Ενότητα # 2: Συμπεριφορά Καταναλωτή Υπηρεσιών Διδάσκουσα: Άννα Ζαρκάδα Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Μάρκετινγκ Υπηρεσιών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διοίκηση Ανθρώπινων πόρων Ενότητα 5: Προσέλκυση Εργαζομένων Αθανάσιος Κουστέλιος Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Advertisements

Διοίκηση Ανθρώπινων πόρων Ενότητα 6&7: Επιλογή Εργαζομένων Αθανάσιος Κουστέλιος Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Διοικητική των επιχειρήσεων
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα : Βέλτιστη Κεφαλαιακή Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 9: Πρότυπη Κοστολόγηση Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 6: Επιμερισμός Κόστους Βοηθητικών Τμημάτων Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Ανθρωπολογία του Θεάτρου Ενότητα 4 η : Βασικές αρχές της Τέχνης του Ηθοποιού Γιώργος Σαμπατακάκης, M.Phil. (Καίμπρητζ) – Ph.D. (Λονδίνο) Τμήμα Θεατρικών.
Διοίκηση Τεχνολογίας Εργασία: «Εργαλειακή Προσέγγιση Τεχνολογίας» Πρόγραμμα:MBA Part-Time.
Εισαγωγή στους Η/Υ Ενότητα 1: Εισαγωγή στους Η/Υ Ιωάννης Σταματίου Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εκπαιδευτικά Προγράμματα με Χρήση Η/Υ ΙΙ Θέμα «παιγνίδια» (website address) Διδάσκουσα: Καθηγήτρια Τζένη.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Ισοζύγιο Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Ενότητα # 6: Σχεδιασμός Υπηρεσιών Διδάσκουσα: Άννα Ζαρκάδα Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Μάρκετινγκ Υπηρεσιών.
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής, Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, T.E.I. Θεσσαλίας.
Αρχές Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων Ενότητα 12: Οικονομική Διαχείριση Έργων – Ταμειακές Ροές. Διδάσκων: Φιτσιλής Παναγιώτης, Καθηγητής. Τμήμα Διοίκησης.
Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων Ενότητα 3: Προσέλκυση Ανθρώπινου Δυναμικού. Διδάσκων: Γεώργιος Ασπρίδης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Εισαγωγή στη λογιστική, Ενότητα :Προσδιοριστικοί παράγοντες του λογιστικού αποτελέσματος, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά.
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 1: Εισαγωγή – Ορισμοί.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 10: Προϋπολογισμοί Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν
Διοίκηση ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής
Διαχείριση Κινδύνου Ενότητα 6: Αντιμετώπιση Κινδύνων.
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 7: Οριακή Κοστολόγηση
Μάρκετινγκ Αθλητισμού & Αναψυχής
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διοικητική Λογιστική Ενότητα # 5: Στατικοί-ελαστικοί προϋπολογισμοί
Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Ενότητα # 4: Το Θεωρητικό Μοντέλο της Ποιότητας των Υπηρεσιών Διδάσκουσα: Άννα Ζαρκάδα Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Αρχές Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων
Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Χρονικός Προγραμματισμός Έργων (Εργαστήριο)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Χρονικός Προγραμματισμός Έργων (Εργαστήριο)
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(9)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
Διαχείριση Κινδύνου Ενότητα 7: Παρακολούθηση Κινδύνων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Διαχείριση Κινδύνου Ενότητα 3: Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου.
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 3: Το κόστος της ποιότητας - Βραβεία ποιότητας Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(3)
Χρονικός Προγραμματισμός Έργων (Εργαστήριο)
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΔΙΚΤΥΩΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Προσχολική Παιδαγωγική
Ενότητα 11: Επίλυση Προβλημάτων
Εισαγωγή στις εικαστικές τέχνες
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(7)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(4)
Επιχειρηματικότητα Ενότητα # 7: Επίλογος. Σύνοψη
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(5)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(10)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενότητα # 2: Συμπεριφορά Καταναλωτή Υπηρεσιών Διδάσκουσα: Άννα Ζαρκάδα Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Μάρκετινγκ Υπηρεσιών

2 Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Χρηματοδότηση

3 Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς. Άδειες Χρήσης

Σκοποί ενότητας Εξοικείωση με τα συστήματα ταξινόμησης υπηρεσιών ανάλογα με την επεξεργασία του καταναλωτή Κατανόηση των σταδίων της αγοραστικής απόφασης και των επιμέρους διεργασιών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια αυτών είτε στο μυαλό του καταναλωτή ή ως εμπειρίες 4

