Βιο-ηθική και Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση ΄Αλκηστις Καθηγήτρια T.Θ.Σ. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Καλημέρα σας ! Επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Advertisements

CC – Chemical Creativity
Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου
 εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων  δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων :  είναι δυνατή η μετακίνηση,
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Επιστημονική.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Χαλκίδα 27 Φεβρουαρίου 2011.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.
ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΒΗΜΑΤΑ»
Δραστηριότητες προσομοίωσης
“Προετοιμασία του Δασκάλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αρχική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας” Πρόταση.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ «ΔΙΑΛΟΓΟ»
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ.
ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ
Σχόλια για τον επιστημονικό εγγραμματισμό
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Σχολή Καλών Τεχνών Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Σχολή Καλών Τεχνών Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Βασιλέως.
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Ερευνητικές εργασίες Πλαίσιο εφαρμογής – Επιλογή θέματος.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (PROJECT) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ΓΕΛ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ.
26η Φεβρουαρίου 2009 Μέρα δημιουργικότητας και καινοτομίας ( στα πλαίσια του έτους δημιουργικότητας και καινοτομίας) Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών / Βιολογίας.
Δραμπάλα Κόνη Χριστοπούλου Δανάη.
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
Καλέμας Απόστολος Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Σουρίδη – Μπαταγιάννη Παναγιώτα Φιλόλογος, ΜΔΕ 3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης - Αθήνα.
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Άστρα και Κβάντα σε ένα Σχετικιστικό Σύμπαν Νίκη Μαματσή-Φυσικός Msc Φυσικής Περιβάλλοντος Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Είναι άδικο: M ία π ροσέγγιση της έννοιας της αδικίας μέσα από μια αφήγηση Νηπιαγωγός : Αμαλία Παππά 10 ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Θήβας.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης.
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο Ι Στις ανθρωπιστικές επιστήμες επικράτησαν δύο ερευνητικές κατευθύνσεις: Η στατιστική ανάλυση (συνυπολογίζει.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Η ταυτότητα και η δράση του Εκπαιδευτικού οργανισμού Φωτόγραμμα
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Βιολογία Γυμνασίου.
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Προσχολική Παιδαγωγική
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Καλημέρα σας ! Επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται …………….
Project ΘΕΜΑ: Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΤΡΑΓΙΚΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Ιωάννα Κομνηνού.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Προσχολική Παιδαγωγική
Διδάσκοντας ομάδες ενηλίκων Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ.
Η Άλκηστις αναφέρει… «Δεν μιλάμε για σενάριο γραμμένο από ένα συγγραφέα. Δεν μιλάμε για προκαθορισμένα κείμενα. Δεν μιλάμε για ρόλους που μοιράζονται και.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
Σχολικός Σύμβουλος Ν. Φλώρινας
Α΄ τάξη Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Σχεδιασμοί 1η παρέμβαση.
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Θεατρικές δραστηριότητες και τεχνικές
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Βιο-ηθική και Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση ΄Αλκηστις Καθηγήτρια T.Θ.Σ. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Καλημέρα σας ! Επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται …………….

Βιοηθική Η Βιοηθική, ορολογία του Potter (1971), προσπάθησε να συνδυάσει τις βιολογικές γνώσεις με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Το πλαίσιο της βιοηθικής οριοθετήθηκε από το σεβασμό του ατόμου, το σεβασμό της γνώσης, την άρνηση της κερδοσκοπίας και το συναίσθημα της ευθύνης προς τον άνθρωπο και τις επόμενες γενιές υπό το πρίσμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης (Αλαχιώτης, 2004). Σημαντική είναι η διακήρυξη της UNESCO (2006) κατά την οποία πρέπει να προωθούνται από τα κράτη διδασκαλίες, πληροφορίες, έρευνες και προγράμματα σχετικά με την ηθική ώστε οι εφαρμογές της τεχνοβιολογίας να αποβούν προς όφελος της ανθρωπότητας. Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής της Ελλάδας (

Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (ΔΤΕ) Προτείνουμε τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (ΔΤΕ) ως ένα αποτελεσματικό μέσο διερεύνησης, διαμόρφωσης της βιοηθικής των μαθητών και μετασχηματιστικής παιδαγωγικής Ψυχόδραμα και Κοινωνιόδραμα Moreno Διαδραστικό Θέατρο του Boal Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση

Δράμα «Το να ζεις σημαίνει ότι συμμετέχεις στο διάλογο, κάνεις ερωτήσεις, απαντάς, συμφωνείς, ή διαφωνείς και προχωράς. Σε αυτό το διάλογο κάθε πρόσωπο συμμετέχει ολοκληρωτικά σε όλη του τη ζωή. Επενδύει όλο του τον εαυτό στο διάλογο με τον άλλον και αυτός ο διάλογος γίνεται το διαλογικό υλικό της ανθρώπινης ζωής στο παγκόσμιο συμπόσιο» (Bakhtin, 1984). Δράμα = Διάλογος, εξερεύνηση, κριτική, απόφαση για ηθική κατανόηση του κόσμου Boal (1982) Freire (1996) Pammenter (2003) Mavrokordatos (2003)

Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (ΔΤΕ) H ΔΤΕ μπορεί:  Να αξιοποιεί ολιστικά κάθε πρόσωπο εμπλέκοντας το συναίσθημα και τη διανόησή του  Να διερευνά τις επιδράσεις των επιστημονικών ιδεών και της τεχνολογίας  Να αναπτύσσει την κατανόηση ιδεών, διλημμάτων, προβλημάτων και να οδηγεί σε επιλογές μέσα από τη συνέπεια και αλληλουχία της πράξης  Να καλλιεργεί το ενδιαφέρον, τη φροντίδα, την ενσυναίσθηση και την υπευθυνότητα, τα οποία να οδηγούν σε επιλογές και αποφάσεις  Να αναπτύσσει την ηθική κατανόηση μέσα από ηθικές αποκρίσεις  Να συντελεί στη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που υποκαθιστούν καταστάσεις της πραγματικής ζωής

Ερευνητικά δεδομένα  Ερευνητικά δεδομένα παγκοσμίως περιορισμένα (Corsini, 1966, Blatner, 1973, Kipper, 1986)  Πανεπιστήμιο Άγκυρας, Τμήμα Ιατρικής η Ors (1996)  Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Keynes, Τμήμα Βιολογίας, Αγγλία (Rose, 2003)  Ερευνητική ομάδα του Cambridge για DNA (Edwards, Carver, Vavouri, Frith, Bishop, Elgar, 2003)  Πανεπιστήμιο του Stirling, επιστημονική ομάδα με τον John Somers (2003)  Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Τμήμα Ιατρικής, η Nil Sar (Ors, 1996)  Ισραήλ, σε επαγγελματίες ιατρούς η Sofaer (1991) και Ισραήλ, σε φοιτητές Ιατρικής, σύνεδρους, ομάδες η Hare (1978, 1995)  Εφαρμογή προγράμματος σε 300 μαθητές, Littledyke (2001)

Αφόρμηση H αφόρμηση: Ιδεοθύελλα Συζήτηση Βιβλία της τάξης Εφημερίδες- περιοδικά Βιβλία Έρευνα στο Ίντερνετ Βίντεο – φιλμς

Εργασία Η καθαυτό εργασία: Παιχνίδι ρόλων σε ζευγάρια Αντιπαραθέσεις – λογομαχίες Τηλεοπτικές εκπομπές (παιχνίδι ρόλων) Ραδιοφωνικές εκπομπές Ο μανδύας του Ειδικού Συνελεύσεις – Συμβούλια Δικαστήριο Θεματικά στιγμιότυπα ή παγωμένη εικόνα

Αξιολόγηση Η αξιολόγηση: Συζήτηση Καυτή Καρέκλα Θεματικά Στιγμιότυπα – παγωμένες εικόνες Δημιουργική έκφραση: Ποίημα, Τραγούδι, Χορός, Ζωγραφική Εικονογραφημένες ιστορίες, Ημερολόγιο Διαφήμιση – Αντιδιαφήμιση

Ερευνητικό πρόγραμμα Ερευνητικό πρόγραμμα, εργαστήρι με ομάδα Φυσικών (18) Ιδεοθύελλα Γλυπτό (φοβάμαι – ελπίζω) Προσωπικές εμπειρίες – Διάλογος της ομάδας Καυτή καρέκλα Ζευγάρια σε ρόλο Δικαστήριο Βιβλίο Βιολογίας της Γ΄ Λυκείου, τεχνική του «Συμβουλίου»

Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (ΔΤΕ) Η ΔΤΕ αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για τη διαμεσολάβηση ιδεών και απόψεων της περιοχής των Φυσικών Επιστημών (Ponting, 1978)) και της τεχνολογίας. Η ΔΤΕ είναι μια κατάλληλη μέθοδος για τη διαχείριση θεμάτων βιοηθικής και την ανάπτυξη βιοηθικής στάσης. Σας ευχαριστώ, χάρηκα που γνωριστήκαμε, άλλωστε η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται !!! Καλή παρακολούθηση Άλκηστις