ΜΑΘΗΜΑ 4ο. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΑΣΙΑΣ  Το παρόν κεφάλαιο εστιάζει σε ελλείμματα που είναι κοινά στους περισσότερους ανθρώπους με αφασία, κυρίως τα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ερώτηση στην διδασκαλία
Advertisements

Η φωνολογική επίγνωση.
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΙΝΑΚΩΝ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Εισαγωγικές Έννοιες Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο.
Μερικά ακόμη παραδείγματα
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Δεδομένα, Πληροφορίες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ευθυγράμμιση Στόχων – Διδασκαλία – Αξιολόγηση ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ορισμός της Αναπτυξιακής Δυσαριθμησίας
Γνωστικά Μαθησιακά Προβλήματα
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ
Αλγόριθμοι 2.1.1,
Σκέψη Είδη σκέψης: Προτασιακή (εκφράζει μία πρόταση/ισχυρισμό)
6/12/2012 Παρουσίαση: Μιμηγιάννης Δημήτρης
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ.
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Διατύπωση Αναπτυξιακών Ερωτημάτων
Αυτόματα εστιασμένη προσοχή (covert attention)
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Γλώσσα και σκέψη Με τον όρο σκέψη εννοούμε ένα μεγάλο φάσμα νοητικών διεργασιών: Επεξεργασία εννοιών, επίλυση προβλημάτων, ονειροπόληση, προγραμματισμό.
Δομές Δεδομένων 1 Θέματα Απόδοσης. Δομές Δεδομένων 2 Οργανώνοντας τα Δεδομένα  Η επιλογή της δομής δεδομένων και του αλγορίθμου επηρεάζουν το χρόνο εκτέλεσης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας
Η γλώσσα είναι μορφή, όχι ύλη (Saussure) ΥΛΗ → έννοιες Περιεχόμενο ΜΟΡΦΗ → σημασίες ΥΛΗ → φθόγγοι Έκφραση ΜΟΡΦΗ → φωνήματα.
 ΑΡΧΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ  ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΙΑ  ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ  ΑΝΑΓΝΩΣΗ.
PSY 301 Μάθημα 2ον KOINΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ.
1 Διδασκαλία του γραμματισμού
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΜΑΘΗΜΑ 10ο. Ανάρρωση και πρόγνωση  Είναι χαρακτηριστικό του εγκεφαλικού ότι οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση, ανεξάρτητα από το αν μπαίνουν.
ΜΑΘΗΜΑ 9ο. Αρχές της γλωσσικής αποκατάστασης  Ομάδα αποκατάστασης  Λογοθεραπεία  Φυσιοθεραπεία  Εργοθεραπεία  Κοινωνικές υπηρεσίες.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
ΔΙΑΛΕΞΗ 11η Ποσοτική έρευνα υγείας
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε μιλήσει για το παιχνίδι, τον ορισμό του, τη σημασία του, τα είδη του παιχνιδιού κατά τον Piaget , και το.
Déjà vu(προμνησία) Presque vu (Tip of the tongue)
Γλωσσικά Ζητήματα: Δεξιότητες και Προγράμματα Μελέτης
Προσεγγίσεις επεξεργασίας πληροφοριών Οι βασικές διεργασίες: Κωδικοποίηση, αποθήκευση, ανάσυρση.
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΣ ΑΙΤΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΔ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Φ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Η Τριάδα Διαταραχών στον Αυτισμό
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Διδακτικό μοντέλο για τη διδασκαλία της ανάγνωσης και της γραφής στην Α΄ τάξη Συνδυαστικό μοντέλο (συνθέτει στοιχεία της αναλυτικοσυνθετικής μεθόδου με.
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Κάποιες βασικές έννοιες στη μεθοδολογία της ψυχολογίας
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Γενικά χαρακτηριστικά
Η γλώσσα είναι μορφή, όχι ύλη (Saussure)
«Διγλωσσία και αφασία»
Η ερώτηση στην διδασκαλία Η ερώτηση έχει σημαντική θέση στη διδακτική διαδικασία Δημιουργία ενδιαφέροντος Εστίαση της μαθητική προσοχής σε συγκεκριμένο.
Νατάσσα Κυριακοπούλου & Στέλλα Βοσνιάδου
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Εξωτερική Αναζήτηση Ιεραρχία Μνήμης Υπολογιστή Εξωτερική Μνήμη
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Σχέση διγλωσσίας και γνωστικής / γλωσσικής ανάπτυξης
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΞΙΟΥ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΑΘΗΜΑ 4ο

