ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ (αιχμή και χρόνος που συμβαίνει) Ορθολογική Μέθοδος (Rational Method) Για λεκάνες απορροής μικρότερες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΠΘ, •Επιβράδυνση λόγω απώλειας ενέργειας (ολίσθηση) •Φυγόκεντρες δυνάμεις •Διατήρηση ορμής •Κίνηση σωμάτων στον αέρα.
Advertisements

Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 7
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
Ερωτήσεις κατανόησης 8 η και 9 η διάλεξη Περιβαλλοντικής Γεωτεχνικής 10 &
ΑΓΩΓΙΜΟΜΕΤΡΙΑ ΠροσδιορισμΟς της σταθερΑς ταχΥτητας της σαπωνοποΙησης οξικοΥ αιθυλεστΕρα.
BEACHMED-e: Υποπρόγραμμα 3
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 3 Υπολογισμός Εξατμισοδιαπνοής Μέτρηση Απορροής Εμμ. Ανδρεαδάκης.
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΚΗΦΙΣΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
1.3 ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ & ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)
“ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ” ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Γραμμική παρεμβολή Γενικώς η λογική της στηρίζεται στην απλή μέθοδο των τριών ως εξής: Η αύξηση του x1 είναι κατά: Για αλλαγή του x ίση με: x2-x1 είχαμε.
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
Εξισώσεις Streeter-Phelps Ρύπανση ποταμών και λιμνών
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
ΕΙΔΗ ΓΡΑΜΜΩΝ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων
Υδρολογία-Εισαγωγικές έννοιες
Στοιχεία γεωμορφολογίας
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ Σύνοψη των Υδρολογικών Διεργασιών
Ενότητα: Διαμήκης Αντοχή Πλοίου- Διατμητικές τάσεις
Κυκλοφοριακή Ροή.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)
Ασκήσεις Διαχείρισης Γεωργικού Εξοπλισμού
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
Σχήμα διεπιφάνειας γλυκού-αλμυρού νερού
Τεχνική Υδρολογία Επανάληψη μαθημάτων (μέσα Νοέμβρη-τέλη Δεκέμβρη)
2ος ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HORTON.
5 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΠ ΞΑΝΘΗ, 6-9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΡΟΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ Β.Γ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ, Π.Κ. ΔΕΛΗΜΑΝΗ ΚΑΙ Γ.Σ. ΞΕΙΔΑΚΗΣ.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος Φυσικοί και Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι Ενότητα 6: Μέθοδοι προσδιορισμού της πλημμυρικής παροχής Θεοχάρης Μενέλαος.
Ενότητα: Στερεά και Ρευστοστερεά κλίνη Διδάσκοντες: Χριστάκης Παρασκευά, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Σπαρτινός, Λέκτορας Δ. Σωτηροπούλου, Εργαστηριακό.
Μοναδιαίο υδρογράφημα Αρχές και ορισμοί Ανάλυση βροχόπτωσης-απορροής με τη χρήση της προσέγγισης του μοναδιαίου υδρογραφήματος Σχήμα 1. Η έννοια της περίσσειας.
ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Απλή αρμονική ταλάντωση Περιοδική κίνηση όπου η δύναμη επαναφοράς είναι ανάλογη της απομάκρυνσης (απομάκρυνση είτε ως γραμμική ή ως γωνιακή μετατόπιση)
