Τ ΕΛΙΚΉ Ε ΞΈΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Ρ ΟΛΟΣ ΤΩΝ Π ΡΩΤΕΪΝΩΝ Βασικότερρο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού Σκελετική διαμόρφωση του σώματος Σύνθεση ορμονών και.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1920s ©Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Advertisements

 Ενδογενή μεταβολικά νοσήματα  Υπερφαινυλαλανιναιμίες  Φαινυλκετονουρία.
Πανεπιστήμιο Βόλου Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία και Πολιτισμός» Μάθημα 3 ο (Μυκηναϊκός Πολιτισμός – Γεωμετρική.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 7: Βιταμίνες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Βιταμίνες Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι υπεύθυνες για την.
Ε ΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Δ ΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ 2 σάκχαρα ενωμένα Σακχαρόζη: Γλυκόζη+ Φρουκτόζη “επιτραπέζια ζάχαρη” Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα και.
ΥΛΙΚΑ:  2 κιλά περίπου άγρια χόρτα για πίτα, όχι για βράσιμο  Άνηθο  Κρεμμυδάκια φρέσκα  5 Αυγά  2 ντομάτες ώριμες  Ελαιόλαδο.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αποβλΗτων Α. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΤΗΝΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. Τι είναι η μάζα ενός σώματος; Μάζα είναι το ποσό της ύλης που περιέχει ένα σώμα.
Μεταβολισμός και θερμορύθμιση Φυσιολογία ΙΙ 2014.
Στόχοι Κατανόηση αναγκαιότητας καθορισμού διατροφικών στόχων κατά τη σίτιση βαρέως πασχόντων Κατανόηση επιδράσεων οξέος τραύματος ή νόσου στον ενεργειακό.
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διατροφολογίας Πρακτική άσκηση στην Κοινότητα Δημοτικό Γυμναστήριο Πετρούπολης Ελεάνα Νικολάου Α.Μ
Διατροφή Ενότητα 13: Yπέρβαρος / παχυσαρκία & απώλεια βάρους Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστήρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο.
Υδατάνθρακες C – H - O. ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Παροχή ενέργειας Δίνουν ενέργεια στα κύτταρα αφού πρώτα μετατραπούν σε γλυκόζη στο ήπαρ. 4 Kcal(θερμίδες)
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
Η ΦΥΣΙΚΗ στη Β΄ Γυμνασίου 3.
Ενδογενή μεταβολικά νοσήματα Υπερφαινυλαλανιναιμίες Φαινυλκετονουρία
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Εισηγητής: δρ. Χρήστος Λεμονάκης
Παχυσαρκία και Υπέρβαρο
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Κανονική Κατανομή.
ΚΣΠΜ-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων Αθανασία Σταθοπούλου
Εργομετρια 4 Πηγές μυικης ενέργειας
ΥΠΑΣΒΕΣΤΙΑΙΜΙΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΕΤΣΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ 1.
Προσαρμογή Το νεογνό προσαρμόζεται στην πρόσληψη τροφής από το στόμα
Φυσική A’ Λυκείου ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Κεκλιμένο Επίπεδο Και Τριβή
Πως σχεδιάζουμε δυνάμεις
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Crocus sativus (ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ) ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος Msc,PhD c.
Ο άνθρωπος πάντα αισθανόταν εγκλωβισμένος στη γη…
Μερικές δυνάμεις στη φύση
Διαφορές μάζας - βάρους
ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πανεπιστήμιο Βόλου Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Διατροφή Ενότητα 13: Yπέρβαρος / παχυσαρκία & απώλεια βάρους
Επίδραση ορμονών στο γλυκογόνο του ήπατος και τη γλυκόζη του αίματος
Πρακτική Άσκηση στην Κοινότητα Α’ & Β΄ Εξάμηνο
Άσκηση Ενεργειακά Ισοζύγια
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΕΥΘΥΒΟΥΛΟΥ (21041)
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
ΠΡΟΤΥΠΟ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΛΛΑΣ M.X.A
Η έννοια Άνωση.
Συνέντευξη με μια ομάδα μαθητών
Γιατί τα πλοία επιπλέουν; Από τον Νεύτωνα στον Αρχιμήδη
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.
Φυσική Β΄ Λυκείου Άσκηση 2 (άσκηση 8, εργ. οδ. Α΄ Λυκείου)
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
Για να γίνει το γεύμα σας πιο ισορροπημένο...
« به نام خدا» 1-جايگاه ايران در توزيع جهاني درآمد
Μορφολογική μελέτη ΑΣΑ Δήμου Σύρου
الوحدة الثانية : المادة والحرارة
Αποτελέσματα μορφολογικής μελέτης σύστασης ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Η ΜΑΖΑ, ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ Η «ΗΛΙΚΙΑ» ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ
النسبة الذهبية العدد الإلهي
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕρΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018
ΔΙΓΟΥΑΝΙΔΙΑ Τα διγουανίδια αποτελούν μια άλλη κατηγορία υπογλυκαιμικών παραγόντων με κύρια δράση την αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη.
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΔΑΠΕΔΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Στη δαπεδοθέρμανση το στοιχείο που αποδίδει τη θερμότητα είναι το δάπεδο του χώρου. Το δάπεδο θερμαίνεται από σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί.
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Διατροφικές διαταραχές και νοσηλευτική παρέμβαση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τ ΕΛΙΚΉ Ε ΞΈΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή

Ρ ΟΛΟΣ ΤΩΝ Π ΡΩΤΕΪΝΩΝ Βασικότερρο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού Σκελετική διαμόρφωση του σώματος Σύνθεση ορμονών και ενζύμων Απαραίτητο συστατικό όλων των υγρών του σώματος 2

Π ΕΨΗ ΤΩΝ Π ΡΩΤΕΪΝΩΝ Στόμα Συνθλίβονται και υγραίνονται Στομάχι Οι πρωτείνες μετουσιώνονται από το υδροχλωρικό οξύ Η πεψίνη αρχίζει την πέψη Λεπτό έντερο Οι παγκρεατικές και εντερικές πρωτεάσες και πεπτιδάσες ολοκληρώνουν την πέψη 3

Α ΠΛΑ Σ ΑΚΧΑΡΑ : Μ ΟΝΟ ΚΑΙ Δ ΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ Μονοσακχαρίτες Γλυκόζη Βρίσκεται στα φρούτα, λαχανικά και το μέλι “ζάχαρη του αίματος” – χρησιμοποιήται για ενέργεια Φρουκτόζη “ζάχαρη των φρούτων” Βρίσκεται στα φρούτα και το μέλι Γαλακτόζη Βρίσκεται στη λακτόζη στο γάλα 4

Σ ΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ Δ ΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ Λ ΙΠΩΝ Παροχή ενέργειας Χρειαζόμαστε απαραίτητα λιπαρά οξέα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα) Παράδοση λιποδιαλυτών βιταμινών στο σώμα Αυξάνει τη γεύση και γευστικότητα των τροφίμων Συμβολή στην αίσθηση της πληρότητας Συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών 5

Π ΟΣΟ ΛΙΠΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ;;; Διαβάστε την ετικέτα Ψάξτε για λέξεις-κλειδιά στο όνομα με σάλτσα κρέμα γάλακτος με τυρί Τηγανισμένα 6

Ι ΔΙΟΤΗΤΕΣ Β ΙΟΛΟΓΙΚΗΣ Σ ΗΜΑΣΙΑΣ Υγρή μορφή Ιδανικός διαλύτης Υψηλή ειδική θερμότητα και υψηλή λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης Απορροφά θερμότητα Δεν αναμειγνύεται με τα λίπη Πολύ χαμηλή ηλεκτρολυτική διάσταση Το περιβάλλον που γίνονται οι κυριότερες βιοχημικές αντιδράσεις Συμμετέχει σαν ενεργό συστατικό σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις Καθορίζει τις ιδιότητες βιολογικών μακρομορίων όπως των πρωτεϊνών

Α ΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τα ανόργανα στοιχεία υπό τη μορφή ενώσεων καθιστούνται απαραίτητα για την κατασκευή και για τη ρύθμιση των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος

Μ ΑΓΝΗΣΙΟ 25γρ στο σώμα 70% στα οστά 30% στους μαλακούς ιστούς και σωματικά υγρά Αίμα: 1,7-2,3 mg/dL Ανάγκες: mg

Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Μεταβολισμός υδατανθράκων Μεταβολισμός πρωτεϊνών Ρύθμιση των φωσφορικών στο αίμα Ανάπτυξη και συντήρηση των ιστών Διαβίβαση της νευρομυϊκής διέγερσης Ενεργητική δράση στη νεύρική ισορροπία, νευροψυχική ένταση, καρδιακό ρυθμό, ανοσολογική άμυνα του οργανισμού, ποιότητα ύπνου

BMΡ Η ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του σώματος σε κατάσταση αδράνειας

Σ ΤΟΜΑΤΙΚΗ Κ ΟΙΛΟΤΗΤΑ Η μηχανική και χημική πέψη της τροφής ξεκινούν από το στόμα Κατά τη διάρκεια της μάσησης της τροφής, τα δόντια κατατεμαχίζουν και αλέθουν την τροφή με στόχο να αυξήσουν την επιφάνεια της αλλά και για να διευκολυνθεί η κατάποση Η παρουσία της τροφής στη στοματική κοιλότητα διεγείρει τη δημιουργία νευρικού αντανακλαστικού, με αποτέλεσμα οι σιελογόνοι αδέννες να ενεργοποιούνται και να ελευθερώνουν ποσότητα σάλιου.

Σ ΤΟΜΑΤΙΚΗ Κ ΟΙΛΟΤΗΤΑ Το σάλιο περιέχει και το πεπτικό ένζυμο α- αμυλάση το οποίο παράγεται από τους παρωτιδικούς αδένες και υδρολύει τα πολυμερή της γλυκόζης, δηλαδή το άμυλο και το γλυκογόνο Τα κύρια προϊόντα είναι μικρότεροι πολυσακχαρίτες και ο δισακχαρίτης μαλτόζη

Π ΕΨΗ Το πάγκρεας, το συκώτι, η χοληδόχος κύστη και το ίδιο το λεπτό έντερο συµµετέχουν στη διαδικασία της πέψης. Το πάγκρεας παράγει διάφορα υδρολυτικά ένζυµα και ένα αλκαλικό διάλυµα πλούσιο σε όξινα ανθρακικά άλατα τα οποία λειτουργούν ρυθµιστικά για να αντιµετωπιστεί ο όξινος χυµός του στοµάχου.

Ο Ι Ο ΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ Π ΕΠΤΙΚΟΥ Σ ΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΡΜΟΝΗΜΕΡΟΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓαστρίνηΣτοµάχιΕλέγχει την έκκριση του γαστρικού υγρού στο στοµάχι Σεκρετίνη∆ωδεκαδάκτυλο∆ιεγείρει το πάγκρεας για έκκριση όξινου ανθρακικού νατρίου Χολοκυστοκινίνη∆ωδεκαδάκτυλοΠροκαλεί σύσπαση της χοληδόχου κύστης για να µεταφερθεί η χολή στο δωδεκαδάκτυλο. ∆ιεγείρει το πάγκρεας για έκκριση παγκρεατικών ενζύµων Εντερογαστρίνη∆ωδεκαδάκτυλοΑναστέλλει προσωρινά τις περισταλτικές κινήσεις του στοµάχου

Π ΑΧΥ Ε ΝΤΕΡΟ Η σηµαντικότερη λειτουργία του παχέος εντέρου είναι η επαναρρόφηση του νερού. Περίπου 7 λίτρα νερού εκκρίνονται καθηµερινά στον αυλό του γαστρεντερικού σωλήνα. Μεγάλη ποσότητα νερού απορροφάται από το λεπτό έντερο και το υπόλοιπο από το παχύ έντερο. Μαζί, το λεπτό και το παχύ έντερο απορροφούν το 90% του νερού που εισήλθε στο γαστρεντερικό σωλήνα. Καθώς τα κόπρανα κινούνται περισταλτικά κατά µήκος του παχέος εντέρου, γίνονται περισσότερο στερεά λόγω ακριβώς της απορρόφησης του νερού.

