Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΝΕΡΟ Είναι βασικό συστατικό του κυτταρικού περιβάλλοντος το οποίο συμβάλλει στη δομή, την εμφάνιση και τη διατηρησιμότητα των τροφίμων. Εξυπηρετεί απαραίτητες.
Advertisements

ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Διατροφή και υγεία.
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Χημεία Α΄ Λυκείου 3ο κεφάλαιο Χημικές αντιδράσεις
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Βιοτεχνολογία.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου –Σειρά Παρουσίασης-
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι οργανισμοί μετατρέπουν τα φυτικά υλικά σε οργανική ουσία. Η οργανική ουσία δίνει: Βελτίωση εδάφους 1.Αυξάνει σταθερότητα συσσωματωμάτων εδάφους 2.Καλύτερος.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
Επίδραση οξέων σε μέταλλα
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡIOΣ
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Χρώση Μπλέ του μεθυλενίου- Κινητική
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Εισαγωγή στον μεταβολισμό Τζώρτζης Νομικός Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 10: Βιοχημικά τεστ ταυτοποίησης-Τεστ καταλάσης, οξειδάσης, αμινοπεπτιδάσης. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
Αναβολισμός Νουκλεοτίδιο (δομικό στοιχείο) Νουκλεινικά οξέα: DNA,RNA Βάσεις: γουανίνη- κυτοσίνη αδενίνη-θυμίνη (ουρακίλη)
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
Βιοχημεία Ενότητα 9: Ο ενεργειακός μεταβολισμός - Εισαγωγή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ Εικόνα: Παραγωγή υδρογόνου με διάσπαση νερού.
Φωτοσύνθεση Συμβαίνει στους αυτότροφους οργανισμούς
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ: ο τρόπος παραγωγής ενέργειας από τις τροφές (ζώα, φυτά, και μονοκύτταροι μικροοργανισμοί ) και από τον ήλιο (φυτά και φύκη) και η χρήση της.
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Επίκουρος Καθηγητής Σπυρίδων Ντούγιας
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
H ελευθέρωση της ενέργειας
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
ΑΕΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Βρετζάκης Γιώργος
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών

Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό μέσο πρέπει να περιέχει επαρκώς και σε πρόσφορη μορφή όλες τις χημικές ουσίες που είναι απαραίτητες για:  τη σύνθεση των κυτταρικών συστατικών  την παραγωγή ενέργειας (σύνθεση ATP)  Μεγάλη ποικιλία μο  ποικιλία θρεπτικών υλικών

Απαραίτητα συστατικά  Νερό (70-90% κυτ. Νωπού Βάρους)  C, N, O, H, P, S, K, Na, Ca, Mg, Fe, Cl:~95% ξηρού βάρους  Πηγή C (όλα τα βιομόρια του μικροβιακού κυττάρου)  CO 2 : αυτότροφοι  οργανικές ενώσεις: ετερότροφοι  Πηγή Ν (αμινοξέα, πρωτείνες, νουκλεϊκά οξέα)  Μοριακό Ν 2 : αζωτοδεσμευτικά βακτήρια  ΝΟ 3 ¯, ΝΟ 2 ¯ : ανόργανες πηγές Ν, βακτήρια, μύκητες, ζύμες μύκητες, ζύμες  ΝΗ 4 + : οργανικές πηγές Ν, βακτήρια, ζύμες

Απαραίτητα συστατικά Οξυγόνο o Δεν υπήρχε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πλανήτη o Απαραίτητο για τη ζωή, αλλά τοξικό για τα κύτταρα λόγω των προϊόντων που διασπάται o Οι μο διακρίνονται, ανάλογα της χρήσης του σε:  υποχρεωτικά αερόβιους,  προαιρετικά αερόβιους,  υποχρεωτικά αναερόβιους,  αεροανθεκτικούς ανερόβιους,  μικροαερόφιλους

Κατηγορίες μο ανάλογα με τις απαιτήσεις τους σε οξυγόνο

Οξυγόνο –τοξικές παρενέργειες o Οι μο που χρησιμοποιούν το οξυγόνο πρέπει να διαθέτουν κατάλληλα ένζυμα για να διασπούν τα τοξικά παραπροϊόντα του: ελεύθερη ρίζα του υπεροξειδίου (Ο 2 - ), υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η 2 Ο 2 ) o 2 Ο Η +  Ο 2 + Η 2 Ο 2 (δισμουτάση του υπεροξειδίου) o 2Η 2 Ο 2  2 Η 2 Ο+Ο 2 (καταλάση)

Οξυγόνο  Στους αερόβιους μο είναι ο τελικός αποδέκτης των e-, κατά την οξειδωτική φωσφορυλίωση (κυτ. αναπνοή), σύνθεση ακόρεστων λιπαρών οξέων, στερολών, καταβολισμό των αλκανίων κλπ  Μικρή διαλυτότητα στο νερό  υδρόβιοι μο ρυθμίζουν το βάθος που ζουν ανάλογα με την απαίτησή τους σε Ο 2. Μείωση της συγκέντρωσης ανάλογα με το βάθος. Αναερόβιες ζώνες, κυρίως προκαρυωτικοί μο.  Υγρές καλλιέργειες αερόβιων μο: ενίσχυση σε οξυγόνο

