ΝΣΜΧΔ ΤΜΦΓ ΦΣΨ Κ Ο Ι Τ Α Π Ι Σ Ω Σ Ο Υ Ο Κάισαρας χρησιμοποιούσε πολύ συχνα μυστικη γραφή. Χάρη στους «Βίους 12 καισάρων» του Σουνητώνιου εχουμε λεπτομερή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Triglianoi.gr Δημιουργήσαμε αυτή την παρουσίαση, ώστε τα μέλη μας να πάρουν μία σύντομη ιδέα, σχετική με την λειτουργία του φόρουμ μας.
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Δημιουργικές δραστηριότητες
Δημιουργία παρουσίασης:
Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
Δημιουργία παρουσίασης:
Ακαδ. ‘Ετος Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Ο Σ Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Σ 9: Α Σ Τ Ι Κ Ο Σ Σ.
Απαντήσεις Προόδου II.
Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή
Δημιουργία παρουσίασης:
Ασκήσεις Συνδυαστικής
Δημιουργία παρουσίασης:
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ.
Ψηφιακά Δένδρα TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint manual before you delete this box.: AA A A A Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παραπάνω αναπαράσταση.
Δημιουργία παρουσίασης:
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
Η Μέθοδος RSA  Υποθέτουμε πως δυο άτομα ο Α και ο Β θέλουν να ανταλλάξουν μεταξύ τους κάποιο μήνυμα Μ, το οποίο θέλουν να κρυπτογραφήσουν για λόγους ασφαλείας.
Δημιουργία παρουσίασης:
Δημιουργία παρουσίασης:
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
Τι είναι συνάρτηση Ορισμός
Δημιουργία παρουσίασης:
Δ Η Μ Η Τ Ρ Η Σ Ε Υ Σ Τ Α Θ Ι Α Δ Η Σ Τ Α Ξ Η : ΑΤ’1
Περισσότερες Ασκήσεις Συνδυαστικής
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
Κοντινότεροι Κοινοί Πρόγονοι α βγ θ δεζ η π ν ι κλμ ρσ τ κκπ(λ,ι)=α, κκπ(τ,σ)=ν, κκπ(λ,π)=η κκπ(π,σ)=γ, κκπ(ξ,ο)=κ ξο κκπ(ι,ξ)=β, κκπ(τ,θ)=θ, κκπ(ο,μ)=α.
ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ροή ενέργειας είναι… η οποία γίνεται….
Μαθηματικά Στ’ Δημοτικού
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
Η ΓΛΩΣΣΑ C ΜΑΘΗΜΑ 2.
Α Ρ Χ Α Ι Α Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α μ ι ν ω ι κ η κ ρ η τ η γ ρ α μ μ ι κ η α
« Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ »
01 Φρουτοπία Ενότητα 11 Δασκάλα: Ευρυδίκη Παπαγεωργίου.
Ελληνική παλαιογραφία
Georgakopoulou Anna. Εμείς«Ανήκειν;»και βέβαια«Ανήκειν»
ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ : ΤΣΑΛΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Α.Μ. : 30920
Ιστορία των ελληνικών χαρακτήρων
Η μεγαλογράμματη ελληνική γραφή
Πώς βρέθηκαν τα παιχνίδια στο νησί των ξεχασμένων παιχνιδιών;
ONLINE ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Παρουσιάζουν οι μαθητές: Γ Ι Ο Υ Λ Η Λ Ι Ο Υ Ν Η
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΤΑ Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ω Ν Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν.
A Β για το φως και τη σκιά Ένα αλφάβητο.
Μαθηματικά και Κρυπτογραφία
Η εικονογραφικη μεθοδοΣ
ΣΥΝΟΛΑ.
Τα σύμφωνα.
ΚρυπτογραφηΣη.
Εισαγωγή στην Κρυπτογραφία Εργαστηριακό σεμινάριο Άνοιξη 2007.
Τα υπέρ και τα κατά Stomikrocosmotistaxismas.blogspot.gr.
Ένα γράμμα για την Ιωάννα Χατσίκου Ιωάννα
S/MIME Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης η εφαρμογή υποστήριζε αποκλειστικά τη μεταφορά κειμένου μεταξύ των χρηστών Το πρωτόκολλο MIME (Multipurpose Internet.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
Παράδειγμα από Α΄Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο.
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
Secure Sockets Layer (SSL)
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
Α α Το αρκουδάκι ακουμπά ένα αστέρι και γελά και στην άμμο περπατά
Κανονικοπηση(normalization)
Η ελληνική γραφή Braille
Η Ε Λ Ι Α 6/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΦΥΤΟΥ ΤΑΞΗ: Δ’
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ2΄ του 1ου Δημοτικού Σχολείου και της ΣΤ΄ του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου σας παρουσιάζουν τη βιωματική εργασία.
Μάθημα 12: Οι θάλασσες της Ευρώπης
Ο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ.
Β.ΕΠΑΛ-Γενικής Παιδείας  ΜΑΘΗΜΑ: Εισαγωγή στης αρχές Επιστήμης των Η/Υ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Γλώσσες Αναπαράστασης Αλγορίθμων  ΕΝΟΤΗΤΑ 4.2: Δομή Ακολουθίας 
Αποτελεσματικές Στρατηγικές Μάθησης
Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ω Ν Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Ω Ν
για να σχηματίσω τη λέξη
Κ Προσαρμόστε αυτό το πανό με το δικό σας μήνυμα! Επιλέξτε το γράμμα και προσθέστε το δικό σας κείμενο. Χρησιμοποιήστε ένα χαρακτήρα ανά διαφάνεια.
4S 16h 13h 12h 15h 14h -50° +10° 0° -40° -10o -20° +20° 8h 10h 9h 11h
5N 20h 17h 16h 19h 18h -20° -10° 0° +10° +20o +30° +40° 15h 14h 13h
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΝΣΜΧΔ ΤΜΦΓ ΦΣΨ Κ Ο Ι Τ Α Π Ι Σ Ω Σ Ο Υ