D, E, K, A διαλυµένες σε λίπη και αποθηκεύονται στο ήπαρ. δεν είναι απαραίτητο να προσλαµβάνονται συνεχώς B,C απορροφώνται διαλυµένες στο νερό και αποβάλλονται µε τα ούρα πρέπει να προσλαµβάνονται τακτικά ΛιποδιαλυτέςΥδατοδιαλυτές

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣΠΗΓΕΣ∆ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Α (Ρετινόλη)Γάλα, βούτυρο, συκώτι ψαριών, πράσινα και κίτρινα λαχανικά Ξηροφθαλµία, ξηροδερµία, ευαισθησία στις µολύνσεις της µύτης, του λάρυγγα και του δέρµατος D (Καλτσιφερόλη)Γάλα, αυγά, ιχθυέλαια. Συντίθεται στο δέρµα µε την έκθεση στον ήλιο Ραχίτιδα, καχεξία E (Τοκοφερόλη)Λαχανικά, κυρίως φύτρο σιταριού και µαρούλι, κρέας Στειρότητα (στα ποντίκια και πιθανώς στον άνθρωπο) KΠράσινα φύλλα, µικροβιακή χλωρίδα του παχέος εντέρου Αιµορραγία, διαταραχή της πηκτικότητας του αίµατος B1 (Θειαµίνη) ∆ηµητριακά, µαγιά µπύρας, βοδινό και χοιρινό κρέας Σοβαρές διαταραχές του πεπτικού και νευρικού συστήµατος (ασθένεια beri- beri)

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣΠΗΓΕΣ∆ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ B2 (Ριβοφλαβίνη)) Γάλα, κρέας, πράσινα λαχανικά, ψωµί ολικής άλεσης Στοµατίτιδα, γενική αδυναµία B6 (Πυριδοξίνη)ΚρέαςΣπασµοί, δερµατίτιδα, γαστρεντερίτιδα B12 (Κυανοκοβαλαµίνη) Συκώτι, νεφροί, ψάριαΑναιµία, διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήµατος B9 (Φυλλικό οξύ)Πράσινα λαχανικά, συκώτιΟρισμένες μορφές αναιμίας Η (Βιοτίνη)Τροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης, µικροβιακή χλωρίδα του παχέος εντέρου ∆ερµατίτιδα, γαστρεντερίτιδα, µυϊκοί πόνοι C (Ασκορβικό οξύ)Εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά, ντοµάτες, ακτινίδια Σκορβούτο (αιµορραγία στα ούλα, αδυναµία επούλωσης τραυµάτων, αιµατώµατα κάτω από το δέρµα) B3 ή P-P παράγοντας (Νιασίνη) Αφθονεί στις τροφές ζωικής προέλευσης, πράσινα φύλλα λαχανικών (δερµατικές πληγές, διάρροια, ψυχικές διαταραχές)

Δ ΕΙΚΤΗΣ Μ ΑΖΑΣ Σ ΩΜΑΤΟΣ ΔΜΣ = βάρος(kg) / (ύψος) 2 (m 2 ) ΔΜΣ μέχρι 18,5 ->Λιπόβαρης ΔΜΣ από 18,5 έως 25 ->Κανονικό Βάρος ΔΜΣ από 25, >Υπέρβαρος ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30 ->Παχύσαρκος

H ENRY Male: Aged  16.0 x weight (kg) Aged  14.2 x weight (kg) Aged  13.0 x weight (kg) Aged 70+  13.7 x weight (kg) Female: Aged  13.1 x weight (kg) Aged  9.74 x weight (kg) Aged  10.2 x weight (kg) Aged 70+  10.0 x weight (kg) + 577

Φ ΥΣΙΚΗ Δ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Καθόλου επαγγελ ματική δραστηρ ιότητα Χαμηλή επαγγελματική δραστηριότητα Μεσαία επαγγελματική δραστηριότητα Βαριά επαγγελματική δραστηριότητα ΆντρεςΓυναίκεςΆντρεςΓυναίκεςΆντρεςΓυναίκες Μη ενεργός Μέτρια ενεργός Πολύ ενεργός

Σ ΥΝΟΛΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΤΕΕ) ΤΕΕ = ΒΜΡ * ΦΑ

Π ΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Γυναίκα, 29 ετών 60kg, γραμματέας BMR = 13.1 x 60kg + 558=1344kcal/d ΤΕΕ = 1344 * 1,4 = 1882kcal

Α ΣΚΗΣΗ Άντρας, 52 ετών, οικοδόμος, 90κλ Βρείτε το ΤΕΕ Πόσα γραμμάρια υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και λίπος πρέπει να καταναλώνει καθημερινά;

ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!