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΑΣΙΑΣ  Το παρόν κεφάλαιο εστιάζει σε ελλείμματα που είναι κοινά στους περισσότερους ανθρώπους με αφασία, κυρίως τα προβλήματα κατανόησης και εύρεσης λέξης. Τα κλινικά αποτελέσματα έχουν ως ακολούθως: Τα κλινικά αποτελέσματα έχουν ως ακολούθως:  Δημιουργία νέων συμπληρωματικών αξιολογήσεων και στρατηγικών μέτρησης  Νέα στοιχεία για τη γλωσσική διαταραχή που μπορεί να εστιάζουν σε στρατηγικές θεραπείας

Βασική έρευνα στην κλινική αφασιολογία  Οι κλινικοί βασίζουν τις πεποιθήσεις τους για τη διάγνωση στην προσωπική τους εμπειρία, τη γνώμη των ειδικών και την πειραματική έρευνα.  Η καθοδηγούμενη από δεδομένα έρευνα και η καθοδηγούμενη από θεωρίες έρευνα  Για να θεωρηθεί ότι κάτι καθοδηγεί μια έρευνα, θα πρέπει να αποτελεί το κύριο κίνητρο και υπόβαθρο για το σχεδιασμό ενός πειράματος.

 Ο στόχος της καθοδηγούμενης από δεδομένα ή εμπειρικής έρευνας είναι να αποδείξει ότι ο χειρισμός κάποιων μεταβλητών υπό ελεγχόμενες συνθήκες επηρεάζει άλλες μεταβλητές με προβλέψιμους τρόπους  Παραδείγματα εμπειρικών ερωτημάτων 1.Ποια είναι η επίδραση της πολυπλοκότητας των φράσεων στην κατάδειξη εικόνων 2.Ποιο τύπο λαθών κάνει ένας ασθενής σε μια εργασία κατονομασίας αντικειμένων

 Στη καθοδηγούμενη από θεωρία έρευνα, ο ερευνητής χρησιμοποιεί μια θεωρία μηχανισμών ανάμεσα στο ερέθισμα και την αντίδραση προκειμένου να δημιουργήσει κατάλληλα ζεύγη ερεθίσματος – αντίδρασης και να προβλέψει τις επιδράσεις  Οι προβλέψεις θέτουν τα θεμέλια για τον έλεγχο της εγκυρότητας μιας θεωρίας.

 Κάθε μελέτη αποτελείται από τουλάχιστον μια σύγκριση, όπως η σύγκριση δυο ασθενών σε μια συγκεκριμένη διαδικασία ή η σύγκριση δυο διαδικασιών στον ίδιο ασθενή Σχεδιασμός κλινικών ερευνών

Διεπιστημονικές επιρροές  Όπως και άλλα πεδία των επικοινωνιακών διαταραχών, η αφασιολογία στηρίζεται στις βασικές επιστήμες για τα πλαίσια των γλωσσικών λειτουργιών και τις μεθόδους μελέτης τους.  οι αφασιολόγοι έχουν αρκετή εμπειρία με τις επιστήμες αυτές. Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να έχει λάβει εκπαίδευση στο τομέα της επιστήμης της ομιλίας, της νευρολογίας της γλωσσολογίας ή της γνωστικής ψυχολογίας

 Το εργαστήριο της αφασίας είναι σαν μια κουζίνα γεμάτη από πολλούς σεφ, ο καθένας εκ των οποίων υποστηρίζει την αγαπημένη του προσέγγιση για τη μελέτη της συμπεριφοράς, του εγκεφάλου και της γνωστικής διαδικασίας.