Ο Κάισαρας χρησιμοποιούσε πολύ συχνα μυστικη γραφή. Χάρη στους «Βίους 12 καισάρων» του Σουνητώνιου εχουμε λεπτομερή περιγραφή ενός από τους τύπους κρυπτογραφικής υποκατάστασης που χρησιμοποιούσε ο Καίσαρας.

Ο συγκεκριμένος κωδικας είναι απλός.Αυτό που έκανε ο Καίσαρας ειναι να αντικαταστήσει κάθε γραμμα του μηνήματος με το κατα τρείς θέσεις επόμενο του στο αλφάβητο.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΟΥ ( pigpen/masonic/Feemanson’s cipher) Οι ρίζες αυτού του κωδικα δεν εχουν ακομα ανακαλυφθεί. Χρησιμοποιούνταν τον 18 ο αιώνα από τους Ελευθεροτέκτονες για να καρατουν μυστικα τα αρχεία τους καθως και να μεταφέρουν με ασφάλεια επιστολες μεταξύ των μελών της αδελφότητας τους.

Α Β Γ Κ Λ Μ Τ Δ Ε Ζ Ν Ξ Ο Υ Φ Η Θ Ι Π Ρ Σ Χ Ψ Ω

Π Α Ρ Ε Τ Ο Δ Ρ Ο Μ Ο Π Ο Υ Ο Δ Η Γ Ε Ι

Α Λ Λ Ο Υ

Για(1)παράδειγμα(2) αν(3) αποστολέας(4) και(5) παραλήπτης(6) του(7) μηνύματος(8) έχουν(9) συμφωνήσει(10) ότι(11) αυτή(12) εδώ(13) η(14) πρόταση(15) θα(16) είναι(17) το(18) ισχύον(19) κείμενο-κλειδί(20), τότε(21) η(22) κάθε(23) μία(24) λέξη(25) θα(26) είναι(27) αριθμητικά(28) προσδιορισμένη(29), και(30) ο(31) κάθε(32) αριθμός(33) θα(34) παρέχει(35) τη(36) βάση(37) για(38) την(39) κρυπτογράφηση.(40)

ΠΗΓΑΙΝ ΕΣΤΟΥΠ ΟΓΕΙΟΠ ΕΡΑΣΜΑ ΑΥΡΙΟΤ ΟΒΡΑΔΥ

Ας πούμε λοιπόν ότι έχουμε να κρυπτογραφήσουμε το μήνημα « Το μυστικό είναι κρυμμένο στο ντουλάπι». Τ Μ Σ Ι Ο Ι Α Κ Υ Μ Ν Σ Ο Τ Υ Α Ι Ο Υ Τ Κ Ε Ν Ι Ρ Μ Ε Ο Τ Ν Ο Λ Π ΤΜΣΙΟΙΑΚΥΜΝΣΟΤΥΑΙΟΥΤΚΕΝΙΡΜΕΟΤΝΟΛΠ Ο παραλήπτης για να αποκρυπτογραφήσει αυτό το μήνημα ακολουθεί την ανάποδη διαδικασία.

