ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Οδηγίες πως παίζεται το παιχνίδι
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Πυραμίδα των τροφών.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Διατροφή και Υγεία.
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Η πυραμίδα της διατροφής
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
4ο μαθημα στο τραπεζι την ωρα του φαγητου
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Όλα για την υγεία μου Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ενέργεια. Για τον.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ ΠΛΑΘΩ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΜΟΥ
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Πρακτική στη Κοινότητα
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!

ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ - ΨΑΡΙΑ – ΟΣΠΡΙΑ ΓΛΥΚΑ - ΛΙΠΗ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ- ΖΥΜΑΡΙΚΑ-ΨΩΜΙ

ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Γαλακτοκομικα

Κρεατικα-ψαρια-οσπρια-ξηροι καρποι

γλυκα-λίπη

Θρεπτικα συστατικα Υδατανθρακες Πρωτεινες Βιταμινες μεταλλα Λιπη

υδατανθρακες ενέργεια, Τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες (καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο) Σιτηρά – δημητριακά: Ρύζι, αλεύρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη και ότι παράγεται από αυτά (ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι, δημητριακά για πρωινό κλπ.) Όλα τα φρούτα: Μήλα, μπανάνες, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια κλπ. Αμυλούχα λαχανικά: Πατάτες, καλαμπόκια Όσπρια: Φασόλια, ρεβιθιά, φακές, μπιζέλια, φάβα, σόγια Προϊόντα γάλακτος: Τυριά, γάλα, γιαούρτι, παγωτό κλπ

πρωτείνες Οι πρωτεΐνες είναι ουσίες που βρίσκονται, κυρίως, σε ζωικές τροφές όπως το κρέας, το γάλα, το ψάρι και το αυγό αλλά και σε πολλές φυτικές όπως οι ξηροί καρποί, οι φακές και τα φασόλια και οι οποίες χρησιμεύουν στην κατασκευή των οργάνων του σώματός μας.

λίπη Τα Λίπη αποτελούν τις αποθήκες ενέργειας, στις οποίες ο οργανισμός μας προστρέχει όταν έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι ουσίες που παίρνουμε από τις τροφές (κυρίως από τα φρούτα και τα λαχανικά) και τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί.

Τα Μέταλλα Τα μέταλλα είναι ουσίες που παίρνουμε από τις τροφές και τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της λειτουργίας του οργανισμού.  Τα πιο γνωστά μέταλλα είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το φθόριο και ο φώσφορος.

Δέκα συμβουλές για καλή υγεία από τους μαθητές 1.Πρέπει να τρώμε κάθε μέρα πρωινό. 2.Δεν πρέπει να τρώμε πολλά γλυκά. 3.Πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό. 4. Το βράδυ δεν πρέπει να τρώμε αργά. 5.Πρέπει να τρώμε απ’ όλες τις τροφές . 6.Δεν πρέπει να τρώμε πολλές τσίχλες και ζαχαρωτά. 7.Πρέπει να τρώμε συχνά φρούτα και λαχανικά. 8.Όχι στα γαριδάκια και στα έτοιμα φαγητά. 9.Πρέπει να πίνουμε φυσικούς χυμούς. 10. Πρέπει να γυμναζόμαστε συχνά.

Ασφαλής χρήση τροφίμων

✔ Πρώτα απ᾿ όλα, ελέγχουμε ότι τα τρόφιμα τα οποία θα καταναλώσουμε, δεν έχουν υπερβεί την προτεινόμενη ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην συσκευασία, ή ότι είναι έστω φρεσκοτυληγμένα. ✔ Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, δεν πρέπει να έχουν τσακίσματα, χαραγματιές, ραγίσματα ή φουσκωμένα καπάκια και τοιχώματα. ✔ Στο σπίτι, πρέπει να ψύχουμε ή να παγώνουμε το κρέας και τα πουλερικά αμέσως. Σε περίπτωση που δε θα καταναλώσουμε το κρέας εντός 3 ημερών, είναι προτιμότερο να αγοράσουμε απευθείας κατεψυγμένο, αντί να  καταψύξουμε το νωπό. ✔ Δεν τ᾿ αφήνουμε ποτέ, για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τοποθετούμε άμεσα τα τρόφιμα στην συντήρηση, ή την κατάψυξη ανάλογα με το είδος τους. ✔ Τοποθετούμε τα ωμά προϊόντα στα κάτω ράφια του ψυγείου μας και τα μαγειρεμένα σε διαφορετικά ράφια από τα ωμά τρόφιμα. ✔ Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε κλειστά δοχεία ή τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο. Ελέγχουμε αν υπάρχει διαρροή υγρών από τα ωμά, στα υπόλοιπα τρόφιμα. ✔ Η προσωπική υγιεινή, είναι το σημαντικότερο που πρέπει να τηρείται στο χώρο της κουζίνας μας και το δεύτερο είναι η οργάνωση. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Από τους μαθητές του ολοήμερου τμήματος Κ. Καστριτσίου