Επεξεργασία λέξεων  Η κλινική εξέταση της κατανόησης λέξεων έχει να κάνει με την παρουσίαση μιας λέξης ακουστικά ή οπτικά και τον ασθενή ο οποίος δείχνει μια εικόνα.  Σχεδόν όλοι οι αφασικοί ασθενείς έχουν κάποια δυσκολία κατανόησης της γλώσσας σε κάποιο επίπεδο, αλλά αρκετοί δεν έχουν πρόβλημα να κατανοούν μεμονωμένες λέξεις.  Περίπου 45% των αφασικών ατόμων δεν κάνουν λάθη ή βρίσκονται μέσα στο φυσιολογικό πλαίσιο σε μια εργασία κατάδειξης εικόνας.  Σημαντικό έλλειμμα στις μεμονωμένες λέξεις υποδεικνύει σοβαρή αντιληπτική διαταραχή

 Αν πρόκειται να αντιληφθούμε τη διαταραχή κατανόησης με γνωστικούς όρους, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τι συμβαίνει νοητικά σε μια κλινική εργασία κατανόησης λέξης.  Αρχικά ο νους αναπαριστά το ερέθισμα και η αναπαράσταση υφίσταται διάφορα επίπεδα επεξεργασίας όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

 Ο στόχος της αξιολόγησης του νοήματος μπορεί να μην επιτευχθεί λόγω της ύπαρξης προβλήματος στην αρχή της επεξεργασίας.  Ένα ηλικιωμένο αφασικό άτομο μπορεί να έχει απώλεια ακοής ή επηρεασμένη όραση, προϋπάρχουσα του εγκεφαλικού.  Για να εμποδίσουμε αυτά τα προβλήματα να παρέμβουν στην αξιολόγηση της κατανόησης, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι ασθενείς φορούν ακουστικά βοηθήματα ή γυαλιά

Αντίληψη λόγου  Η αντίληψη έχει ως αποτέλεσμα τη νοητική αναπαράσταση ενός ερεθίσματος που καλείται προσλαμβανόμενο.  Η αντίληψη λόγου αξιολογείται με δυο τρόπους  Τη διάκριση με την οποία τα υποκείμενα κάνουν κρίσεις περί ίδιου ή διαφορετικού, σχετικά με ζεύγη συλλαβών συμφώνου- φωνήεντος π.χ. πα/βα  Ταυτοποίηση ή ονομάτιση με την οποία ο ασθενής καταδεικνύει ένα γράμμα για το φώνημα.

 Η διάκριση είναι ευκολότερη για τα αφασικά άτομα και τα λάθη ονομάτισης μπορεί να προκαλούνται από γλωσσικό έλλειμμα και όχι από πρόβλημα αντίληψης λόγου

 Οι περισσότεροι αφασικοί ασθενείς είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ως προς τη διάκριση.  Οι πιο πολλοί από τους έχοντες έλλειμμα επαναφέρουν την αντίληψή τους σε φυσιολογικά επίπεδα, τέσσερις μήνες μετά το εγκεφαλικό.  Για τους υπόλοιπους τα ελλείμματα παραμένουν σταθερά τον πρώτο χρόνο μετά το εγκεφαλικό.  Τα άτομα με μη ρέουσα αφασία βασίζονται σε λεξιλογικές και σημασιολογικές πληροφορίες περισσότερο από τα άτομα με ρέουσα αφασία για να αντισταθμίσουν το αντιληπτικό πρόβλημα που ενδεχομένως έχουν.

