Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το διατροφικό μοντέλο των χωρών του δυτικού κόσμου έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών, που μειώνουν την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια ζωής. 0ι θεμέλιοι λίθοι σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι: Ποικιλία . Απλότητα . Φυσικότητα .

2 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

3 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
1) Μην απαγορεύετε φαγητά στον εαυτό σας. 2) Το βράδυ φροντίστε να τρώτε σχετικά νωρίς. 3) Το βράδυ επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. 4) Τρώτε από όλα αλλά με μέτρο. 5) Μην τρώτε με άγχος. 6) Μασάτε καλά την τροφή σας. 7) Να τρώτε περισσότερες ωμές τροφές. 8)Μην τηγανίζετε τα φαγητά προτιμήστε τα βραστά ή τα ψητά. 9)Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με πουλερικά και ψάρια. 10)Μειώστε το αλάτι. 11) Περιορίστε τροφές πλούσιες σε επεξεργασμένη ζάχαρη. 12) Χωρίστε την διατροφή σας σε τέσσερα με πέντε γεύματα.την ημέρα. 13) Μην παραλείπετε γεύματα. 14) Πίνετε πάρα πολύ νερό.

4 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Διακρίνεται σε: Καταβολισμό Αναβολισμό Εξαρτάται από:
Την ηλικία Την θερμοκρασία Τις ορμόνες Το ποσοστό σωματικού λίπους

5 Υπολογισμός του βασικού μεταβολικού ρυθμού
Β.Μ.Ρ. Γυναίκες: B.M.Ρ. = (9,6 x B) + (1,8 x Y) - (4,7 x H) Άνδρες: B.M.Ρ. = 66 + (13,7 x B) + (5 x Y) - (6,8 x H) Όπου B.M.Ρ. = Βασικός Μεταβολισμός Ρυθμός, Β = Βάρος σε κιλά, Υ = Ύψος σε εκατοστά, Η = Ηλικία σε χρόνια Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας και τις δραστηριότητες που κάνουμε σε ένα 24ώρο σύμφωνα με τον πίνακα της επόμενη διαφάνεια. Για να βρείτε την ενέργεια που δαπανήσατε μέσω του βασικού μεταβολισμού και της φυσικής σας δραστηριότητας, πολλαπλασιάζετε τις θερμίδες του Β.Μ.Ρ. με τον δείκτη της φυσικής δραστηριότητας. Ο τελικός αριθμός αντιστοιχεί στις θερμίδες που πρέπει να παίρνετε καθημερινά για να διατηρήσετε το βάρος σας.

6 Κατηγορία δραστηριότητας
Συντελεστής έντασης δραστηριότητας Ύπνος ή Ανάπαυση 1 Πολύ ελαφριά εργασία-άσκηση Δραστηριότητες σε καθιστή ή όρθια θέση, γραφομηχανή, ράψιμο, σιδέρωμα, μαγείρεμα, παίξιμο μουσικού οργάνου, εργαστηριακή εργασία 1,5 Ελαφριά εργασία-άσκηση Βάδισμα σε επίπεδο δρόμο με 4-5 χλμ./ώρα, εργασία σε εστιατόριο, καθάρισμα σπιτιού, ξυλουργική, απασχόληση με παιδιά, εργασία σε γκαράζ, ιστιοπλοΐα 2,5 Μέτρια εργασία-άσκηση Γρήγορο βάδισμα 5,5-6,5 χλμ./ώρα, μεταφορά φορτίου, χορός, σκι, ποδήλατο, τένις, σκάψιμο κήπου 5 Βαριά εργασία-άσκηση Βάδισμα ανηφορικό με φορτίο, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, σκάψιμο, ορειβασία 7

7 ΕΡΕΥΝΑ

8 Eπιμέλεια: Νίτη Γλυκερία, Κουκορέλη Παναγιώτα, Τσιάγκας Χρήστος Αρμένογλου Θοδωρής


Κατέβασμα ppt "ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google