Ένα μνημείο σε λειτουργία.  Κτίστηκε στις αρχές του δεύτερου μισού του 14ου αιώνα στα νότια των τειχών της Ακρόπολης.  Κτήτορες ήταν ο Μάρκος και.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βυζαντινή Δράμα Τρία βυζαντινά μνημεία της πόλης
Advertisements

Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων
Τα τείχη της Γορίτσας Αραπίτσα Δήμητρα Γουργιώτης Γιάννης
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
Η Αγία Σοφία και η Οδηγήτρια του Μυστρά
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΠΑΡΤΑΛΗΣ ΤΙΤΟΣ ΜΙΝΙΣΣΑΛΙ
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
ΕΛΕΝΗ.  Η Αγορά ήταν, στις αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές πόλεις, το οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο του άστεως. Στην αγορά γινόταν.
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ
Αρχιτεκτονική Μέσης Βυζαντινής περιόδου
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βυζαντινό μουσείο, Αθήνα
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΗΣ ΕΜΠΑΣ
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης
Μονή Κύκκου.
Βαγγέλης αθανασιου κατερινα βουτσα
Ειρήνη Αλεξίου Σοφία Μάντρα
Βασίλειος Μπρουζούκης & Δημήτρης Μπουσιόπουλος.
Γιάννης Βάρης Ε2’ 1 ο πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
Ευρύτερη θεματική προγράμματος:
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Κατερίνα Α & Θέμης Κ Πληροφορίες Άγιοι Θεόδωροι, με το χαρακτηριστικό πασίγνωστο οκτάγωνο τρούλο, η μεγαλύτερη και αρχαιότερη εκκλησία του Μυστρά. Διατηρεί.
Ένας ναός με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας
ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δημοσθένης Σταθάτος Γιώργος Σκουλάς.  O ναός του A γίου Δημητρίου είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο της πόλης. H ίδρυση του τοποθετείται στη δεκαετία.
ΜΑΚΗΣ ΜΠΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε΄2. ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Η Αγία Σοφία βρίσκεται κοντά στα Παλάτια των Δεσποτών. Ήταν το καθολικό της Μονής Ζωοδότου και χτίστηκε.
9ο. Ναοδομία Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας
Παρουσίαση από τον Κώστα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ H Μονή Βλατάδων ή Βλαττάδων ή Βλατταίων, γνωστή και ως Τσαούς Μοναστήρι, είναι μοναστήρι στην περιοχή της Άνω Πόλης.
Κώστας Μπάρτζης Ε2 1 Ο Πρόυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης
36. Το Άγιον Όρος Η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους ως «Κιβωτός» της Ορθοδοξίας και του πολιτισμού Η οργάνωση της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους.
Ο ναός του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του παλαιού πυρήνα της Επισκοπής. Ανήκει στον τύπο του μονόχωρου καμαροσκέπαστου, ο οποίος.
ΑΓΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
Ορχομενός Βοιωτίας ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΓΛΑ - ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΥΟΥ - ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΡΙΠΟΥ- ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ.
Μονή Στουδίου.
ΜονH της ΧΩραΣ Βυζαντινά Μονοπάτια.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
ΡΟΤΟΝΤΑ Ταξίδι στον χρόνο.
παναγια παμμακαριστοσ
Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή
Πολιτιστικό πρόγραμμα 4 ου Γυμνασίου Ευόσμου Σχολικό Έτος Παλαιοχριστιανικοί Ναοί και Βυζαντινά Μοναστήρια,ένας θησαυρός στην πόλη μας Υπεύθυνες.
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Ελληνικού.
Εργασία των μαθητών της Β΄ Λυκείου: Βρέττη Παναγιώτη Καλαϊτζόγλου Παναγιώτη Κουφοπούλου Βασιλικής Μανδήλη Χριστόδουλου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βλέτση Ευαγγελία.
Μυρσίνη Μαλιόγκα Ε H Ροτόντα είναι κτίσμα το οποίο προοριζόταν για μαυσωλείο του Γαλέριου. Λόγω της μη χρήσης του αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό.
Ιεροί Ναοί της Θεσσαλονίκης. Ρυθμός: εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Οι μαθητές της Γ΄2 τάξεως: Θεόδωρος Σπυρίδης και Μαργαρίτα Χανοπούλου. Επιβλέποντες.
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
Μονεμβασιά Ναύπλιο Καρώνης Παναγιώτης Μαυρογιαννάκης Μένιος Σμυρνιωτάκης Γιάννης.
Αγιος Νικόλαος Ορφανός..  Ο Ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού είναι παλαιό βυζαντινό καθολικό μονής της Θεσσαλονίκης και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής.
ΚΟΥΡΙΟ, ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΚΟΛΟΣΣΙ Λάρα Πάτσι, Ηλιάνα Αχιλλέως.
ΜΑΘΗΜΑ ΤΠΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2.
ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Θ.Ε.1 ΔΡ.7 Λουβουλίνα Μαρία Β1
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΥΣΤΡΑ Αγιος Δημήτριος (Μητρόπολη) κτίσθηκε το Βασιλική ξυλόστεγη, με ωραία γλυπτά στο τέμπλο και τοιχογραφίες. Στο προαύλιο της βρίσκεται.
ΤΑ ΜΝΗΜEΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ!
Αγία Σοφία Η Αγία Σοφία ,ικ΄π στη Θεσσαλονίκη, είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, η οποία έχει παραμείνει ακέραια μέσα στο βάθος του χρόνου.
“ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκκλησιαστική τέχνη – Οι Ρυθμοί των Ναών
Ι.Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης!
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
Το μεγαλοπρεπές μνημείο
Παλαιοχριστιανικά και Πρωτοχριστιανικά Ψηφιδωτά
Μαθητής: Ανδρέας Αναδιώτης Τάξη: Β1α
Εξωκλήσια σε όλο τον κόσμο
Αρχιτεκτονικη Οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί των εκκλησιών είναι η βασιλική με τρούλο (ναός της Αγίας Σοφίας), ο σταυροειδής ναός με τρούλο και ο οκταγωνικός.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ένα μνημείο σε λειτουργία