Λοιπά θρεπτικά συστατικά  Πηγή Φωσφόρου (νουκλεϊκά οξέα, φωσφολιπίδια): ανόργανα φωσφορικά άλατα  Πηγή θείου (S) (κάποια αμινοξέα, βιταμίνες): ανόργανα θειϊκά άλατα, ή ανηγμένες μορφές (κυστείνη)  Αυξητικοί παράγοντες: οργανικές ενώσεις, πρόδρομες ενώσεις για τη σύνθεση κάποιων βιομορίων, που ο μο έχει χάσει την ικανότητα να συνθέτει. Προμηθεύεται από το περιβάλλον δηλ. θρεπτικό υλικό (αμινοξέα, πουρίνες, πυριμιδίνες, βιαταμίνες)  Ιχνοστοιχεία: μεταλλικά ιόντα (ελάχιστη ποσότητα). Παίρνουν μέρος στις ενζυμικές αντιδράσεις

Προμήθεια ενέργειας (το ενεργειακό!!!)  Φως (φωτοσύνθεση)  φωτότροφοι  Οξείδωση οργανικών ή ανόργανων μορίων  χημειότροφοι  Ανόργανα μόρια  χημειολιθότροφοι  Οργανικές ενώσεις  χημειοοργανότροφοι

Φωτοσύνθεση στους προκαρυωτικούς  Οξυγονική φωτοσύνθεση (φύκη & κυανοβακτήρια). Φωτοδεσμευτικές χρωστικές που απορροφούν στο ορατό μέρος του φωτεινού φάσματος ( nm)  CO 2 +2H 2 O  (CH 2 O)+H 2 O+O 2  ATP  2H 2 O  4[H]+O 2

Φωτοσύνθεση στους προκαρυωτικούς Ανοξυγονική φωτοσύνθεση (πράσινα- πορφυρά βακτήρια).Αναερόβια βακτήρια. Διαθέτουν φωτοδεσμευτικές χρωστικές που απορροφούν στην υπέρυθρη περιοχή ( nm) Ανοξυγονική φωτοσύνθεση (πράσινα- πορφυρά βακτήρια).Αναερόβια βακτήρια. Διαθέτουν φωτοδεσμευτικές χρωστικές που απορροφούν στην υπέρυθρη περιοχή ( nm) CO 2 +2H 2 S  (CH 2 O)+H 2 O+2S CO 2 +2H 2 S  (CH 2 O)+H 2 O+2S ATP ATP Δεν γίνεται φωτολυτική διάσπαση του νερού Δεν γίνεται φωτολυτική διάσπαση του νερού

Πηγές Η/e στους μικροοργανισμούς  Ανηγμένες ανόργανες ενώσεις (H 2, H 2 S, NH 3, Fe 2+ )  λιθότροφοι  Οργανικές ενώσεις  οργανότροφοι

Συνοψίζοντας…  Πηγή C:αυτότροφοι, ετερότροφοι  Πηγή ενέργειας:φωτότροφοι, χημειοότροφοι  Πηγή H/e:λιθότροφοι, οργανότροφοι  Χημειοοργανοτροφικοί ετερότροφοι

…Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες  Θερμοκρασία  pH  Οσμωτική πίεση

θερμοκρασία  Ελάχιστη θερμοκρασία αύξησης  Άριστη θερμοκρασία αύξησης  Μέγιστη θερμοκρασία αύξησης  o C: οι περισσότεροι μο  Ψυχρόφιλοι (0-20 o C), ψυχρότροφοι  Μεσόφιλοι (20-45 o C)  Θερμόφιλοι (45-60 o C)  Υπερθερμόφιλοι (>60 o C)

Ψυχρόφιλα

Υπερθερμόφιλα

Υπερθερμόφιλα

pH  : οι περισσότεροι μο  <4.0 οξεόφιλοι  Μύκητες προτιμούν ελαφρά όξινο pH  >8.0 βασεόφιλοι ή αλκαλόφιλοι

Οσμωτική πίεση  Υψηλή οσμωτική πίεση περιβάλλοντος  έξοδος νερού από το κύτταρο (πλασμόλυση)  Αρχή συντηρήσεως τροφίμων (προσθήκη άλατος, ζάχαρης)  Προαιρετικά αλόφιλα βακτήρια (2% συγκ. αλάτων)  Αλόφιλα (30%)

Αλόφιλα

Μικροβιολογικές μέθοδοι

Ανάγκη απομόνωσης μικροοργανισμών από το περιβάλλον  Τα μικρόβια είναι παντού  Οι μικροβιακοί πληθυσμοί στη φύση είναι μικτοί  Ανάγκη μελέτης στο εργαστήριο ενός συγκεκριμένου μ.ο.  μικροβιολογικές τεχνικές  R. Koch (19 ος αιώνας)  εισήγαγε τη μεθοδολογία

Robert Koch

Τι είναι μικροβιακή καλλιέργεια;  Το σύνολο: δοχείο καλλιέργειας, θρεπτικό υπόστρωμα, εμβόλιο μ.ο., αποτελεί μία μικροβιακή καλλιέργεια ενός συγκεκριμένου μικροοργανισμού  Δοχείο καλλιέργειας: γυάλινη κωνική φιάλη, τρυβλίο Petri, δοκιμαστικός σωλήνας, σωλήνας universal με βιδωτό πώμα κ.α.  Εμβόλιο μικροοργανισμού: μικρή ποσότητα εναιωρήματος κυττάρων του μ.ο. η οποία μπορεί να μεταφερθεί με κάποια μέθοδο εμβολιασμού σε ένα θρεπτικό υπόστρωμα  Αξενική ή καθαρή καλλιέργεια  Αποικία

Αποικίες μικροοργανισμών

Ευχαριστώ!!!