Φρούτα ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ: 1.Να ορίζει τα φρούτα 2.Να ταξινομεί τα φρούτα σε κατηγορίες και να αναφέρει παραδείγματα 3.Να σχολιάζει τη θρεπτική.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ» ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗΣ
Advertisements

21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
«Βιοπαραγωγή υπερτροφών»
Μινωική και Μυκηναϊκή Αρχιτεκτονική
«Βιοπαραγωγή υπερτροφών: Ίδρυση και Λειτουργία Συνεταιρισμού
Φιλίτσα Κωττίδη dpsd03020 general info •Clear Lemon Fanta Sprite •Γερμανία 1961 ΗΠΑ •Lemon + Lime = Lymon •Target group νεανικό κοινό hip hop αγορά Φιλίτσα.
ΜΟΔΑ μ G E K Φάκελος Ερευνητικής εργασίας
Τσίμας Μανόλης Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ Εκτελεστικός Γραμματέας
Ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας και της υψηλής τεχνολογίας
Χαλκός και χρυσός στο Κιλκίς χαρμόσυνο νέο !
Οργάνωση υλικών Επιστήμης Γεώργιος Ματσικάρης Επιθεωρητής Επιστήμης Πέτρος Γεωργιάδης Σύμβουλος Επιστήμης Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας.
Αισθητική προσώπου ΙΙ Β΄ΤΑΞΗ ΕΠΑΣ
Ενότητα: 3 – Παράθεση απλών και σύνθετων Οινοπνευματωδών Ποτών Κεφάλαιο Αποστάγματα (ουδέτερα αρωματισμένα) Ζιβανία - Βότκα.
Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο
Διατροφη & υγεια Βικτώρια Σιταρά Αναστασία Βερβέρη Δανάη Καρακούση
Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών
Χαρακτηριστικά και επίδρασή του σε χρήστες
Καρβοξυλικά οξέα και παράγωγα
Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης Ε.Μ.Π. Οργάνωση και Διοίκηση, 2 ο Εξάμηνο Creating an effective organisational structure: A Coca-Cola Great.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ.
KONIAMATA BAΣΙΣΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΣΒΕΣΤΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Ιωάννα Παπαγιάννη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Τ.Ε.Ε. Τμήμα Ηπείρου Ιωάννινα, 2 Απριλίου 2005.
ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ Διάλεξη 1 Ιφιγένεια Κάγκαλου Καθηγήτρια Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ Tel Skype: jenny.kagalou Tweet:
DXN GL DXN RG DXN Cordyceps DXN Cordypine DXN Morinzhi DXN Spirulina DXN Lion’s mane Λόγω Υγείας! Κάνοντας τους γιατρούς να λένε : «Αδύνατον!»
5 ο μάθημα Εσπεριδοειδών Νεραντζιά, Κιτριά, Περγαμόντο, Λιμεττία, Φράπα, Κουμ κουάτ.
6ο εργαστήριο: Πολλαπλασιασμός Εσπεριδοειδών
7ο εργαστήριο: Πολλαπλασιασμός Εσπεριδοειδών
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ & ΟΡΟΛΟΓΙΑ – BARMEN TIPS. ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ & ΧΡΉΣΙΜΕΣ ΕΠΕΞΗΓΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤO ΤΡΌΠΟ ΕΚΤΈΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΏΝ ΤΩΝ COCKTAILS. ΜΆΘΕΤΕ ΤΗΝ ΟΡΟΛΟΓΊΑ & ΤΟΥΣ 8.
ΥΛΙΚΑ 1 L6 2.4 Ιστορική ανασκόπηση της παραγωγής σιδήρου και χάλυβα
Αποσμητικό χώρου συμπυκνωμένο
ΟΕ των στοιχείων των κυρίων ομάδων
This Week’s Menu Week 1 Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
Από την Παρασκευή Καραγιώργη - Μάγου
Επιτροπή Ανταγωνισμού, απόφαση 207/2002 3Ε Ανάληψη υποχρεώσεων αποκλειστικής προμήθειας από την επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση Χατζήσαρη Αικατερίνη.
Κροκίδωση: χρήση οργανικών πολυμερών μεγάλου ΜΒ- πολυηλεκτρολύτες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φρούτα ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ: 1.Να ορίζει τα φρούτα 2.Να ταξινομεί τα φρούτα σε κατηγορίες και να αναφέρει παραδείγματα 3.Να σχολιάζει τη θρεπτική αξία των φρούτων/Σημασία 4.Να περιγράφει τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης των φρούτων 5.Να αναφέρει την εποχή κατά την οποία κάθε φρούτο διατίθεται φρέσκο στην αγορά 6.Nα κατονομάζει τις χρήσεις των φρούτων στη Μαγειρική και ζαχαροπλαστική 7.Να αναφέρει τα κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας των φρέσκων φρούτων