 Κτίστηκε στις αρχές του δεύτερου μισού του 14ου αιώνα στα νότια των τειχών της Ακρόπολης.  Κτήτορες ήταν ο Μάρκος και ο Δωρόθεος Βλατής.  Όταν κτίστηκε η μονή μητροπολίτης στην πόλη ήταν ο Γρηγόριος Παλαμάς.  Ο Δωρόθεος ήταν γνωστός στους Θεσσαλονικείς για τη μεγάλη πνευματική του ακτινοβολία, γι’ αυτό αναδείχθηκε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.  Ο Μάρκος, αδελφός της I. Μονής Λαύρας Αγίου Όρους, πέρασε τον περισσότερο καιρό του στο Όρος.

 Με την πρώτη κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1387, το Καθολικό μετατράπηκε σε τζαμί.  Η Μονή έλαβε την επωνυμία της από τους ιδρυτές αδελφούς, αλλά κατά την Τουρκοκρατία προσέλαβε και δεύτερη, ως Τσαούς, προς τιμήν του πρώτου Τούρκου διοικητού, Τσαούς μπέη για τις πολύτιμες υπηρεσίες του προς τη Μονή και την υπεράσπιση των μοναχών στα δίκαια αιτήματά τους για τη διασφάλιση των πλούσιων κτημάτων της.

 Η Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, βρίσκεται στο κέντρο της Άνω πόλης, 80 μ νότια της οδού Επταπυργίου και 150 μ ανατολικά του ναού Οσίου Δαβίδ ( κοντά στις οδούς Ηγουμένου Τιμοθέου, Αγαθάγγελου και Δημάδη- απέναντι από τον Πύργο των Παλαιολόγων).  Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής εκτείνονται σε μία έκταση είκοσι δύο στρεμμάτων. Η μονή είναι χτισμένη πάνω σε βραχώδες και κατηφορικό έδαφος, σε υψόμετρο 130 περίπου μέτρων από τη θάλασσα, σε θέση από την οποία φαίνεται πανοραμικά όλη η Θεσσαλονίκη και η γύρω περιοχή μέχρι τον Όλυμπο. Πιθανόν να υπήρχε,στο χώρο που βρίσκεται η μονή, παλαιότερος πρωτοχριστιανικός ναός.

 Η μονή Βλατάδων ονομάζεται Σταυροπηγιακή Πατριαρχική γιατί δεν ανήκει στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ούτε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.  Αξιόλογη είναι και η συλλογή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων, περί τα 100, κατά το πλείστον λειτουργικού περιεχομένου, μερικά των οποίων μοναδικά στο είδος τους.  Ένα από τα αξιολογότερα κειμήλια της Μονής είναι το Καυκίον ή άγιον Ποτήριον ή άλλως Αγιόκουπα, το οποίο κατά παράδοση ήταν το Άγιον Ποτήριον του Μυστικού Δείπνου.  Από το παλιό μοναστηριακό συγκρότημα της Μονής Βλατάδων ελάχιστα κτίρια διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Πχ. Το καθολικό ήταν ταφικό παρεκκλήσι.

 Το νέο μοναστήρι αφιερώθηκε στον Παντοκράτορα Χριστό, που τιμούνταν στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.  Η μονή έχει έναν εκτεταμένο περίβολο. Εκεί σώζεται ένα σύστημα τριών βυζαντινών δεξαμενών (κινστέρνες), που μοίραζαν το νερό- με κλειστούς και ανοιχτούς υδραγωγούς- του όρους Χορτιάτη σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια.  Ο ιερός ναός είναι ρυθμού σταυροειδούς μετά τρούλου με περίστωο.  Μόνο το ιερό, το παρεκκλήσι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο τρούλος με το γύρω τμήμα του, καθώς και ο εσωτερικός νότιος τοίχος ανήκουν στο αρχικό βυζαντινό κτίσμα. Τα υπόλοιπα ανάγονται χρονικά στο 1801, όταν ο ναός επισκευάστηκε ριζικά από το Θεσσαλονικέα μεγαλέμπορα Ιωάννη Καυταντζόγλου.