Περιεχόμενα ενότητας Συστήματα Ταξινόμησης Υπηρεσιών Διαδικασία της Αγοραστικής Απόφασης Πριν την Αγορά Το Αγοραστικό Επεισόδιο Μετά την Αγορά 5

Μάθημα: Μάρκετινγκ Υπηρεσιών, Ενότητα # 2: Συμπεριφορά Καταναλωτή Υπηρεσιών Διδάσκουσα: Άννα Ζαρκάδα, Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Συστήματα Ταξινόμησης Υπηρεσιών

Στατιστική Ταξινόμηση των Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας Παρέχει το πλαίσιο, σε εθνικό επίπεδο, για τη – συλλογή, – πινακοποίηση, – εμφάνιση και – ανάλυση των στατιστικών δεδομένων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Συμβάλλει στην κατά ομοιόμορφο τρόπο παρουσίαση και σύγκριση των συλλεγόμενων στοιχείων από διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες ή από ιδιωτικούς φορείς. 7

Ταξινόμηση ανάλογα με την επίδραση στην καταναλωτική συμπεριφορά Κριτήρια – φύση της υπηρεσίας (φυσικά / άυλα στοιχεία) – ποιος ή τι είναι ο άμεσος αποδέκτης της υπηρεσίας (άτομο / αντικείμενα στην κατοχή του ατόμου) Κατηγορίες επεξεργασίας – ατόμων – αντικειμένων – διανοητικών / ψυχικών ερεθισμάτων – πληροφοριών 8

Μήτρα ταξινόμησης υπηρεσιών 9

Κατηγορίες Επεξεργασίας (1 από 3) 1.Επεξεργασία ατόμων Οι καταναλωτές: – πρέπει να μεταβούν και να εισέλθουν στο χώρο παραγωγής της υπηρεσίας – συνεργάζονται ενεργά με τον πάροχο της υπηρεσίας στην παραγωγή 2.Επεξεργασία αντικειμένων Οι καταναλωτές: – έχουν περιορισμένη φυσική συμμετοχή – δεν συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή της υπηρεσίας  Η παραγωγή είναι ξεχωριστή από την κατανάλωση 10

Κατηγορίες Επεξεργασίας (2 από 3) 3.Επεξεργασία διανοητικών ερεθισμάτων Οι καταναλωτές: – δε χρειάζεται να είναι φυσικά παρόντες – έχουν πολύ λιγότερη γνώση από τον παραγωγό o μεγάλο περιθώριο για ηθικά προβλήματα  Η παραγωγή μπορεί να διαχωριστεί από την κατανάλωση – το κύριο συστατικό είναι βασισμένο στην πληροφορία – μπορεί να ‘αποθηκευτεί’ 11

Κατηγορίες Επεξεργασίας (3 από 3) 4.Επεξεργασία πληροφοριών Οι καταναλωτές: – δε χρειάζεται να είναι φυσικά παρόντες – έχουν πολύ λιγότερη γνώση από τον παραγωγό  Η υπηρεσία είναι σχεδόν τέλεια άυλη – η ποιότητά της είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί – μπορεί να μετατραπεί σε σχέση μεγάλης διάρκειας 12

Άσκηση: ταξινομείστε τα παρακάτω Διαφήμιση Επισκευές αυτοκινήτων Κομμωτήριο Λογιστικό γραφείο Μεσίτης ακινήτων Νοσοκομείο Πανεπιστήμιο Πρατήριο βενζίνης 13

14 Λύση

Εστίαση του Μάρκετινγκ Στη διαδικασία και το αποτέλεσμα από την προοπτική του καταναλωτή – αναγνώριση των ωφελειών που παρέχονται εκπαίδευση του καταναλωτή – αναγνώριση μη οικονομικού κόστους χρόνος φυσική προσπάθεια διανοητική προσπάθεια Ηθικά προβλήματα λόγω ασυμμετρίας της γνώσης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή – δυνατότητα χειρισμού του καταναλωτή – πώληση άχρηστων υπηρεσιών 15

Μάθημα: Μάρκετινγκ Υπηρεσιών, Ενότητα # 2: Συμπεριφορά Καταναλωτή Υπηρεσιών Διδάσκουσα: Άννα Ζαρκάδα, Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Διαδικασία της Αγοραστικής Απόφασης