Αναγνώριση λέξεων  Το άκουσμα μιας λέξης όπως μεταφυσική μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση της αναγνώρισης αλλά όχι της πλήρους κατανόησης.  Το ότι αναγνωρίζουμε κάτι σημαίνει ότι έχουμε κάποια προηγούμενη εμπειρία από το αντικείμενο ή τη λέξη και ότι η απεικόνιση της εμπειρίας αυτής έχει κάπου αποθηκευτεί.  Η αναγνώριση προκύπτει όταν αντιστοιχούμε ένα αντιληπτό δεδομένο με την αποθηκευμένη απεικόνιση.

 Για την αναγνώριση συνηθισμένων αντικειμένων, ενεργοποιούμε έννοιες αποθηκευμένες στη σημασιολογική μνήμη.  Για την αναγνώριση λέξεων ενεργοποιούμε το λεξικό που είναι αποθηκευμένο στη λεξιλογική μνήμη.  Αυτό περιλαμβάνει τον ήχο μιας λέξης (φωνολογία) και την εικόνα της (ορθογραφία)  Η μορφή μιας λέξης αναπαρίσταται ως αυτό που ονομάζουμε λέξημα.  Η γνώση των λέξεων επίσης περιλαμβάνει τις γραμματικές τους κατηγορίες, όπως ότι η λέξη τράπεζα μπορεί να είναι ουσιαστικό ή ρήμα.  Η γραμματική γνώση καλείται λήμμα

 Οι εργασίες αναγνώρισης που χρησιμοποιούνται για την μελέτη της πρόσβασης στο λεξικό είναι ταχείες εργασίες.  Μια εργασία λεξιλογικής απόφασης χρησιμοποιείται συνήθως στους μη αφασικούς ασθενείς.  Οι περισσότερες μελέτες των φυσιολογικών ενηλίκων χρησιμοποιούν την οπτική παρουσίαση των λέξεων.  Συνήθως μια σειρά γραμμάτων εμφανίζεται σε έναν υπολογιστή μέχρι το άτομο να πατήσει Ναι ή Όχι για να δείξει αν η σειρά σχηματίζει λέξη ή όχι.  Οι ερευνητές ενδιαφέρονται περισσότερο για την αντίδραση σε πραγματική λέξη.  Συνήθως απαιτείται μισό δευτερόλεπτο περίπου για την αντίδραση σε μια κοινή λέξη.

 Σε μια μελέτη τα αφασικά υποκείμενα ήταν εξίσου γρήγορα με τα φυσιολογικά υποκείμενα ελέγχου και, επίσης όπως τα υποκείμενα ελέγχου, αντιδρούσαν ταχύτερα στις κοινές λέξεις από ότι στις σπάνιες.  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αφασικά άτομα είναι σε θέση να αντιστοιχίσουν το αντιληπτό δεδομένο ενός ερεθίσματος μ’ ένα λέξημα.  Η στιγμή της αναγνώρισης είναι πολύ ταχύτερη από μισό δεύτερο. Η λεξιλογική πρόσβαση συνήθως προκύπτει 100 με 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την παρουσίαση του ερεθίσματος.

 Εργασία λεξιλογικού εναύσματός  Εστιάζει στα πρώτα 300 χιλ. του δευτερολέπτου. Σ ΄ αυτό το παράδειγμα παρουσιάζονται ζεύγη λέξεων διαδοχικά.  Ένα έναυσμα π.χ. ΒΛΕΠΩ εμφανίζεται πριν την υπό εξέταση λέξη, που τώρα καλείται στόχος π.χ. ΒΙΒΛΙΟ.  Τα υποκείμενα ακούν ή βλέπουν το έναυσμα.  Το έναυσμα θεωρείται ότι ενεργοποιεί λεξιλογικούς γείτονες σ΄ ένα δίκτυο έτσι ο σχετικός στόχος διεγείρεται για να αποκτηθεί η πρόσβαση.  Σε νευρολογικά άθικτους ενήλικες υπάρχει ένα διάστημα μικρότερο των 300 χιλ. του δευτερολέπτου μεταξύ του εναύσματος και του στόχου ώστε να μπορεί να μελετηθεί η ταχεία προ –λεξιλογική αυτόματη ενεργοποίηση.

