ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Μάιος 2010 Νίκος Καραβίτης ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Η διανυσματική αναπαράσταση.
Advertisements

Κεφάλαιο 4 Η Συνάρτηση Κατανάλωσης. Καθοριστικοί Παράγοντες της Κατανάλωσης (Slide 1) •Πρόσφατο διαθέσιμο Εισόδημα (Disposable Income - DI) •Αναμενόμενο.
Είχαμε πει…. Νοέμβριος 2007 (Πρακτικά ΔΣ ΕΒΕΑ) «Θέλω να προβληματίσω λίγο, να σκεφθούμε μήπως πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση για την οικονομία. Το 2007.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 Νοικοκυρεύουμε την οικονομία Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική Υπουργός Οικονομικών 15 Σεπτεμβρίου 2010.
Η κρίση και το πρόβλημα της διακυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία Σταύρος Ιωαννίδης.
Νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης Ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Η σημερινή εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής •Η οικονομία έχει μπεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. •Το δημοσιονομικό.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Derivatives Forum 2003 Αθήνα, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Η πορεία του Ευρώ Derivatives Forum 2003 Παύλος Μυλωνάς.
Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και η Ελλάδα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑΣ.
Υ π ουργός Οικονομικών Νοέμβριος 2012 Προϋ π ολογισμός 2013 και Μεσο π ρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Ημερίδα:H νεοφιλελεύθερη επίθεση στο Δημόσιο Τομέα,τη Δημόσια Περιουσία και τους Εργαζομένους:η απάντηση της αριστεράς Ενότητα 2 η :Oι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης.
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΕΝΕΡΓΟΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
1 Πασκάρη Πετρούλα Καθηγητης: κ.Τσούνης Νικόλαος Καστοριά, Ιανουάριος 2013 «Δημόσιο χρέος και δημοσιονομικά ελλείμματα: Η κρίση Χρέους στην Ελλάδα»
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Διάλεξη 22 Πληθωριστικό Σύμπαν: Λύση στα Προβλήματα Επιπεδότητας, Ορίζοντα και Μονοπόλων Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ Ryden κεφ
Εισαγωγή στη Μακροοικονομία
Κεφάλαιο 11 Διαχείριση Συνολικής Ζήτησης: Δημοσιονομική Πολιτική «Κατόπιν, ας στραφούμε στα προβλήματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εδώ οι μύθοι αποτελούν.
Μακροοικονομικές και αναδιανεμητικές τάσεις από μία αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
Αποτίμηση και Προκλήσεις του Κλάδου της Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα Οκτώβριος 2010 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
Δημοσιονομική Εξυγίανση, Προοπτικές και Προκλήσεις για την Ελληνική Οικονομία Ε ΘΝΙΚΗ Τ ΡΑΠΕΖΑ Γιατί θα πετύχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας Παύλος Μυλωνάς.
 ΕΛΛΑΔΑ *ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ) * ΔΙΑΦΘΟΡΑ (ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ) * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ (
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
Ελληνική Οικονομία και Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Φίλιππος Σαχινίδης Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
1 Κόστος λειτουργίας πλοίου 2008 Καύσιμα45-50% Μισθοί23-25% Επισκευή10-12% Λιμενικά έξοδα7-10% Ασφάλιση2% Άλλα5-6%
Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τζόλα Α. Μαυρογιάννη Ε. Παππά Ε. Χατζησταύρου Ε. Μαυραειδή Σ.
Στο τέλος της ύφεσης, απολογισμός και αξιολόγηση των προοπτικών.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και Πολιτικές Εξόδου από την Κρίση 23 Μαϊου 2011.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η Προσδιορισμός του Εισοδήματος και ο Δημόσιος Τομέας.
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
Κίνδυνος και ΠΕΚ Έως τώρα υποθέταμε ότι οι ταμειακές ροές είναι βέβαιες, δεν ενέχουν κάποιον κίνδυνο Στην πραγματικότητα οι ταμειακές ροές ενός επενδυτικού.
Ο Κανονισμός 1177/2011 του Συμβουλίου και οι τροποποιήσεις που επέφερε στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος Χρυσάνθη Γ. Ζαράρη
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Άσκηση 1.
Παρουσίαση Άρθρου στο μάθημα “Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία” Ταμουρίδου Μαρία (ΑΜ:35030) Living with Global Imbalances - Cooper (2007) - Έρευνα πού.
Συνέδριο Κοπενχάγης 7 – 18 Δεκεμβρίου 2009.
ΚAΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ)1467/1997 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
8.1. Οικονομική και Νομισματική Πολιτική
Ο κρατικός προϋπολογισμός
Η ΚΑΜΠΥΛΗ PHILLIPS Σύμφωνα με την θεωρία της βραχυχρόνιας καμπύλης του Phillips, ο πληθωρισμός και η ανεργία σχετίζονται αντίστροφα μεταξύ τους, δηλαδή.
Mathew Shane & David Kelch
Ενότητα :Δημοσιονομική πολιτική Καραμάνης Κωνσταντίνος
Αντώνης Δ. Φιλιππής Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances 2014
Η εποχή των επαναστάσεων
Λήψη απόφασης για Ενεργειακό Σχεδιασμό
Γιώργος Γραμματικάκης
Προϋπολογισμός Γενικής Κυβέρνησης
ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης
Κίνδυνος Χώρας.
«Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα και Διασπαρμένη Παραγωγή –
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Μάιος 2010 Νίκος Καραβίτης ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ Η ετήσια μεταβολή του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ (Δb) εξαρτάται από ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων, που ομαδοποιούνται ως εξής: Το χρέος του προηγούμενου έτους (b 0 ) Το μέσο ονομαστικό επιτόκιο του χρέους (effective interest rate) (r) Τον ονομαστικό ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ (y), άρα τον πραγματικό ρυθμό + τον πληθωρισμό Το πρωτογενές έλλειμμα (π 1 ) Τις αυτόνομες μεταβολές του χρέους (f 1 ), δηλαδή μεταβολές που δεν καταγράφονται στο έλλειμμα, όπως προκαταβολές πληρωμών, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, κ.ά.