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ. Η ποσότητα του νερού που αποτελεί την επιφανειακή απορροή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι κυριότεροι από τους οποίους είναι.
Ενότητα B6: Σπηλαίωση ελίκων Α. Θεοδουλίδης. Σπηλαίωση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η ροή γύρω από μια φέρουσα επιφάνεια αλλάζει ριζικά λόγω αλλαγής.
1 Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος Διήθηση – Διηθητικότητα Διάρκεια άρδευσης Εύρος άρδευσης.
ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΕ-ΕΕΔΥΠ ΒΟΛΟΣ, ΜΑΙΟΥ 2009 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ Β. ΚΙΤΣΙΚΟΥΔΗΣ.
6° ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΠ XANIA, IOYNΙΟΥ 2007 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΥΠΩΝ ΟΛΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ Χ. ΓΙΟΒΑΝΟΥΔΗΣ.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Αρδευτική Μηχανική Ενότητα 12: Επιφανειακές μέθοδοι άρδευσης με αυλάκια Καθηγητής Παναγιώτης Βύρλας Σχολή Τεχνολόγων.
Η Συνολική Τάση εξ’ επαγωγής (Ηλεκτρεγερτική Δύναμη) του συνόλου των τυλιγμάτων μιας μηχανής συνεχούς ρεύματος ισούται με: C – Μια σταθερά διαφορετική.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΧΑΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΙΣΟΫΕΤΙΩΝ ΚΑΜΠΥΛΩΝ.
ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. Άτομο υδρογόνου Άτομο οξυγόνου Πυρήνας.
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Γραμμική παρεμβολή Γενικώς η λογική της στηρίζεται στην απλή μέθοδο των τριών ως εξής: Η αύξηση του x1 είναι κατά: Για αλλαγή του x ίση με: x2-x1 είχαμε.
Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)
Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος
Συστήματα κλειστών αγωγών υπό πίεση
Για λεκάνες απορροής μικρότερες των 10 Km2
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
ΜΑΘΗΜΑ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΡΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2. Βασικές έννοιες από το μάθημα της Ρευστομηχανικής στο μάθημα της Υδραυλικής και εισαγωγικές έννοιες Δρ Μ.Σπηλιώτη Λέκτορα ΔΠΘ.
Επανάληψη στις δυνάμεις
ΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Όταν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή κάνουν κοινή Α.Α.Τ. τότε έχουν την ίδια κυκλική συχνότητα ω1=ω2=ω. Κάθε σώμα έχει τη δική του σταθερά.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
ΧΑΡΑΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ: Στοχεύει στη συντομότερη διοχετευση του νερού από τη θέση των υδατ.πόρων στις υδροληψίες Συνήθης παροχή υδροληψίας qν = 6, 9, 12 lt/sec.
Άρδευση είναι η παροχή πρόσθετου νερού στις καλλιέργειες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε νερό και να πραγματοποιηθεί κανονική ανάπτυξή τους με στόχο.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
אורך, היקף, שטח ונפח.
Ροή σε αγωγούς Μόνιμη ροή (Αμετάβλητες με το χρόνο: ρ, C, T και P)
Ρυθμός ροής ή Παροχή  V (m3/s) ή M ή (kg/s)
ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ Επιμήκης αίθουσα με κλειστή σκηνή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ (αιχμή και χρόνος που συμβαίνει) Ορθολογική Μέθοδος (Rational Method) Για λεκάνες απορροής μικρότερες των 10 Km 2 Emil Kuichling