Κατανόηση λέξεων  Κατανόηση λέξεων = η απόδοση ενός νοήματος σε μια λέξη.  Το νόημα αποθηκεύεται ως σημασιολογική μνήμη.  Η σημασιολογική μνήμη περιλαμβάνει τις πληροφορίες μας για τον κόσμο και αποθηκεύει έννοιες.  Η έννοια είναι η απλούστερη μονάδα της γνώσης του κόσμου και μπορεί να οριστεί ως η νοητική αναπαράσταση μιας τάξης αντικειμένων ή ενεργειών.  Οι έννοιες αποθηκεύονται χωριστά από τις λέξεις

 Η αποθήκη γνώσεών μας παίρνει τη μορφή ενός σημασιολογικού δικτύου.  Μια έννοια αναπαρίσταται ως ένας κόμβος που συνδέεται με άλλους κόμβους.  Π.χ. ένα δίκτυο επιτρέπει σε μια γενική κατηγορία όπως όχημα ή μια γενική ιδιότητα όπως κόκκινο να καταγραφούν μια φορά.  Το δίκτυο απεικονίζει τη σχετικότητα μεταξύ των εννοιών, χρησιμοποιώντας μεταφορικά την απόσταση.

 Η κλινική αξιολόγηση της αντιληπτικής γνώσης γίνεται όταν βάζουμε τους ασθενείς να αντιστοιχίσουν ή να ταξινομήσουν αντικείμενα ανάλογα με τις κοινές κατηγορίες.  Κάποιοι αφασικοί ασθενείς είναι φυσιολογικοί όταν ταξινομούν αντικείμενα σε σημασιολογικές κατηγορίες, αλλά πολλοί άλλοι παρουσιάζουν ελλείμματα.  Επομένως μπορεί να υπάρχουν κάποιες ανεπαίσθητες αλλαγές στη σημασιολογική μνήμη κάποιων ατόμων με αφασία.

 Οι ερευνητές θεωρούν ότι η κατανόηση λέξης είναι η ενεργοποίηση ενός κόμβου έννοιας στο δίκτυο αυτό.  Όπως η ενεργοποίηση ενός νευρώνα, η ενεργοποίηση ενός κόμβου είναι πιθανόν να επεκτείνεται αυτόματα σε κοντινούς σημασιολογικά σχετικούς κόμβους, ένα φαινόμενο γνωστό ως διάδοση ενεργοποίησης.  Η αυτόματη ενεργοποίηση σημασίας μελετάται με μια εργασία σημασιολογικού εναύσματος.  Σ’ αυτήν την εργασία ένα έναυσμα όπως η τράπεζα έχει ως επακόλουθο ένα στόχο λεξιλογικής απόφασης όπως η λέξη χρήμα.  Η απόφαση είναι συνήθως ταχύτερη όταν πρόκειται για ένα σημασιολογικά σχετικό έναυσμα απ’ ότι για ένα μη σχετικό έναυσμα π.χ. μωρό. Η διαφορά αυτή καλείται επίδραση σημασιολογικού εναύσματος.

Κατανόηση προτάσεων  Όταν η κατανόηση εξετάζεται με ερεθίσματα πολύ μακρύτερα από μια μόνο λέξη, η εντύπωση είναι ότι όλες οι περιπτώσεις αφασίας έχουν ως ένα βαθμό κάποιο έλλειμμα κατανόησης.  Η κατανόηση προτάσεων αξιολογείται κλινικά με διάφορους τρόπους.  Οι ασθενείς επιλέγουν μια εικόνα από μια σειρά εικόνων, ακολουθούν οδηγίες με αντικείμενα, απαντούν σε ερωτήσεις με ναι/όχι και επαληθεύουν την αλήθεια μιας πρότασης που συνδέεται με μια εικόνα