Στάδια της Διαδικασίας της Αγοραστικής Απόφασης Η διαδικασία της αγοραστικής απόφασης διακρίνεται σε τρία στάδια: 1.Πριν την αγορά 2.Αγοραστικό Επεισόδιο 3.Μετά την Αγορά 17

Η Αγοραστική Απόφαση και Αξιολόγηση Υπηρεσιών 1.Αναγνώριση Ανάγκης 2.Αναζήτηση Πληροφοριών 3.Αξιολόγηση Εναλλακτικών 4.Αγοραστικό Επεισόδιο 5.Καταναλωτική Εμπειρία 6.Αξιολόγηση μετά την εμπειρία 18

19 Βασικές Ανάγκες σύμφωνα με το Maslow Παράδειγμα Ανάγκης Παρεχόμενη Υπηρεσία ΦυσιολογικέςΦαγητόΕστιατόριο ΑσφαλείαςΑσφάλειαΥπηρεσίες Σωματοφύλακα ΚοινωνικέςΦιλίαΥπηρεσίες Γνωριμιών ΕκτίμησηςΑυτοπεποίθησηΣυνδρομή Γυμναστηρίου Αυτό-πραγμάτωσηςΠληρότηταΕλεύθερη Πτώση Αναγνώριση Αναγκών

Μάθημα: Μάρκετινγκ Υπηρεσιών, Ενότητα # 2: Συμπεριφορά Καταναλωτή Υπηρεσιών Διδάσκουσα: Άννα Ζαρκάδα, Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Πριν την Αγορά

Ενεργοποίηση Αναγκών Οι καταναλωτές ψάχνουν για λύσεις σε ανάγκες που έχουν ενεργοποιηθεί – Οι άνθρωποι αγοράζουν για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες (συνταξιοδότηση) – Εξωτερικές πηγές μπορεί να ενεργοποιήσουν μια ανάγκη («ασφαλιστικό πρόβλημα») – Οι επιχειρήσεις μπορούν να αναγνωρίσουν ευκαιρίες μέσα από την παρακολούθηση στάσεων και συμπεριφορών των καταναλωτών 21

Είδη Αβεβαιότητας 22 κινδύνου Η αβεβαιότητα σχετικά με τα αποτελέσματα αυξάνει την αίσθηση του εμπεριεχομένου κινδύνου Είδη αβεβαιότητας του καταναλωτή – Λειτουργική αβεβαιότητα (Functional) μη ικανοποιητικά αποτελέσματα – Οικονομική αβεβαιότητα (Financial) οικονομική ζημία, απρόβλεπτο πρόσθετο κόστος – Χρονική αβεβαιότητα (Temporal) σπατάλη χρόνου, καθυστερήσεις – Φυσική αβεβαιότητα (Physical) τραυματισμός, βλάβη στα αντικείμενα, κακοτεχνίες – Ψυχολογική αβεβαιότητα (Psychological) φόβοι και συγχύσεις – Κοινωνική αβεβαιότητα (Social) τι θα σκεφτούν και πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι – Αισθητική αβεβαιότητα (Sensory) ανεπιθύμητη επίδραση στις αισθήσεις

Στρατηγικές μείωσης του αντιληπτού κίνδυνου Αναζήτηση πληροφόρησης από προσωπικές πηγές που εμπιστεύονται Επιλογή με βάση τη φήμη του παρόχου Αναζήτηση εγγυήσεων Επισκέψεις στις εγκαταστάσεις και δοκιμή μέρους της υπηρεσίας πριν την αγορά Ερωτήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες των ανταγωνιστών σε αρμόδιους υπαλλήλους του παρόχου Εξέταση φυσικών χαρακτηριστικών και νύξεων (cues) Χρήση του διαδικτύου και του τύπου – συγκρίσεις – κριτικές ειδικών – κριτικές καταναλωτών – πύλες με συγκριτικά τεστ 23

Μάθημα: Μάρκετινγκ Υπηρεσιών, Ενότητα # 2: Συμπεριφορά Καταναλωτή Υπηρεσιών Διδάσκουσα: Άννα Ζαρκάδα, Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Το Αγοραστικό Επεισόδιο