Α Δ Η Ι Κ Μ Ο Ρ Σ Θ Υ Ζ Ω Χ Β Γ Ξ Ψ Λ Ν Ε Φ Π Τ Έτσι το μύνημα «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ» μπορεί να κρυπτογραφηθει ως ΕΠΡΩΡΖΒΕΒ ΖΩ ΨΣΕΩΡΠΔΖΩ

ΠΛΕΙΦΕΑΡ(PLAYFAIR) Το κρυπτογράφημα πλέιφεαρ ανακαλύφθηκε από τον Λάιον Πλέιφεαρ αλλά εφευρέτης του ήταν ο Τσάρλς Ουάιτστοουν.Οι δυό τους έμεναν κοντά και συχνά συναντιόνταν για να συζητήσουν τις ιδέες τους για την κρυπτογραφία.

Το κρυπτόγραμμα αντικαθιστά κάθε ζευγάρι γραμμάτων του κανονικού κειμένου με ενα άλλο ζευγάρι γραμμάτων. Για να γίνει η κρυπτογράφηση θα πρέπει πρώτα να έχουμε συμφωνήσει μια λέξη κλειδί. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη λέξη κλειδί «ΜΠΛΕ»

Στη συνέχεια πρίν την κρυπτογράφηση τα γράμματα του αλφαβήτου γραφονται έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα τετράγωνο 6x4 για το ελληνικό αλφάβητο αρχίζοντας από τη λέξη κλειδί. ΜΠΛΕ ΑΒΓΔ ΖΗΘΙ ΚΝΞΟ ΡΣΤΥ ΦΧΨΩ

Αν τα δύο γράμματα βρίσκονται στην ίδια σειρα μπορούν να αντικατασταθούν από το γράμμα που βρίσκεται αμέσως δεξιά από το καθένα τους. Αν το ένα άπό τα δύο γράμματα βρίσκεται στο τέλος της σειράς τότε αυτό αντικαθιστάται από το γράμμα που βρίσκεται στην αρχή της. Πχ. Το ΚΟ γίνεται ΝΚ και το ΟΝ γίνεται ΞΚ

Αν τα γράμματα βρίσκονται στην ίδια στήλη αντικαθιστόνατι από το γράμμα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το καθένα τους. Αν ένα γράμμα βρίσκεται στη βάση της στήλης τότε αντικαθιστάται από αυτό που βρίσκεται στην κορυφή της. Πχ.Το ΑΚ θα γίνει ΖΡ

Για να κρυπτογραφήσεις το δεύτερο γράμμα ψάξε στη σειρά του μέχρι να συναντήσεις τη στήλη που περιέχει το πρώτο γράμμα. Το γράμμα που περιέχεται στο σημείο που τέμνει η στήλη τη γράμμη αντικαθιστα το δεύτερο. Πχ. Το Τ στο ΙΤ γίνεται Υ Το Α στο ΤΑ γίνεται Γ

ΝΕΡΟ ΑΒΓΔ ΖΗΘΙ ΚΛΜΞ ΠΣΤΥ ΦΧΨΩ

Το δίγραφο ΝΕ παρατηρούμε ότι βρίσκεται στην ίδια σειρά. Άρα τα γράμματα θα προέρχονται απο τα προηγούμενα της ίδιας σειράς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ν θα γίνει Ο και το Ε θα γίνει Ν.

Τώρα όσο αναφορά το διγραφο ΠΓ(αφού δεν ανήκουν στην ίδια στήλη ή σειρά) φέρνουμε μία οριζόντια και μία κατακόρυφη γραμμή από το καθένα και βλέπουμε που τέμνονται.Στην περίπτωση αυτή τέμνονται στα γράμματα Τ και Α.

Όπως λέει και το όνομα του κώδικα είναι μια αντιστοιχία γραμμάτων με τους 24 πρώτους (για τη γλώσσα μας αριθμους ). Οπότε προκύπτει ότι: Α-1 Β-2 Γ-3 Δ-4 Ε-5 Ζ-6 Η-7 Θ-8 Ι-9 Κ-10 Λ-11 Μ-12 Ν-13 Ξ-14 Ο-15 Π-16 Ρ-17 Σ-18 Τ-19 Υ-20 Φ-21 Χ-22 Ψ-23 Ω-24