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Α) Η ταχύτητα διηθήσεως θεωρείται σταθερή και επομένως το ποσοστό περισσεύματος της βροχόπτωσης δεν αυξάνει με τον χρόνο. Β) Η αιχμή που υπολογίζεται έχει περίοδο επαναφοράς ίση με την περίοδο επαναφοράς της βροχής από την οποία προήλθε. Συνεπώς η ένταση της βροχής r παίρνεται από την καμπύλη ομβρίων για την περίοδο επαναφοράς που αποφασίστηκε

Αιχμή: R max = 0,278. C. r. A Όπου R max = η αιχμή άμεσης απορροής, m 3 /s C = ο συντελεστής απορροής ( αδιάστατος) r = η κρίσιμη ένταση της βροχής που προκύπτει από την όμβρια καμπύλη για διάρκεια ίση με τον χρόνο συγκέντρωσης της λεκάνης, mm/hr A = η έκταση της λεκάνης απορροής, Km 2.

Χρόνος συγκέντρωσης: t c = 0,02. L 0,77. S -0,385, min (Kirpich) ή t c = (Giandotti) Όπου L = η απόσταση κατά μήκος του κυρίου ρέματος από το πιο απομακρυσμένο σημείο μέχρι την έξοδο της λεκάνης, m S = η μέση κλίση κατά μήκους της διαδρομής L A= η έκταση της λεκάνης απορροής, Km 2 L =, Κm ΔΗ = η υψομετρική διαφορά μεταξύ μέσου υψομέτρου της λεκάνης και της κοίτης του ρεύματος στην έξοδο της λεκάνης, m

O χρόνος μπορεί να χωρισθεί σε επιμέρους χρόνους: (α) πάνω στην επιφάνεια του εδάφους (β) σε μισγάγγειες (Manning) (γ) σε ρέματα (Manning) V: ταχύτητα ομοιόμορφης ροής (m/s). S: η κλίση ενέργειας, που στη περίπτωση οριακής πλήρωσης και ομοιόμορφης ροής ισούται με τη κλίση του πυθμένα (δεκαδικός αριθμός). R: η υδραυλική ακτίνα μη πλήρους διατομής (m) η: αδιάστατος συντελεστής τριβών, ο οποίος εξαρτάται από την τραχύτητ α Η υδραυλική ακτίνα R για ροή σε ανοικτό αγωγό ορίζεται ως ο λόγος της υγρής διατομής Α προς την περίμετρο αυτής P

Για το τμήμα (α) ο χρόνος διαδρομής υπολογίζεται από τον τύπο:, min Όπου n = συντελεστής του Μanning L 1 = το μήκος της διαδρομής, m S 0 = η κλίση του εδάφους P 2 = το ύψος 24ωρης βροχής περιόδου επαναφοράς 2 ετών σε mm ΓΙΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ: Το τμήμα έχει μήκος της τάξεως των 100 m. t 1 = 10 min για αστικές περιοχές, t 1 = 15 min για αγροτικές περιοχές με φυσική βλάστηση

Για το τμήμα (β) ο χρόνος διαδρομής υπολογίζεται από τον τύπο:, min Όπου V2 σε m/s : για φυσική ροή V = 4,92 S 0,5 για διευθετημένη ροή V = 6,21 S 0,5 (για υδραυλική ακτίνα 12,2 cm και 6,1 cm αντίστοιχα και n = 0,05 και 0,025) Για το τμήμα (γ) ο χρόνος διαδρομής υπολογίζεται από τον τύπο: V 3 από τον τύπο του Manning

Μέση ταχύτητα ροής πάνω σε έδαφος για διαφορετικές επιφάνειες εδάφους

Υδρογράφημα άμεσης απορροής με τριγωνική μορφή ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑ Τύπος 1: Η Διάρκεια περισσεύματος βροχής είναι μεγαλύτερη του χρόνου συγκέντρωσης ( t R >t c ). O ανιών και κατιών κλάδος είναι ίσος με τον χρόνο συγκέντρωσης t c Τύπος 2: Η Διάρκεια βροχής είναι ίση με τον χρόνο συγκέντρωσης ( t R = t c ). O ανιών και κατιών κλάδος είναι ίσος με τον χρόνο συγκέντρωσης t c Τύπος 3: Η Διάρκεια περισσεύματος βροχής είναι μικρότερη του χρόνου συγκέντρωσης ( t R < t c ). O ανιών και κατιών κλάδος είναι ίσος με την διάρκεια t R

Στους τύπους 1 και 2 ο κατιών κλάδος μπορεί να είναι ίσος με : 1,67 t c Nemec : η διάρκεια του κατιόντος κλάδου μπορεί να είναι 3 έως 5 φορές μεγαλύτερη από τον χρόνο συγκέντρωσης σε μικρές λεκάνες