Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΟΜΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΟΜΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΟΜΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΕΙΚΟΝΑ

2 Χρήση Εικόνων Στο χώρο των πολυμέσων χρησιμοποιείται ο όρος εικόνα ή γραφικό για να περιγράψει ένα σχέδιο, ένα διάγραμμα, ένα πίνακα ζωγραφικής, μία φωτογραφία. Για την οπτική υποστήριξη μιας εφαρμογής πολυμέσων μπορούν να χρησιμοποιηθούν : Εικόνες σε έντυπη μορφή, αφού σαρωθούν Εικόνες που υπάρχουν σε συλλογές στο διαδίκτυο Γραφικές παραστάσεις(γραφήματα) Τρισδιάστατα γραφικά κ.α. Κινούμενη εικόνα

3 Κατηγορίες Εικόνων Διανυσματικά Γραφικά(συνθετικές εικόνες)
Τα διανυσματικά γραφικά – εικόνες συντίθενται από γεωμετρικά σχήματα (γραμμές, τετράγωνα, ελλείψεις, πολύγωνα κ.α.) που περιγράφονται με μαθηματικό τρόπο, από συντεταγμένες, γωνίες και αποστάσεις. O υπολογιστής αποθηκεύει μόνο κάποιους αριθμούς για κάθε σχήμα, κάτι που συνεπάγεται τη γρήγορη ανάκτηση και σχεδίαση του γραφικού στην οθόνη. Ψηφιογραφικά Γραφικά (ραστερ) Οι χαρτογραφικές εικόνες αναπαρίστανται ως ένας δισδιάστατος πίνακας κουκίδων. Ο πίνακας ονομάζεται καμβάς (bitmap), ενώ οι κουκίδες εικονοστοιχεία ή ψηφίδες (pixels). Κάθε εικονοστοιχείο είναι η μικρότερη μονάδα ανάλυσης της οθόνης του υπολογιστή και περιέχει πληροφορίες σχετικά και το χρώμα του.

4 Διανυσματικά Γραφικά Τα διανυσματικά γραφικά, χρησιμοποιούνται κυρίως στις παρακάτω περιπτώσεις : Τα προγράμματα CAD (Computer – Aided Design) χρησιμοποιούν κυρίως διανυσματικά γραφικά για την ευκολία δημιουργίας και επεξεργασίας των πολύπλοκων γεωμετρικών σχημάτων Οι γραφίστες που πρέπει να σχεδιάσουν γραφικά για χρήση σε έντυπα μέσα χρησιμοποιούν εργαλεία δημιουργίας και επεξεργασίας διανυσματικών γραφικών. Ο λόγος είναι η ποιότητα μεταφοράς (εκτύπωσης) της εικόνας από τον υπολογιστή στο χαρτί. Απαιτείται υψηλή ανάλυση στον εκτυπωτή. Προγράμματα επεξεργασίας τρισδιάστατων γραφικών χρησιμοποιούν διανυσματικά γραφικά. Τα γραφικά αυτού του τύπου έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν μορφή – μεγέθυνση, σμίκρυνση, περιστροφή - με αμελητέες παραμορφώσεις. Οι αλλαγές αυτές στα γραφικά ορίζονται αποκλειστικά με μαθηματικό τρόπο.

5 Ψηφιογραφικά Γραφικά Οι εικόνες αυτού του τύπου μπορούν να δημιουργηθούν με τους παρακάτω τρόπους Από την αρχή με χρήση λογισμικού ζωγραφικής ή σχεδίασης Με τη χρήση ειδικών συσκευών (σαρωτή, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, βίντεο κ.α.).

6 Παράμετροι Ψηφιογραφικών Γραφικών
Ανάλυση (Resolution) Είναι ο αριθμός των εικονοστοιχείων που εμφανίζεται στη μονάδα μήκους και μετριέται σε εικονοστοιχεία ανά ίντσα (pixel per inch, ppi). Όσο μεγαλύτερη ανάλυση θέλουμε, τόσο περισσότερες κουκίδες θα πρέπει να περιέχονται σε μια εικόνα. Βάθος χρώματος (color depth) Για κάθε εικονοστοιχείο μιας εικόνας αποθηκεύεται η πληροφοριά του χρώματος του σε έναν αριθμό με προκαθορισμένο πλήθος δυαδικών ψηφίων(bits). Έτσι για παράδειγμα με βάθος χρώματος 2 bit είναι δυνατό να υπάρξουν στην εικόνα εως 4 χρώματα (22), π.χ άσπρο, μαύρο, γκρι, ανοιχτο γκρι). Bάθος χρώματος 24 bit σημαίνει τη δυνατότητα ύπαρξης χρωμάτων (224, εικόνες πραγματικού χρώματος) Μέγεθος Μέγεθος =[(πλάτος x μήκος) x (οριζόντια x κατακόρυφη ανάλυση) x βάθος χρώματος] /8