 Δομική πολυπλοκότητα  Οι κλινικοί ερευνητές ενδιαφέρονται για γενικούς παράγοντες όπως το μήκος μιας πρότασης και η πολυπλοκότητά της  Η αύξηση του μήκους των προτάσεων μπορεί να κάνει δύσκολη την κατανόησή τους από τους αφασικούς ασθενείς.  Ωστόσο, η επίδραση του μήκους δεν είναι άμεση. Οι μακρύτερες προτάσεις μπορεί να είναι και ευκολότερες. Το μεγαλύτερο μήκος ενίοτε προσδίδει πληροφορίες που διευκολύνουν την κατανόηση

 Για ήπια αφασικούς ασθενείς, η δυσκολία κατανόησης μπορεί να μην προκύψει αν οι προτάσεις δεν γίνουν και μακρύτερες και πιο πολύπλοκες.  Η δοκιμασία κουπονιών αποκάλυψε έλλειμμα σε πάνω από 90% των αφασικών ασθενών.  Είναι ένα τεστ για την αναγνώριση και μέτρηση των δυσδιάκριτων ελλειμμάτων κατανόησης.  Το τεστ αποτελείται από μια σειρά οδηγιών για την αναγνώριση και το χειρισμό σχημάτων διαφορετικού σχήματος, χρώματος και μεγέθους.  Το τεστ έχει 5 σκέλη

 Εστιάζοντας στο ρόλο της σύνταξης, οι ερευνητές εξέτασαν την υπόθεση ότι τα αφασικά άτομα κατανοούν προτάσεις του ίδιου μήκους διαφορετικά, λόγω των δομικών διαφορών.  Σε μια μελέτη οι εντολές της δοκιμασίας κουπονιών προσαρμόστηκαν προκειμένου να εξετάσουν την συντακτική πολυπλοκότητα, ελέγχοντας παράλληλα το μήκος της πρότασης

 1 α. Άγγιξε τον κόκκινο κύκλο.  1β.άγγιξε όλους τους κίτρινους κύκλους.  2 α.άγγιξε το μικρό μπλε κύκλο και το μικρό κόκκινο κύκλο.  2β.πριν αγγίξεις το πράσινο τετράγωνο, άγγιξε το λευκό κύκλο.  Η πολυπλοκότητα μείωσε την κατανόηση των σύντομών προτάσεων. Ωστόσο, εκτός από το ότι είναι πιο πολύπλοκη συντακτικά η 1β απαιτεί επίσης μεγαλύτερη οπτική εξέταση των κουπονιών

 Ακουστική δοκιμασία κατανόησης προτάσεων  Το ACTS περιλαμβάνει 21 τεστ προτάσεων. Κάθε πρόταση διαβάζεται στον ασθενή, που απαντά δείχνοντας μια από τις τέσσερεις εικόνες.  Η μέγιστη βαθμολογία των 21 βαθμών βασίζεται στον αριθμό των σωστών απαντήσεων και η ανάλυση των λαθών προσδιορίζει τη θέση του λάθους στην πρόταση και τη γραμματική κατηγορία του λάθους.

 Οι αφασικοί ασθενεί διαφέρουν από τους φυσιολογικούς στον αριθμό των λαθών και την ταχύτητα απάντησης, αλλά δεν διαφέρουν ως προς τη σειρά της δυσκολίας.  Η πολυπλοκότητα αυξάνεται επίσης με την προσθήκη μιας δευτερεύουσας πρότασης σε μια κύρια π.χ.  Ο άνδρας χαιρετήθηκε από τη γυναίκα του και έπινε τον καφέ του.  Ο άνδρας που χαιρετήθηκε από τη γυναίκα του, έπινε καφέ.