Το δημόσιο χρέος μεταβάλλεται βάσει της σχέσης: ΔbΔb y>r  y+ π, f-  ΔbΔb Παρατηρούμε ότι για να μειωθεί το χρέος: b0b0  Ενώ επίσης:

Από το 1993 το δημόσιο χρέος κυμάνθηκε γύρω στο 100% του ΑΕΠ, με εξάρσεις στα εκλογικά έτη. Το 2009,όμως, σημείωσε εκρηκτική αύξηση, φθάνοντας το 115% του ΑΕΠ. 2. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το ΠΣΑ είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στόχων και πολιτικών. 3. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΣΑ) Κινούμενοι στο πνεύμα του ΠΣΑ, μπορεί κανείς να προβλέψει τα εξής για την περίοδο : Έχοντας de facto αναμορφωθεί τον Μάιο του 2010, το ΠΣΑ παρέχει τη βασική πληροφόρηση για την κατεύθυνση των δημοσιονομικών μεγεθών στο άμεσο μέλλον.

4. ΣΕΝΑΡΙΟ ΒΑΣΗΣ Στη βάση των προηγουμένων, υποθέτουμε ότι:

Που σημαίνει ότι: Η δημοσιονομική προσπάθεια για την τετραετία είναι της τάξης των €30 δισ. Και το έλλειμμα και το χρέος διαμορφώνονται ως εξής:

5. ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ Αν υποθέσουμε ότι το ΠΣΑ υλοποιείται και ότι από το 2014 έως το 2020 οι ρυθμοί μεγέθυνσης και το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένουν στα επίπεδα του 2013, τότε το 2020 το χρέος θα πέσει στο 113,4% του ΑΕΠ, περίπου στο επίπεδο του 2009.

Αν σε μία άσκηση της ευαισθησίας των μεγεθών υποθέσουμε ότι από το 2014 και μετά ο ρυθμός μεγέθυνσης θα είναι 1% χειρότερος, τότε το χρέος θα φτάσει στο 123%. Αν η μεγέθυνση είναι 1% υψηλότερη κάθε έτος, τότε το χρέος μειώνεται στο 100%, δηλαδή στο επίπεδο του 2001.

Περίπου τα ίδια συμβαίνουν μεταβάλλοντας το πρωτογενές έλλειμμα κατά  1%.

6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Παρά την υποτιθέμενη πλήρη εφαρμογή του ΠΣΑ, ο λόγος του χρέους παραμένει σε υψηλά επίπεδα 1) Η διασφάλιση της εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, 2) Η υλοποίηση και επέκταση των διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσιονομικών μέτρων που ήδη έχουν προγραμματισθεί, αλλά δεν έχουν αποτιμηθεί (π.χ. για τη φοροδιαφυγή), και 3)Η εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων Μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό θα σηματοδοτούσε την ουσιαστική μείωση του χρέους και την έναρξη ενός ισχυρού ενάρετου κύκλου στην οικονομία με θεαματικά αποτελέσματα. ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ

Αν, για παράδειγμα, εφαρμοζόταν ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της τάξης των €11 δισ. για την περίοδο , Αν τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου ήταν υψηλότερα κατά €17 δισ. (περίπου €2,5 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο), αύξηση που εν μέρει όμως θα προέρχεται από την υψηλότερη μεγέθυνση, Αν, επίσης, οι διαρθρωτικές αλλαγές συντελούσαν στον καταληκτικό ρυθμό μεγέθυνσης του 6% (ανάπτυξη περίπου 4%) το 2020, αντί για 3,5% του βασικού σεναρίου, και ΤΟΤΕ Η αποκλιμάκωση του χρέους θα ήταν σημαντική και ουσιαστική, κοντά στο 87%.

113,4% -26,3% 87,1%