Ορισμός και ταξινόμηση των φρούτων Φρούτα είναι το καταναλώσιμο μέρος του φυτού το οποίο περικλείει τους σπόρους Κατηγορίες 1.Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια, μανταρίνια, μαντόρες, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, γλυκολέμονα (lime), νεράντζια 2.Μαλακά: Φράουλες, βατόμουρα, βαβάτσινα 3.Σκληρά: Μήλα, αχλάδια 4.Με κουκούτσι: Κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα(φορμόζες), χουρμάδες(φοινίκια), μούσμουλα 5.Τροπικά: Ανανάς, σταφύλια, πεπόνια, καρπούζια, ακτινίδια, μάγκο, καβάφες, λωτοί 6.Άλλα: Σύκα, κυδώνια, ρόδια, φραγκόσυκα, μπανάνες

Η θρεπτική αξία και η σημασία των φρούτων στη διατροφή του ανθρώπου Κύριο συστατικό το νερό(μέχρι 94%) – Δροσιστικά – Πλούσια σε χυμό Σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων(μέχρι 17%) – Σάκχαρα – Φυτικές ίνες Καλύτερες πηγές βιταμινών και αλάτων/μετάλλων Ελάχιστες πρωτεΐνες(μέχρι 1%) και καθόλου λίπη Τα φρούτα δεν πρέπει να απουσιάζουν από κανένα τραπέζι – Ποικιλία γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων Πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα και με τη φλούδα – Περισσότερες φυτικές ίνες Μικρά γεύματα ανάμεσα στα μεγάλα παρά σαν επιδόρπιο Πολλές παρασκευές όπως φρουτοσαλάτες, χυμοί, γλυκά, φαγητά, μαρμελάδες, κομπόστα κ.α.

Αποθήκευση και εποχικότητα των φρούτων Η διατήρηση των φρούτων καθορίζεται από το πάχος και το είδος της φλούδας Μήλα και αχλάδια μπαίνουν σε ιδικά ψυγεία μετά από ιδική περιποίηση Οι μπανάνες διατηρούνται σε δροσερό μέρος και όχι στο ψυγείο Ο ψεκασμός με ζεστό κερί κλείνει τους πόρους και τα διατηρεί περισσότερο Περισσεύματα δεν πρέπει να καταλήγουν στις χωματερές ΧΕΙΜΩΝΑΣΑΝΟΙΞΗΚΑΛΟΚΑΙΡΙΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, μαντόρες, γκρέιπ φρουτ) Μούσμουλα Φράουλες Κεράσια Χρυσόμηλα Βερίκοκα Πεπόνια Καρπούζια Σταφύλια Σύκα Δαμάσκηνα Ρόδια Σταφύλια Χουρμάδες Μήλα Αχλάδια Ροδάκινα Νεκταρίνια

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Αναλόγα με την ποιότητας τους χωρίζονται σε Α,Β,Γ κατηγορία. Απο την φρεσκάδα τους Από το μέγεθος. Απο το κανονικό σχήμα τους Από το χρώμα τους Από την Υγιεινή τους κατάστασης Απουσία ακαθαρσίας και κτυπημάτων Ώριμα και στην εποχή τους

Χρήσεις των φρούτων στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική Τα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου καλά τόσο στη ζαχαροπλαστική φτιάχνοντας φρουτοσαλάτες,τάρτες με φρέσκα φρούτα τηγανιτες με φρούτα,στα παγωτά,στις διακοσμήσεις των μπουφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη μαγειρική αποξηραμένα φρούτα στις διάφορες γεμίσεις,ως σνακ,σε μούσλι,για γαρνιτούρες Συνοδεία φαγητών,

Εργασία στη τάξη 1.Φρούτα είναι Κατονομάστε τις κατηγορίες των φρούτων 3.Η διατήρηση των φρούτων καθορίζεται απο

1.Τα φρούτα είναι τρόφιμα που δεν πρέπει να απουσιάζουν απο το τραπέζι.Σχολιάστε τη θρεπτική αξία των φρούτων 2.Να περιγράψετε τις συνθήκες αποθήκευσης των φρούτων 3.Να συμπληρώσετε τον ακόλουθο πίνακα με φρούτα που διατίθενται στην αγορά κατα εποχή ΧειμώναςΚαλοκαίριΆνοιξηΦθινόπωρο Αξιολόγηση

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα Ποια σημεία θα πρέπει να προσέξετε όταν θα αγοράσετε φρέσκα φρούτα; Aξιολόγηση