 Για να αξιολογήσουμε την ικανότητα της κατανόησης της σειράς των λέξεων, οι κλινικοί ερευνητές χρησιμοποιούν τις αντιστρεπτές προτάσεις στις οποίες το υποκείμενο και ο δέκτης μπορεί να αντιστραφούν, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο νόημα.  Για τους αφασικούς ασθενείς οι αντιστρεπτές προτάσεις είναι πιο δύσκολο να κατανοηθούν από τις μη αντιστρεπτές Η σειρά των λέξεων και οι θεματικοί ρόλοι

 Οι αφασικοί ασθενείς βρίσκουν ευκολότερη την κατανόηση όταν οι προτάσεις αφορούν στον κόσμο τους απ’ ό,τι όταν οι προτάσεις αφορούν σε μη αληθοφανή γεγονότα.  Πολλά αφασικά άτομα δείχνουν ικανά να χρησιμοποιούν τη γνώση τους για τον κόσμο, ώστε να διευκολύνουν την κατανόηση προτάσεων

 Οι αντιστρεπτές παθητικές προτάσεις είναι πιο δύσκολα αντιληπτές για τους αφασικούς ασθενείς απ’ ό,τι οι αντιστρεπτές ενεργητικές προτάσεις  Το πρόβλημα με τις παθητικές προτάσεις συχνά αποδίδεται στη σειρά των λέξεων, γιατί οι θεματικοί ρόλοι αντιστρέφονται σε σχέση με τις άμεσες ενεργητικές δηλώσεις  Η ακολουθία υποκείμενο-ενέργεια-δέκτης στις ενεργητικές προτάσεις είναι γνωστή ως η πιο χαρακτηριστική ή κανονιστική τάξη θεματικών ρόλων Κανόνες (γραμματικοί)

 Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν η δυσκολία των αφασικών μπορεί να αποδοθεί στους πιο γενικούς γραμματικούς κανόνες και όχι απλώς στην εξαίρεση της παθητικής φωνής  Ένα κόλπο ήταν η δημιουργία αντιστρεπτών δίπτυχων προτάσεων π.χ.  Ήταν η γυναίκα που σκότωσε τον άνδρα.  Ήταν ο αγρότης που ο ζωγράφος κλώτσησε.  Οι ήπια αφασικοί ασθενείς είχαν μεγαλύτερη δυσκολία με την δεύτερη πρόταση.  Αυτό το εύρημα το ονόμασαν επίδραση των κανόνων

 Οι ασθενείς μπορούν να κατανοήσουν ποικιλία συντακτικών δομών αλλά τα επίπεδα κατανόησης χειροτερεύουν όσο πιο πολύπλοκη γίνεται η σύνταξη.  Προτάσεις που διατηρούν τους γραμματικούς κανόνες είναι ευκολότερες από αυτές που περιέχουν αποκλίσεις από τον κανόνα

 Οι συμμετέχοντες ακούν ένα τμήμα της πρότασης κάθε φορά. Όταν κάθε τμήμα γίνεται κατανοητό οι συμμετέχοντες πατούν ένα κουμπί που σηματοδοτεί την παρουσίαση του επόμενου τμήματος.  Ήταν/το φαγητό/που έθρεψε/το παιδί = κανονική δίπτυχη πρόταση  Ήταν/η γυναίκα/που το παιχνίδι/ ενθουσίασε =μη κανονική δίπτυχη πρόταση  Τα ήπια αφασικά άτομα δυσκολεύονται περισσότερο να κατανοήσουν μη κανονικές δίπτυχες προτάσεις αντικειμένου.  Ο μεγαλύτερος χρόνος ακρόασης σημειωνόταν πάντα στην τελευταία λέξη Δίπτυχες προτάσεις

 Όλα τα αφασικά άτομα έχουν κάποιο είδος δυσκολίας στην εύρεση λέξης, η οποία ερευνάται,αποτιμάται και θεραπεύεται πολύ συχνά με μια εργασία κατονομασίας αντικειμένου.  Τα λάθη κατονομασίας μπορεί να σηματοδοτούν κάποια διαταραχή, αλλά όχι απαραίτητα την αφασία  Αφασική λανθασμένη κατονομασία  Μη αφασική λανθασμένη κατονομασία = μπορεί να προκαλείται από βλάβη στο γλωσσικό σύστημα ή από άλλου είδους βλάβη Κατονομασία αντικειμένων