 Η Μονή είναι ανδρική.  Σήμερα υπάρχουν εννέα μοναχοί στη Μονή.  Στη Μονή υπάρχουν μοναχοί από διάφορες χώρες.  Ο προηγούμενος ηγούμενος της Μονής είναι ο Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίων Παντελεήμων Ροδόπουλος.  Ο τωρινός ηγούμενος της Μονής είναι ο π. Νικηφόρος Ψυχλούδης.

Ναός Μονής Βλατάδων Το σχέδιο του καθολικού της Μονής

Μάρμαρον ἀ πό τόν ἀ ρχαιότατο ναό το ῦ Πυθίου Ἀ πόλλωνος (ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ), όπου ο Ἀ πόστολος Παύλος ἐ κήρυξε. Στη Μονή Βλατάδων, όπως και στη Ροτόντα, κήρυξε ο Απόστολος Παύλος.

Οι Αγιογραφίες του καθολικού της Μονής  Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν και τοιχογραφίες του 11 ου αιώνα εντός του ναού.  Στο ιερό είναι γνωστό ότι υπήρχαν τοιχογραφίες, οι οποίες όμως καταστράφηκαν.  Με δυσκολία διακρίνονται και ολόσωμες μορφές αγίων και προφητών ανάμεσα στα παράθυρα του τρούλου.  Στον κυρίως ναό, κάτω από τα τόξα του τρούλου, υπάρχουν δύο σειρές με τοιχογραφίες αγίων και προφητών.  Στις αρκετά κατεστραμμένες τοιχογραφίες του τοίχου της νότιας στοάς διακρίνονται, στην κάτω ζώνη, στρατιωτικοί άγιοι μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει επιβλητικός και ολόσωμος «Ο Άγιος Δημήτριος».

 Η Μονή είχε στην κυριότητά της πολλά και πλούσια μετόχια μέσα και έξω από την πόλη, τα οποία ήσαν κατοχυρωμένα με πατριαρχικά και μητροπολιτικά γράμματα, καθώς και με φιρμάνια σουλτάνων.  Τα μετόχια της μονής είναι : 1. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Λαγουδιανής ή Λαοδηγητρίας, που παραχωρήθηκε ως μετόχι στη Μονή το Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου ο Ορφανός, που παραχωρήθηκε ως μετόχι στη Μονή το Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, που παραχωρήθηκε ως μετόχι στη Μονή το Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Μπασίς),σε προάστιο της Καλαμαριάς.

 Τα παγόνια είναι το σύμβολο της Μονής.  Το παγόνι σύμφωνα με την πίστη μας είναι ένα από τα πουλιά του παραδείσου και συμβολίζει την αθανασία.

ΜΟΝΗΒΛΑΤΑΔΩΝΜΟΝΗΒΛΑΤΑΔΩΝ 1. Ήταν ο Τσαούς. 2. Άγιος Νικόλαος ο …, μετόχι της Μονής. 3. Είναι το καθολικό. 4. Ο προηγούμενος … της Μονής ονομαζόταν π. Παντελεήμων Ροδόπουλος. 5. Το επώνυμο των αδελφών Μάρκου και Δωροθέου. 6. Σε αυτή τη Μονή πήγε ο Μάρκος. 7. Τη συμβολίζει το παγόνι. 8. Κάτω από τα τόξα του,υπάρχουν δύο σειρές με τοιχογραφίες αγίων και προφητών. 9. Λεγόταν αλλιώς το καυκίον. 10. Η μονή έχει ένα σύστημα τριών βυζαντινών … 11. Ψάλλονται στον ναό της Μονής. 12. Το όνομα του τωρινού ηγουμένου της Μονής. ΠΕΗΣ ΡΦΑΝΟΣ ΑΟΣ ΓΟΥΜΕΝΟΣ ΛΑΤΤΗΣ ΑΥΡΑ ΘΑΝΑΣΙΑ ΡΟΥΛΟΣ ΓΙΟΚΟΥΠΑ ΕΞΑΜΕΝΩΝ ΔΕΣ ΙΚΗΦΟΡΟΣ

 Αμανατίδης Θεοχάρης  Γαζέας Θεόδωρος  Δημητρίου Δημήτριος  Δούρδας Ιωάννης  Ζηλάκη Αικατερίνη  Ζηβόντση Ελένη  Κελεκίδου Ελευθερία  Κουσουρέτας Νικόλαος  Πέσσιου Ελένη  Τηλκερίδης Σάββας  Τόνα Δήμητρα Μαθαίνουμε το χθες, κερδίζουμε το αύριο.