Το Αγοραστικό Επεισόδιο: Η Μεταφορά του Θεάτρου (1 από 2) Τα αγοραστικά επεισόδια στις υπηρεσίες ξετυλίγονται σαν μια θεατρική παράσταση – τα σκηνικά μπορεί να αλλάζουν όπως εξελίσσεται η παράσταση – πολλά αγοραστικά επεισόδια έχουν αυστηρό σενάριο, άλλα εμπεριέχουν αυτοσχεδιασμούς – το προσωπικό πρώτης γραμμής και όσοι έρχονται σε επαφή με τον πελάτη είναι σαν τους ηθοποιούς έχουν συγκεκριμένους ρόλους φοράνε ειδικά κοστούμια λένε αυτά που έχουν αποστηθίσει συμπεριφέρονται με τον τρόπο που τους έχει υποδείξει ο σκηνοθέτης Μια αόρατη στο κοινό ομάδα προετοιμάζει και υποστηρίζει την παράσταση Οι καταναλωτές αποτελούν το κοινό – ανάλογα με το έργο μπορεί να συμμετέχουν ενεργά ή παθητικά 25

Το Αγοραστικό Επεισόδιο: Η Μεταφορά του Θεάτρου (2 από 2) Το σενάριο περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της υπηρεσίας – τον πυρήνα και τις συμπληρωματικές υπηρεσίες Αποτυπώνει – την ακολουθία με την οποία οι καταναλωτές χρησιμοποιούν το κάθε στοιχείο του πυρήνα και τις συμπληρωματικές υπηρεσίες – το χρόνο που απαιτείται για την κατανάλωση της καθεμιάς Στηρίζεται στις πληροφορίες που αφορούν τους καταναλωτές – Ανάγκες – Συνήθειες – Προσδοκίες 26

Παράδειγμα σεναρίου: Ξενοδοχείο πολυτελείας 27

Το Μοντέλο Παραγωγής της Υπηρεσίας (SERVUCTION) (1 από 3) 28

Το Μοντέλο Παραγωγής της Υπηρεσίας (SERVUCTION) (2 από 3) Το μοντέλο παραγωγής της υπηρεσίας (SERV ice Prod UCTION) δείχνει τα εμπλεκόμενα μέρη στην υπηρεσία 1.Μη εμφανές μέρος – Ο αόρατος οργανισμός: Οι κανόνες, οι διαδικασίες πίσω από την παροχή της υπηρεσίας 2.Εμφανές μέρος – Servicescape: ο φυσικός χώρος π.χ. κατάστημα – Προσωπικό Επαφής π.χ. ο υπάλληλος πρώτης γραμμής – Άλλοι πελάτες 29

Το Μοντέλο Παραγωγής της Υπηρεσίας (SERVUCTION) (3 από 3) Και οι τέσσερεις παράγοντες είναι κρίσιμοι για την καταναλωτική εμπειρία. Το παράδειγμα του εστιατορίου 1.Ο αόρατος οργανισμός – Π.χ. Υποστελεχωμένη κουζίνα 2.Servicescape – Π.χ. Ακατάστατη σάλα 3.Προσωπικό Επαφής – Π.χ. Αγενείς σερβιτόροι 3.Άλλοι πελάτες – Π.χ. Θορυβώδεις θαμώνες 30

Μάθημα: Μάρκετινγκ Υπηρεσιών, Ενότητα # 2: Συμπεριφορά Καταναλωτή Υπηρεσιών Διδάσκουσα: Άννα Ζαρκάδα, Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Μετά την Αγορά

Ζητήματα σχετικά με την συμπεριφορά μετά την αγορά Επικοινωνία από στόμα σε στόμα Επίρριψη ευθύνης για την απογοήτευση Θετικές ή αρνητικές προκαταλήψεις Πίστη στη μάρκα 32

Ερωτήσεις για το Τμήμα Μάρκετινγκ 33 Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω τις ανάγκες των καταναλωτών; Πώς μπορώ να μειώσω την αίσθηση του κινδύνου που προσλαμβάνουν οι καταναλωτές; Πώς μπορώ να καταλάβω τι περιμένουν οι καταναλωτές από την υπηρεσία; Πώς μπορώ να επηρεάσω τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν την απόφαση αγοράς; Πώς μπορώ να ενημερώσω / εκπαιδεύσω τους καταναλωτές για να μπορέσουν να παίξουν το δικό τους ρόλο έτσι ώστε να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα; Πώς μπορώ να δώσω στους καταναλωτές μια ρεαλιστική εικόνα της υπηρεσίας πριν από την παροχή της υπηρεσίας ώστε να αποκτήσουν ξεκάθαρη εικόνα του δικού τους ρόλου;

Μάθημα: Μάρκετινγκ Υπηρεσιών, Ενότητα # 2: Συμπεριφορά Καταναλωτή Υπηρεσιών Διδάσκουσα: Άννα Ζαρκάδα, Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Τέλος Ενότητας # 2