Πρότυπο μοντέλο επεξεργασίας της κατονομασίας  Πρότυπο μοντέλο επεξεργασίας της κατονομασίας  Τα πρότυπα μοντέλα επεξεργασίας ξεκινούν με την επεξεργασία του ερεθίσματος και καταλήγουν με την κινητική αντίδραση σ’ αυτή την εργασία  Το μοντέλο της προφορικής κατονομασίας αποτελείται από ανεξάρτητα στοιχεία επεξεργασίας και τις διόδους ανάμεσα τους  Το πρότυπο αυτό λειτουργεί σειριακά, δηλαδή με την κάθε επεξεργασία να ενημερώνει την επόμενη με σειρά από πάνω προς τα κάτω.

 Η αναγνώριση αντικειμένου ενεργοποιεί μια έννοια στο σημασιολογικό σύστημα, η οποία κατόπιν οδηγεί στο φωνολογικό λεξικό εξόδου καθοδηγώντας την παραγωγή λόγου.  Για τη γραφή, η λεξιλογική αναπαράσταση είναι το ορθογραφικό λεξικό εξόδου.

 Το σημείο της λειτουργικής αλλοίωσης που ευθύνεται για την λανθασμένη κατονομασία βρίσκεται στο σημασιολογικό σύστημα ή στο φωνολογικό λεξικό εξόδου.  Τα σφάλματα κατονομασίας δεν ανταποκρίνονται επακριβώς στη διάγνωση συνδρόμων. Η στρατηγική της νευροψυχολογίας που καλείται συστατική ανάλυση αφορά στη σύγκριση των επιδόσεων σε κάποιες εργασίες

Ανάγνωση λέξεων  Η ανάγνωση λέξεων μπορεί να είναι το βασικό πρόβλημα για την γνωστική νευροψυχολογία.  Η μεγαλόφωνη ανάγνωση είναι η πιο ζωτικής σημασίας εργασία.  Τα προβλήματα ανάγνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους αφασικούς ασθενείς που θέλουν να χρησιμοποιούν υπολογιστή στο σπίτι και που είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την ορθογραφία.

 Τα γνωστικά νευροψυχολογικά μοντέλα συνήθως περιέχουν δύο οδούς από την οπτική είσοδο ως την προφορική αντίδραση.  Η αντίληψη του ερεθίσματος ενεργοποιεί το λεξιλόγιο, το οποίο ενεργοποιεί τη σημασιολογική αποθήκη, που με τη σειρά της ενεργοποιεί εκ νέου το λεξιλόγιο για να καθοδηγήσει την ομιλία

 Τα προφορικά λάθη ανάγνωσης λέγονται παραλεξίες.  Οι κλινικοί ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν ένα στοιχείο της διαδικασίας ανάγνωσης που ευθύνεται για τα πρότυπα συμπτώματα στις επίκτητες δυσλεξίες.  Οι μεταβλητές ερεθισμάτων και οι τύποι των λαθών καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα

Τύποι δυσλεξίας  Τύποι δυσλεξίας  Φωνολογική  Επιφάνειας  Βαθιά  Οπτική  Προσοχής

Αφασία σε δίγλωσσα άτομα  Η αφασία επηρεάζει τις γλώσσες ενός δίγλωσσου ατόμου το ίδιο ή διαφορετικά;  Και οι δύο γλώσσες παρουσιάζουν βλάβη;  Όταν υπάρχει διαφορά στην αφασία μεταξύ των γλωσσών, υπάρχει μόνο μία βάση για τη διαφορά;

 Ο κανόνας του Ribot δηλώνει ότι η μητρική, γηγενής γλώσσα ή η γλώσσα που μαθαίνεται πρώτη θα πρέπει να έχει μικρότερη βλάβη. Από την άλλη, κανόνας του Pitres δηλώνει ότι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλώσσα θα πρέπει να έχει τη μικρότερη βλάβη λόγω της δύναμης της συνήθειας