν σχεδιάζουμε κάτι στο Photoshop πρέπει να έχουμε πάντα και την εικόνα σε PSD αρχείο ώστε να μπορούμε να την μεταβάλουμε στο μέλλον εφόσον χρειαστεί.

BMP Τα Bitmap files έγιναν απ την Microsoft σαν ένα ασυμπίεστο φορμάτ εικόνας κι’ έτσι είναι τυπικά πολύ μεγαλύτερο αρχείο από άλλα πιο συνηθισμένα. Ουσιαστικά τα BMP αρχεία αποθηκεύουν κάθε pixel μιας εικόνας σε σειρά.

GIF Tα gif , Graphics Interchange Format, είναι ένα format για bitmap γραφικά που είναι φτιαγμένο για μικρότερα αρχεία, συμπιεσμένα και με όριο μέχρι 256 χρώματα. Τα gif τα συναντάμε πιο πολύ στο internet που η ταχύτητα μπορεί να είναι το "θέμα", τέλος τα gif υποστηρίζουν animation / κίνηση από πολλά ξεχωριστά frames/εικόνες .

GIF Έχει τον περιορισμό μια εικόνα να είναι μέχρι 256 χρώματα. Υποστηρίζει animation/κίνηση και μέχρι πρόσφατα ήταν ο πιο διαδεδομένος τρόπος για κατασκευή banner στο internet (πριν το flash) Υποστηρίζει Transparency(διαφάνεια) 1-bit. Αυτό είναι χρήσιμο εάν θέλουμε μια εικόνα να μην περιέχει background αλλά ο περιορισμός του 1-bit (δηλαδή μπορούμε για κάθε pixel να ορίσουμε να είναι διαφανές ή εμφανές) κάνει τις Gif διαφανεί εικόνες να φαίνονται απότομα κομμένες στις άκρες. Παρά του περιορισμούς του, παραμένει το δεύτερο πιο διαδεδομένο format εικόνας στο internet μετά το JPG

EPS Τα Encapsulated Postscript files υποστηρίζουν εναν συνδυασμό από vector graphics και bitmaps. To Photoshop βασικά κάνει rasterize τα vector γραφικά και τα αλλάζει σε pixels.

JPEG, JPG Ίσως το πιο γνωστό φορμάτ για digital photos, μας δίνει ένα μικρού μεγέθους αρχείο λόγο της συμπίεσης αυτού. Σημαίνει Joint Photographer Experts Group Χρησιμοποιεί ένα πάρα πολύ ισχυρό lossy αλγόριθμο συμπίεσης Είναι το πιο διαδεδομένο format στο Internet λόγο του μικρού του μεγέθους και το ότι αναγνωρίζεται από όλους του υπολογιστές και τις συσκευές internet.

PNG - Portable Network Graphics είναι ένα φορμάτ που υποστηρίζει transparency στην εικόνα. Συνήθως είναι μεγαλύτερα αρχεία από τα GIF & JPG λόγω της λίγης δυνατότητας συμπίεσης και του transparency(διαφάνεια) που ονομάζεται deflation. Το βλέπουμε όλο και πιο συχνά στο Web επειδή τα PNG έχουν την δυνατότητα για εικόνες χωρίς background και χρησιμοποιούνται πολύ γι'αυτό τον λόγο. Στο διπλανό παράδειγμα βλέπουμε μια διαφανή εικόνα PNG (τα τετραγωνάκια -σκακιέρα – συμβολίζουν την διαφάνεια).

PNG Είναι πιο καινούριο από το GIF και σε μεγάλο βαθμό είναι μια «αναβαθμισμένη έκδοση» αυτού σε δυνατότητες. Έχει lossless συμπίεση, έτσι δεν χάνει ποιότητα αλλά οι PNG εικόνες είναι σχετικά μεγάλες σε μέγεθος. Υποστηρίζει μέχρι 16,7 εκατομμύρια χρώματα αντίθετα με το GIF που επιτρέπει μέχρι 256 χρώματα. Υποστηρίζει Transparency 8-bit έναντι του 1-bit του GIF και έτσι μια εικόνα μπορεί να έχει μερική διαφάνεια σε κάποια σημεία της.

TIFF/TIF Tagged Image File Format είναι ένα αρχείο μεγάλης ανάλυσης και το δουλεύουμε συνήθως για φωτογραφίες και μέγιστης ανάλυσης designs. Το TIFF είναι το πιο συνηθές αρχείο που το δουλεύουμε για κάμερες, scanning, printing, και design. Το φορμάτ αυτό ειδικά για εκτύπωση π.χ. αφίσας από είναι το πιο κατάλληλο.

RAW Τα αρχεία RAW τα συναντάμε συνήθως σε ακριβές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές υψηλής ανάλυσης. Τα αρχεία RAW είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και περιέχουν την πληροφορία που τράβηξε ο αισθητήρας της κάμερας χωρίς καμία επεξεργασία. Τα αρχεία αυτά πρέπει να περάσουν από κάποια διαδικασία πριν τα επεξεργαστούμε σαν εικόνες (π.χ. το photoshop έχει ένα υποπρόγραμμα για την εισαγωγή τους σε αυτό). Είναι κάτι σαν «ψηφιακά αρνητικά» αντίστοιχα με τα αρνητικά των αναλογικών φωτογραφιών. Περιέχουν πρόσθετες πληροφορίες (metadata) για την εικόνα όπως τύπος φακού, μοντέλο φωτογραφικής, ώρα, φωτισμός κ.α.)

SWF Τα αρχεία SWF δημιουργούνται με το γνωστό πρόγραμμα flash και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο Internet για animation. Περιέχει μέσα και vector αλλά και pixel πληροφορίες.

SVG Scalable Vector Graphics, είναι ένα πολύ διαδεδομένο format για Vector γραφικά. Χρησιμοποιείται από γνωστά sites όπως το istockphoto.com για τα Vector γραφικά του.

Αλγόριθμοι συμπίεσης

Αλγόριθμοι Συμπίεσης Οι δυο βασικοί τύποι αλγορίθμων για συμπίεση είναι οι: Lossless: Ένας τέτοιος αλγόριθμος συμπιέζει ένα αρχείο αλλά κατά την αποσυμπίεση του δεν υπάρχει απώλεια δεδομένων. Π.χ. ο γνωστός μας αλγόριθμος ZIP είναι lossless και έτσι δεν χάνονται δεδομένα από τα αρχεία που συμπιέζουμε. Έτσι κατά την αποσυμπίεσή τους επιστρέφουν στην αρχική τους μορφή. Lossy: Ένας lossy αλγόριθμος επιτυγχάνει μεγαλύτερη συμπίεση από έναν lossless αφαιρώντας λεπτομέρειες από μια εικόνα οι οποίες δεν είναι πολύ εμφανείς στο μάτι. Όσο βέβαια αυξάνεται η συμπίεση μειώνονται οι λεπτομέρειες τις εικόνες και το αποτέλεσμα της συμπίεσης είναι πολύ πιο εμφανές στον παρατηρητή.

Παράδειγμα Lossless Lossy