7 Βασικά Χρωματικά Μοντέλα
1. RGB Με το μοντέλο RGB περιγράφεται η χρωματική ένταση κάθε κουκίδας χρησιμοποιώντας τρία χρωματικά κανάλια. Έχει βρεθεί ότι οποιοδήποτε χρώμα μπορεί να συντεθεί ανακατεύοντας όχι περισσότερα από τρία άλλα χρώματα. Η τριάδα των χρωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθεί δεν είναι μοναδική. Βασικός κανόνας είναι κάθε ένα από αυτά τα χρώματα δεν πρέπει να έχει παραχθεί από τα υπόλοιπα δύο. Τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε (Red, Green, Blue – RGB). Το ποσοστό συνεισφοράς κάθε βασικού χρώματος ορίζεται στο διάστημα από 0 (μαύρο) έως 256 (λευκό)

8 CMYK Το μοντέλο αυτό βασίζεται στη χρήση τεσσάρων χρωμάτων (Κυανό, Magenta – Βαθύ κόκκινο, Κίτρινο και Μαύρο) για το χρωματικό διαχωρισμό. Δεν χρησιμοποιείται συνήθως στις εφαρμογές πολυμέσων αλλά στον διαχωρισμό χρωμάτων στις εκτυπωτικές διαδικασίες.

9 Τύποι Αρχείων ψηφιογραφικών εικόνων
Επέκταση Αρχείου Περιγραφή BMP TIF GIF Ο τύπος αρχείου εικόνας GIF δημιουργήθηκε για τη διακίνηση εικόνων σε συστήματα on – line (π.χ. Διαδίκτυο). Τα αρχεία του τύπου αυτού υποστηρίζουν μέχρι 256 χρώματα και χαρακτηρίζονται από μικρό όγκο που τα διευκολύνει στη διακίνηση τους μέσω δικτύου. Το πρότυπο για τα αρχεία του προγράμματος Photoshop. JPG Αναπτύχθηκε από την ομάδα JPEG και βασίζεται σε ένα αλγόριθμο συμπίεσης για αρχεία του τύπου Bitmap. Επιτυγχάνει ιδιαίτερη υψηλή συμπίεση σε βάρος όμως της ποιότητας της εικόνας. Τα αρχεία αυτού του τύπου έχουν 256 χρώματα. Ο τύπος αρχείου εικόνας JPG χρησιμοποιείται ευρύτατα στην διακίνηση εικόνων σε συστήματα on – line (π.χ. Διαδίκτυο). Πρόκειται για το πρότυπο που αναπτύχθηκε για το πακέτο Paintbrush των Windows 3.0. Πρόκειται για τον πιο απλό τύπο ψηφιογραφικών εικόνων, το οποίο δεν προσφέρει καμιά δυνατότητα συμπίεσης Για αρχεία που εισάγονται στον υπολογιστή μέσω σαρωτή. Μπορεί να υποστηρίξει υψηλή ανάλυση για οποιονδήποτε αριθμό χρωμάτων. Ένα αρχείο TIF μπορεί να αποθηκευτεί είτε συμπιεσμένο είτε ασυμπίεστο. PSD

10 Τύποι Αρχείων διανυσματικών εικόνων
Επέκταση Αρχείου Περιγραφή DXF CDR EPS Πρότυπο κατάλληλο για εκδοτικά συστήματα. WMF Μορφή για διανυσματικές εικόνες των Windows. Υποστηρίζει και ψηφιογραφικές. Χρησιμοποιούνται σε σχεδιαστικά πακέτα CAD/CAM όπως το AutoCAD. Το πρότυπο για το σχεδιαστικό πακέτο CorelDRaw.

11 Λογισμικό Δημιουργίας Εικόνων
1. Εργαλεία Ζωγραφικής Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία, τα οποία δημιουργούν πρωτότυπες χαρτογραφικές εικόνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα λογισμικού αυτής της κατηγορίας είναι το πρόγραμμα ζωγραφικής που ενσωματώνουν τα Windows. 2. Εργαλεία Διανυσματικών Γραφικών Διανυσματικά γραφικά μπορούν να δημιουργηθούν είτε μέσα από το περιβάλλον ενός προγράμματος που διαθέτει παλέτες δημιουργίας διανυσματικών σχεδίων είτε από εξειδικευμένα γι’ αυτό το σκοπό εργαλεία. Εννοείται, ότι τα εξειδικευμένα εργαλεία δημιουργίας προσφέρουν πολλαπλάσιες δυνατότητες από μια παλέτα διανυσματικών σχεδίων μέσα σε ένα πρόγραμμα. Το CorelDraw της Corel, το Designer της Micrografx , το DesckDraw της Zedcor, το FreeHand και το Illustrator της Adobe χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διανυσματικών γραφικών. .

12 Εργαλεία Επεξεργασίας Εικόνων
Για την εισαγωγή και την επεξεργασία σύνθετων ψηφιογραφικών γραφικών και ειδικά φωτογραφιών, χρησιμοποιούνται εργαλεία που έχουν τα γενικά χαρακτηριστικά των εργαλείων διανυσματικής σχεδίασης αλλά και πρόσθετες δυνατότητες για την κάλυψη των ιδιαιτεροτήτων των ψηφιογραφικών γραφικών. Το PhotoShop και το Paint Shop Pro της Adobe, το PicturePublisher της Micrografx, το Fractal Design της MetaCreation, το Color Plate, το PhotoPaint της Corel, το Picture it της Microsoft χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καλλιτεχνικών ψηφιογραφικών εικόνων.


Κατέβασμα ppt "ΔΟΜΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google